gedichten - levensverhalen - creatief schrijven - schrijfprojecten - schrijftijd - schrijfpad

Schrijven is preciezer zien
Gassel, 5 december 2017 
contact: info@mbcommunicatie.nl

Wanneer ik opsta, is het meestal nog donker. Vorige week bleef ik langer liggen en zag ik hoe het langzaam licht werd. Eerst was er alleen het schijnsel van autolampen, daarna zag ik de contouren van bomen, nog weer later de bomen zelf, met hun takken en de laatste bladeren. Ik ging het steeds preciezer zien. Wat buiten gebeurt, gebeurt ook in mezelf. Ook daar worden dingen zichtbaarder.
 
Schrijven is kijken. Door het inzoomen met je pen ga je preciezer zien. Bij mij werkt dat het beste als ik me laat verrassen door een beeld of een woord. Juist dan komen dingen aan de oppervlakte die ik eerder niet kon zien.
 
Aan het eind van 2017 is er nog één schrijfdag om van alles over jezelf te ontdekken. In 2018, bij de start van de 40-dagentijd ben je welkom bij een bijzondere dag met klank, schrijven en het labyrint. Schrijf je liever thuis, kijk dan eens of je jezelf een schrijfreis cadeau wilt doen.  
 
Schrijfgroet,
Monica Boschman
 
Gedicht op de muur van de leestuin
 
De bibliotheek in Grave heeft een prachtige leestuin gekregen. Op de muur van de leestuin staat mijn gedicht 'hier', dat ik speciaal voor deze tuin schreef.
De leestuin is aangelegd door vrijwilligers en is geopend in november met een feestelijke bijeenkomst.

De tuin staat nu op winterstand. In januari bloeien de eerste sneeuwklokjes, daarna zijn er elke maand andere bloemen. Mijn woorden krijgen heel wat te zien daar. De leestuin heeft ook een podium, waar volgend jaar vast ook poëzie te horen is. 
 
 
Vrijdag 15 december 2017
Schrijfdag Licht op 2018
Al een paar jaar op rij verzorg ik een dag waarin je schrijvend bezig bent met de overgang van het oude naar het nieuwe jaar. Op deze dag schijn je je licht op 2018. Schrijvend maak je kennis met het jaar dat voor je ligt. Niet door er uitgebreid over na te denken, maar door op te schrijven wat ‘iets’ in jou daar al lang over weet. Dat halen we naar boven met een aantal verrassende en creatieve oefeningen die o.a. dromen, beren, patronen en kansen aan het licht brengen.
 
Het programma is in het Schrijfhuis in Gassel, gemeente Grave. De dag duurt van 10.00 tot 16.00 uur. De kosten van de dag zijn 85 euro; dat is inclusief materiaal, lunch en btw. Inschrijven kan via info@mbcommunicatie.nl.

Nog twee plaatsen
Er zijn nog twee plaatsen vrij bij Licht op 2018. Je bent van harte welkom, er kunnen maximaal 9 mensen meedoen. Laat het weten als je vragen hebt over de dag.  
 
Een goed voornemen?
Thuis schrijvend ontdekken
 
Ervaringen van deelnemers aan online schrijfreizen: 
 • Jouw schrijfreizen zitten heel goed in elkaar. Een goede 'reis' om gedachten te ordenen, te verwerken en nieuwe dingen te ontdekken, met veel plezier.’

 • ‘Ik heb genoten van de reis en ben op plaatsen geweest waarvan ik niet had bedacht daar te komen. Heel verrijkend.’

 • ‘Erg mooi hoe alles in elkaar blijft vallen.’

 • ‘Dank voor jouw fijne schrijfopdrachten, en ook weer voor het losweken van mijn creativiteit en liefde voor het schrijven.’

 • ‘Afgelopen week heb ik alles teruggelezen en dat zal ik nog wel vaker doen. Er zitten zeker aanknopingspunten in voor nog eens andere teksten.’
 
Herken je dat, dat schrijven op reizen lijkt? Het brengt je steeds op nieuwe plekken of laat je plekken waar je eerder was anders bekijken. In de buitenwereld én in de binnenwereld. Al veel mensen hebben dat ervaren in mijn schrijfprogramma’s met opdrachten via e-mail.

