Eigentijds EcoZeN Netwerk
ECOlonie Nieuwsbrief - September 2021
Beste belangstellende,
 
Hoewel we dat natuurlijk al wel persoonlijk gedaan hebben, willen we via deze nieuwsbrief iedereen hartelijk bedanken die heeft meegeholpen deze bijzondere zomerweken mee mogelijk te maken, te weten de tijdelijke participanten en de cursus- en workshopleid(st)ers. Door het tekort aan tijdelijke participanten door de coronamaatregelen in Europa, vroeg de planning veel improvisatievermogen. Dit had tot gevolg dat we met een relatief kleine groep van bewoners, permanente en tijdelijke participanten, soms tot op het tandvlees, ons werk hebben verricht. 
 
De zomerperiode begon met het Eigentijds Festival en eindigde met het Kinderfestival. Zoals al in een vorige nieuwsbrief is vermeld en het waarom is uitgelegd, was dit 27ste Eigentijds Festival definitief de laatste. Het Kinderfestival blijft bestaan. Ondanks het wisselvallige weer was het opnieuw een groot succes. Onderaan de nieuwsbrief plaatsen we een aantal foto’s van die dagen.
 
Onze coronavoorwaarden om hier op Ecolonie te komen, bleken op geen enkele wijze een belemmering voor onze gasten om ons met een bezoek te vereren. Als vanouds was de camping goed bezet en vonden de verblijfsaccommodaties gretig aftrek. We noteerden tot nu toe bijna achttien duizend overnachtingen. De simpele coronamaatregelen op ons terrein werden goed nageleefd. Het wisselvallige weer zorgde er wel voor dat het gras op de camping nauwelijks meer de mogelijkheid kreeg om op te drogen. De grote bult houtsnippers op Forge Neuve, kwam dan ook zeer goed van pas. Modderige paden en plekken voor tenten werden er mee bestrooid, zodat het terrein begaanbaar bleef. 
 
Al met al kunnen we vaststellen dat de zomermaanden goed verlopen zijn en wij met ons veelzijdige duurzame concept ook dit jaar financieel coronaproof blijken te zijn. We gaan na een kleine rustperiode onze aandacht weer richten op de toekomst. Er is veel werk te verrichten om onze kleine bijdrage aan een leefbare Gaia, vorm te geven.
 
Deze nieuwsbrief behandelt de volgende onderwerpen:
 
- onze herfstactiviteiten
- de zaag- en snoeiweek
- bouwplannen
- de webwinkel
- woonruimte beschikbaar
- filosofische beschouwingen
- foto’s kinderfestival
 
Tenslotte willen we laten weten dat wij voor het tweede jaar vanaf 1 november tot 1 februari gesloten zijn voor gasten. Wel zijn tijdelijke participanten in die periode welkom.
 
Met vriendelijke groet,
Bewoners en participanten

Onze herfstactiviteiten

De herfst komt eraan en dat is altijd een bijzondere ervaring: prachtige kleuren van de loofbossen geven de vakantie een decor waar je graag doorheen wandelt. We raden je dan ook aan om naar Ecolonie te komen, om te genieten van ons herfstarrangement, geldig van 12 september tot en met 31 oktober: een verblijf van 4 nachten/5 dagen in een kamer op basis van halfpension voor slechts 160 euro. (Let op: op 1 november sluiten we voor gasten tot 1 februari 2022)
 
Lees meer over de activiteiten die we in de herfstvakantie aanbieden.
 
Cursusweken in september en oktober
 
Yogawandelweek met Caroline Kluijtmans
Van 12 tot 18 september
(Deze cursusweek zit vol.)
 
Leven met planten - Kruidenweek door Maaike Pfann alias Mevrouw Onkruid
Van 19 tot 25 september.
(Deze cursusweek zit vol.)
 
 
Als startpunt om zelf je gemeenschap te creëren
 
Steeds vaker krijgen we de vraag voorgelegd of we kunnen adviseren bij het vormgeven van een woon- werkgemeenschap in welke vorm dan ook. Het feit dat wij als een van de weinige gemeenschappen in Europa ons bestaansrecht hebben bewezen, zal de meeste van deze geïnteresseerden niet zijn ontgaan.  Wij willen graag gehoor geven aan het appel dat op ons gedaan wordt door de kennis door te geven. 
 
Op onze website vind je de uitgebreide uitleg en het programma over deze week. Ook lees je daar een aantal recensies van deelnemers die de eerste week in mei j.l. hebben meegemaakt.
 
HERKANSING! De Combireis Ecolonie & Val Sinestra in Zwitserland ging dit voorjaar niet door vanwege de maatregelen. Dit najaar gaat de reis wel door, van 13 tot 18 oktober verblijf je op Ecolonie, vervolgens tot 23 oktober op Val Sinestra in de Zwitserse Alpen. Het bijzondere aan deze reis is dat je met een verzorgde busreis vanuit Nederland en weer terug reist.  
 
Cursus Beeldhouwen met Gerard Akerboom
Van 17 tot 23 oktober
Werken met steen: het levende materiaal is hard, miljoenen jaren oud, het intrigeert en draagt veel mogelijkheden in zich.
 
Schilder- en wandelweek met Rob ter Steege
van 24 tot 30 oktober
Deze week vraagt van je om te onderzoeken en naar binnen te gaan. Terwijl je schildert, moet je keuzes maken. Dit proces kan zich vooral in de schilderkunst vrijelijk ontwikkelen. We hebben immers alleen met onszelf en het materiaal van doen.

Zaag- en snoeiweek 

Van 2 t/m 9 oktober
In bovenstaande week gaan we met een groepje mensen bomen en struiken snoeien op onze terreinen. Heerlijk fysiek werk waarvoor we je van harte uitnodigen als je er een weekje uit wilt, maar toch bezig wilt zijn. En je lichaam dit natuurlijk ook toestaat. Even opgeven via info@ecolonie is voldoende. We nemen dan contact met je op.

