Nyhetsbrev #4 2023
 
Hösten har dragit igång med osedvanlig schvung. Här ett nyhetsbrev med info om vårt första arrangemang precis runt knuten, fina premiärtips och lite till. 
 
När vi stängde för semestern i år var det mitt i steget i flera projekt. Så när vi öppnade upp igen i augusti var det bara att nysta vidare i alla trådar. Vi har en rolig höst framför oss.
 
De tre vinnarna i manustävlingen har alla haft sina första möten med respektive dramaturg. De kommer under hösten få hjälp att utveckla sina texter, inte bara från dramaturg utan också genom team av skådespelare, regissörer, scenografer. Tre olika teatrar är värdar för varsitt grovmanus:
Angereds Teater tar hand om Hanna Haag, med Lisa Lindén som dramaturg; Backa Teater tar hand om Nadine Holmberg med Stefan Åkesson som dramaturg; Regionteater Väst och dramaturg Manda Stenström slutligen tar hand om Klara Perssons text. 
 
Torsdag 28 september arrangerar vi tillsammans med ASSITEJ Sverige Scenkonst på skoltid, en samtalskväll på Backa Teater om distributionen av scenkonst till barn och unga med särskilt fokus på Västra Götaland. Läs mer nedan och missa inte att anmäla dig!
Samtalen tar sin avstamp bland annat i ASSITEJ:s senaste rapport Kom Scenkonst, där man har talat med kultursamordnare, konsulenter och kulturutvecklare i en rad kommuner och regioner. Ni hittar rapporten här.
 
Vidare filar vi på två nya poddavsnitt kopplade till grovmanussatsningen, vi smider planer inför vårens Bibu och så blir det i november ett samtal fyra scenografer emellan - mer info om allt kommer allt eftersom vi nystar vidare!
 
Tills dess önskar jag er en fin september och tipsar till höger om lite premiärer och en nyutgiven bok!
 
Kristina Ros
Projektledare

 
Scenkonst på skoltid
 
Tidigare i år lanserade ASSITEJ Sverige rapporten Kom Scenkonst - en djupdykning i kommunal distribution av scenkonst till barn och unga i skolan. Syftet med rapporten, liksom fjolårets Spelar mindre roll?var att bidra till lösningar för att säkra alla barns lika rätt till scenkonstupplevelser under skoltiden. I bägge rapporterna har nuläget undersökts i relation till uppsatta politiska mål.
Barn och unga är den enda målgrupp som särskilt lyfts i de nationella kulturpolitiska målen som stipulerar att alla ska ha möjlighet att delta i kulturlivet och rätt till kultur. Och i Skolverkets läroplan står det att kulturupplevelser ska vara en del av lärandet. Men rapporten Kom Scenkonst konstaterar att nuvarande distributionsformer av scenkonst till barn och unga i skolan inte säkerställer alla barn och ungas rätt till kultur.
Barnteaterakademin och ASSITEJ Sverige bjuder nu in till samtal om distributionen av scenkonst till barn och unga i Västra Götalandsregionen. Tillsammans med representanter för kommun och region presenterar vi nuläget, och diskuterar glappen mellan mål och verklighet utifrån frågeställningarna: Hur säkrar vi barn och ungas likvärdiga tillgång till scenkonst under skoltid? Vilka skillnader finns det mellan olika kommuner och olika delar av landet? Vilka nya strategier behövs?
När: Torsdag 28 september 17:30-20:00
Var: Backa Teater, Lärdomsgatan 1c Göteborg
Hur: Vi bjuder på soppa. Föranmälan senast 22 sept till:
info@barnteaterakademin.se
Varmt välkomna!
 
Barnteaterakademin podden

 
Sveriges, Nordens, Europas första och enda podcast om scenkonst för barn & unga. Kanske även världens.
 
#2:1
Manustävling 2023/2024
Reglerna var: 1. Skriv för högstadiet. 2. Handlingen ska inte utspela sig i en storstad. Och bidragen vällde in.
I det här avsnittet av Barnteaterakademin Podden samtalar Lisa Gröön (Regionteater Väst) med Kristina Ros (Masthuggsteatern samt projektledare för BtA), Torben Sigelius Kulin (Teater Jaguar) och Manda Stenström (Regionteater Väst) som alla satt med i juryn, och med Marcus Lilliecrona (Teatercentrum), som administrerade den anonyma tävlingen och alltså var den ende som kände till de tävlandes identiteter.
 
