Een stralende moeder!
Beste KidsCare vrienden,
 
Moeder Asha gaat spontaan staan tijdens de uitreiking van 6 speciale rolstoelen. Haar ogen stralen terwijl ze vertelt dat zo’n stoel het leven van haar en haar zwaar gehandicapte zoontje Aron (6 jaar) compleet zal veranderen. Aron kan zo zelfstandig zitten en Asha heeft dan haar handen vrij. Een groot verschil voor moeder en zoon. Asanteni! (iedereen bedankt!)
 
Dat was weer zo’n onvergetelijk moment tijdens ons laatste bezoek aan KidsCare in Kenia. KidsCare maakt met haar thuiszorg programma’s echt het verschil voor veel kinderen en hun verzorgers. Het aantal is dit jaar gegroeid tot zo’n 2000. Het gaat om wees- en hulpbehoevende kinderen, waaronder 110 kinderen met een mentale en/of lichamelijke beperking.
 
De KidsCare organisatie is meegegroeid met de omvang van de hulpverlening en werkt intensief samen met veel dorpsvrijwilligers, met de verschillende overheidsorganisaties en met (specialistische) partners (scholen, medische posten). Tijdens ons bezoek hebben we weer mogen ervaren dat samenwerken loont. Wel vraagt het soms om langdurig overleg en afstemming.
 
In deze nieuwsbrief hebben we nieuws over een nieuw project: de bouw van 6 schoolunits voor kinderen met een geestelijke beperking. Anne en Marlies, twee enthousiaste Nederlandse vrijwilligers vertellen over hun ervaringen bij KidsCare in Kenia. Twee verhalen vol positieve energie.
 
Het KidsCare bestuur in Nederland is alweer hard aan het werk om de plannen voor volgend jaar gereed te krijgen. Uiteraard moet er weer flink wat geld ingezameld worden Ook wil het bestuur in 2018 weer de nodige kennis en kunde mobiliseren en overdragen aan de KidsCare organisatie in Kenia. Gebleken is dat daarmee duurzame stappen voorwaarts worden gemaakt.Bestuur, KidsCare Supportgroep en donateurs bedankt dat jullie dit allemaal mogelijk maken.
 
Met vriendelijke groet,
 
namens het bestuur
Lisette en Gerard Geenen 
 

 
KidsCare bouwt met uw hulp 6 scholen voor bijzonder onderwijs in Kenia
In de plattelandsprovincie Lunga Lunga in Z.O. Kenia is er geen enkele opvang voor kinderen met een geestelijke beperking. Die kinderen leven veelal verborgen in hun huisjes. KidsCare is voor hen in actie gekomen. 

Zes gewone lagere scholen in de provincie zijn uitgekozen om een speciale unit voor bijzonder onderwijs te gaan bouwen. Gepland zijn twee grote klaslokalen en de nodige voorzieningen als een spreek- en behandelkamer en keukenruimte. Natuurlijk zijn er ook inventaris en speciaal leermateriaal nodig. De overheid stuurt naar iedere school een speciaal opgeleide leraar. En de ouders van de kinderen zijn enthousiast en helpen waar ze kunnen.

Maar dit kunnen ze niet zonder onze hulp. Help je ook mee om de deze kinderen met geestelijke beperking naar school te laten gaan? Klik hier om meteen te doneren. Alvast zeer bedankt voor je steun!
 
Onze vrijwilligers Anne en Marlies aan het woord
Anne:
Na twee maanden schrik ik nog regelmatig van het cultuurverschil tussen Nederland en Kenia. Zo kwamen Marlies en ik er afgelopen week achter, nadat we ons drie uur lang in de keuken hadden uitgesloofd om het weekend feestelijk in te luiden, dat de mensen hier niet van pizza houden. Met een vies gezicht en hard giechelend werden de borden na een tijdje toch maar terug de keuken in gebracht en kwam de ugali op tafel. Kenianen zijn af en toe écht niet te volgen. Nee hoor, stiekem kunnen wij enorm veel leren van deze mensen en genieten doe ik hier dan ook volop.  
 
