N I E U W S B R I E F
Oktober 2018 

'De vrienden van Quentin Blake: Matilda, Mr. Stink en de Minpins
6 oktober 2018 t/m 3 maart 2019

 
Deze tentoonstelling toont het werk van de Engelse illustrator Quentin Blake. Hij werd in Nederland bekend door zijn illustraties voor GVR, Matilda en Sjakie en de chocoladefabriek.  Door de originele tekeningen, gefilmde interviews en doe-activiteiten krijgt de bezoeker een levendig beeld van wat er zich afspeelt in het hoofd van Quentin Blake. Stap in de wereld van deze wereldberoemde illustrator die zijn werkwijze deelt met iedereen die wil (leren) illustreren. Een must voor jong en oud!
 
 
© Quentin Blake, 1988
 
 

Museumnacht 6 oktober 20.00- 01.00 uur
 
Vurige optredens, workshops vol passie en nachtelijke colleges. Laat u verrassen in het oudste boekenmuseum ter wereld en smelt weg in de tentoonstelling over de wereldberoemde illustrator Quentin Blake (van o.a. Matilda en de GVR). Kaarten verkrijgbaar via www.museumnachtdenhaag.nl
 
                           

Tentoonstelling 'Vader en dochter, Ronald en Marije Tolman.
Betoverende prentenboeken'
verlengd t/m 25 november 2018
In de prentenboeken De boomhut (2009), Het eiland (2012) en Het boek (2017) werken vader en dochter Tolman samen: Ronald Tolman maakt prachtige etsen die het decor vormen waaraan Marije op onnavolgbare wijze subtiel getekende dieren toevoegt.
 
  
Workshop Inktmonsters 
22, 23, 25 en 26 oktober 2018
 
Uit vlekken ontstaan de meest rare monsters! Ook Quentin Blake (illustrator van bijna alle verhalen van Roald Dahl) had geen problemen met een vlekje. Bij de workshop ‘Inktmonsters’ gaan we eerst kijken naar zijn prachtige tekeningen en daarna ga je zelf doodenge monsters maken met vlekken. In samenwerking met Festival de Betovering.
 

Monsterlijke gedichten drukken
vanaf 14 oktober elke zondag tussen 12.00 en 16.00 uur
Elke zondag kun je in de drukkerij op ons eigen 200 jaar oude 'inktmonster' een afdruk maken van een gedicht over een gruwelijk monster. Hoe hij er uit ziet moet je zelf bedenken!
Doe eerst inspiratie op in de Quentin Blake tentoonstelling en teken daarna met pen en inkt jouw eigen Grote harige Gloep, de hopeloze Flopper, De grote ziedende Smots, Het langstaart Jodeldier, de grote gehoornde Glunk of De alom gevreesde veertienpotige Galumposaurus.
 
De activiteit is gratis voor bezoekers van het museum.
 
  
 

Tentoonstelling 'Helmut Salden (1910- 1996).
A prolific lettering artist' 
11 september t/m 11 december 2018 in Antwerpen
 
 
Helmut Salden (1910- 1996), foto Arenda Oomen, 1994
 
Huis van het boek gaat de landsgrenzen over. In samenwerking met Catapult presenteert Huis van het boek in Antwerpen de tentoonstelling 'Helmut Salden (1910- 1996). A prolific lettering artist'.
 
Helmut Salden was meer dan vijftig jaar actief als lettertekenaar en boekontwerper.
 

Bezoek het scriptorium 
Elke zaterdag van 12.00 - 16.30 uur
Elke zaterdag van 12.00- 16.30 uur
Open Scriptorium
 
Monniken schreven boeken met een ganzenveer. Alle mooie letters en versieringen zijn met de hand geschreven en getekend. Jij kunt dit ook proberen. Daag je vader, moeder, opa of oma uit: wie maakt de allermooiste letters? 
 

 
Oproep: steun Museum Meermanno
Boek zoekt vrouw, man en bedrijf
 
Helpt u ons door een boek uit de collectie te adopteren? Kies een van de topstukken of adopteer een boek naar eigen keuze. Mailt u voor meer informatie of het overzicht van de topstukken naar 
Het geld komt ten goede aan het behoud, de restauratie en de zichtbaarheid van de collectie. 
 
Contact via Aafke Boerma: 070-3462700 of boekzoekt@meermanno.nl.
  
 
 
 

 

Museum Meermanno | Huis van het boek
Prinsessegracht 30
2514 AP Den Haag
070 346 27 00
www.meermanno.nl