#1:6
Skolan och scenkonsten 2 - Rektor Sara: "Styr inte upp för mycket"
Lisa Gröön från Regionteater Väst och Ida Kaivola från Göteborgs stads kulturförvaltning samtalar med Sara Olausson, rektor för en F-6-skola i Mariestad. Vi pratar om förutsättningar, statistik och styrning och om hur konsten kan ta plats i barnens liv, med stöd av kompetenta och engagerade vuxna.
Med avstamp i Assitej Sveriges rapport "Spelar mindre roll?, om den ojämlika fördelningen av scenkonst för barn och unga i skolan".
 
#1:5
Skolan och scenkonsten 1 - Assitej Sverige: "Vi måste göra nåt"
Erika Isaksson från Backa Teater samtalar med Niclas Malmcrona och Michael Cocke från Svenska Assitej som ger en fördjupad bakgrund och vänder och vrider på de förslag till åtgärder som rapporten tar upp.
Med avstamp i Assitej Sveriges rapport "Spelar mindre roll?, om den ojämlika fördelningen av scenkonst för barn och unga i skolan".
 
#1:4
Climate Action Plan
Inbjuden gäst: Christian Gade Berrum med projektet Baeredygtig Scenekunst NU; redaktör Sandra Grehn.

#1:3
Man kan ju inte turnera med nåt som är enbart mörker
Medverkande: dramaturgen och dramatikern Ninna Tersman, (bl a på Riksteatern). redaktörer Sandra Grehn och Sara Klingvall.
 
#1:2
Unga Klara - nationell scen för barn och unga
Medverkande: Farnaz Arbabi, regissör och konstnärlig ledare på Unga Klara i Stockholm; redaktörerna Sandra Grehn redaktör och  Sara Klingvall.
 
#1:1
Ge oss stor och fet scenkonst!
Andreas Ferrada-Noli, frilansande skådespelare just nu på Backa Teater, i samtal med Sandra Grehn och Sara Klingvall.
 
 
 
På Bibu 2023 blev vi stolta mottagare av finaste priset i vår del av branschen och världen: Prix d'ASSITEJ!
 
Juryns motivering löd:
 
"Uppmuntrande, uppsökande och utvecklande – Barnteaterakademin har en särställning när det gäller att stimulera framtagandet av dramatik för barn och unga. Barnteaterakademin placerar scenkonst för barn och unga i centrum. Där kräver den inte bara sin plats utan också sin tid och eftertanke. Ty genom bra förutsättningar kan nya röster höras och dramatiken blomstra.
 
Samarbetet både inom och utanför organisationen skapar mötesplatser för samtal och progression, inte minst vad det gäller i utrymmet mellan det fria teatersverige och institutionerna vilket i sin tur ger synergier långt utanför Göteborg och Västra Götalandsregionen."
 
Grattis till alla som jobbat och jobbar med vår kära akademi. Tack alla som bidragit och hejat på under alla år! Tack också Göteborgs Stads kulturnämnd som stöttar oss! Hurra!!!
 
 
 
Tre nya röster för scenen
 
Den 26 april 2021 ägde regisserade läsningar rum på Backa Teater, av tre nya grovmanus. Av pandemiskäl kunde detta inte ske inför offentlig publik. Men det hela filmades och här finns länkarna (varje läsning följs av ett samtal mellan personer från respektive team):

Om du vill av Hanna Rajs Lara. Se läsningen här!
 
Teorier om människan, del 1 av Bereket Hailemariam Se läsningen här!
 
Orisia av Khashayar Naderehvandi. Se läsningen här!
 
Den som vill läsa texterna hittar dem här på vår hemsida. Här ligger också dokumentet BtA Grovmanus 2021 med presentationer av dramatikerna.
 
Under scenkonstbiennalen ägde ett (direktsänt) samtal rum. Denna gång med två av dramatikerna, Bereket och Khashayar (Hanna hade tyvärr förhinder): 
Tre nya röster för scenen -  klicka här för att se samtalet!
 
