Nieuwsbrief MeesterMichael.nl
september 2019
Nr. 106

 
 
 
Zomer
 
 
 
 Leuke links over de zomer:
 
 
Knutselideeen over de zomer
 
 
Nog meer zomer: 
Leuke filmpjes Natuurbeelden van Teleblik over de zomer 
 
Zomer met je handen & voeten
 
Paint.net
4 Instructievideo's over 'Paint net', het gratis programma (freeware) om te tekenen en afbeeldingen te bewerken  
 
Kraak 'm - Online Escape Rooms
 
Op Kraak 'm vind je "Escape Room"-achtige games. Kinderen vinden het geweldig om de codes te kraken. 
Samenwerken, creatief denken en andere 21st century skills komen op een speelse manier aan bod.
Vraag een gratis account aan! 
www.kraakm.nl
 
Super Soaker Volleybal!
Super Soaker Volleybal! Wanneer het weer warm wordt is het tijd voor een actieve verkoeling, maar met een dosis plezier!  
 
Green screen
 
In deze video legt meester Sander je uit hoe je een green screen effect toevoegt met imovie op de iPad. Let op! Dit werkt alleen met de nieuwste versie van iMovie op de iPad
 
Apollo 11
De prachtige interactieve website 'Apollo 11 In Real Time' toont de missie van de Apollo 11 naar de maan en de landing op de maan op 21 juli 1969
Deze prachtige interactieve website - is ontwikkeld ter gelegenheid van het feit dat de Apollo 11 op 21 juli 1969 - alweer vijftig jaar geleden! - de eerste mensen op de maan zette.
 
 
 
 
Edshelf
 
Op de website edshelf tonen leerkrachten hun verzameling favoriete educatieve websites, mobiele apps, desktopprogramma's, online programma's en elektronische producten die je kunt gebruiken binnen je onderwijs en door jouw leerlingen.
Je kunt in edshelf zoeken naar en filteren op specifieke tools, verzamelingen ('shelfs' of 'planken' genoemd)
Als je een gratis account aanmaakt, kun je zelf verzamelingen (shelfs) aanleggen, beoordelingen schrijven en publiceren van jouw favoriete (web)tools en waarvoor je deze gebruikt in je onderwijs en bij het leren. Handig voor je collega's!
en
 
Digitale escape rooms
Wil je jouw leerlingen in het nieuwe nieuwe schooljaar een spannende internetopdracht laten maken, kijk dan beslist eens naar deze digitale escape rooms
 
Ook zijn er bij alle digitale escape rooms bladen gemaakt met de antwoorden van de opdrachten, puzzels, e.d. van iedere digitale escape room.
Deze 'antwoordbladen' zijn gratis te bestellen via het contactformulier

 
Haaien en 'onderwater'-leven
 
Prachtig lesmateriaal: haaien en 'onderwater'-leven
Via Google Earth Voyager vind je in Google Street View prachtige beelden van haaien die je wellicht kunt gebruiken als lesmateriaal. De teksten bij de afbeeldingen - die afkomstig zijn van The Ocean Agency - zijn helaas wel allemaal in het Engels.

Je vindt beelden en beschrijvingen van haaien op zeven locaties op de wereld. Je leest informatie over de soorten haaien en hoe ze leven.


 
Namen-kiezer
Lootjes trekken, vinger opsteken, ijsstokjes gebruiken. Er zijn meerdere opties om beurten te geven. Je kunt ook deze namen kiezer gebruiken
 
 
 
Onzeles
 
 
 
"OnzeLes is een programma om leerlingen op een laagdrempelige en veilige manier feedback te laten geven aan hun leraren, ondersteund door een app en is ontwikkeld door de Stichting leerKRACHT.  Het doel is om vervolgens het gesprek in de klas te voeren over hoe de lessen beter kunnen
 
URL verkorter
Soms kom je iets interessants tegen op internet en wil je dat delen met anderen, maar is de URL nogal lang en onduidelijk. In dat soort gevallen kun je een link inkorten. Er zijn verscheidene diensten die zo’n functie aanbieden. In deze how to laten we er een aantal zien. Ook bekijken we hoe je erachter komt wat de originele link is geweest
 
 
 
 
 
Nieuw schooljaar
Op de Yurls 'Kennismakingsspelletjes' vind je heel veel spelletjes en suggesties om op een leuke en originele manier kennis te maken met je nieuwe leerlingen en - uiteraard - de leerlingen met de nieuwe leerkracht. Een hele handige pagina om het nieuwe schooljaar mee te beginnen!!

Heb je aan deze Yurls niet voldoende, dan staan in de onderstaande Nederlands- en Engelstalige 'blog'-artikelen wellicht leuke suggesties om eens uit te proberen in jouw nieuwe groep.
 • Vindingrijk: 'Vakantieherinneringen'
  "A.s. maandag gaan de eerste scholen weer van start. Op zo’n eerste schooldag staan vaak vakantie-ervaringen centraal. Er wordt gepraat en getekend. In dit lesidee wil ik een brug slaan tussen het eroderende vakantiegevoel en de harde realiteit van de school – neem dit “harde” met een knipoog..." Lees hier het hele artikel »
 • Icebreakers: 'Icebreakers, Ice Brakers, Ice Breaker Games'
  "Step-by-step instructions to several playsested high quality free icebreakers, fun games, and team building activities. They're perfect for the first day of class, trainig and meetings to achieve ideal dynamics or just for fum. These free icebreaker games ideas are usefull as youth group activities, party games, business / corporate training activities, college group activities or games for kids..."
  ⏵Website: http://www.icebreakers.ws/
 • ReadWriteThink: 'Playing Name Bingo with Chrysanthemum'
  "This get-to-know-you activity gives every student a chance to be in the spotlight as they participate in the Name Bingo Game. After reading Chrysanthemum to introduce the topic of names, students make Name Bingo cards by writing the name of each classmate in a different square of a blank Bingo board. Next, students brainstorm personal questions designed to get to know one another. To play the game, the teacher randomly calls out a name, and students cover that name on their board with a marker. In this twist of the traditional bingo game, after each name is chosen, the student responds by answering one of the questions designed to help students learn more about one another. The game continues until someone gets Bingo. The winner then gets to add another question to the list before a new game begins..."
  ⏵Website: http://www.readwritethink.org/classroom-resources/lesson-plans/playing-name-bingo-with-224.html
Op de Yurls 'Nieuw schooljaar' vind je

 
 
Eind en begin van het schooljaar
Aan het eind van het jaar heb je misschien wat aan de volgende ideeen:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
In het nieuwe schooljaar moet je ook weer een nieuwe plattegrond maken van je nieuwe klas. In PowerPoint kun je makkelijk een plattegrond van je klas maken. Wil je weten hoe? Klik dan HIER.
Er zijn verschillende opstellingen mogelijk.
De PowerPoint kun je ook vertonen op je digibord en dan bijvoorbeeld samen met je leerlingen een indeling maken.
Je kunt ook in Excel een klasseplattegrond maken
 
Dit ben ik (kennismakingsspel)
De eerste schooldag van Coen (Video, verhaal, kleurplaten en dagritmekaarten op Bijbelidee.nl.)
 
een vrolijke rap om het jaar goed te starten. Meezing- en karaoke versie
 
 
 
 
 
 
 
Cursus Word en PowerPoint 2016 !!!
 
Hier vind je een cursus Word en een cursus PowerPoint. Je kunt kiezen uit de versie 2003, 2010 en sinds kort ook 2016 !
Het zijn makkelijke cursussen voor leerlingen (en leerkrachten.) Hier leren ze snel (binnen een paar uur) en zelfstandig met de meest gebruikte onderdelen van het programma te werken. Deze cursus is gemaakt door meester Michael zelf.
 
