NostalZine augustus 2018
7de jaargang, nr. 2
Inleiding
Beste lezer,
 
Het nieuwe schooljaar staat opnieuw voor de deur. Het najaar is ook voor ons traditioneel een drukke periode: het culturele jaar start opnieuw op met tal van activiteiten (beurzen, Open Monumentendag, toeristische rondritten, ...), maar ook voor busliefhebbers zijn september en oktober steevast nog drukke maanden.
 
Onze bussen zullen de komende weken dus zeker af en toe in het straatbeeld te zien zijn. Tijdens het weekend van 13 en 14 oktober bijvoorbeeld luisteren we met onze pendelbussen de ModelSpoorExpo in Leuven weer op. Zondag 16 september nemen we deel aan een oldtimerevenement in onze thuisbasis Maldegem. En komend weekend zullen we, samen met een 75-tal andere voertuigen, op het Diepenbeekse Marktplein te zien zijn naar aanleiding van de International Oldtimer Bus & Car Rally die georganiseerd wordt door autocarbedrijf De Zigeuner. NostalBus vaardigt maar liefst 5 bussen af, dus kom zeker een kijkje nemen zaterdag in Genk (12 - 16u) of zondag in Diepenbeek (10 - 12u)!
 
Ook voor onze leden hebben we genoeg animo voorzien. We starten met een eerste rondrit op zaterdag 15 september: we nemen in het Hageland afscheid van de Van Hool A600 uit de 35-reeks en van de Citaro G 330892 van Van Mullem & Zonen.
 
Zaterdag 29 september organiseren de collega's van de Chemin de fer de Sprimont een rally om de verjaardag van hun DAF te vieren. NostalBus zal hier uiteraard niet ontbreken.
 
Zondag 21 oktober blijven we in eigen regio en organiseren we een afscheid aan de laatste A600 van exploitant Ganda Cars en de laatste Conecto bij Ferry Cars.
 
In november duiken we de winter in, dus is het op vrijdag 16 november weer tijd voor een Dia Nostalgia.
 
De laatste activiteit van het jaar is onze winterrit op 16 december, waar we later nog verder over zullen communiceren.
 
Onze leden noteren ook best al de datum van 26 januari 2019, want dan houden we onze nieuwjaarsactiviteit met diner.
 
Terug naar het heden dan: alle info over de komende activiteiten vinden jullie zoals gewoonlijk verderop in de nieuwsbrief!
 
In Berendrecht is de voorbije maanden naarstig verder gewerkt aan de restauratie van onze Van Hool - Cummins 4481. Je vindt een verslag verderop in dit NostalZine. Check zeker ook onze Facebookpagina, daar posten we regelmatig updates over de voortgang van de werken. 
 
Wil je ook een handje toesteken? Laat dan zeker iets weten, we zijn zeker nog op zoek naar handige harry's om te helpen bij restauratieprojecten en het algemeen onderhoud van ons wagenpark.
Wil je de restauratie financieel een handje helpen? Dat kan door te storten op onze projectrekening voor de restauratie van de Cummins. We herinneren jullie er graag aan dat giften op onze projectrekening fiscaal aftrekbaar zijn in België. Een gift van 100 euro, zorgt zo voor een belastingvermindering van 45 euro! Alle financiële steun is dus meer dan welkom op rekeningnummer BE37 7450 4520 7628. Vermeld als mededeling "gift NostalBus".
Meer informatie vind je terug op onze website en op deze van Herita.
 
Je kan ons natuurlijk ook bijtreden door lid te worden, dat kost slechts 20 euro per jaar! Wie lid wordt na augustus, krijgt het daaropvolgende jaar automatisch cadeau. Meer info vind je onderaan de nieuwsbrief.
 
Nog vragen? Suggesties? Laat het weten op info@nostalbus.be! 
 
