Producentbyrån Nyhetsbrev 16 november 2022

”Når vi inte dem så gör vi inte det”. Så sa alltså Sveriges nya finansminister Elisabeth Svantesson (M) i en intervju i SvD i förra veckan vad gällde att Sverige riskerar att inte nå sina klimatmål till 2030 med den nya regeringens politik.

Att en svensk politiker kan uttrycka sig så nonchalant om en av vår tids kanske allra viktigaste frågor borde klassas som tjänstefel och leda till omedelbar uppsägning. I den allra bästa av världar så borde kanske en person som uttrycker sig på det här viset själv inse sitt misstag, be om offentlig ursäkt och sedan avgå självmant. Men det kommer nog dessvärre inte att ske. För i takt med SD’s allt större inflytande över svensk politik så växer också utrymmet för klimatförnekande. Kortsiktigt tänkande känns helt i linje med den nya regeringens politik.
 
Förra veckan kom även den nya regeringens budget. Vi vet redan en del av vad den nya budgeten innebär för kultursektorn. Fri entré till statliga museer slopas, förutom för barn och unga vilket ju såklart är bra. Det statliga stödet till kulturskolan halveras och upphör helt 2024. Trots att återstartsutredningen pekade på att ett fortsatt starkt behov av ytterligare stöd till kulturlivet så uteblir detta helt. Vad den nya kulturpolitiken kommer att innebära för det fria kulturlivet som vi jobbar med är svårt att säga. När regleringsbrevet dimper ner hos Kulturrådet innan jul klarnar det förhoppningsvis. Då kanske vi äntligen också får svar på hur den mycket efterlängtade svenska kulturkanon ska tas fram! Som vi har längtat och väntat. Med dess hjälp kanske vi äntligen kan bli ett sunt, friskt och enat folk! Eller nåt.
 
Vi hörs igen i december!
 
Producentbyrån
 
 

GRUPPER & KONSTNÄRER
Danskompaniet Spinn
När detta nyhetsbrev går ut befinner sig Spinn på Islandsturné med föreställningen Hannah Felicia! Föreställningen spelas i Reykjavík, Akureyri och Ísafjörður från den 14-23 november. Speldatum hittar du i kalendariet på Spinns hemsida! Under turnén har det också varit premiär för inspelad syntolkning på isländska. Väldigt kul tycker vi! Turnén på Island genomförs med stöd av Kulturrådet och Svensk-isländska samarbetsfonden.
 
Nu på lördag den 19 november visas ett utdrag av Spinns kommande soloföreställning Denna sida upp på Kulturhuset Bergsjön under Antidiskrimineringsbyrån Västs 10-årsjubileum! Solot är koreograferat och framförs av dansaren Emilia Wärff som skapat föreställningen i nära samarbete med kompositören Anna Gustavsson. Läs om jubileet och hela programmet här.
 
Den 14 december bjuder Nätverket för Universell Scenkonst i samarbete med Danskompaniet Spinn och Förvaltningen för kulturutveckling in till en workshopsdag med danspedagogen Hannaleena Markkanen. Om du är scenkonstnär eller pedagog och är nyfiken på detta anmäler du dig till nus@bigwind.se.
Läs mer här.
 
Avslutningsvis vill vi gratulera Spinns dansare Hannah Karlsson som har mottagit Adlebertska konststipendiet av Sällskapet Gnistan. Stort grattis!
 
Bilden från föreställningen Hannah Felicia. Foto: Anna Ósk Erlingsdóttir
 
 
Karolin Kent
Nästa vecka är det äntligen dags för Göteborgspremiären av koreografen Karolin Kents senaste föreställning homo(sapiens). Föreställningen hade urpremiär på Scenkonstbiennalen 2022 i Västerås som beskrev föreställningen så här: ”Karolin Kent gör en starkt visuell undersökning av vår utveckling och våra relationer till det som finns runt omkring oss. I flerdimensionella installationer bestämmer kostymer och sceniska objekt rörelsernas karaktärer.” Ta chansen att se det här unika dansverket med live-musik av ljudkonstnären och tonsättaren Hannah Tolf! homo(sapiens) spelas på Atalante fredag och lördag den 25-26 november kl 19:00 respektive 17:00 och i Falkhallen, Falkenberg den 30 november kl 19:00.

Biljetter till Atalante köper du här!
Biljetter till Falkhallen köper du här!
 
Bild från föreställningen homo(sapiens). Foto: Donovan von Martens
 
 
Stollar Bollar
Ängel? är en berättelse om hur pandemin förändrade livet för många, men också ett sökande efter vad som läker oss; den helande kraften i kärlek, och i raseriet som får oss att orka vidare. Föreställningen har premiär den 9 februari på Cinnober teater i Göteborg. I föreställningen medverkar Karin Blixt, Emeli Jansson och Anette Sevreus. Ängel? presenteras med stöd av Göteborg stad, Dramatikerförbundet, Kulturrådet och Konstnärsnämnden.
 
