Nieuwsbrief Advaita.nl
januari 2019
 
In deze nieuwsbrief:
 • Cursusdag over de upanishads op zondag 10 februari 
 • Vedanta-beginnerscursus start maandag 4 maart 
 • Videotips
 
Cursusdag 'De essentie van de Upanishads' in Amsterdam
 
‘Dat waaruit waarlijk al deze wezens worden geboren.
Dat waardoor zij leven na geboren te zijn.
Dat waarheen zij bewegen en waarin zij terugkeren.
Wens dat vurig te kennen. Dat is brahman (het onbegrensde).’

- Taittiriya-upanishad 3.1

Over twee weken, in de sfeervolle ruimte van centrum De Roos in Amsterdam, gaan we ons verdiepen in de upanishads. Aan de hand van enkele prachtige mantra’s zullen we zien hoe de woorden van de upanishads een verfijnd kennisinstrument vormen. Wanneer ze zijn ontdaan van alle mystiek, vormen ze op heldere en methodische wijze een spiegel waarin we de ware aard van onszelf kunnen zien: ik ben het geheel, compleet, vrij van elk gebrek.
 
Als je wilt deelnemen heb je nog tot vrijdag 1 februari om je aan te melden via onze website. Je bent van harte welkom. Voorkennis is niet nodig. 
 
Programma zondag 10 februari:
 • 9.30 uur: Inloop, koffie/thee
 • 10.00 – 11.00 uur: Les 1
 • Pauze
 • 11.15 – 12.15 uur: Les 2
 • Lunchpauze en tijd voor een wandeling (in het Vondelpark)
 • 14.00 – 15.00 uur: Les 3
 • 15.00 – 16.00 uur: Vraag-en-antwoordsessie (satsang)
De cursusdag wordt gegeven door Rommert van Dijk.
Rommert (1980), oorspronkelijk bouwkundig ingenieur van beroep, voltooide in 2015 een 3-jarige traditionele Vedanta- en Sanskrietstudie in India onder leiding van Swami Dayananda. Sinds die tijd geeft hij diverse Vedanta-studies en Sanskriet- en chantinglessen in Lelystad, Eindhoven en online. Lees hier meer over Rommerts achtergrond.
 
Aanmelden of meer informatie?

 
Vedanta-beginnerscursus start maandag 4 maart
 
In deze cursus van 17 lessen komen alle belangrijke aspecten van het traditionele onderwijs van Vedanta aan bod. We beginnen maandag 4 maart met een vrijblijvende introductieles, waarin Rommert antwoord zal geven op de vragen: wat is Vedanta? Voor welk probleem biedt Vedanta een oplossing? En wat is de waarde van de traditie van Vedanta?
 
Video 'Wat is vrijheid volgens Advaita Vedanta?'
Om een indruk te geven van deze Vedanta-lessen hebben we een korte video op onze website geplaatst. Deze is opgenomen tijdens de samenvattende les van de vorige Vedanta-beginnerscursus op zondag 6 januari 2019. In deze video vertelt Rommert dat vrijheid het doel is achter al onze doelen en hoe deze vrijheid bereikbaar is door kennis.

 
Kijk voor meer informatie over de beginnerscursus op: 

 
Meer videotips
 
Satsang over het verwerken van de visie van Vedanta
Swami Sadatmananda is sinds 2014 de hoofdleraar in de Arsha Vidya Gurukulam in Anaikatti (Coimbatore). In deze satsang vertelt hij hoe we bij onszelf kunnen nagaan of we de visie van Vedanta geleidelijk aan het verwerken zijn. Wordt onze houding naar de wereld, naar Ishvara (God) en naar onszelf anders? Gaan we bijvoorbeeld zien dat we niet beter of minder zijn dan een ander, maar dat we een zegen zijn? Bekijk hier de video op Youtube.
 
Videos van Swami Tadatmananda

 
Swami Tadatmananda is een senior Vedanta-leraar in de lijn van Swami Dayananda uit Amerika. Zijn videos op Youtube kunnen we van harte aanbevelen. Bijvoorbeeld:
 1. Panchakosha - Five sheaths that cannot cover atma
  In deze video legt Swami Tadatmananda heel duidelijk (en met humor!) uit wat in Vedanta wordt bedoeld met 'de vijf koshas/omhulsels'. Het is een methode om onderscheid te maken tussen wat ik wel en niet ben. Zodat ik mijn vrijheid kan claimen. 
 2. An intimate encounter with your ego
  Wat is het ego? Moeten we er vanaf om bevrijd te zijn van verdriet, pijn en lijden? In deze video gaat Swami Tadatmananda in op deze vragen en legt hij heel duidelijk uit wat de visie van Vedanta hierop is.
 3. Sadhana Panchakam
  De tekst 'Sadhana Pancakam' van Shankara geeft 40 stappen naar moksha, bevrijding. Swami Tadatmananda legt de stappen kort uit en geeft zo een overzicht van het proces naar zelfkennis.
 
 
We stellen het op prijs als je deze nieuwsbrief doorstuurt naar anderen die geïnteresseerd zijn in Advaita Vedanta.
 
Je kunt ons ook volgen op:
 
 Vragen of opmerkingen? Neem gerust contact met ons op.

 
Hartelijke groet,
 
Rommert en Manon van Dijk


Advaita.nl