N I E U W S B R I E F
Mei 2017

Nieuwe directeur voor Museum Meermanno | Huis van het Boek
 

 
Sandra Bechtholt (1971) begint per 6 juni als directeur van Museum Meermanno | Huis van het boek. Bechtholt was hoofd Marketing & Communicatie en lid van het managementteam bij het Spoorwegmuseum in Utrecht. Zij was daar verantwoordelijk voor het beleid op die terreinen en voor de ontwikkeling van educatieve programma’s, evenementen en exposities. Museum Meermanno is erg blij met de komst van Bechtholt, die ruime ervaring meebrengt die het museum vooruit kan helpen in zijn ontwikkeling.
 
Sandra Bechtholt: ‘Ik was direct enthousiast toen ik de vacature onder ogen kreeg en ik ben blij dat ik de kans krijg om samen met een geweldig team aan de slag te gaan om de prachtige collectie van Museum Meermanno | Huis van het boek onder de aandacht te brengen van een nog groter publiek.’
 
© Foto: Patricia Nauta

Tentoonstelling 'Declaring reason: studenten Grafisch Ontwerpen KABK ontcijferen politieke boeken'
 
Van 3 juni t/m 24 september 2017  
 
 
 
 
23 spannende installaties van jonge studenten nodigen de bezoeker uit om na te denken over de betekenis van democratie!
 
45 derdejaars studenten Grafisch Ontwerpen van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag (KABK), hebben het afgelopen semester onderzoek gedaan naar zes ‘politieke’ boeken uit de collectie van Museum Meermanno | Huis van het boek. Het resultaat daarvan is de spannende tentoonstelling ‘Declaring Reason’ met 23 installaties die urgente, hedendaagse politieke scenario’s aan de orde stellen. Ze nodigen de bezoeker uit na te denken over onze democratische waarden en hoe die in deze tijd van nepnieuws en social media hypes op het spel staan.
 

Schrijven als een monnik- iedere zaterdagmiddag
Nog vier zaterdagen in juni
Wedden dat jij nog nooit met een ganzenveer hebt geschreven? Dan is dit je kans!  
 
Stel je eens voor: in de middeleeuwen waren er nog geen printers of drukpersen. Monniken schreven boeken met de hand met een ganzenveer. De mooiste letters en versieringen zijn daarmee gemaakt. Ongelofelijk toch!
 
Wil jij dat ook eens proberen? Dat kan, verkleed jezelf als monnik en daag je vader, moeder, opa of oma uit: wie maakt de allermooiste letters? 
 
In juli en augustus gaan de 'monniken' even met vakantie. De laatste keer voor de zomerstop is 24 juni, daarna ben je weer wekelijks van harte welkom vanaf 2 september.
 

Open drukkerij- iedere zondagmiddag
Nog drie zondagen in juni
 
Rond 1450 werd de boekdrukkunst uitgevonden. Dit betekende een enorme vooruitgang in de verspreiding van kennis. Na eeuwenlang boeken te hebben overgeschreven, kon er nu gedrukt worden. Hoe ging dat in zijn werk? Hoe zien die loden letters eruit? In de drukkerij van Meermanno zijn professionele drukkers aan de slag op de drukpers. En kun je zelf een eigen boekenlegger drukken op een oude handpers.
 
Voordat dat de drukkers in juli en augustus gaan genieten van een welverdiende  vakantie, kun je nog 3 zondagmiddagen van 12.00- 16.30 langskomen. De laatste keer voor de zomerstop is 25 juni, daarna ben je weer wekelijks van harte welkom vanaf 3 september.
 
Lees hier meer ....

Struinen in Haagse Tuinen
24 en 25 juni 
 
Eens in de twee jaar openen Haagse tuinenbezitters hun (tuin)deuren. Dit keer kunt u op 24 en 25 juni 2017 heerlijk door de tuinen struinen. Zo ook bij Museum Meermanno!
Wist u dat Museum Meermanno een prachtige klassieke tuin vol buxushagen en rozen heeft? Benieuwd? Bezoek dan in het weekend van 24 en 25 juni ook Meermanno. 

Oproep: steun Museum Meermanno
Boek zoekt vrouw, man en bedrijf
Helpt u ons door een boek uit de collectie te adopteren?
Kies een van de topstukken of adopteer een boek naar eigen keuze. Mailt u voor meer informatie of het overzicht van de topstukken naar 
Het geld komt ten goede aan het behoud, de restauratie en de zichtbaarheid van de collectie. 
 
Contact via Aafke Boerma: 070-3462700 of boekzoekt@meermanno.nl.

Museum Meermanno | Huis van het boek
Prinsessegracht 30
2514 AP Den Haag
070 346 27 00
www.meermanno.nl