Nieuwsbrief Sensomotorische integratie
 
december  2011
 
 
In deze nieuwsbrief:
 
 
 
Cursussen sensomotorische integratie voor paramedici:
 
De data voor de eerstvolgende cursussen sensomotorische integratie die in Groningen worden georganiseerd: 

Voor ergotherapeuten, fysiotherapeuten, logopedisten en oefentherapeuten werkzaam met kinderen:
  • 9 en 10 februari, 8, 9, 29, 30 maart,26,27 april, 31 mei en 1 juni. Op deze cursus zijn nog plaatsen beschikbaar.
Voor ergotherapeuten, fysiotherapeuten, logopedisten en oefentherapeuten werkzaam met kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking. Deze cursus is ook geschikt voor paramedici werkzaam in de pychogeriatrie:
  • 16, 17 februari, 15, 16 maart,12, 13 april, 10,11 mei, 7 en 8 juni 2012. Op deze cursus zijn nog plaatsen beschikbaar.
Er is accreditatie verleend voor ergotherapeuten, kinder)fysiotherapeuten, logopedisten en oefentherapeuten. Zie voor verdere informatie cursussen
 
 
 
Studie/herhalingsdagen:
 
Het vestibulaire systeem en de 'lol' van het bewegen.   
Deze tweedaagse bijscholing wordt in Groningen gehouden. Het zijn de laatste studiedagen met "Het vestibulaire systeem en de ‘lol’ van het bewegen" als onderwerp. 
 
Voor ergotherapeuten, fysiotherapeuten, logopedisten en oefentherapeuten werkzaam met kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking, die eerder de cursus sensomotorische integratie of een vergelijkbare cursus hebben gevolgd: 
 
  • donderdag 26 en vrijdag 27 januari 2012. Op deze studiedagen zijn geen  plaatsen meer beschikbaar.  
                                                               
  • maandag 5 en dinsdag 6 maart 2012. Deze studiedagen zijn extra ingepland omdat studiedagen met dit onderwerp niet meer zullen worden aangeboden. Op deze studiedagen zijn nog  plaatsen beschikbaar. 
Voor ergotherapeuten, fysiotherapeuten, logopedisten en oefentherapeuten werkzaam met kinderen, die eerder de cursus sensomotorische integratie of een vergelijkbare cursus hebben gevolgd: 
  • donderdag 2 en vrijdag 3 februari 2012. Op deze studiedagen zijn nog 3 plaatsen beschikbaar. 
  
Voor deze  studiedagen is accreditatie verleend voor ergotherapeuten, logopedisten, oefentherapeuten, fysiotherapeuten en kinderfysiotherapeuten. Zie voor verdere informatie Studiedagen 

 
 
Cursus Sensomotorische integratie voor 'anderen'.


Zesdaagse cursus sensomotorische integratie voor leerkrachten, groepsleiders, sociaal pedagogisch medewerkers, verpleegkundigen en andere hulpverleners of professionals met een HBO opleiding. Er is een cursus gericht op professionals die werkzaam zijn met volwassenen of kinderen met een verstandelijke handicap
en een curus gericht op professionals werkzaam met kinderen, niet specifiek met een verstandelijke handicap.
 
Cursus is gericht op professionals die werkzaam zijn met volwassenen of kinderen met een verstandelijke handicap. Deze cursus wordt in Groningen gehouden. 
  • 13, 14 februari, 19, 20 maart, 23 en 24 april 2012. Op deze cursus zijn nog plaatsen beschikbaar.
 
Cursus gericht op professionals die werkzaam zijn met kinderen, niet specifiek met een verstandelijke handicap. Deze cursus wordt nog wel door mij in samenwerking met een andere docent gegeven maar door Facettrainingen georganiseerd. De cursusplaats is nog onbekend. Het is wel mogelijk om voor deze cursus alvast in te schrijven.
 
  • Najaar 2012.  
 
Zie voor verdere informatie cursus voor anderen
 
 

Boekentip:

Building Sensory Friendly Classrooms. 
To support children with challenging behaviors.  
 
Auteur: Rebecca Moyes. Paperback, 102 pagina', Sensory World, 2010.
 
Een boek gericht op het omgaan met kinderen met sensomotorische integratie problemen op school. Eerst wordt ingegaan op manieren om ongewenst gedrag van een kind in de klas in kaart te brengen en daarna worden verschillende strategieën besproken om dat gedrag te verminderen. Op deze manier wordt ook duidelijk of de gekozen aanpak succes heeft. 
Een zeer praktisch boek om sensomotorische integratie strategieën wetenschappelijk verantwoord in het onderwijs toe te passen. Speciaal aanbevolen voor leerkrachten in het gewone- en het speciaal onderwijs. 
 
