Digitale Nieuwsbrief
Voor leden, door leden

Nr. 2, Februari - 2016

IN DEZE NIEUWSBRIEF

ALV 18-06-2016
 
Brainstormdag 16-04-2016
 
Dankwoord van het bestuur
 
Slecht voedsel?

Geen obeses president VS

Zwemactiviteiten voor mensen met obesitas

Jamie Oliver vs. McDonalds

Anna vertelt over haar maagverkleining
 
Brein speelt grote rol bij ernstig overgewicht
 
Vind je de NOV belangrijk?
 
Lidmaatschapsvoorwaarden
VOLGENDE NIEUWSBRIEF...
Maart-2016. Heb je iets te melden voor de volgende nieuwsbrief? Stuur een e-mail naar:
Graag met vermelding: 'Nieuwsbrief' voor leden/door leden’.
18 juni 2016, Hotel Bergse Bossen, Traay 299, 3971 GM Driebergen
NOV Brainstormdag 16 april 2016
gezamenlijk een plan voor de toekomst te bespreken.
De Raad gaf o.a. als advies:
Ga met zoveel mogelijk mensen discussiëren over doel, nut en noodzaak van de vereniging, over de vraag waar je tegenaan loopt als obesitaspatiënt, partner en of huisgenoot. Definieer duidelijker de identiteit van de NOV.
 
Mede in overleg met PGOsupport (de organisatie die patiëntenorganisaties zoals de NOV ondersteund) en de Raad van Advies, heeft het bestuur besloten onze vereniging te herstructuren met begeleiding van een (interim) functionaris. Een man/vrouw die ervaring heeft met de situatie waarin onze vereniging zich op dit moment bevindt.
Om zelf inbreng te hebben, nodigen we alle leden en specifiek de actieve vrijwilligers uit om op zaterdag 16 april 2016 mee te praten en te denken.
 
Locatie:
PGOsupport,
Daltonlaan 600 in Utrecht.
Tijd: 10.00 – 15.00 uur.
 
Meer informatie over het programma volgt binnenkort op de website (www.obesitasvereniging.nl) en in een extra nieuwsbrief.
Heb je goede ideeën of ben jij zelf die interim functionaris?
Laat het ons zo spoedig mogelijk weten! 
Kom in ieder geval op 16 april 2016 naar de NOV Brainstormdag en praat mee!!
 
NU aanmelden: 
Bedankt!!!
Het huidige bestuur wil van de gelegenheid gebruik maken om Richard v.d. Bie, Sietske Helder en Kelly Smans hartelijk te bedanken voor hun inzet binnen het bestuur in de afgelopen periode.
Ze blijven alle drie lid van de vereniging, bovendien is Richard beschikbaar voor korte consultatie over diverse onderwerpen en Sietske blijft actief voor de vereniging
door de voortgang van de afgesproken subsidie speerpunten te bewaken en zich in te zetten door de reeds gemaakte afspraken en plannen betreffende de subsidie te helpen uitvoeren.
 
