Nieuwsbrief december 2018
                 Ruimte voor rituelen 
voor het markeren van belangrijke overgangsmomenten in je leven
                                   aanmelden voor nieuwsbrief
 
Ritueel rond een vrijgezellenfeestje
Ik werd opgebeld door een vrouw wiens vriendin binnenkort zou trouwen. Ze had me op het Loreleifestival ontmoet, waar ze een zangworkshop bij me had gevolgd, en nu wilde ze een vrijgezellenfeestje voor haar vriendin organiseren, met andere vriendinnen die ze niet kende.
Of een combinatie van labyrint en zingen mogelijk was.
We ontmoetten elkaar op het strand waar het labyrint inmiddels klaar lag.
Het was een grote verrassing voor de as bruid mij te zien, en ze begreep nu ook waarom ze naar Den Haag waren gereden. In een kring zittend vertelde ik over de achtergrond van het labyrint en hoe ze het konden lopen. De labyrintkaart die de vrouw trok was meteen in de roos: ‘soulmate’, heel passend, omdat –zo hoorde ik later-  haar partner haar al meerdere malen ten huwelijk had gevraagd en lang had volgehouden omdat hij kennelijk al wist dat zij soulmates waren.
Als een bedding stonden wij met z’n zevenen om het labyrint heen toen de as bruid op pad ging, op haar symbolische levenspad waarop ze haar partner al verschillende malen was tegengekomen, naar het centrum.
Toen ze uit het centrum terug ging lopen, betraden haar vriendinnen na elkaar het labyrint en ontmoetten haar op hun heen- en haar terugweg.
Na een korte persoonlijke afronding van dit deel van de viering, verplaatsten we ons naar de rand bij de duinen, waar we mantra’s zongen. Eerst aarzelend, maar steeds vrijer probeerde de as bruid een 2e stem uit.
Vervuld vertrokken de vriendinnen naar de volgende plek van het verrassingsvrijgezellenfeestje.
 
Agenda: klik website
Rode tent/vrouwencirkel: Een avond delen, stilte, muziek en meditatie do.avond 6 december, 19.30 uur, Cyclaamstraat 14, Den Haag (de volgende is maandag 7 januari) graag aanmelden  info  
Workshop Yoga en mantrazang met thema Licht: met Melita Hoefnagel,  op zaterdag ochtend 8 december van 9.30 tot 12 uur info 
Winterzonnewende viering, we vieren de overgang van herfst naar winter met zang, drum en ritueel, dit keer bij mij thuis, met een klein vuurtje, info
Kerstliederen zingen op het strand: Al vele jaren komen we op kerstavond 24 december om 19.00 uur samen op het strand, maken we een vuur en zingen we kerstliederen. We doen dit op de plek waar in de zomer strandtent De Kwartel staat. Meenemen: warme kleding en schoenen, een blokje hout, iets te drinken voor jezelf, wij zorgen voor de muziek. Deze avond is gratis met een vrijwillige bijdrage voor SOS kinderdorpen. Je hoeft je niet aan te melden. 
Lichtjeslabyrint op het strand: neem afscheid van 2018 en verwelkom 2019: 1 januari 2019 17.00 uur, na aanmelding ben je van je plek verzekerd, Zuiderstrand, strandslag 9, Den Haag info 
Vrouwenreis naar Chartres: 30 april t/m 4 mei, vroegboekkorting tot 1 januari 2019, max 14 pp, nog 6 plaatsen, heb je interesse, stuur me een mail, info 
Externsteine: Zingen en Zijn bij de stenen, een miljoenen jaren oude rotsformatie: 15 t/m 18 mei, max 8 pp, heb je interesse, stuur me een mail info

Bijzondere vermeldingen:  
Op mijn Blog kan je lezen over mijn ervaringen tijdens een dienst bij het kerkasiel.
Boekentip: een prachtig boekje is verschenen, geschreven door Hetty ten Holt: 'Of weet je alles al', kleine gedichten voor wie een dierbare verloren heeft, met tekeningetjes, heel raak geschetst, door de eenvoud komen ze direct je hart binnen. Mooi kerstgeschenk?
Nogmaals aandacht voor: een bijzonder fenomeen is gaande in Den Haag, namelijk een kerkasiel, waar dag en nacht doorlopend diensten worden gehouden, om een gezin voor uitzetting te behoeden en om in gesprek te gaan over het kinderpardon. Hier lees je wat het inhoudt. Wat mij oa raakt is dat de verschillen in geloofsrichtingen hier wegvallen. Iedere dienst is anders, er kan veel en het gevoel van verbondenheid is bijna fysiek te ervaren. Je bent van harte welkom, kort of lang, vroeg of laat of midden in de nacht, ook als je niet gelovig bent.
Meer over Kerst: op 23 december is er net als vorig jaar in de Maranathakerk een uur kerstmuziek, deels gezongen door de Byrds, het ensemble waar ik deel van uitmaak, deels samenzang met iedereen. Info is hier te lezen. Je bent van harte welkom! 
Tot slot: nu de advent is begonnen een prachtig gezongen Kerstlied
 

Wil jij een bepaald moment in je leven extra aandacht geven of een bepaalde periode afsluiten om zo ruimte te maken voor het in vrijheid kunnen vormgeven van nieuwe plannen? Bel of mail me dan.
Ruimte voor Rituelen, www.ruimtevoorrituelen.nl