Zondag 23 augustus 2020
Dag lieve lezers,

Wat heerlijk om weer scholieren op straat te zien, met hun rugzakken en hun omafietsen.
Maar vandaag even niet.

Prettige zondag!

Henja, Helmi en Ineke
Deze keer samen met Henk Roos, Claire Verlinden, Yohanna Hermans en Willibrord Ruigrok
   ....   
 
 
Malle filmpjes

   
 
Even terug in de tijd - met Willibrord Ruigrok
Een nieuw maandelijks rubriekje in de Oppepper: even terug in de tijd.
Vandaag is het 23 augustus 2020. Maar wat lezen we in de Hilversumse krant van bijvoorbeeld zeventig jaar geleden, van 23 augustus 1950?

   
Een advertentie van de Knoopsgatencentrale… Een advertentie van het Tsjechische automerk Tatra… En een curieus bericht over Teddy Scholten: ze kwam terug uit Amerika, de hele pers en haar man stonden haar op te wachten op Schiphol, maar ze zat niet in het vliegtuig…

Foto links  het automerk Tatra...

Lees het artikel van Willibrord Ruigrok
    
 
Iets met kunst - van Henk Roos
Erfgoed
Vijf jaar geleden werd het museum Ons’ Lieve Heer op Solder feestelijk door koningen Maxima heropend, na een restauratie en uitbreidingsoperatie die miljoenen had gekost. Maar nu dreigt er een einde te komen aan dit unieke museum.
Het Amsterdams Fonds voor de Kunst heeft beschikt dat het afgelopen is met de subsidie.

   
De beoordelingscommissie van het Fonds heeft waardering voor de aandacht van het museum voor diversiteit, maar signaleert als probleem “dat de collectie in de kern westers en christelijk is. Bovendien zet het museum niet voluit in op het werven van mensen van kleur.“ Musea, gezelschappen en muziekgroepen moeten kennelijk een multiculturele buiging doen, alvorens in aanmerking te komen voor subsidie.

Het bijzondere karakter van Ons’ Lieve Heer op Solder is onwenselijk geworden, bijna een moreel tekort, want ‘in de kern westers en christelijk’.
 
Eén persoon protesteerde: de fluitiste Lucie Horsch, 21 jaar oud, die begin juni de Nederlandse Muziekprijs in ontvangst nam. Ze zei bij die gelegenheid: “Als er alleen nog maar diverse kunst mag bestaan, dan is het resultaat juist niet die diversiteit waar zo krampachtig naar gestreefd wordt.”
 
 
Tips om (er) uit te gaan
Bijzondere foto-tentoonstelling
De vonk van de Duitse portret- en documentaire fotograaf August Sander (1876 – 1964) – zie foto links – is overgeslagen op Nederlandse portretfotografen zoals Koos Breukel, Eddy Posthuma de Boer, zijn dochter Tessa Posthuma de Boer en Hilversummer Hans de Kort, die hun werk tonen in deze expositie. Sander geloofde heilig dat iemand getekend wordt door de tijd waarin hij/zij leeft en dat hij dit als fotograaf kon laten zien.
Open op donderdag t/m zondag. Rietveldpaviljoen, Zonnehof 8 in Amersfoort. Zie hier voor meer informatie.

   
Tuinconcerten in de Javalaan
Nog de hele maand: op zondagmiddag, tuinconcerten in de tuin van Henk van Zonneveld, Javalaan 31. Van 3 tot 4 uur.
Volgende week zondag:Tuinconcert Cappella Maria Barbara & Coert van den Berg.
 
N. Bruhns - De profundis
D. Buxtehude - Passacaglia (bewerkt voor strijkers)
J.Chr. Bach - Lamento
J.S. Bach - Vioolconcert in a, BWV 1041
Kijk op de website hoe je kunt reserveren.
 