Wij zijn heel blij met jullie hulp als ondersteuning en nogmaals hartelijk dank voor de samenwerking binnen het bestuur!
Slecht voedsel?
Onze voeding is er slecht aan toe, dat bewijst het ene na het andere voedingsschandaal. Bovendien is dit ook te zien in de stijgende obesitascijfers met bijbehorende welvaartsziekten. Rond elk schandaal zijn er wat berichten in de media maar ondanks de het frequent opduiken verdwijnen ze relatief snel onder de radar. In speltempo komt aan het licht dat er enkele fundamentele fouten zitten in hoe onze voedingsindustrie met de gezondheid van de consumenten omgaat.
Samen met een schijnbare desinteresse bij de publieke opinie, valt ook het politiek immobilisme op. Het vraagt al een extreem schandaal zoals de dioxinecrisis eer er in die hoek wat beweegt. Vergelijk dit met het dieselschandaal rond Volkswagen, wekenlang werd hier rond gedebatteerd en iedere mening kwam aan bod. De parallel tussen het bedrog in de voedingsindustrie is nochtans sprekend. De consument wordt moedwillig verschalkt door mooie cijfers of verpakkingen die echter op geen enkele manier iets met de werkelijkheid achter het product te maken hebben. Het grote gevaar zit hem hier vooral in de overvloed aan toegevoegde suikers. Bij langdurig, overmatig gebruik hebben zij immers eenzelfde impact op onze gezondheid als overmatig alcoholgebruik. De stijgende statistieken van de welvaartsziekten zijn hiervan het trieste bewijs.
Geen obese president voor de Verenigde Staten
Presidentskandidaat Chris Christie staakte woensdag 10 februari 2016 zijn campagne. Dat is een verlies voor het Amerikaanse volk. Niet vanwege zijn Republikeinse gedachtengoed, directe regeerstijl of zijn (controversiële) staat van dienst als gouverneur van de staat New Jersey. Maar vanwege zijn omvang.Omdat Christie obese is. Net als 78,6 miljoen volwassenen (35 procent van de volwassenen) en 12,7 miljoen kinderen tussen de twee en negentien jaar (17 procent) in de VS. Als 45ste president had Christopher James Christie een nieuw gezicht kunnen geven aan de obesitasepidemie van Amerika. De afgelopen zestig jaar zetten presidenten zich in voor het welzijn van de ongezonde burger. Dat is faliekant mislukt, Amerika is onder hun toezicht alleen maar dikker en dikker geworden. Zwaarlijvigheid kent in Amerika geen ras, leeftijd of sociale klasse. Zowel armen als rijken zijn dik, blank of gekleurd. Christie had een president voor alle Amerikanen kunnen zijn. Ook voor hen die door hun zwaarlijvigheid een fikse financiële last vormen voor het zorgstelsel. Christie had obese kinderen kunnen laten zien dat ook zij het hoogste ambt van het land kunnen bekleden. Dat hun omvang geen belemmering is voor succes.
Zwemactiviteiten voor mensen met Obesitas!
Op woensdag avond zijn er enkele plaatsen vrijgekomen voor mensen met Obesitas. Er wordt driekwartier gewerkt aan het uithoudingsvermogen, kracht en lenigheid. Er is voldoende tijd om met elkaar ervaringen uit te wisselen. Deelnemers kunnen via een beweegbare bodem het water in gaan. Het motto is `niets hoeft alles mag`. Voor meer informatie mail: Jordy van Scheppingen. jvscheppingen@sein.nl  
Stichting Epilepsie Instellingen Nederland
Spieringweg 801, Cruquius
Dag: Woensdag
Tijd: 20.15 – 21.00 uur
Jamie Oliver verklaart de MacDonalds de oorlog
De Britse celebrity chef-kok Jamie Oliver verklaart dat een McDonald’s-hamburger bedoeld is voor honden en niet voor de mens. Dit valt volgens hem vooral te wijten aan het voorbereidingsproces. De media persoonlijkheid, bekend om zijn voedselgerichte tv-shows, kookboeken en meer recentelijk zijn wereldwijde campagne voor betere voeding, is een aanval begonnen tegen één van de meest toonaangevende fastfoodketens in de wereld, McDonald’s, voor het gebruik van chemicaliën en vetten (die ‘ongeschikt zijn voor menselijke consumptie’) tijdens de voorbereiding van hun hamburgers.
McDonald’s heeft na de campagne van Oliver uiteindelijk ingestemd met het veranderen van het proces van haar hamburgers in de Verenigde Staten. Het grootste fastfoodketen van de wereld heeft jarenlang ongestoord gif aan haar producten kunnen toevoegen en wordt nu gedwongen gestopt. Groot nieuws zou u zeggen, toch heeft geen enkele medium in Nederland aandacht geschonken aan deze zaak. Oliver is actief bezig met zijn campagne, hij organiseert demonstraties en bezoekt scholen om de bevolking bewuster te maken voor de gevaren van diabetes, obesitas en overgewicht. In één van zijn demonstraties liet Oliver aan kinderen zien hoe kipnuggets worden gemaakt. Na de selectie van de beste stukken van de kip wordt wat overgebleven is (vet, huid en organen) verwerkt voor dit soort voedsel. Burger King en Taco Bell hadden het gebruik van ammoniumhydroxide al eerder stopgezet. Of McDonald’s nou inderdaad gestopt is met het gebruiken van dit middel of niet, aangezien er geen één instelling is die dit in de gaten houdt en McDonald’s wel eens vaker oneerlijk is bepaal je uiteindelijk zelf of je het risico wilt nemen door dit soort fastfood te eten.
Anna vertelt over haar maagverkleining
“Een gezond leven nadat je uitgeput bent van al het diëten, ik gun het iedereen”, schreef Anna aan Bastiaan.
Een maagverkleining, dat doe je niet zomaar. Had je je daarvoor helemaal suf gelijnd?
“Sterker nog, de huisarts opperde een maagverkleining toen ik bij hem kwam met een hardloopblessure. Ik liep hard, ging naar de sportschool en at gezond. Ik deed er dus alles aan om af te vallen, want ik was al jaren veel te zwaar, woog 112 kilo terwijl ik nog geen 1 meter 60 ben. Als ik bij de diëtist kwam, bleek al snel dat ze weinig op m’n eetpatroon had aan te merken. Zaten we daar, een beetje over koetjes en kalfjes te kletsen. Ik dacht dat ik me erbij neer moest leggen dat dit gewicht bij mij hoorde. Ik kende een maagverkleining alleen uit de tv-programma’s zoals ‘Obese’. Ik had geen idee dat het voor mij ook een optie zou zijn. Maar nadat ik alle informatie doorgenomen had, wist ik: dit moet ik doen.”
Onderzoek: brein speelt een grote rol bij ernstig overgewicht
Door: Francine Wildenborg 
Het brein van mensen met ernstig overgewicht ziet er anders uit. Het wil onbewust méér en méér. Goed nieuws: afvallen door een buikoperatie verbreekt de vicieuze cirkel, blijkt uit Amsterdams onderzoek.
Eigen schuld dikke bult, krijgen dikke mensen vaak te horen, tot grote ergernis van internist Mireille Serlie aan het AMC in Amsterdam. Hoewel elk pondje door het mondje gaat, heeft Serlie steeds meer aanwijzingen dat het brein een grote rol speelt bij ernstig overgewicht. 12 procent van de Nederlanders kampt daarmee.
Een studie waarop Barbara de Weijer donderdag aan het AMC promoveert bevestigt dat het brein van zwaarlijvigen er daadwerkelijk anders uitziet dan van mensen met een gezond gewicht. ,,We denken dat een van de hersendelen die de eetlust reguleert meer stimulatie nodig heeft. Mensen met obesitas hebben dus veel meer eten nodig voordat het brein het geluksgevoel krijgt dat er voedsel binnenkomt,'' legt de promovendus uit.
 