Graag tot binnenkort op een van onze activiteiten!
 
uw NostalZineredactie
 
AGENDA NAJAAR 2018
 
24 t.e.m. 26 augustus
deelname IOBCR Diepenbeek
 
zaterdag 15 september
 
zondag 16 september
oldtimerevent Start Your Engine Maldegem
 
zaterdag 29 september
NostalBus op de CFS-rally
 
weekend 13-14 oktober (extern)
Pendels voor ModelspoorExpo Leuven
 
zondag 21 oktober

vrijdag 16 november
 
zondag 16 december
Winterrit
 
zaterdag 26 januari 2019
Nieuwjaarsactiviteit (voor leden)
 
Houd ook onze Facebookpagina in de gaten! We posten er regelmatig updates en nieuwe evenementen.
 
 
Het perfecte recept voor een geslaagde ledenbarbecue: goed weer, lekker eten, fijn gezelschap en een toplocatie! Meer moet dat niet zijn.
 
Afscheid in het Hageland - zaterdag 15 september
 
Tijdens de eerste rondrit dit najaar trekken we naar het oosten van de provincie Vlaams-Brabant. Daar nemen we afscheid van een toch wel kenmerkende serie bussen. De reeks Van Hool A600 3510-3576 waren zowel in Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant terug te vinden. Enkel in die laatste provincie zijn er nu nog enkele overblijvers. Met één exemplaar gaan we terug naar waar het voor een deel van deze bussen in 1998 allemaal begon: de inmiddels ook al vergane stelplaats Tienen. Deze stelplaats sloot eind 2015 de deuren en het gros van de ritten werden overgenomen de plaatselijke exploitant Van Mullem & Zonen. 
 
Diezelfde exploitant vaardigt tijdens deze rondrit ook een bus af in de vorm van een Mercedes-Benz Citaro G van de oude generatie (2002-2006). Ook deze bussen worden stilaan een uitstervend ras door de vele nieuwe leveringen. Zeker in een regio waar deze bussen jarenlang het straatbeeld vormden is een gepast afscheid zeker op zijn plaats.
 
>> Praktisch:
 
De rit vertrekt om 10u10 aan het busstation van Leuven (perron 13/14 in de zijstraat "Diestsepoor"). Er is aansluiting met treinen uit Antwerpen, Gent, Mechelen en Liège) en we zijn terug in het Leuvense om 17u.
 
Inschrijven vooraf is verplicht via info@nostalbus.be of telefonisch op 0497 02 94 10. De deelnameprijs bedraagt 13 euro voor NostalBus-leden, 15 euro voor niet-leden. Het verschuldigde bedrag dient op voorhand overgemaakt te worden op het rekeningnummer IBAN BE67 0688 9123 2387 (BIC GKCCBEBB) met mededeling "rondrit 15 september".
 
 
 
 
Naar aanleiding van de heropening van het Poldermuseum in Lillo, voorzag NostalBus in een pendelbus tussen het centrum van Antwerpen en Lillo. De lokale media pikten dit op en het resultaat was een mooie opkomst! We kijken alvast uit naar samenwerkingen voor toekomstige evenementen in het polderdorpje dat omsloten wordt door de Antwerpse haven.
 
Afscheid in het Meetjesland - zondag 21 oktober

Op zondag 21 oktober trekken we naar het noorden van Oost-Vlaanderen: het Meetjesland. De Mercedes-Benz Conecto was daar vele jaren een vast onderdeel van het straatbeeld. Met dit bustype verkennen we enkele lijnen waar exploitant Ferry Cars de plak zwaait. Soms dicht bij de Nederlandse grens, bij momenten erg afgelegen. Tweede bus van de dag is de 220449 van Ganda Cars, als klassieke Van Hool A600 stilaan één van de laatste der mohikanen. Met deze bus verkennen we het gebied net ten westen van het Kanaal Gent-Terneuzen. Op de diverse lijnvarianten die ontstonden rond in en rond Evergem, was de 220449 een vaak geziene gast.

Praktisch: we vertrekken aan station Gent Sint-Pieters om 10.15u. ’s Avonds zijn we aan dit station terug om 17.15u.

