NIEUWSBRIEF NR. 13 

 
VITHAS Symposium 2015
 

Vrijdag 2 oktober 2015 vindt het 15e VITHaS symposium plaats, en voor het derde jaar in samenwerking met de WIBEN. Om dit 3e lustrum te vieren hebben we bedacht de “avond van de technicus” weer te houden. Dit wordt een feestelijke avond om gezellig bij te praten met collega’s uit het hele land.
 
Voor VITHaS leden is dit evenement gratis, inclusief overnachting. Niet-leden betalen € 100,- (inclusief symposium). De avond wordt muzikaal aangekleed door een band. Het symposium en het feest vinden plaats in het Van der Valk Hotel te Leusden. Het feest begint op 1 oktober om 21.00 uur. Uiteraard is het ook mogelijk om alleen naar het symposium te gaan op vrijdag 2 oktober. Voor niet-leden van de VITHaS zijn de kosten dan € 55,-.
 
Op 2 oktober starten we in de ochtend met de ledenvergadering voor VITHaS-leden. Daarna begint het symposium gezamenlijk in de grote zaal met algemene onderwerpen. Als eerste HOCM, wat is het, wat kunnen we er aan doen? Vervolgens casuïstiek door een collega hartstimulatie-specialist. We starten na de koffiepauze met twee interessante onderwerpen. Als eerste Infectie preventie bij device implantaties, waar moeten we op letten? En de toekomstige (Bio) pacemaker; gaat dit de toekomst worden?
 
Na de lunch splitsen we in 3 groepen, te weten Devices, EP en ICD-verpleegkunde. Bij de Device-sessie zal de eerste spreker het belang van registreren met betrekking tot recalls toelichten. Er lijken steeds meer recalls te komen. Wat moeten we doen om dit goed aan te kunnen? Daarna volgt een casus gepresenteerd door een collega. De laatste spreker van deze parallelsessie gaat het hebben over elektriciteitsleer. Er zijn steeds meer hartstimulatie-specialisten die geen technische achtergrond hebben. Vooral voor deze groep is dit een interessant onderwerp. Nieuw dit jaar is, als proef, dat de parallelsessie Devices op video wordt opgenomen zodat het later, via de VITHaS-website, terug te zien is. Handig als je moeilijk kunt kiezen.
 
Bij de EP-sessie gaan we het hebben over alcohol-ablatie. Wanneer en hoe wordt dit gedaan? Vervolgens wordt er door de 2e spreker een overzicht gegeven van alle ablatie-technieken. Branden, bevriezen of toch iets anders?
 
Bij de ICD-verpleegkunde gaat het over kinderen en ICD ’s. Kinderen met ICD ’s worden ouder en gaan vervolgens naar de “gewone” ICD-klinieken. We komen ze allemaal vroeg of laat een keer tegen. Er wordt een overzicht gegeven van de ICD-indicaties en de begeleiding van deze jonge patiënten.
 
We sluiten de dag gezamenlijk af met casuïstiek en een quiz.
 
Accreditatie voor het symposium wordt aangevraagd bij SBHFL en bij de NVHVV. Het voorlopige programma wordt z.s.m. op de website geplaatst. Inschrijven kan via deze link of op www.vithas.nl.
 
We zien je graag op 1 of 2 oktober.
 
Mindel Schellevis
Anjo van Staaveren
Saskia Elshout
Rene de Wit
Leendert vd Beukel


NVHVV
, Werkgroep ICD begeleiders & Elektrofysiologie, www.nvhvv.nl