Het boek staat samen met andere boeken bij boeken voor professionals en is daar rechtstreeks bij bol.com te bestellen.
 
 
 

Speelgoed- en materiaaltips:

Met kerstmis in aantocht kunt u misschien nog wat cadeautips  gebruiken. U kunt ze vinden op de pagina cadeautips.
 
Temperaverf in blokvorm: Een van mijn favoriete soorten vingerverf is temperaverf, vooral geschikt om handen, voeten en eventueel nog andere lichaamsdelen te beschilderen. Door met natte vingers over de blokken te wrijven komt de verf aan je vingers waarmee je dan je lichaam kunt beschilderen. Het droogt snel en geeft dan niet meer af. Het kind kan zijn eigen handen en voeten beschilderen maar u kunt het natuurlijk ook bij Uw kind doen. Bijna alle kinderen vinden het heel erg leuk en het lukt eigenlijk altijd. De kleuren lopen niet door elkaar want je kunt de blokken gemakkelijk even afspoelen. Mogelijk een leuk idee met de kerstvakantie in aantocht. De verf is met wat lauw water en zeep gemakkelijk weer af te wassen en ook gemakkelijk uit kleren te verwijderen. De verf is minder geschikt om op papier te gebruiken. De verf is verkrijgbaar bij booksandboxes bij verfartikelen. Op hun website staan ook nog andere handige knutseltips om deze verf maar ook om andere knutselmaterialen te gebruiken. 
 
Snoepspray: Een tip van Annemiek Roos, fysiotherapeute. Om kinderen met sondevoeding toch veschillende smaken te laten ervaren, kunt u gebruik maken van snoepspray. Het is in verschillende smaken verkrijgbaar. U kunt bijvoorbeeld een klein beetje op een mondhoek spuiten zodat het kind het af kan likken. Snoepspray is vrij algemeen verkrijgbaar in winkels die snoep verkopen en U kunt het ook op internet vinden.
 
Grote Knuffels: Vanaf zaterdag 17 december heeft de ALDI extra grote zachte knuffels, Jumboknuffels, in de aanbieding. Mogelijk een geschikt cadeautje voor een wat ouder kind of volwassenen met een verstandelijke beperking of meer in het algemeen voor kinderen met veel behoefte om dingen te voelen en aan te raken.
 
Rolstoelschommel:  Een tip van José Oosterom, ergotherapeute. Het project 'De Rolstoelschommel' is bedacht voor de bewoners van Lunet Zorg te Duizel. De schommel is bedoeld voor ernstige geestelijk- en lichamelijk beperkte bewoners van deze zorginstelling. De schommelbeweging die gerealiseerd moest worden, heeft als doel het creëren van rust bij de bewoner die zich met zijn rolstoel in de schommel bevindt. Op deze manier hebben de bewoners een rustige tijd in de schommel en hebben hun begeleiders daarnaast meer tijd voor de rest van de bewoners.

De stoel is ontworpen door Daan de Vos en gemaakt door het ROC te Eindhoven. Verdere informatie en een fimpje zijn te vinden op Brains Eindhoven.
 
 

Sensory-Profile.nl:

Tot 21 december 2011 is de Sensory Profile met korting bij Pearson verkrijgbaar. Ook de versie voor baby's en jonge kinderen en de versie voor volwassenen. Mogelijk een aanrader als U toch al van plan was om deze tests aan te schaffen.
   
 

Studiedag motorische observatie test:

Op 12 februari 2012 te Bloemendaal. Voor meer informatie over deze studiedag: lynnsi.horowitz@gmail.com.   
 
Nieuwsbrief:
 
 
U krijgt deze nieuwsbrief omdat u in mijn adressenbestand voorkomt.
 
Iedereen die belangsteling heeft voor sensomotorische integratie, sensorische integratie, sensorische informatie verwerking of sensory processing kan zich voor de nieuwsbrief aanmelden via de website sensomotorische integratie.  Aanmelden.
 
Heeft u geen behoefte aan deze informatie dan kunt u zich voor deze nieuwsbrief afmelden. Uitschrijven / Gegevens wijzigen
 
U kunt de nieuwsbrief ook naar andere belangstellende doorsturen.  Stuur deze email door naar een vriend
 
Deze nieuwsbrief zal afhankelijk van de beschikbare wetenswaardigheden verschijnen. U kunt ook informatie voor deze nieuwsbrief insturen.  
 
 
Met vriendelijke groet
 
Els Rengenhart