Breng je vandaag ook je stem uit
voor dit project?

Duurzame zorg in een duurzame omgeving

Het Brugse OCMW bouwde een nieuwe zorgcampus in de binnenstad. Duurzame technieken en materialen optimaliseren het comfort van de bewoners. Extra slim is dat ook omwonenden en kwetsbare groepen mee profiteren van de voorzieningen.

Toen duidelijk werd dat woonzorgcentrum Ter Potterie aan renovatie toe was, koos het Brugse OCMW vrij snel voor de bouw van een volledig nieuwe zorgcampus, met woonzorgcentrum, in de binnenstad. “Dat idee bood meer perspectief voor een hedendaagse invulling van de zorg”, zegt Ann Vandycke, adviseur van de technische dienst bij het OCMW. “Het was ook dé kans om volop in te zetten op nieuwe technieken en zo optimaal woon- en werkcomfort te combineren met maximale energiezuinigheid.”

De hele buurt is betrokken

De nieuwe zorgcampus omvat naast een woonzorgcentrum ook een voorziening voor NAH-patiënten (niet-aangeboren hersenletsel), aanleunwoningen, woningen voor beschermd wonen, een asielcentrum en doorgangswoningen. Zo vinden tal van kwetsbare mensen er een onderkomen.

“De ondergrondse parking beperkt de hinder voor de omwonenden, die overigens gebruik kunnen maken van onze fietsenstalling en ons kapsalon”, vertelt Ann Vandycke. “En aangezien Ter Potterie zich bevindt in een woonkern, kunnen de bewoners van het woonzorgcentrum of de aanleunwoningen op hun beurt deelnemen aan buurtactiviteiten. Op die manier doen we aan buurtvervlechting.”

Meer comfort, minder kosten

Een studiebureau kreeg de opdracht om de energie-efficiëntie van het woonzorgcentrum te optimaliseren. Duurzame initiatieven zoals een geothermische warmtepomp, zonnepanelen, regenwaterrecuperatie, performante isolatie… zorgen samen voor meer comfort en lagere exploitatiekosten. Het OCMW-bestuur, dat zich goed bewust is van zijn voorbeeldfunctie, hoopt overigens dat de gebruikte technieken burgers met bouw- of renovatieplannen zullen inspireren.

Ann Vandycke: “Ook de dwaaldetectie is een sterk staaltje van technologische innovatie. Iedere bewoner met dementie krijgt een armband die toegang verschaft tot bepaalde zones, zoals de kamer en de gezamenlijke ruimtes. De andere bewoners krijgen een zorgsleutel. Alle deuren – ook de in- en uitgangen – kun je per bewoner instellen. Dit project leverde een schat aan ervaring op die we graag delen met andere organisaties.”

Klik hier om je stem uit te brengen...

Alvast bedankt!