 
 

Met Arie op SafariVan 7 aug. t/m 4 sept. organiseert winkelcentrum Seinhorst de speurtocht "Met Arie op Safari". Je kan eenvoudig meedoen met de camera van je mobiel. Zoek de 12 safaridieren die in de etalages verstopt zijn en beantwoord de vragen.
Als je alle vragen beantwoord hebt ontvang je een email met een code, waarmee je een ijsje op kunt halen. Onder de deelnemers die alle dieren gevonden hebben en opdrachten hebben gedaan, worden 10 dagjes uit verloot naar Artis Dierentuin voor het hele gezin.  
 
 
 

 
Gouwe ouwen van Henja
Over Den Bosch, Utrecht en Leeuwarden
In de jaren vijftig reden we een paar keer per jaar met het hele gezin voor familiebezoek van Amsterdam naar Valkenswaard. Vader, moeder en 9 kinderen in een Volkswagen busje. Geen snelwegen. Wel betonwegen, kedeng kedeng. Er was altijd wel iemand wagenziek. Op het plein voor de St. Jan in Den Bosch werden we uitgelaten. Even de benen strekken, glaasje limonade en een koekje.
 

Over Den Bosch eerst een liedje over de ouwe St. Jan en daarna het Bossche volkslied.

Er zijn niet veel bekende liedjes over Utrecht, maar ' Als ik boven op de dom sta' van Rijk de Gooier kennen we vast nog wel.

Leeuwarden, een stad met een rijke geschiedenis mag zeker niet ontbreken.

Ken je een liedje over jouw geboorteplaats of en stad waar je bijzondere herinneringen aan hebt, laat het me weten, dan ga ik op zoek.

Henja
  
 
Kerkdienst online


GooiTV zendt in deze coronatijd wekelijks op zondag een kerkdienst uit! De protestante uitzending is zondag 23 augustus te zien om 10.30 en wordt voorgegaan door de predikant ds Riegonda van Welie - Kaai vanuit de Spieghelkerk in Bussum. De dienst wordt een paar maal herhaald. Op GooiTV.nl zijn de uitzendkanalen te vinden.
 
Corona-dashboard Gooi-en Vechtstreek
Wil je weten hoe het er voorstaat met de besmettingen in onze regio?
Klik hier voor het actuele regio-overzicht Gooi-en Vechtstreek.
 
Lievelingsgedicht, van Yohanna Hermans
Op dinsdag 18 augustus zijn de poëziebijeenkomsten weer gestart. Niet in de soos, maar met een kleine groep in de bieb vanwege de coronamaatregelen. Het aantal bezoekers lag tegen het maximum van dertig personen aan.
Het was een geslaagde middag, geheel gewijd aan lievelingsgedichten van Senver-leden. Vooral ook de motivatie waarom juist het gekozen gedicht een lievelingsgedicht is, werd steeds heel persoonlijk en heel intiem gebracht. De begeleiding door voormalig stadsdichter Robert Grijsen droeg bij tot deze openheid.
Commissielid Elze Mulder stelde een prachtig boekje samen met alle lievelingsgedichten, tezamen met Ko van den Bovenkamp. Tijdens komende poëziebijeenkomsten zal er nog een aantal exemplaren beschikbaar zijn.
Het volgende gedicht zou ik die middag hebben voorgedragen, ware het niet dat ik het onderweg naar de bieb ben kwijtgeraakt. Ik beloofde Robert dat ik het in de Oppepper zou doen plaatsen.
Door Rumi (Perzisch dichter en mysticus uit de 13e eeuw)  

Mens zijn is een herberg


elke ochtend arriveert er een ander,
een vreugde, een depressie, een laagheid,
een moment van bewustzijn daagt op
als een onverwachte bezoeker.

Verwelkom en vermaak ze allen!
Behandel iedere gast met eerbied,
al is het een schare verdriet
die je huis heftig
van zijn meubilair ontdoet.

Misschien ruimen ze je huis leeg
voor een nieuwe verrukking.

De donkere gedachte, de schoonste, de boosaardigheid.

Treed ze met een lach bij de deur tegemoet
en nood ze binnen.

Wees dankbaar voor wie er komt:
ieder van hen is immers gezonden
als een leidsvrouw van boven.