Middenin dit prachtige(!) stukje Kenia kwam ik twee maanden geleden aan op het servicecentrum van KidsCare. Voor mij met mijn bedrijfskunde en duurzaamheid achtergrond een enorme bron van leerzaamheid, want wat zit deze organisatie goed en interessant in elkaar! Ik hou mij bezig met verschillende stukjes van de duurzaamheidspuzzel: een projectplan voor speciale scholen, het jaarplan voor 2018, stakeholdersanalyse met doorstroom in financieringsplan op de lange termijn en het algemeen assisteren van directeur Ali. Het samenwerken met Ali bevalt heel goed, en ik sta regelmatig versteld van zijn kennis. Hij schroomt niet deze met mij te delen en staat heel erg open te leren van mijn manier van denken. 
 
Het samenwerken met de (zowel nationale als county) overheid is naar mijn idee echt een stap in de goede richting. In januari beginnen we met de eerste fase van het speciale scholenproject, waarbij de eerste klas met mentaal beperkte kinderen zich zal vormen op alle zes basisscholen onder leiding van een leraar geschoold in speciaal onderwijs. De behoefte aan deze vorm van onderwijs is groot en het is gaaf om te zien dat zo veel mensen zich hiervoor willen inzetten. En als je tijdens een informatiebijeenkomst stralende koppies (van zowel de kinderen, ouders als mijn overheidsvrienden) ziet, weet je waar je het voor doet. Het afmaken van de duurzaamheidspuzzel zal niet lukken in de periode dat ik hier ben, maar met alle goede intenties weet ik zeker we hier (met de hele KidsCare familie) nog een hoop positieve impact zullen hebben.
 
 
Marlies:
Kinderen die vermijden je aan te kijken, van huis weglopen op zoek naar een veilige plek, op hun vijfde nog steeds niet kunnen praten of niet kunnen onthouden welke groente ze van het land moeten plukken. Dat zijn de kinderen waar het CSA team (CSA= Children with Special Abilities) en dus ik me op focus. Ik is Marlies van den Berg, een net afgestudeerde bachelor Pedagogische Wetenschappen student van 22 jaar die niet kon wachten met naar Kenia te gaan voor ze aan haar master zou beginnen. 
 
Vanuit mijn studie, vooral gericht op kinderen en jongeren met psychosociale problemen, maar ook vanuit mijn werkervaring met kinderen en jongeren met verschillende psychische stoornissen probeer ik hier een bijdrage te leveren aan de zorg voor kinderen en jongeren met een, veelal mentale, beperking. Dit doe ik samen met het CSA team door op huisbezoeken te gaan om advies en counselling te geven, ouders te trainen en ervaringen uit te laten wisselen in supportgroups, fysiotherapie te geven, speciale materialen zoals spalken en rolstoelen te verspreiden en awareness meetings te organiseren. In deze meetings krijgen de community members informatie over beperkingen. Ook vertellen we hoe KidsCare kinderen met een beperking kan helpen om zo ideeën als dat een beperking een vloek is of dat het kind vanzelf ‘genezen’ wordt om te zetten naar erkenning en acceptatie. 
 
Taken met heel wat ‘challenges’ maar ik heb hier geleerd om alles aan te gaan en ja echt, het lukt dan nog ook. Want naast mijn wens om het enthousiaste team hier wat te leren, is het de mensen hier ook aardig goed gelukt om mij wat te leren. Altijd positief blijven, niet alles drie weken van te voren plannen, gewoon maar proberen, je niet te druk maken, je hart volgen en vooral genieten. Dat laatste heb ik dan ook veel geoefend tijdens de urenlange tochten achterop de pikipiki (motor) naar de meest afgelegen dorpen, het dobberen in de oceaan, de bezoekjes aan Ukunda, Mombasa en Malindi, het varen tussen de dolfijnen, het eten van de chapati’s van mama Fridah of de brede glimlach als je alleen al een papieren vliegtuigje voor een kind vouwt. Kortom: het werken bij KidsCare en alle momenten daar omheen zijn fantastisch en de laatste vier weken van mijn in totaal vier maanden moet ik dan ook maar extra hard gaan genieten. 
 
 
 
 
 
 
 
KidsCare is partner van Wilde Ganzen.
 
Stichting KidsCare Kenia
Mispelstraat 21
2564 TP  Den Haag
T. 070-3250288
E.info@kidscarekenia.nl
K.v.K. 51352702
IBAN: NL21 INGB 0005921007
 
 
 
 
 
 
 
Bezoek ook onze website en blijf ook op de hoogte via onze Facebookpagina.