In deze nieuwsbrief lees je het verslag van het Connecting Arts festival dat onlangs plaatsvond in Zweden. Binnenkort ontvang je meer nieuws over het Connecting Arts festival dat op 27 oktober 2012 in Denemarken neerstrijkt.
 
Verrassende Connecting Arts optredens in diverse Zweedse steden
Tussen 27 april en 6 mei presenteerde Connecting Arts wederom interessante combinaties van het orgel met andere kunsten in Zweden. In drie steden van de zuidelijke provincie van Skåne, namelijk Helsingborg, Malmö en Kristianstad trok het festival een publiek van meer dan 2000 personen!

Het openingsconcert, Brieven van het front, kon men bezoeken in de Mariakerk, de kerk van de jonge Dietrich Buxtehude (Deens-Duitse componist, klavecinist, organist, muziekpedagoog en muziekorganisator). De dagen na het openingsconcert werden diverse orgeldemonstraties door een vrij gemengd publiek bezocht: van de kinderproductie ‘The Organ Comes Alive’ tot aan improvisatieconcerten en concerten waarin rockmuziek op het orgel werd gespeeld.

In Malmö zorgden Gunnar Idenstam en Johan Hedin voor sensatie onder de bezoekers in de Sint Pieterskerk met het concert ‘Folk & Bach’. Deze kerk was ook de locatie waar de opzienbarende  installatie Organic Dialogue te bewonderen was. Hier konden kijkers en luisteraars als het ware in de muziek en de geprojecteerde beelden rondlopen die in de kerk zweefden. Artistiek directeur van het festival, Hans Hellsten, nodigde het publiek uit voor een reis door de geest van een organist, samen met geluidsingenieur Fabio Monni. Gedurende een hele zaterdagmiddag kregen bezoekers de mogelijkheid om meer van het orgel te ontdekken, door middel van gegidste rondleidingen in de orgels van de Sint Pieters, Caroli en Sint Johanneskerk.
 
Orgel & Circus                                                                Myrrh
 
   
 
Twee Nederlandse producties wisten het publiek in Malmö en Kristianstad te verwonderen. In Orgel & Circus werd de zwaartekracht tijdelijk omgezet in een mix van elegantie, humor en nostalgie. De atletische en flexibele acrobaten wisten menig bezoeker te boeien met hun bewegingen onder begeleiding van het orgel (Hugo Bakker). In Canto Ostinato gaf derwish danser Kadir Sonuk het Zweedse publiek een hartverwarmende en horizonverbredende ervaring. De muziek en de hypnotiserende dans zorgden voor een intense beleving die het publiek lang zal bijblijven. 

Op het programma stond ook de mystieke Deense voorstelling Myrrh. Deze werd rond middernacht opgevoerd in de Sint Johanneskerk in Malmö. Daarnaast was er een conferentie over orgel voor kinderen, een hoogmis in de Sint Pieterskerk in Malmö en als afsluiting stond het Poulenc Orgelconcert op het programma en de Trois Petites Liturgies van Olivier Messiaen.

 Lees meer over de Connecting Arts producties en de Europese samenwerking.
 
 Volg Connecting Arts op Twitter en Facebook    
 
           
 
Connecting Arts wordt mede mogelijk gemaakt door de Europese Commissie, Cultuur 2007-2013 
 
 Connecting Arts / Stichting Voor de Wind
P.O. Box 135, 1000 AC Amsterdam
E-mail:
info@connectingarts.org
Website: www.connectingarts.org