Inschrijven vooraf is verplicht via info@nostalbus.be of telefonisch op 0497 02 94 10. De deelnameprijs bedraagt 13 euro voor NostalBus-leden, 15 euro voor niet-leden. Het verschuldigde bedrag dient op voorhand overgemaakt te worden op het rekeningnummer IBAN BE67 0688 9123 2387 (BIC GKCCBEBB) met mededeling "rondrit 21 oktober".

Facebook-evenement --> https://www.facebook.com/events/262560041028954

 
Dat oldtimerevents in ons land steeds meer volk trekken is een fenomeen dat we alleen maar kunnen aanmoedigen. The Bratz Monkey Customs organiseerden voor het vijfde jaar op rij hun evenement op zondag 5 augustus in Heist-op-den-Berg. Met niet minder dan 1.000 oldtimervoertuigen en 10.000 kijklustigen is dit initiatief op zeer korte tijd tot een heus evenement uitgegroeid. Wij waren ook van de partij en zorgden voor de pendel tussen de parkings en de eventlocatie. Als het aan ons ligt, zijn we volgend jaar zeker weer van de partij!
 
Dia Nostalgia "Hakkerdetak" - vrijdag 16 november
Wat vandaag een alledaagse verschijning is op het net, is morgen verdwenen.
 
Bussen gaan uit dienst of worden vernummerd, lijnen verschijnen en verdwijnen, reiswegen wijzigen, omleidingsreiswegen bestaan slechts héél tijdelijk, filmbeelden veranderen met nieuwe termini of beperkte ritten, gebouwen worden afgebroken of neergepoot, verkeerssituaties wijzigen, kruispunten worden heraangelegd… er zijn heel wat redenen waarom foto’s uit het verleden nu niet meer gemaakt kunnen worden.

Deze avond gaan we de héél recente geschiedenis in en springen we van de hak op de tak, met één constante: de constante evolutie van het net van De Lijn.
 
Ivo Van Steenwinkel zal ons verblijden met zijn insteek op de recente geschiedenis, voorafgegaan door een inleiding van Karel Van Stappen die ons even over de grens meeneemt naar ... Rusland.
 
Uiteraard is er ook tijd voor een hapje en een drankje en een leuke voor- en nabespreking.
 
We hopen jullie allen te verwelkomen! Iedereen is welkom vanaf 19u30 in "Spoorloos Perron", Kon. Fabiolaan 9 te Gent (vlakbij het Sint-Pietersstation). Het einde is voorzien omstreeks 22u.
Inschrijven kan via mail naar info@nostalbus.be of telefonisch op 0497 02 94 10. De toegang is gratis.
Afbeeldingsresultaat voor  Afbeeldingsresultaat voor
 
Verslag Werkgroep Techniek
Door een aantal lopende projecten buiten de vereniging, verliep het voorjaar binnen de Werkgroep Techniek gevoelig rustiger dan de voorbije jaren. NostalBus draait immers volledig dankzij de inzet van vrijwilligers en ook die mensen verbouwen in hun vrije tijd al eens een appartement of twee. Gelukkig kunnen we stellen dat onze technische ploeg sinds midden juli weer op volle toeren draait.
Rustiger dan normaal, al wil dat niet zeggen dat we volledig stil zaten. We geven u graag een overzichtje.

BERENDRECHT

Ook binnen onze werkplaats te Berendrecht geldt sinds februari 2018 een Lage Emissie Zone. Wij interpreteren de regels van de wet echter wel een beetje ruimer;

‘Art 1. – Bussen die gestart worden in de werkplaats dienen steeds aangesloten te zijn op de rookafzuiging.’

Zodoende installeerden vader en zoon Baeck een afzuiginstallatie voor de uitlaatgassen.

