Stichting Senia

Week van de Leesclub - nieuws
28 januari - 3 februari
INHOUD
 
 
 
 
 
De Week van de Leesclub komt eraan. Met gesprekken tussen auteurs en lezers, veel leesclubs die Open Huis houden, en overal in het land oprichtingsbijeenkomsten.
Alle informatie staat op weekvandeleesclub.nl  en natuurlijk ook op senia.nl
U kunt deze extra nieuwsbrief ook vinden op www.senia.nl
 
Schrijvers in gesprek met lezers
Vijf schrijvers gaan in gesprek met lezers. Over literatuur en geschiedenis en filosofie. Kom ook, samen met uw lees-vrienden/vriendinnen.
De gesprekken zijn al aangekondigd bij de leesclubs die dit jaar zijn/haar boek lezen, daarom zitten sommige bijeenkomsten nu al gauw vol.

JANNIE REGNERUS over haar boek Nachtschrijver
Maandag 28 januari: literatuur in DEN BOSCH
Jannie Regnerus wordt geïnterviewd door Wil de Graaf, lid van de literatuurwerkgroep van Senia. Lees verder en meld u aan.
LUC PANHUYSEN over Oranje tegen de Zonnekoning
Dinsdag 29 januari: geschiedenis in AMERSFOORT
Luc Panhuysen wordt geïnterviewd door Cees de Voogd, lid van de werkgroep geschiedenis van Senia. Lees verder en meld u aan.
JOLANDE WITHUIS over haar boek Raadselvader
Woensdag 30 januari in HILVERSUM
Jolande Withuis wordt geinterviewd door Ineke van de Rotte, directeur van Senia.
Lees verder en meld u aan
.
MARIJKE SCHERMER over haar boek Noodweer
Donderdag 31 januari: literatuur in AMSTERDAM
Marijke Schermer wordt geïnterviewd door Marjan Veenman, lid van de literatuurwerkgroep van Senia. Lees meer en meld u aan.
WIL SCHACKMANN over zijn boek De Kinderkolonie
Zaterdag 2 februari: geschiedenis in ZWOLLE
Wil Schackmann wordt geïnterviewd door Bert Timmerman, voorzitter van de werkgroep geschiedenis van Senia.
Lees meer en meld u aan
.
De Kinderkolonie in 'Verborgen verleden'
Uitzending Carry Slee

Wie op zaterdag 2 februari naar het gesprek met Wil Schackmann komt, kan kort daarvoor op donderdagavond 31 januari kijken naar een uitzending vanVerborgen verleden. Daarin komt De Kinderkolonie ook uitgebreid aan bod naar aanleiding van het leven van Carry Slee.
 
Op 80 plaatsen nieuwe leesclubs
In alle provincies worden nieuwe leesclubs opgericht. Literatuur, geschiedenis, filosofie, klassiekers, Engels en kunstgeschiedenis. Zie hier de hele lijst. Soms in samenwerking met anderen, zoals in Friesland waar we samen met het Friesch Dagblad op 12 plaatsen leesclubs geschiedenis oprichten.

Met dank aan de vrijwilligers van Senia die dit overal in het land voorbereid hebben.
 
Sfeer proeven in groep met plaatsen vrij?
In de Week van de Leesclub houden zo'n 50 leesclubs Open Huis. Belangstellenden kunnen dan eens proeven aan een leesclub. Het zijn zowel leesclubs van Senia als clubs die niet georganiseerd zijn. Als u bij een groep bijeenkomst van een Senia-gaat kijken, ontvangt u vooraf de leeswijzer met discussievragen. Zie voor de data en de boeken die besproken worden (vanaf 25 januari) www.weekvandeleesclub.nl of nu al op de website van Senia.
Aanmelden kan via kennismaken@senia.nl
 

Leesclubs die ROMANS, literatuur, lezen en bespreken

Literatuur, Ned. en vertaald: Almelo, Amsterdam Centrum, Amsterdam Noord Nieuwendam, Amsterdam Oud-Zuid, Amsterdam Reigersbos, Apeldoorn, Eindhoven Oude Gracht, Geldermalsen, Groningen, Heemskerk, Leerdam, Raalte, Vlijmen en Voorburg
Duits: Amersfoort, Amersfoort, Baarn en Deventer
Frans: Nijmegen en Zwolle
Engels: Leiden, Venlo, Voorburg en Zeist
Klassiekers/toppers uit de wereldliteratuur: Apeldoorn


Leesclubs die NON-FICTIE lezen en bespreken

Geschiedenis
: Amsterdam Linnaeus, Arnhem, Breda, Gouda, Harderwijk, Hulst, Leiderdorp, Nijmegen, Tilburg, Weesp en Zwolle
Filosofie: Amstelveen, Bilthoven, Haarlem, Heemskerk, Purmerend en Venlo
Kunstgeschiedenis Assen, Middelburg en Zwolle
 
 Win boekenpakket Atlas Contact

ingezonden
Lees het gratis e-book Lees de wereld rond met Atlas Contact en krijg zo een verrassend inkijkje in ons vertaalde fonds, inclusief voorproefjes van romans die in 2019 gaan verschijnen. Ga naar de pagina om te downloaden.
 
