Click here to view this email in your browser
 
 
Hej,
  
Tack för en trevlig och intensiv Socktoberfest! Av garnåtgången att döma kan många förvänta sig mjuka paket med stickade sockor i julklapp i år :) En hel vecka med fina erbjudanden och sockstickningsinspiration är till ända, och allra sista dagen på Socktoberfesten hade Marianne Larsson en kurs i att sticka sockor från tån och upp. Jag hoppas att många av er fått nya idéer till sockstickning eller kanske känner att hälens mysterium nu är löst :)
  
Redan på söndag 12 oktober kan du äntligen gå på Stickcafé igen på Kristinehovs Malmgård, det är naturligtvis fritt fram att ta med vilken stickning eller handarbete som helst - men för de som vill drar vi nu igång ett gemensamt stickprojekt, en s.k. Knit-along, se mer nedan!
  
Och vi släpper inbjudan till några spännade kurser. Passa på att boka din plats direkt, våra kurser är populära och blir ofta fullbokade snabbt. 
  
Nyskyltat i butiken!
Vi har återigen Tant Koftas fiffiga beskrivninghäfte "Kofta uppifrån och ner" i lager, det har jag utgått från när jag stickade randiga Favoritkoftan i Soft Donegal Tweed. Ivars fantastiska tröja i Cascade220 är St Bridgid i design av flätornas mästarinna Alice Starmore. Beskrivningen finns i hennes bok Aran Knitting, som inte säljs hos oss men i bokhandeln.
 
AKTUELLA KURSER
 
Kurs: Lär dig sticka flätor!  - FÅTAL PLATSER KVAR!
Måndag 13 oktober kl 18.30-21.00
Att sticka flätmönster är roligt – flytta maskor åt höger eller vänster och skapa vridningar i den stickade ytan. Med små variationer kan man få helt olika effekter och vackra mönster. Flätor är snyggt på mycket, allt från klassiska Arantröjor till trendiga kuddar. På den här kursen lär du dig att sticka flätor med hjälpsticka och efter diagram. Kursledare är Ivar Asplund.
 
 
 
 
Kurs: Näverstickning
Onsdag  22 oktober kl 18.30-21.00
Lär dig sticka rutor på tvären i den teknik som kallas näverstickning, kontstickning eller entrelac. Ett gammalt sticksätt som ger ett fint resultat som liknar en flätad näverkont.  Sticka sjalar, muddar, kuddar, väskor eller tröjor - tekniken passar särskilt bra för flerfärgat garn och är lätt beroendeframkallande, man vill bara göra en ruta till, och en till… Kursledare är Heléne Wallin.
 
 
 
Lär dig virka blommor!
Måndag 27 oktober kl 18.30 - 21.00
Utmana höstrusket och skapa din egen blomsterprakt! Virkade blommor passar till mycket, de är vackra som smycken och accessoarer i sig själva, men kan även pryda annat hantverk. Kanske en stickad mössa eller en virkad väska? Eller varför inte virka riktigt många och sätta ihop dem till en pläd? Eller ett charmigt gosedjur?
På den här kursen får du lära dig att virka blommor. Vi går igenom några olika varianter och visar exempel på hur de kan användas i olika projekt. Kursledare är Annika Messing.
 
 
 
 
Höstens första Stickcafé på Kristinehovs malmgård
Söndag 12 oktober kl 14-16!
Kultursöndag i vacker 1700-talsmiljö och dessutom fantastiskt gott fika och trevligt sällskap.
 Ivar Asplund medverkar på stickcafét och det finns gott om plats för många deltagare. Ingen föranmälan behövs.
 
Adressen är Kristinehovsgatan 2 och närmaste t-bana är Hornstull.
 
Ta med dig din stickning och kom! Häng gärna med på vår nya Knit-Along för sjalen Wavy leaves and butterflies!
 
 
 
Knit-Along på Stickcafé!
Att träffas tillsammans och sticka ger möjlighet att hjälpas åt med mönster, och dessutom är det spännande att jämföra hur det blir med olika färger och garnkvaliteter.
 
På Ravelry finns ett engelskt gratismönster på en fin sjal, Wavy leaves and butterflies. Den är stickad från nacken och utåt, och formen består av två trekanter. Den innehåller flera intressanta moment och fina detaljer, så den passar nog både den som redan har stickat spetssjalar och den som vill testa något nytt. Mönstret innehåller både diagram och text, och det går att anpassa t ex storlek eller garnval efter egen nivå och smak.

Höstens stickkaféer hålls i samband med kultursöndagarna på Kristinehovs Malmgård  12 oktober, 9 november och 14 december kl 14-16. Mellan gångerna stickar man helt enkelt så långt man vill, orkar och hinner.
 
Foto från Ravelry
 
Blir du sugen på att hänga med på Knit Alongen? Ladda hem mönstret, skaffa ett lämpligt garn och ta med dig till stickcaféet på söndag! Vi erbjuder 10% rabatt på några olika garnalternativ som vi tror passar bra till detta projekt. Uppge bara "Knit Along Wavy leaves and butterflies" när du handlar hos oss så får du rabatt!
 
Förslag på garn:
Forest hill, 2 nystan á 159 kr
Whisper lace, 1 härva á 225 kr
Smootie, 2 nystan á 145 kr
Kampes Redgarn, 1 härva á 90 kr
 
Ny mjuk merinoull i härliga färger!
Vi säger välkommen in i sortimentet till mjuka fina Lang Merino 120! Superwash merino i användbar grovlek och med svårslagen färgskala. Här finns både tokglada regnbågsfärger, lite mer dämpade melerade färgställningar och neutral gråskala. 50 gr är som namnet antyder 120 m, passar till stickor 3-4 mm och kostar 59 kr.
 
 
Lang Merino 120 är ett bra garn för den som är känslig mot ull som sticks, den passar även mycket bra till barnplagg eftersom den är mjuk och lättskött och tål maskintvätt. Alla mönster i de fina häftena Barnstickning på stickor 3½-4 och Babystickning på stickor 3½-4  funkar till exempel finfint att sticka i Lang Merino 120.
 
 
Ivar - maskornas man - radiopratar om stickning!
I söndags var "vår" Ivar inbjuden till radioprogrammet Söndagarna med Stina Wollter för att prata om stickning och livet. Missade du att höra programmet live? Ingen fara, du kan lyssna i efterhand via webben. Missa inte detta inspirerande samtal!

Läs mer om programmet och lyssna här: http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/436902?programid=4604
 
    
 
 
Mycket garnglädje!
 
önskar Karin 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Litet nystan
- butiken med inspirerande garner i naturmaterial

S:t Paulsgatan 20, 118 48 Stockholm
tel 08-643 34 60
info@litetnystan.se
www.litetnystan.se
www.facebook.com/litetnystanAB
Instagram: @litetnystan
 
Öppettider:
vardagar kl 11-18
lördagar kl 11-16
söndagar och helgdagar stängt
 
Skicka gärna nyhetsbrevet vidare till dina garnintresserade vänner!