Producentbyrån Nyhetsbrev 14 juni 2022

Vi är grymt glada att nu kunna berätta att Hanko Zell precis blivit en del av Producentbyråns styrelse! Det betyder otroligt mycket att vi nu får in en till person som kan vara med och tänka och driva både arbetet och utvecklingen av Producentbyrån framåt.
 
För utvecklas måste vi. Och just nu tänker vi mycket på vad det är vi gör och ska göra. I vilken slags uppgifter eller uppdrag hittar vi lusten och drivet? Vilken slags tjänster är det vi erbjuder idag, och vad vill vi kunna erbjuda framåt? Vi ser ju att behovet av producenter inom scenkonst är fortsatt stort, och kanske ännu mer så efter pandemin. ”Varför finns inte ni i Stockholm?!” var en fras som vi hörde vid ett antal gånger under Bibu i Helsingborg för några veckor sedan.
 
På kontoret pratar vi dessutom ofta om hur vi som företag skulle kunna vara med och lyfta och hjälpa vad vi beskriver som ”glappet” – de konstnärer som är klara med sin utbildning och kanske till och med har jobbat några år, men som ännu inte är riktigt etablerade. Hur kan vi vara en resurs även för dem? Parallellt med detta sitter vi med i en av arbetsgrupperna som jobbar med hur en framtida produktionsmiljö för dans i Forsåker i Mölndal skulle kunna se ut. Hur skapar vi en stabil och hållbar miljö där så många som möjligt ska känna sig inte bara välkomna utan även väntade, för att låna ett uttryck från Nätverket för Universell Scenkonst. Många trådar och många öppningar. Förhoppningsvis lyckas vi knyta ihop några av dem. För idéer är det i alla fall ingen brist på.

Nu tar vi snart lite sommarledigt, men vi hörs igen i augusti!
 
Glad sommar!
 
Producentbyrån
 

GRUPPER & KONSTNÄRER
Danskompaniet Spinn
Det är mycket internationellt just nu! Spinns dansare Felicia Sparrström är nyligen hemkommen från Aten och ett inspirerande Europe Beyond Access-labb. Under sex dagar möttes dansare från olika länder och tog fram metoder och verktyg för att skapa koreografi med fokus på interaktion mellan dansare. I slutet av juni åker Veera till Helsingfors och Ice Hot Nordic Dance Platform där hon medverkar i ett samtal om hur dansproduktioner kan bli mer inkluderande och rättvisa. Läs mer om Ice Hot här.
 
Det är inte varje dag Spinn välkomnar en ny dansare så det är extra roligt att nu kunna dela nyheten om att Ida Häggström börjar hos Spinn i mitten av augusti. Ida har varit med i SpinnUnga och Scenkonstkollektivet Konstra. Lite smakprov från Idas tid som praktikant hos Regionteater Väst kan ses här.
 
Spinns dansare Emilia Wärff kommer att tillbringa en residensvecka på Scenkonst Gerlesborg. Tillsammans med musikern och kompositören Anna Gustavsson, medarbetare från Spinn och Michael Norlind från Scenkonst Gerlesborg fortsätter processen med Emilias solo med arbetsnamnet Denna sida upp som planeras ha premiär under våren 2023.
 
I maj fick Spinn den sorgliga nyheten om att SpinnUngas dansare Ylva Andersson somnat in. Ylva gjorde uppskattade insatser som att medverka i referensgruppen för den inspelade syntolkningen, skriva texter till Spinns föreställning Vinter SpinnOut och ifrågasätta vem som ges plats på scenen.
 
Spinns dansare i föreställningen Poetissan från Aarevaara. Foto: Anders Westergren
 
 
Karolin Kent
I helgen som gick var det så äntligen scenpremiär för Karolins fantastiska verk homo(sapiens) på Scenkonstbiennalen 2022 i Västerås! Nu är vi ju såklart grymt partiska, men vi måste ändå bara säga att vilket otroligt vackert och utmanande verk Karolin har skapat tillsammans med resten av det konstnärliga teamet. När vi ser sånt här, och när vi ser publikens reaktioner så är det en ynnest att få jobba med scenkonst! Under hösten blir det föreställningar på Atalante i Göteborg den 25-26 november och i Falkhallen i Falkenberg den 30 november. Vi återkommer såklart med mer info när det börjar närma sig.
 
Bild från förberedelser under Scenkonstbiennalen 2022. Foto: Dag Rosenqvist
 

PROJEKT
Step
”Det är glädjande att notera att dans för barn och unga tar nya kliv framåt.” Så skriver Lis Hellström Sveningson om Step 2022 i årets andra nummer av Danstidningen. Om du prenumererar på Danstidningen kan du läsa artikeln i sin helhet här!
 
Nu är vi i full gång med att planera höstens arbete inför mellanåret 2023 samt förarbetet inför festivalåret 2024. Hur kan vi nå ut till fler barn och unga i regionen? Hur ska samarbetet med skolorna se ut? Det är några av frågorna vi ställer oss inför det kommande arbetet.
 
Vi är även intresserade av att hitta samarbeten till festivalen. Är du intresserad av att samarbeta med Step? Hör då gärna av dig till info@stepfestival.se.  

www.stepfestival.se
 
Bild tagen under festivalen i Nordstan. Foto: Polina Ulianova
 
 
Community Art Lab Sweden
Arbetet med arvsfondsprojektet Community Art Lab Sweden (CALS) puttrar på i Sveriges alla väderstreck. Vi på västra sidan är mitt uppe i att sammanställa innehåll och schema till projektets första genomförandefas som planeras att dra i gång i mitten på augusti. Därefter följer en 10-veckors repperiod för de unga medskaparna i projektet som ska resultera i ett konstnärligt verk skapat av de unga själva. Community-deltagarna blir coachade av koreografen och dansaren Denny Hultén, medgrundare av dansskolan Twisted Feet.
 
Vår part av CALS utgörs i samarbete med dansorganisationen ilDance och deras projekt Compass samt Twisted Feet och deras projekt Passion for Climate. Det ska bli otroligt spännande att gå in i nästa fas av projektet och följa medskaparnas konstnärskap till den alldeles nyetablerade plattformen www.communityartlabsweden.se som lanseras under hösten 2022!
 

JUST NU...
Just nu jobbar vi på Producentbyrån även med scenkonstkollektivet mold och med O vad gäller administration. Vi arbetar vidare med processledningen av det nationella turnéprojektet På Turné, med lite allt möjligt med dansaren och koreografen Liza Penkova, rådgivning för artisten Paperwing, texter och rådgivning för scenkonstkollektivet Dråpera och hjälper också till att sy ihop projektet InDiiD.
Producentbyrån är ett team producenter och projektledare som arbetar med olika artister, grupper och projekt inom scenkonst.

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev kan ni hålla er uppdaterade om vad som är på gång inom de projekt vi har just nu! Om ni inte önskar få fortsatt nyhetsbrev kan ni avregistrera er längst ner på sidan.

Läs mer om oss på:
www.producentbyran.se

Producentbyrån
Kastellgatan 6
411 22 Göteborg
Sweden

tel - 0728-58 76 38 
mail - info@producentbyran.se