Nr 3 - 2018   
Musikcentrum Öst har denna apokalyptiskt heta sommar ägnat en hel del energi för att lägga grund för höstens verksamhet och vi kommer att ha en hög takt med nyhetsmail den närmste tiden. Fokus har legat på planering och uppstart av lokala musikprojekt för barn och unga. Det som ligger närmast på tur är förskoleprojektet Efterhäng och ett ännu så länge hemligt större projekt som fortfarande är under finansiering men som vi hoppas kunna presentera under hösten.

Tarabband med den självlysande frontpersonen Nadine Al Khalidi spelar med Musika Vitae på Stockholms Kulturfestival 18/8.
 
 
Sommaren har också inneburit planering av KeychangeWay Wut West som vi ägnar en hel del utrymme i detta nyhetsmail. Ett viktigt steg framåt är att Stim nu går in som partner.
 
 
 
 
 
 
Gemensamt för alla dessa projekt är att de syftar till att ge alla människor rätt till kvalitativ musikkultur oavsett ålder, ursprung, kön, sexuell läggning eller funktionsvaria-tioner. Både som publik och musikskapare.
 
Men förutsättningarna att verka som kulturutövare, och allas tillgänglighet till kultur är långt ifrån en självklarhet idag, vilket en ny utredning om konstnärer-nas villkor visar. Men vi har i höst möjligheten att påverka vilken kulturpolitik vi vill ha i framtiden. Läs på vad de olika partierna vill. Reflektera över vilket kulturliv du vill ha i framtiden, och vilka som skall skapa det, vilka berättelser som skall få höras.
 
Sommaren 2018 har varit en sommar för jämställdhet och mångfald. En halv miljon människor kantade Pridepara-den i Stockholm och en rad festivaler, förutom vår Keychangepartner Way out West, har på olika sätt tagit ställning för ett jämställt och hållbart musikliv. Läs mer om några av dem nedan.
 
Desssutom har fler än hundra internationella festivaler har gett ett löfte om jämställd programmering inom fem år. Vi har en lång väg att gå men vi har i alla fall börjat vandringen. 
 
 
 
NYA MEDLEMMAR: 
 
 
 
 
Sedan förra nyhetsmailet är ännu fler fantastiska musikskapare välkomnade som medlemmar i Musikcentrum Öst.
 
Terese Lien Evenstad                        foto Hanna Nyström
 
Magnifika jazzviolinisten Terese Lien Evenstad med TLE Quartet, saxofonisten, ljudkonstnären och fri improvisatören David Linnros
 Vi hälsar också den klassiska violinisten Erik Ring med Aniarakvartetten samt Kristina Sturk med barnkonsert-verksamheten Barnen Mitt i Musikcen samt musikskaparen, pianisten och sångerskan Tereasa Indebetou med Teresa Indebetou Trio, välkomna.
 
 
Vi ser enormt mycket fram emot att jobba med dessa artister. Läs mer på www.musikcentrumost.se.
 
 

  
 
KEYCHANGE: Way Out West 9-11 aug — Stim ny partner!
 
 
Keychange har sedan lanseringen genererat ett makalöst resultat. Fler än 100 internationella musikfestivaler har skrivit på en försäkran att programmera jämställt (50:50) inom fem år, däribland festivaler som Canadian Music Week, Winter Jazz Fest i NYC, London Jazz Festival och Eurosonic. En av de första att skriva på var Way Out West som i ett internationellt perspektiv varit tongivande i att leda trenden mot ett jämställt musikliv.  Way Out West är också svensk partner i projektet tillsammans med projektägaren Musikcentrum Öst/Sweden och sedan sommaren 2018 är även Stim partner. 
 
Kärnan i Keychange är de kvinnliga artister och innovatörer i musikbranschen som format ett nätverk som möts, och framträder på de sju festivalerna. Alla dessa deltar på olika sätt i aktiviteter på festivalerna. Totalt består Keychanges deltagare av 60 kvinnliga artister, innovatörer och branschpersoner. Läs mer om Keychange i Sverige här. och det internationella projektet här: 

STIM om Keychange & Way Out West
—   I Keychange ser vi en möjlighet att bidra till förändring. Vi är otroligt glada att Way Out West är en del av initiativet. De är en central aktör som går i bräschen för en viktig fråga.
Lina Heyman, Head of Rightsholder Relations på Stim.
 
Aktiviteter på Way out West:
(info tider och detaljer här:)
 
Konserter:
Pale Honey (SWE), Hildur (ISL), Cora Novoa (ESP), Mogli (GE) och Violet Skies (UK)
 
Panel & prisutdelning:
 Barriers to Equality and how to overcome them En framåtsyftande och praktisk internationell panel modererad av Vanessa Reed, VD för PRS For Music Foundation. 