Leden die aanwezig waren op de NostalBBQ hebben ongetwijfeld een glimp opgevangen van onze Van Hool AU124. Het kale geraamte refereert misschien niet meteen naar de bus die het ooit zal worden, toch kunnen we stellen dat er het voorbije jaar enorm veel vordering werd gemaakt. De laswerken achteraan zijn, op het plaatsen van twee schutplaten na, volledig ten einde. Ook de linkerflank is voor het grootste deel reeds opgelapt. In de nabije toekomst zullen de remmen van de achteras vernieuwd worden aangezien deze nu gemakkelijk toegankelijk zijn. Ook in de nabijheid van de vooras zijn er nog enkele stukken te corrigeren. Later zullen we dan beginnen met het plaatsen van isolatie en nieuwe metalen zijwanden. Echter hanteren wij hiervoor geen deadline, een hobby moet immers een hobby blijven.

De wielboog aan de linkerkant van de achteras werd, net zoals aan de rechterzijde, integraal vervangen.

Ook in de wielkast moesten enkele profielen eraan geloven. Zo werd een groot L-profiel, ter ondersteuning van de schutplaat, vervangen. De driehoekvormige constructie waarop later de wielkast zal rusten werd ook vernieuwd.

Een laatste grote ingreep aan het secundaire chassis achteraan was het vervangen van een horizontale dwarsbalk. De roest op het originele exemplaar was immers zo ver gevorderd dat men er amper nog een balk in herkende.

De originele balk waar niet veel meer van over bleef.

Het nieuwe exemplaar.

Ook aan de kop stond er ons nog een uitdaging te wachten. De raamlijsten van de voorruit waren onderaan enorm aangetast en moesten absoluut opgelast worden om waterindringing te voorkomen. De rechterflank werd geruime tijd geleden reeds aangepakt, enkele maanden geleden moest ook de linkerzijde eraan geloven. Eveneens werd een gedeelte van het dashboard, dat volledig uit metaal vervaardigd is, vernieuwd.

Zicht op de oude sponning die we zorgvuldig weg slijpten.

Op maat maken van de nieuwe, in te lassen onderdelen.

Afwerken en behandelen met roestwerende verf.

Delen van het chassis die reeds afgewerkt waren, werden ter bescherming behandeld met een roestwerende coating. Vlak voor de NostalBBQ werden de betreffende delen reeds bewerkt met een primer, inmiddels werd ook de tweede laklaag aangebracht. Aangezien de bus eerder sporadisch zal rijden, lijkt het ons sterk dat dit de eerste 30 jaar nog zal gaan roesten.

Om startproblemen in de winter te voorkomen, werd een gerecupereerde batterijlader terug in dienst gesteld. Zodoende kunnen de batterijen van de bussen bijgeladen worden. Tevens is het ook mogelijk de verwarming enige tijd voor vertrek in dienst te zetten, wat het aangenamer maakt voor de chauffeur.

Ook het decoratieve aspect van onze werkplaats vinden we belangrijk. Enkele creatieve vrijwilligers lapten deze verwaarloosde frontklep van een Van Hool A120 op ter decoratie. Eveneens wekten we een oude halte paal opnieuw tot leven. Deze zal in de toekomst ook dienst doen tijdens evenementen.


VILLERS-LE-BOUILLET

Ook aan de andere kant van de taalgrens werd er heel wat werk verzet. Vrijwilligers van Classibus werkten onze Van Hool A120P 106118 verder af. Naast de kastrevisie, werd ook de ophanging van de vooras aangepakt. Een gekend zwak punt bij het A120 chassis is dit steunplateau van de pneumatische ophanging. Opwaaiend stof hoopt zich op en blijft liggen. Na een ritje bij regenweer zal dit vuil langdurig vocht vasthouden, wat het roesten helaas bevordert. In ieder geval werd er weer knap werk geleverd door onze Waalse collega’s, zoals wij van hen gewoon zijn. In het bijzonder wensen wij Anthony enorm te bedanken voor zijn inzet.

Lakken van nieuwe beplating na de kastrevisie.

Op maat maken en zorgvuldig inlassen van het steunplateau.