Dit boekje bevat 11 bijzondere leesfragmenten van o.a. Transcriptie van Kate Atkinson, Romanschrijver van beroep van Haruki Murakami en Asymmetrie van Lisa Halliday. Deze laatste is door vele kranten uitgeroepen als beste boek van 2018.

Als u zich aanmeldt voor de nieuwsbrief maakt u bovendien kans op een gratis boekenpakket naar keuze (t.w.v. €100)!

 
Leesclubs Japanse literatuur
een kennismaking

Vindt u de Japanse cultuur ook intrigerend? Wilt u daar wel eens meer over weten door Japanse literatuur te lezen? Senia richt samen met Schwob (van 'de mooiste vergeten klassiekers') leesclubs Japanse Literatuur op. 
 
Senia en Schwob (onderdeel van het Letterenfonds) brengen geïnteresseerden voor Japanse literatuur bij elkaar voor een tijdelijke leesclub. De groep leest/bespreekt drie Japanse romans, die vertaald zijn in het Nederlands. U kunt zich vrijblijvend als belangstellende melden via japan@senia.nl, of door het formulier op de website in te vullen.

Om welke boeken gaat het:
Shusaku Endo - Het meisje dat ik achterliet
2018 | Van Oorschot | 276 blz.
Yasushi Inoue - Het jachtgeweer
2018 | Bananafish |  64 blz.
 Haruki Murakami - Norwegian Wood
2013 | Atlas Contact | 320 blz.

Zie voor verdere informatie de website van Senia, in de rubriek programma's.

Er zijn nu aanmeldingen uit:  Almere, Amersfoort, Amsterdam, Arnhem, Bergen op Zoom, Bunschoten-Spakenburg, Deventer, Ede, Ermelo, Geldrop, Gouda, Groningen, Haarlem, Haren, Hilversum, Hoogkarspel, Hoorn, Houten, Hurdegaryp, Laren, Leiden, Leidschendam, Lisse, Mariënberg, Meppel, Nijmegen, Oostvoorne, Tilburg, Voorburg, Zevenaar, Zoetermeer en Zutphen. En iemand die in Frankrijk woont wil graag digitaal aansluiten.  We gaan snel starten.
 
ACTIVITEIT VAN ANDEREN
DE LUTTE (gemeente Losser)
Nieuw: Festival Lutterzand Literair

Op zaterdag 26 en zondag 27 januari vindt de eerste editie van het nieuwe interactieve literatuurfestival Lutterzand Literair. Schrijvers aan de Dinkel plaats. In misschien wel het mooiste natuurgebied van Nederland.

Verspreid over het Lutterzand treden op zaterdag in drie rondes van een uur auteurs op in bijzondere (erfgoed) locaties. De bezoekers rouleren, de schrijvers blijven op hun plaats. Tijdens de wisselingen, wandelend door de natuur, worden de festivalgangers verrast door bijzondere optredens.

Op zondag is de landelijke publiekspresentatie van de langverwachte biografie over Willem Wilmink, geschreven door Elsbeth Etty. Lees meer en meld u aan.
             
 
Boekenpost. Ode aan de leesclub

ingezonden
Samen lezen is intensiever én leuker! Lees in deze Boekenpost alle ins en outs over Leesclubs. En verder: Marente de Moor’s Foon geanalyseerd, Marita Coppes debuteerde met De laatste verhalenweefster, Sander Verheijen leest de klassieker Advocaat van de duivel, recensies van 10 pas verschenen boeken, en één extra uitgelicht boek met discussietips. En bekijk ook de literaire agenda met exposities, festivals en theater.
De nieuwste Boekenpost (januari/februari) is nu te koop in de winkel of online. Speciale aanbieding voor leden van Senia:
Jaarabonnement – het eerste jaar slechts €29,95 (normaal €38,95).  Mail uw gegevens naar info@stipmedia.nl o.v.v. “Actie Senia” 
 
Word Vriend van Senia
Vindt u Senia een sympathieke organisatie, alleen al vanwege het feit dat het meeste werk gedaan wordt door vrijwilligers? Overweeg dan om 'Vriend van Senia' te worden, en jaarlijks met een bedrag de organisatie te ondersteunen.
Want zonder subsidies is het toch een hele klus om de financiering van zo'n organisatie rond te krijgen.
Senia heeft de status van Culturele ANBI, dus uw gift is fiscaal erg aantrekkelijk.
- - - - - - - - - -
 
Filmpje
Alle componisten samen in 6 minuten: Classic Music Mashup

 
Deze maandelijkse nieuwsbrief gaat naar (oud)deelnemers van Senia-groepen, vrijwilligers, Vrienden van Senia en belangstellenden.
U kunt zich zelf uitschrijven als u wilt, via de link onderaan. Aanmelden kan via de website van Senia