 
 
Barnteaterakademins styrgrupp

Ledamöter från teatrar:
Erika Isaksson - Backa Teater, informatör
Johanna Larsson - Angereds Teater, konstnärlig ledare o regissör
Kristina Ros - Masthuggsteatern, dramaturg
Kristina Brändén Whitaker - GEST, skådespelare, regissör, konstnärlig ledare
Lisa Gröön - Regionteater Väst, producent
Manda Stenström - Regionteater Väst, dramaturg
Sara Klingvall - Hagateatern, skådespelare, regissör
Stefan Åkesson - Backa Teater, dramaturg
Torben Sigelius Kulin - Teater Jaguar, skådespelare, konstnärlig ledare
 
Adjungerade ledamoter
Ida Kaivola – Kulturförvaltningen, barnteaterkonsulent 
Samuel Ek - verksamhetsledare Teatercentrum Västra
 
Projektledare
Kristina Ros

 
 
Barnteaterakademins publikationer

Samtal om devising, Makt och maktlöshet, Kultur -nytta eller mening, Nio röster - nio pjäser
 
Kan efter överenskommelse hämtas på en rad teatrar - Angereds Teater, Andra Stället, Backa Teater (biljettkassan, öppen vid föreställning), Folkteaterns biljettkassa, Hagateatern, Masthuggsteatern, Regionteater Väst (Uddevalla), Teater Jaguar och Teater Sesam.
 
Det går också att få våra publikationer per post. Man står då för portokostnaden; själva böckerna är gratis. Maila info@barnteaterakademin.se för vidare information!
 
 
Barnteaterakademin startades 2005 och verkar på uppdrag av Göteborgs Stads Kulturnämnd.

I Barnteaterakademin uppdrag ligger att stimulera produktion av ny dramatik för barn och ungdom, att med olika medel bidra till en kvalitetsmässig utveckling av barn- och ungdomsteatern samt att främja samarbetsmöjligheter och kontakter mellan olika teatrar, dramatiker, arrangörsled och skola.
 
Sedan 2008 är Angereds Teater huvudman för projektet, som drivs av en projektledare samt en styrgrupp, i huvudsak bestående av representanter från barn- och ungdomsteaterfältet i Göteborg och Västra Götalandsregionen.
 

Höstens första produktioner och andra tips!
 
Backa Teater:
Robin Hood for ever and ever
Rövare i tajts rånar joggare på deras smartphones och Broder Tuck försöker förändra systemet inifrån genom sitt nya jobb på Skatteverket. Samtidigt har Marion gjort slut och Sherwoodskogen riskerar att bli ett kalhygge. Finns det ens något kvar värt att kämpa för?
Den nyskrivna komedin Robin Hood forever and ever och är ett humoristiskt, musikaliskt och fartfyllt äventyr med inslag av powerballader, civil olydnad och medborgargarden.
Målgrupp: Från 10 år
 
 
Regionteater Väst:
Admas
En poetisk och visuell föreställning om adoption, identitet och människans behov av berättelser för att förstå sig själv i världen och hur en skapar en berättelse när en ingenting vet eller när ens berättelse är svår att återge.
Målgrupp: Åk 4-6
 
Nederlaget
En på en och samma gång djupsinnig och lättsam föreställning om att vara en i gänget, att kämpa för laget och söka ett gemensamt mål. Men vad händer när man inte vill tävla eller när laget blir farligt och destruktivt? En akrobatisk dans- och teatershow som med sportens retorik utforskar lagets dynamik och de stora frågorna i livet. 
Målgrupp: åk 7-9
 
 
Gaffelgränd 1A
Minnen ur teaterförlaget Colombines historia
50 år av scenkonsthistoria författad av Berit Gullberg, grundare av Colombine. SvD:s recensent: "Ett brett flöde av anekdoter, men bakom dem gör sig stora frågor gällande: om teaterkonstens villkor och belägenhet, igår och idag och möjligen i framtiden." Boken finns att köpa i bokhandeln.
 

Kulturakademin
En knippe aktuella kurser:
Idrottspsykologi för scenkonstnärer
Att regissera cirkus
Workshop in dance dramaturgy
Feedbackmetoden Critical Response Process
Kontakta Barnteaterakademin
 
Kristina Ros, projektledare

Postdress:
Barnteaterakademin
Angereds Teater
Kulturhuset Blå Stället
Angereds Torg 13
424 65 Angered
 
Mail:
info@barnteaterakademin.se

Hemsida: