Smaakzaken nieuwsbrief april 2012
 
 
Beste Smaakvrienden-en vriendinnen,
 

"ALS DE SLAGER SPREEKT, ZWIJGEN DE WORSTEN....."
Dit is het thema van deze maand. Wij vroegen aan een aantal slagers: wat is de mooiste worst die jullie verkopen? Dat hebben we geweten: de worsten vlogen ons om de oren. Wij nodigden nog een paar fijnproevers uit en hebben een heerlijke avond gehad, zie hieronder!
Op zondag 15 april waren we in het Carlton Hotel in de Zeestraat voor "Den Haag over de Kook". Voor ons de eerste keer, maar zeker niet de laatste. Hieronder lees je meer.
 
 
 
Wat is nieuw deze maand:
 
 
Proeverijen
 
Merguez, chorizo, kalfsworst, lamsworst, honing-tijm, verse worst, toulouse....
 
Even voor alle duidelijkheid: we hielden een proeverij en geen test. Er is dus geen winnaar en geen verliezer, en smaken verschillen altijd. Tenslotte was alle worst van smaakweb-slagers en dat kun je alleen worden als je erg goede kwaliteit levert! Niet alle slagers zijn genoemd, vanwege het feit dat wij ook een beperkte opslagcapaciteit in onze maag hebben! Een volgende keer komen de andere slagers aan de beurt.
 • Dunne worstjes
  Waaijer gaf ons lamsworstjes mee, die erg in de smaak vielen; goed gekruid, niet te zout, goed velletje, sappig.
  Van den Broek leverde honing-tijmworstjes, sinds kort weer terug in zijn assortiment, diezelfde dag vers gemaakt van varkensvlees. Ze werden door iedereen heel goed beoordeeld; heerlijk pittig, goede tijm-honingsmaak, lekker door het zoetje; waar voor je geld.
  Offers en Offers beval de chorizo-worst aan. Niet iedereen is altijd even dol op chorizo, maar deze is precies zoals hij moet zijn: lekker pittig, niet te zout, niet te vet. Lekker om zo te eten maar ook heel geschikt voor in de paella. Omdat hij niet kon kiezen, kregen we ook de merguez mee. Deze had een lekker krokant velletje en was pittig, wat dan weer niet iedereen kon bekoren.
 • Dikke worst
  Met een ingenieus systeem van stokjes met code konden we de worsten braden en uit elkaar houden. We hadden van Olivino een heerlijk recept meegekregen van citroen-aardappeltjes met verse worst (zie recepten-pagina april). Ze werden eerst aangebraden op de (gas-)barbecue en vervolgens in de oven gegaard.
  Offers en Offers: Varkensworst, goed gekruid met o.a. foelie, werd goed beoordeeld. Een mooie Hollandse verse worst.
  Van Leeuwen: Kalfsworst van 100% kalfsvlees, goed gekruid.                       

  Sommigen meenden (ster)anijs te ontdekken. Lekkere smaak.
  Van den Broek: Quote: "Aan de goede verse worst herkent men de goede slager". Daarom kregen we naast de toulouseworst ook zijn Hollandse verse worst mee.
  Ze waren beide heerlijk! Goede slager dus! De Hollandse worst had een zachte smaak waarover iedereen lovend was. Ook de toulouseworst, gemarineerd in rode wijn, was niet te overtreffen. Tip: deze worst is ook heerlijk in cassoulet of zuurkool.
  Scharrelslager 't Oude Ambacht: Ook hiervan proefden wij een toulouseworst, die in witte wijn was gemarineerd. Deze worst heeft een meer uitgesproken knoflooksmaak. Hij lijkt ons ook verrukkelijk in stoofpotten.
 • Grillworst
  De vreemde worst in de bijt kwam van Timmers: zijn aanbevolen worst is een Italiaanse grillworst, geen verse worst dus. Het proefpanel vond hem pittig en hoog op smaak.

  Voor alle bovengenoemde verse worsten geldt: uit hun velletje zijn ze ook heel erg lekker! Probeer het eens met een pastasaus of in een risotto.
Chocolade
Nieuw op de Korte Poten: De SmaakRepubliek. Hier worden koffie, thee en chocolade tot een kunst verheven. Wij begonnen met de chocolade en kochten 3 soorten uit het grote assortiment: van de Duitse chocolatier Coppeneur kochten wij het groene label, van Vivani, ook uit Duitsland, de Feine Bitter (71% cacao) en van Zotter uit Oostenrijk de Labooko Papua Neuguinea 75%. Alle chocolades zijn biologisch, die van Zotter ook fairtrade. Smaken verschillen, blijkt ook hier weer. De Vivani was het meest te vergelijken met de gangbare chocolade en iedereen vond deze dan ook lekker. Nummer 2 was Coppeneur en nummer 3 werd slechts door één Smaakdame gewaardeerd. Chocolade proeven en waarderen is een vak apart.
 
Vorige maand vertelden wij al iets over de 100% chocolade van Willy's, nu proefden wij ook 3 stukjes torta chocolate van Olivino. Heel leuk als dessert, zoals wij ze ook serveerden, en alledrie verschillend van smaak en looks.
 
Voor alle chocolade geldt: geniet ervan, maar met mate! Dr. Frank (inderdaad, die van het dieet) heeft vastgesteld dat het bericht dat je van chocolade zou afvallen, vooralsnog op een mythe berust. Er moet nog goed wetenschappelijk onderzoek naar oorzaak en gevolg van chocolade en overgewicht worden gedaan.
 
Den Haag over de Kook
De derde editie van dit culinaire evenement was zeer goed bezocht. Er waren veel verschillende deelnemers: cateraars, een leverancier van Italiaanse koffie, een banketbakker, wijnwinkels, kookwinkels, Tante Bep, etc. We hebben heerlijke sushi gegeten en mooie wijnen geproefd. Op de volgende in oktober zijn we er zeker weer!
  
          Over jullie vragen en tips:
 
 1. Wat kost een Callicuth-ei bij Ammerlaan?
  Antwoord: Dat kost ongeveer € 2,00. Het is een kalkoen-ei dat niet het gehele jaar verkrijgbaar is. Niet te verwarren met het Blauwhoender-ei voor € 0,50 per stuk. Overigens beide met een bijzondere lekkere smaak. Willem van V. vond het Callicuth-ei weliswaar duur maar heeft het toch gekocht en met smaak verorberd (mooi romig). Toevallig twitterde Janneke Vreugdenhil hetzelfde!
 2. Waren julllie nu al bij Marqt geweest?
  Antwoord: Ja, en wat gaan we daar nu van zeggen? De eerste hippe biologische winkel met goede spullen, een mooie kaas- en visafdeling en vers te tappen sinaasappelsap. We wilden foto's maken om jullie hiervan deelgenoot te maken, maar helaas kregen we hiervoor geen toestemming zonder met de eigenaar te bellen. De filiaalchef, helaas niet zo'n leuke als die van de AH, wilde dit niet voor ons doen. Tja, en dan houdt het natuurlijk wel een beetje op...
 3. En de biologische markt tegenover Marqt?
  Antwoord: We zijn na de Marqt-kater meteen overgestoken en kwamen in een warm bad. Hele enthousiaste mensen met mooie spullen! Portobello staat al op de site.
 4. Mijn ouders zijn op leeftijd en willen zelf niet meer koken. Weten jullie nog iets anders dan de Oudhollandse maaltijden aan huis?
  Antwoord: Probeer eens Tante Bep. Zij bezorgen maaltijden van verschillende aanbieders in Den Haag, bijv. Simon de Vogel, Dungelmann en Sushiu Clinic. Het wordt thuisbezorgd op een electrische scooter die superleuk is gestyld; alleen daarvoor moet je het een keer proberen. Tante Bep krijgt binnenkort een pagina op Smaakweb.
 5. Gaan jullie ook kijken in (Oud-)Rijswijk?
  Antwoord: Jazeker, en dan beginnen we bij banketbakkerij Lentz, de truffelspecialist in de Willemstraat, Hoek Herenstraat. Begin mei gaat de verbouwde winkel open. Wordt vervolgd dus.
   
 6. Zijn jullie naar Den Haag over de Kook geweest?
  Antwoord: Inderdaad, en het was erg leuk! Er waren cateraars, wijnwinkels, kookscholen, winkeliers. We proefden koffie, wijn, hapjes, suhsi etc. Een aanrader voor de volgende editie van dit evenement.
            Nieuw op de site:
 
      We voegden weer een aantal nieuwe Smaakzaken toe aan Smaakweb.nl:
 • Lekker Brood: op de Herengracht en in de Piet Heinstraat, heette eerst Bbrood, maar is nu uit de keten gestapt en zelfstandig geworden. Let op: gewijzigde openingstijden en uitgebreid assortiment!
 • Zuivelland: in de Bankastraat. Krijgt binnenkort een eigen pagina.
 • Smaak4Kids: MeneerdeKok: geeft lessen op school over goede en smakelijke voeding.
  De Truffelspecialist in Rijswijk maakt prachtige kindertaarten (en ook heerlijke truffels, maar daarover meer in de volgende nieuwsbrief).
 • Recepten: April 2012: Frisse salade met jonge andijvie, grapefruit en pecorino; asperges op zijn Vlaams, verse Italiaanse worst met citroenaardappelen en laurier en een heerlijke Zabaglione!(recepten april 2012).
 
         In de media
 
  
Smaakweb op Twitter!
Met enige schroom zijn wij ook maar aan het twitteren geslagen, maar wat blijkt: we vinden het helemaal leuk en hebben al vele volgers! Word ook volger en blijf op de hoogte van de meest actuele Smaakweb-nieuwtjes! (http://twitter.com/smaakweb)
De SmaakRepubliek
Zoals hierboven vermeld een speciaalzaak voor koffie, thee en chocolade. Er is thee uit Japan, China, India maar ook uit Laos, Sri Lanka en Vietnam. Heel bijzonder is de "Matcha" die met een garde tot een dikvloeibare massa geklopt wordt. De koffiesoorten komen uit Amerika, Afrika en het oosten en worden wekelijks vers aangevoerd.
Filet Americain bij de Keuringsdienst van Waarde
Nooit geweten: filet americain mag behalve van rund-, ook van paardenvlees worden gemaakt. Dat laatste is bij de test van de Keuringsdienst niet aangetroffen. Er werden vnl. broodjes filet getest op ingrediënten en versheid. Het is niet 100% gegarandeerd dat je een broodje koopt waar je geen spijt van krijgt. Bij een goede Smaakwebslager kun je wel terecht: hij maakt dagelijks verse filet onder hygiënische omstandigheden.
Plofkippen
Je wilt er je ergste vijand nog niet mee om de oren slaan... Unilever vond dat uiteindelijk ook en heeft nu besloten voortaan kip te gebruiken die meer buitenruimte heeft en geen antibiotica door het voer krijgt toegediend. Ze beginnen in 2013 met de worst en gaan daarna over op de soepen en de ragout. Beter dus maar naar de Smaakwebpoeliers en
-slagers.
Plofpangasius
Ja ja,ook die bestaat... Het Visbureau, toch opgericht door echte vissers, heeft de pangasius tot vis van de maand april uitgeroepen. Inderdaad, het is een commercieel succes want goedkoop en met een zgn. 'neutrale smaak'. Wij vinden dat erg jammer, want de visboer heeft zoveel lekkere verse vissen. Panga wordt altijd diepgevroren verkocht en als filets geïmporteerd uit Azië. Je weet dus niet hoe hij eruit ziet, hoewel dat niet erg schijnt te zijn (hij is lelijk en kijkt scheel...) Zie ook de NRC van 17 april, rubriek 'Thuiskok'.                                  
 
Kijk verder op www.smaakweb.nl