Bouwplannen

De komende jaren willen we investeren in houten hutten ter vervanging van onze huurtenten. En daarnaast ook enkele hutten neerzetten voor tijdelijke participanten ter vervanging van oude caravans. Wie handig is en creatief en mogelijk ervaring heeft als timmerman of klusser, nodigen we graag uit om mee te werken aan dit bijzondere project. Ook de leembouw en earthbagbuilding willen we betrekken bij onze bouwplannen. In overleg bepalen we de periode(s). Belangstelling? Graag een mailtje naar: info@ecolonie.eu is voldoende. We nemen dan contact met je op.

Warme Paarse Geuren

Nazomer, herfst in aantocht, tijd om ons weer over te geven aan hetgeen van ons gevraagd wordt op ons pad. Met behulp van het zesde chakra stimuleer je de werking van het derde oog, je verbeeldingskracht en intuïtie. De ‘paarse’ oliën van Oikos kunnen je daarbij ondersteunen.
Patchouli brengt je geestelijke en lichamelijk krachten in harmonie en wekt je verlangen aan nieuwe doelen te werken. Mirte olie reinigt aura’s, is zenuwversterkend en verbetert je humeur. De pittige geur van Salie helpt je om inzicht en wijsheid te verkrijgen. Cajeput is heilzaam tijdens het mediteren, het bevordert rust en fijnstoffelijke gevoeligheid. De zuiverende werking van Wierookolie maakt bewust van het spirituele, zodat we ons verbonden weten met het eeuwige. En Thuja olie helpt ter bezinning of tot inkeer te komen.
 
Bestel een van bovenstaande paarse etherische oliën via de website van Oikos onder vermelding van PAARS en krijg 20% korting op al onze warme paarse kleuren.

Woonruimte beschikbaar

In de vorige nieuwsbrief lieten we weten dat er woonruimte beschikbaar is voor een (echt)paar, al of niet met kind, die voor langere tijd een commitment wil aangaan en interesse heeft om met name in de groentetuin en/of kaasmakerij te willen werken. We hebben daar een paar reacties op gehad die nog niet geleid hebben tot concrete afspraken. Aanvullend op wat we eerder hebben genoemd gaan we er vanuit dat als er ook kind(eren) zijn, we verwachten dat deze in ons dorp naar de crêche of school gaan. Als je interesse hebt kun je dat kenbaar maken aan Johan Hoeijmakers: johan@ecolonie.eu 

Filosofische beschouwingen deel 4 
Henkjan de Blaauw

De beschouwingen over de filosofie, visie van Bruno Latour wil ik voortzetten en wel door in deze nieuwsbrief aandacht te besteden aan zijn nieuwste uitgave ‘Waar ben ik?  Lockdownlessen voor aardbewoners’. Op dezelfde wijze als bij de vorige beschouwingen zal ik dat doen door een aantal citaten weer te geven. In de NRC van 22 juli schreef Hanna van Wieringen een recensie van het 154 pagina’s tellende boekje en zij stelt daarin vast dat ‘Bruno Latour open en zoekend formuleert en zijn aandacht richt op de dialoog. Hij stelt vooral vragen en doet niet aan simplificaties.’    
 
Dat laatste kan voor veel lezers in deze tijd lastig zijn, gewend om wel met simplificaties, one-liners of oplossingsrecepten te werken, omdat de spanningsboog om zich te concentreren kort is. Hanna van Wieringen schrijft verder: ‘Zoals gezegd Latour is niet besmuikt om vijanden aan te wijzen. En hij vraagt ons niet minder dan een ommezwaai. Weg met het vooruitgangsdenken: ‘Niet meer voorwaarts gaan naar het oneindige, maar leren achteruit te wijken, uit te voegen, tegenover het eindige.’ Hiertoe probeert hij ook het begrip ‘Verstellers’ uit (voor diegenen die met de Aarde leven) en zet dat tijdelijk, want Latour blijft beweeglijk en blijft tasten, tegen over ‘Onttrekkers’ (zij die op de aarde leven). ‘
 
In het bovengenoemde boekje van Latour zet hij, op literaire wijze Kafka’s novelle ‘De gedaanteverwisseling’ in, waar Kafka’s Gregor Samsa, net als wij nu, vraagt: ‘Waar ben ik toch?’  Latour zijn antwoord is waar het om ons aardbewoners gaat: ‘Elders in een andere tijd, iemand anders, lid van een ander volk. Hoe kan ik hieraan wennen? Tastenderwijs, zoals altijd, hoe anders?’
 
‘Van dit ‘post-crash-rapport’, schrijft van Wieringen ‘beklijft het beeld van de mensheid als kakkerlak, met uitsterven bedreigd. En met Latour in de hand is leven vanuit het gezichtspunt van een kakkerlak ineens een wonderlijk en leerzaam avontuur. ‘Er is schoonheid, er is dans in het ritmisch kruipen van mijn Gregor’ schrijft Latour.  Van Wieringen eindigt haar recensie met de zin: ‘Zo simpel is het. Zoals je een novelle anders kunt interpreteren, kun je de manier waarop je naar jezelf en de aarde kijkt ook anders interpreteren, met verstrekkende gevolgen.’
 
Hieronder een impressie van het Eigentijds Kinderfestival 2021.
Een uitgebreide foto-impressie komt op de website van het Kinderfestival te staan.
 
 
Eigentijds EcoZeN Netwerk
Deze e-mail werd verstuurd aan:
 
Stel je geen prijs meer op post van ons, klik dan op de link onder deze e-mail om je uit te schrijven.
Vind ons op Facebook