EEKLO

In het voorjaar werd META - MIVG 101 overgebracht van Casteau naar Eeklo alwaar wij deze bus herstelden. Wegens tijdgebrek bij onze vrijwilligers sleepte dit euvel langer aan dan gepland. Inmiddels kreeg de bus reeds een groene kaart op de keuring en zal ze in het najaar onze actieve vloot versterken. Momenteel voeren wij nog een herstelling uit aan de snelheidsmeter.


In het najaar zullen er terug werkdagen gepland worden. Heb jij interesse om ons team te versterken? Neem dan zeker contact op met de Werkgroep Techniek via techniek@nostalbus.be. Hopelijk tot binnenkort!

 
Al gehoord van fund raising?
Sinds december 2011 is NostalBus lid van Herita. Ons lidmaatschap bij Herita maakt het mogelijk om fiscaal aftrekbare giften te ontvangen die kunnen worden aangewend voor onze werking.
 
Via de zogenaamde projectrekening kunnen schenkers een bijdrage leveren om de toekomst van ons roerend erfgoed veilig te stellen.
 
Begin 2018 werd onze oude projectrekening afgesloten en werden de fondsen overgedragen naar onze nieuwe projectrekening, die toegespitst is op de restauratie van onze Van Hool - Cummins. Deze wijziging kadert in de nieuwe manier van werken van Herita die toespitst op concrete projecten die beperkt zijn in tijd.
 
Het volledige verhaal achter de projectrekening kan je terugvinden op de website van Herita.
 
Wat het voor de schenker interessant maakt is het feit dat giften vanaf 40 euro op jaarbasis fiscaal aftrekbaar zijn. Het jaar volgend op uw schenking(en), bezorgt Herita u een attest dat bij de aangifte van de personenbelasting moet worden gevoegd. Op die manier krijgt u 45 procent van het bedrag van de schenking(en) terug via de personenbelasting!
 
Voor de restauratie en herstelling van de 270139, 355131 en 968140 werden reeds enkele niet geringe sommen opgehaald. Wij danken dan ook alle gulle schenkers tot nog toe en hopen ook voor de Cummins 4481 de nodige fondsen te kunnen werven... In totaliteit zijn we de komende jaren nog op zoek naar zeker 7.500 euro om de restauratie tot een goed einde te brengen. Twijfel dus niet en steun ons, jouw bijdrage maakt zeker een verschil!
 
Giften zijn welkom met medeling "gift NostalBus" op rekening IBAN BE37 7450 4520 7628 (BIC KREDBEBB).
 
Meer informatie is beschikbaar op onze website.
 
Wij hopen alvast op uw steun!
 
Lid worden van NostalBus?
Onze vereniging interesseert je? Je wil ons financieel of materieel steunen of gewoon af en toe een handje meehelpen? Dan heten wij je graag welkom als lid van onze vzw!
 
Lid worden kan snel en gemakkelijk via onze website, waar ook alle informatie terug te vinden is. Hierbij geven we nog een kort overzicht.
 
Het lidgeld bedraagt 20 euro, over te maken op rekening IBAN BE67 0688 9123 2387 (BIC GKCCBEBB). Wat krijg je daarvoor terug?
- je wordt op de hoogte gehouden van onze externe én interne activiteiten
- je kan een handje toesteken op werkdagen of bij onze administratie
- je krijgt korting op tal van activiteiten (rondritten, ledenactiviteiten, ...)
- indien je rijbewijs het toelaat, kan je je af en toe uitleven met een van onze historische bussen, wij zijn steeds op zoek naar vrijwillige chauffeurs
- ...
 
Wie lid wordt na augustus, krijgt het daaropvolgende jaar er automatisch gratis bovenop!
 
Voor meer informatie kan je ons contacteren op info@nostalbus.be!
 
NostalBus is aangesloten bij Herita.
 
Via onze projectrekening bij Herita kunnen er fiscaal aftrekbare giften worden geschonken om de werking van NostalBus te ondersteunen.
 
 
 
Redactie M.K. - B.V.