Kennis over taal delen, onderwijskansen vermenigvuldigen
Bestaat de 'talenknobbel' echt?
 
Dr. Ping Mamiya, brein-onderzoeker
Universiteit Washington
 
‘Waarom leert de één gemakkelijk een vreemde taal en de ander niet?’ Dat vroeg Ping Mamiya, brein-onderzoeker aan de Universiteit van Washington, zich af. Ping en haar team onderzochten 79 studenten, die drie weken lang dagelijks les kregen in Engels als tweede taal. Behalve taaltesten namen zij ook hersenscans af en een DNA-test. Zo ontdekten ze dat deelnemers met een speciaal soort COMT-gen meer leersucces hadden dan anderen. ‘Voor het eerst hebben we zicht op hoe beïnvloeding vanuit de omgeving samenwerkt met onze genen en ons brein. Sommige individuen hebben dus wel een ‘talenknobbel’ en anderen niet! Nu kunnen we interventies gaan ontwikkelen die leiden tot meer schoolsucces’.
 
 
TOLK-show
Meer weten over de digitale werkwijze van TOLK voor taalontwikkeling!?
Kom naar de TOLK-show in Laren. Wij informeren je graag over de mogelijkheden voor gebruik.
 
Datum: 31 maart 2017
Tijd: 14.00 tot 16.00 uur
 
 
Studiedag
Leren werken met TOLK voor taaltherapie! in de praktijk?
Kom naar de studiedag in Delft!
 
Studiedag Delft:
Tijd: 10.00 tot 17.00 uur
 
Op onze site leest u meer en kunt ook een studiedag op locatie aanvragen.
 
 
 
 
Lancering
Actief Taal Partner
 
 
Vanaf nu ondersteunen Actief Taal Partners, op locatie, de kinderopvang en het basisonderwijs bij het vormgeven van taalstimulering en ouderbetrokkenheid.
Op 20 januari 2017 lanceerde de organisatie Actief Ouderschap de formule.
Op diverse scholen zijn deze taalexperts inmiddels aan de slag.
Taalontwikkeling en taalleren zijn verschillende processen die vragen om een onderscheidende aanpak. De Actief Taal Partner kan met behulp van het vernieuwde TOLK op inspirerende wijze beide processen verweven. Zij bouwen voor het onderwijs een brug tussen school en thuis.
 
 
 
Helbert Damsté overleden
 
 
‘Op het eerste gezicht lijkt het of taal zich bij jonge kinderen vanzelf ontwikkelt. De werkelijkheid is anders. Veel kinderen worden weinig verwend met een op hun leefwereld afgestemd taalaanbod’ aldus Prof. Dr. Helbert Damsté in het voorwoord voor de methode TOLK voor taalontwikkeling & taaltherapie! ‘Deze kinderen kennen nauwelijks ogenblikken van intieme samenspraak in een rustige omgeving. Het gevolg is dat hun taalontwikkeling achterblijft bij die van leeftijdgenoten die wel in een stimulerende omgeving zijn opgegroeid. Kinderen lijden daaronder, vooral op school’. KLIK-Onderwijsondersteuning denkt met veel dankbaarheid terug aan deze inspirerende persoon. Zonder de financiële bijdrage van het Damsté-Terpstra-Fonds, waarvan hij medeoprichter en bestuurslid was, zou de werkwijze nooit ontwikkeld zijn.
 
 
Inburgering Fiasco!
 
Slagingspercentage inburgering is drastisch gedaald.
Wat is er aan de hand?
Bekijk het filmpje van Arjen Lubach.
 
KLIK-Onderwijsondersteuning
Montenspark 15 4837 CD Breda