Starten in het nieuwe jaar of in de 40-dagentijd?
Er komen weer twee mooie momenten aan om te starten met dagelijks of wekelijks schrijven:
het nieuwe jaar en de 40-dagentijd. Bij elke schrijfreis zorgt een boek, een film of een set inspiratiekaarten voor de rode draad. Bij dit materiaal heb ik een reeks verrassende en inspirerende oefeningen ontwikkeld. Die doe je voor jezelf, ik geef er geen feedback op. Al schrijvend zul je ontdekken waarom dat niet nodig is. Meer informatie vind je op mijn website in de agenda. Hieronder de programma's op een rij:
 • Schrijfreis Verdriet is het ding met veren
  40 dagen schrijven over rouw, verdriet, afscheid

 • Schrijfreis Nachttrein naar Lissabon
  40 dagen schrijven over je weg gaan

 • Schrijfreis Liefde kent veertig regels
  40 dagen schrijven over liefde en inspiratie

 • Schrijfreis Mijn anker is van papier
  52 dagen of een heel jaar schrijven over hoe je in het leven staat

 • Schrijfreis Ik kom luisteren (As it is in heaven)
  in 15 weken schrijvend je eigen toon vinden
Ik kreeg van meerdere mensen die al deze reizen (!) al maakten de vraag of er voor de vastentijd in 2018 een nieuw programma is. Dat is helaas niet zo. De eerstvolgende nieuwe schrijfreis start in decemer 2018, in de adventperiode. Ik ben deze advent bezig met de voorbereidingen en zal in het voorjaar bekend maken welk boek ik gebruik. Het is overigens ook mooi een schrijfreis opnieuw te doen, met het materiaal dat je al hebt. Je teksten zullen weer anders zijn, je zult jezelf verrassen. 

 
 
In stiller licht
Schrijfdag bij de start van de 40-dagentijd

Wil je schrijvend beginnen aan de 40-dagentijd, op een verstilde plek, samen met anderen? Je bent welkom bij de schrijfdag ‘In stiller licht’ op woensdag 14 februari 2018, op de Schaapshoeve in Langenboom. De dag begint met een klankconcert in 432 Hz door Jack Peters. Met klanken die jou naar stilte dragen. Dan pak je jouw pen op. Mijn oefeningen nodigen je uit om dat te schrijven wat voor jou van waarde is. Je zult jezelf verrassen en ontdekken wat jij in de 40-dagentijd wilt (be)leven. Je laat iets achter en je neemt iets mee; je schrijft jezelf in een stiller licht. Bij de Schaapshoeve ligt een klassiek labyrint. Carin Wennink is de hele dag aanwezig om jouw labyrintloop te begeleiden. Een mooie manier om jouw stappen fysiek in de stilte te zetten.
 
De schrijfdag is op De Schaapshoeve. We werken van 10.00 tot 16.30 uur, je bent welkom vanaf 9.30 uur voor koffie en thee. Voor de lunch is er soep met brood, heel eenvoudig. Er kunnen maximaal 40 mensen meedoen aan deze dag. Aanmelden kan via mijn webwinkel.
 
Bij aanmelding in december 2017 kost deelname € 40,00
vanaf 1 januari 2018 € 55,00.
 
 
Elke maand een nieuw gedicht op mijn poëziewebsite, met een illustratie van Handan Arik. Dit is het gedicht van november, ik schreef het voor Herinnering Verlicht, waaraan ik begin november meewerkte als 'Witte dichter.'  
In 2017 staat er nog één poëzievoordracht op het programma. Op zondag 17 december a.s. ben ik op de Eijlders Dichtmiddag gast van de maand in Café Eijlders in Amsterdam.

 
Om te lezen: Anna Enquist
 
Op de website van het literatuurmuseum staat 'Verstand van gevoel', een prachtig en uitgebreid verhaal over het werk van Anna Enquist. Het gaat over poëzie, muziek en afscheid.
Er staat bijvoorbeeld dit citaat in uit Het geheim (1997), het is de boodschap die Wanda (een van de hoofdpersonen) van haar docent te horen krijgt:
 
Alles wat je voelt moet je vertalen in techniek. Als je speelt moet dat tweetalig zijn. Wie alleen in technische taal kan spelen is misschien virtuoos, maar saai. Wie alleen de gevoelstaal spreekt is expressief, maar onbeheerst. Het geheim is de tweetaligheid.’
 
Reacties en vragen: info@mbcommunicatie.nl
Monica Boschman - MB Communicatie
Scheperschaarseweg 1, 5438 NW, Gassel, www.mbcommunicatie.nl