Prentenboeken
Een prentenboek afspelen op je digibord is echt super leuk (en soms ook wel even makkelijk voor de leerkracht)
Alle prentenboeken op meestermichael.nl zijn op alfabet gesorteerd. Klik maar HIER
Nog meer prentenboeken vind je HIER 
 
 
 
ParnasSys  (toetsen in JSON-bestand)

 
Op MeesterMichael.nl staan vele toetsen om in ParnasSys te importeren.
Natuurlijk zijn alle toetsen omgezet naar het nieuwe JSON-bestand. Kijk maar op deze LIJST
Ook staat er een pagina met UITLEG-FILMPJES 
Op deze pagina wordt geprobeerd om op een eenvoudige manier leerkrachten door middel van een filmpje wegwijs te maken met ParnasSys. .
 
Filmpjes bij de methode
In 2 tellen een Filmpje dat precies aansluit bij jouw les. Kies eerst je methode die je gebruikt en klik dan op je groep. Vervolgens zoek je het hoofdstuk waar je bent en klik je op het filmpje. Makkelijker kan het volgens mij niet. Alle filmpjes staan keurig geordend op methode, klas, hoofdstuk en les. Dus bijv. 'Bij de tijd',  groep 7, hoofdstuk 6, les 2......... klik ......... en je hebt een filmpje dat bij deze les past en het voor de kinderen een stuk leuker en duidelijker maakt.
Ps als je zelf nog links van filmpjes hebt .... ze zijn erg welkom.
 
 
 
 
 
 

In 2 tellen een Filmpje dat precies aansluit bij jouw les. Kies eerst je methode die je gebruikt en klik dan op je groep. Vervolgens zoek je het hoofdstuk waar je bent en klik je op het filmpje. Makkelijker kan het volgens mij niet. Alle filmpjes staan keurig geordend op methode, klas, hoofdstuk en les. Dus bijv. 'Bij de tijd',  groep 7, hoofdstuk 6, les 2......... klik ......... en je hebt een filmpje dat bij deze les past en het voor de kinderen een stuk leuker en duidelijker maakt.
Ps als je zelf nog links van filmpjes hebt .... ze zijn erg welkom.
 
 
 
 
 
 

 
 
Weet je ook nog iemand die het leuk zou vinden om deze nieuwsbrief te onvangen? Klik dan op de volgende link:
 
Wil je nog eens een oude nieuwsbrief doorlezen? Klik dan HIER.
 
IN DEZE NIEUWSBRIEF
 
Op internet zijn heel veel leuke educatieve websites voor leerlingen en leerkrachten in het basisonderwijs. Op de site www.meestermichael.nl staan ze voor de leerlingen allemaal mooi geordend op groep en vak  en voor de leerkrachten op bouw en vak. Ook is er een digibord gedeelte. Hierop staan leuke lessen en oefeningen voor op het digitale schoolbord. 
Ga naar:
Ga naar:
  
Filmpjes van Teleblik en Beeldbank keurig geordend op methode, klas, hoofdstuk en les.
Allemaal GRATIS.
Ontvang de Gratis Nieuwsbrief 
 
Oude nieuwsbrievenn lezen of aanmelden voor deze nieuwsbrief... Klik HIER
Sponsor

 
Sponsor

 
 
CURSUS
Hieronder vind je een cursus Word en een cursus PowerPoint. Je kunt kiezen uit de versie 2003, 2010 of de nieuwste 2016
Het zijn makkelijke cursussen voor leerlingen  (en leerkrachten.) Hier leren ze snel  (binnen een paar uur) en zelfstandig met de meest gebruikte onderdelen van het programma te werken.  Deze cursus is gemaakt door meester Michael zelf.
 
 

 
Heb je een vraag, tip of opmerking, dan kun je mailen naar:
BEZOEK DE SITE

www.MeesterMichael.nl
Dank u voor uw aandacht,