Foto: Jarle Hammer
 

PROJEKT
Community Art Lab Sweden
Just nu pågår postproduktionen av våra två dansverk som kommer att visas på CALS kommande digitala plattform. Ett stort tack till alla bakom och framför kameran som varit med på den här resan. Det har varit fantastiskt fint att följa och arbeta med så begåvade och fina människor! Nu längtar vi till premiär då verken ska visas. Lanseringen av den digitala plattformen sker i slutet av februari 2023 och vi kommer hålla dig uppdaterad om när det är dags att skriva upp datum. Nu fortsätter arbetet med att processa och planera inför nästa produktion som sker i vår!

www.communityartlabsweden.se
 
Sean Ge är en av dansarna i CALS i väst.
Foto: Robin Ahlqvist, Mountain Queen Studios

 
 
Dansakademin
Den 5 december har du som dansare, koreograf eller som arbetar sceniskt möjlighet att fördjupa och förfina din konstnärliga praktik. Då hälsar Dansakademin välkommen till Sinnen och scenkonst - konstnärliga möten med barn i autismspektrat. Mötet äger rum på Spinnstudion i Göteborg. Läs mer här.
 
Den 24 februari 2023 återkommer Open Stage, danssatsningen där du som har ett material under utveckling för barn och unga har möjlighet att bolla idéer med en erfaren koreograf eller dramaturg. Du får också tillfälle att knyta kontakter och nätverka med en speciellt inbjuden branschpublik. Den 25 november öppnar ansökan och 15 januari är sista dagen för anmälan. Läs mer här. Vill du delta som publik under Open Stage? Arbetar du som kultursamordnare, producent, är danskonstnär själv eller på annat sätt engagerar dig i barn och ungas tillgång till danskonsten? Anmäl i så fall ditt intresse till dansakademin@regionteatervast.se.

www.regionteatervast.se
 
 
NYA SAMARBETEN & PROJEKT
Tanja Andersson
Sedan någon dryg månad tillbaka samarbetar vi med koreografen och dansaren Tanja Andersson. Tanja är ursprungligen från Umeå men verksam i Göteborg sedan 2017 och driver idag scenkonstduon Slip of the Lip med performancekonstnären Emelié Sterner.

I sina soloverk undersöker hon utopiska landskap och rum, cirkulära flöden och karga tillstånd och ihärdigheter genom något hon kallar för samisk logik och turbulent praktik. I början av mars 2023 har föreställningen Wiggling Things premiär på Atalante i Göteborg. Föreställningen är en samproduktion i turnéslingan Tre Scener som utgörs av Atalante i Göteborg, Dansstationen i Malmö och MDT i Stockholm. I övrigt är Tanja bl.a. aktuell som dansare i verket homo(sapiens) av Karolin Kent.

 
Foto: Eva Svaneblom
 
 
Steps Dansklubb
Steps Dansklubb är kostnadsfri kompetensutveckling för lärare i förskola, grundskola, särskola och på gymnasiet. Projektet syftar till att stärka banden mellan lärare, danskonstnärer och arrangörer för att främja barns självklara tillgång till kultur. Genom fem fysiska träffar, från februari till juni 2023, skapas en gemensam plattform för att mötas kring dans för barn och unga. Vi har hämtat inspiration från den Edinburghbaserade dans- och teaterfestivalen Imaginates satsning Teachers Theatre Club och Backa Teaters kurs Lärare ser på scenkonst. I kursen ingår också en resa till Edinburgh med besök på Imaginate!
 
Steps Dansklubb handlar om att stärka banden mellan lärare, danskonstnärer och arrangörer. Det handlar om att inspirera till att se mer dans för barn och unga, att hitta ett språk för att diskutera scenkonstnärliga upplevelser med den yngre publiken och att gemensamt utveckla och prova sitt kritiska tänkande. Vad är det som gör att en föreställning känns intressant och relevant?
Steps Dansklubb har initierats och drivs av oss på Producentbyrån och genomförs med stöd av Kulturrådet.

www.stepfestival.se
 
Foto: Polina Ulianova
 

JUST NU...
Just nu jobbar vi på Producentbyrån även med scenkonstkollektivet mold och rör oss mot sluttampen med O vad gäller administration. Vi arbetar vidare med processledningen av det nationella turnéprojektet På Turné och rådgivning för artisten Paperwing. Under den senaste månaden har vi gjort lite diverse för Stockholmsbaserade Torgteatern, vi är i slutskedet av en kortare förstudie för MUCF – Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor och har inlett ett förnyat samarbete med MOA kompaniVi jobbar även med administration för Returkultur.

Läs mer om vår uppdrag och vad vi gör i dem här!

Producentbyrån är ett team producenter och projektledare som arbetar med olika artister, grupper och projekt inom scenkonst.

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev kan ni hålla er uppdaterade om vad som är på gång inom de projekt vi har just nu! Om ni inte önskar få fortsatt nyhetsbrev kan ni avregistrera er längst ner på sidan.

Läs mer om oss på:
www.producentbyran.se

Producentbyrån
Kastellgatan 6
411 22 Göteborg
Sweden

tel - 0728-58 76 38 
mail - info@producentbyran.se