Dopamine
De Weijer volgde veertien vrouwen met een lichaamsgewicht tussen de 80 en 160 kilo. Daarmee kwam hun body mass index (BMI) - verhouding tussen gewicht en lengte -  uit op gemiddeld 46, terwijl een score tot 25 gezond is. Hun brein werd vóór een bypassoperatie (de maag wordt verkleind en direct op de dunne darm aangesloten) gescand, na 6 weken en na 3 jaar. ,,Op de eerste scans zien we minder dopamine-receptoren oplichten dan bij iemand met een normaal gewicht. Als het brein het stofje dopamine niet goed signaleert, is het moeilijk om de eetlust onder controle te houden,'' vertelt Serlie. Na 6 weken is er in het brein weinig verandering te zien, terwijl de vrouwen dan al wel zo'n 10 kilo kwijt zijn. 
 
Maar na 3 jaar en tientallen kilo's minder lichten aanzienlijk méér dopamine-receptoren op, waardoor de eetlust beter wordt geregeld. Serlie: ,,Opmerkelijk, want dat geeft aan dat je de vicieuze cirkel - van onbewust altijd maar meer willen eten - kunt doorbreken door flink af te vallen met behulp van een bypassoperatie."
 
"Dik worden begint met te veel eten en te weinig bewegen. Waarom de één ernstig overgewicht ontwikkelt en de ander niet, is deels genetisch, maar deels ook niet"
(Barbara de Weijer)
 
Genetisch
Ander recent onderzoek aan het AMC laat zien dat ook andere delen van de hersenen van mensen met obesitas er anders uitzien. Serlie: ,,Het brein van mensen met ernstig overgewicht heeft dus moeite om de eetlust goed te reguleren door veranderingen die waarschijnlijk door het vele eten zelf zijn ontstaan.'' 
Dat dikke mensen helemaal niets aan hun overgewicht kunnen doen, gaat te ver, vindt de internist. ,,Dik worden begint met te veel eten en te weinig bewegen. Waarom de één ernstig overgewicht ontwikkelt en de ander niet, is deels genetisch, maar deels ook niet. Het herstel van het brein na afvallen wijst erop dat iedereen obesitas zou kunnen ontwikkelen."
Steeds meer mensen kampen met ernstig overgewicht. In 1981 was het 4,4 procent van de Nederlandse bevolking, dat aandeel is inmiddels verdrievoudigd. Veel van hen kampen met aandoeningen als hart- en vaatziekten en diabetes. 
Alle zwaarlijvigen onder het mes om het tij te keren? Absoluut niet, zegt Serlie. ,,Nu we steeds meer weten over de veranderingen  in de hersenen bij obesitas kun je ook gaan kijken naar behandeling daarvan met medicatie, zodat het brein wel weer de signalen van het lichaam ontvangt en juist interpreteert. Daarnaast willen we ook kijken wat het effect is van verschillende diëten op het brein."
Bron: AD, 18-02-2016
Vind jij het belangrijk dat er een obesitaspatiëntenvereniging is?
Wij ook!
Wij kunnen jouw hulp goed gebruiken….. Help mee !!
Voor meer informatie:
Lidmaatschapsvoorwaarden NOV
Het lidmaatschap van de vereniging geldt voor een heel jaar van 1 januari tot/met 31 december. Opzeggen voor het volgende jaar kan tot één maand voor afloop van het lopende jaar. Tussentijds opzeggen ontslaat leden niet van de verplichting om contributie over het lopende jaar te betalen.

Volgende nieuwsbrief: maart 2016 
 


Aan- of afmelden voor de NOV - nieuwsbrieven - KLIK HIER
 
Nederlandse Obesitas Vereniging