 
 
 
 
 
 
Svenska Keychangers: överst fr Malin Theresa Johansson, VAZ, Gnuccim, Anna Cristoffersson, Anna Ingler, Pale Honey, VAZ, *TMRW, Theodora Nordqvist & IMAN.
 
 
Efter samtalet delas Keychange Innovation Award ut. Ett pris som går till kvinnliga pionjärer och förebilder som hittat nya innova-tiva vägar mot jämställdhet. En separat pressrelease kommer att skickas ut om vem som tilldelats priset.
 
 
UPN Live (sponsrat av Keychange Innovation Fund):
Även om du inte är på WOW så kan du ta del av Upfront Producers Networks nya "ultranerdiga FUBU Streaming Channel som dissekerar och diskuterar allt kring musikpro-duktion och studioteknik."
 
Första omgången sänds live från Konstepidemins studio i Göteborg. Ett stort antal av Keychanges deltagare medverkar och producerar projektet och premiärhappeningen är sponsrad av Keychange. Följ FUBU kl 13 00 lördag den 11 augusti här:
eller kolla in det i efterhand här: 
 
 

 
STOCKHOLMS KULTURFESTIVAL: 
 
 
 
Stockholm Kulturfestival är en fantastisk upptakt för kulturhösten i Stockholm och man har som vanligt den goda smaken att boka många av våra medlemmar. Vi ses i augustikvällen!

Maria Llerena
 
Babysalsa med Maria Llerena
Om det finns någon svensk artist där man tveklöst kan tala om absolut unikitet så är det denna självlysande institution. Har du inga egna barn så låna ett och ge dig hän. Mer info här:
 
Emma och KJ
Grammisnominerad avig barnpop med monumental hitfaktor som alltid står stadigt på ungarnas sida. Mer info här:
 
 Ja må han leva — en Bellmanhistoria för barn!
Bellman är död men han lever ändå. Full fart runt kistan med med musik av 17 00-talets Max Martin! Mer info här!
 
Bridget & Leif
Eterisk folkmusik för fiol och dragspel. Två mäktiga musiker når in i de innersta skrymslena av publikens hjärtan. Mer info här:
 
Tarrabband & Musica Vitae:
Ett av Europas allra främsta världmusikband leds av självlysande sångerskan och musikern Nadin Al Khalidi. Nu uppbackad av magnifika kammarorkestern Musica Vitae. Helt omistlig konsert! Mer info här:
 
 
Bridget Marsden & Leif Ottosson

  
 
LIVE, NYTT & PÅ GÅNG: från Efterhäng till Siri Karlsson
 
 
 
Här följer några ytterligare nedslag bland livekonserter och skivsläpp i sensommaren. Vi ses vid långt fram vid scenkanten.
 
Siri Karlsson & Goran Kajfeš Subtropic Arkestra 8 augusti (ikväll!):
Glödhett gig på Trädgården i Stockholm med två sylvassa liveakter som bråkar med musiktraditionen på ett alldeles oemotståndligt sätt. Skynda er att köpa biljetter. Ett utmärkt sätt att tillbringa onsdagkvällen.
Mer info här:
 
 
Sousou & Maher Cissoko Malmöfestivalen 15/8 
Duon som låter musiken färdas gränslöst har under många år skapat ett helt eget sound av influenser från Senegal och Sverige. Det västafrikanska instrumentet kora har en helt unik klang och Sousou och Maher är dess mästare.
Mer info här: 

 
 
 
 
 
 
Siri Karlsson                                                     foto Knotan
 
The Forbidden Orchestra 17/8 Göteborgs Kulturkalas
Fem kvinnliga supermusiker möts i ett av det senaste årets mest omtalade liveakter. På instrument som varit eller är förbjudna, tabubelagda eller kontroversiella i deras hemländer. Ett lika tungt musikaliskt som politiskt statement. Läs mer här:
 
 
Efterhäng — en barnkonsert mitt i vardagen
Succékonceptet för förskolebarn drar igång igen den 11 september. Nu mer fler föreställningar. Programmet kommer att finnas på vår hemsida i slutet av augusti.
 
JÄMSTÄLLDHET: EQ loves music, Gefle Gas, Statement & Queens of Pop
 
 
 
Musikcentrum Öst har sedan bildandet 1970 arbetat för ett mer jämställt musikliv och är idag engagerade i bl a projektet Keychange. Vi vill därför passa på att uppmärksamma en rad fantastiska festivalinitiativ under sommaren 2018 som verkligen tar frågan längre. Alla med olika ingångar och temperament men som vi helhjärtat stöttar och besöker för inspiration.

 
EQ Loves Music (24-25 Augusti Brehouse Arena Göteborg)

EQLovesFestival anordnas av den ideella föreningen EQLovesMusic som också är ett nätverk av kvinnliga musikproducenter. Festivalen smygstartade 2017 och nu tar man det hela vägen fram i ett fantastiskt festivalprogram.

EQLovesFestival  är en inspirati-onsfestival med liveintervjuer där musikjournalister som Per Sinding Larsen, Ika Johannesson samt Annah Björk har ”couch wizdom” samtal med förebilder inom musikproduktion, varvat med liveakter
 
EQLovesFestival lyfter fram kvinnliga förebilder inom musikproduktion och får i år besök av bland andra amerikanska grammyvinnande Sylvia Massy som jobbat med bl.a. Prince, Tool, Johnny Cash och Red Hot Chili Peppers. Inbjuden är även Linn Fijal, producent och chef för Benny Anderssons studio Rixmixningsverket.
 
Även Londonbaserade producenten och DJ:n Leila Arab, känd bl.a. för sina samarbeten med Björk, kommer att spela live. Kolla in video här: Mer om festivalen här:

 
Gefle Gas (1-2 juni 2018)
Gefle Gas / Indie Sweden Music Festival är en showcase festival med fokus på den oberoende musikscenen i hela bredden. Gefle Gas syftar till att skapa en internationell mötesplats och nav för den oberoende musikindustrin och en plattform för framstående artister och musiker för att möta publiken och musikbranschen. I år vigde man en scen år kvinnliga artister under devisen Scen Systrarna. Gefle Gas har skrivit på Keychanges upprop. Läs mer här:
  
Statement Festival (Göteborg 31/8 - 1/9) 
I kölvattnet av de otaliga övergreppen på kvinnor som inträffat på musikfestivaler runtom i Sverige anordnas nu världens första stora musikfestival som är fri från cis-män.
Idén kläcktes av komikern och radioprofilen Emma Knyckare som hennes första semesterdag sommaren 2017 tittade på nyheterna som rapporterade om ännu fler övergrepp och sexuellt våld på våra svenska festivaler.
Det fick henne att reflektera över vad problemet bakom sexuellt våld är och kom fram till är att den gemensamma nämnaren för nästan allt sexuellt våld är: Män.
I affekt på nyheterna om de sexuella övergreppen på Bråvalla twittrade hon:
”Vad tror ni om att vi styr ihop en asfet festival dit bara icke män är välkomna som vi kör tills ALLA män har lärt sig hur en beter sig?”.
Festivalen äger rum på Bananpiren i Göteborg och medverkande är bland andra Keychange-artisten Gnučči, Maxida Märak, Beatrice Eli och Loreen. Läs mer här:
Queens of Pop 27 juli + 3 augusti (Sofiero + Botaniska i Uppsala)
I ett färgsprakande visuellt koncept presenterades en bred festival med enbart kvinnliga popartister.
 
Musikcentrum Öst hälsade på i Uppsala och mötte ett självklart koncept för en bred publik. En festivalkoncept med självsäkerhet där breda artister som Zarah Larsson, Molly Sandén och Icona Pop visade att den omjämlika fördelning av headliners som man ofta ser på festivaler inte har någon grund varken i kvalitét eller kommersiellt tänk. 
 
Läs DN:s recension här: och mer om festivalen här:
 
 

  
 
SOCIALA MEDIER: Musiktips på Facebook & #Instatake
 
 
Facebook
Varje vecka ger vi tips på en bra låt och en aktuell konsert med våra medlemmar på Facebook
 
#Instatake varje vecka
På vårt Instagramkonto följer vi artisterna bakom kulisserna - Musikcentrumost
 
 
 
 
OM MUSIKCENTRUM ÖST: 
 
 
Musikcentrum Öst är till för dig som är arrangör lika mycket som för musiker. Vill du ses för att bolla programidéer eller diskutera livemusiken i Sverige?

Maila oss på: info@musikcentrum.se  
och boka ett möte.
 
 
 
 
 
Musikcentrum Öst är musikernas egen agentur och drivs utan vinstsyfte. Vi kan alltid hjälpa dig att hitta rätt akt till rätt tillfälle! Vårt kontor ligger centralt i STIM-huset på Hornsgatan i Stockholm. Kontaktuppgifter till oss och alla våra artister hittar du på vår hemsida
 
Vår hemsida innehåller mycket information men vi står också till tjänst med tips och råd kring hur du kan använda våra medlemmars musik på olika sätt. Ring eller maila oss!
 
Musikcentrum Öst finansieras huvudsakligen av medel från Statens Kulturråd & Stockholms Läns Landsting
 
hemsida: www.musikcentrumost.se mail: info@musikcentrum.se tel: 08-651 01 42