Nyhetsbrev #5 2020
 
Ett dubbelseminarium. Tillskott i styrgruppen. Några tips om premiärer, kurser, och ett stipendium att söka. Första nyhetsbrevet för denna höst.
 
Denna höst har börjat lite där våren slutade. Med ett samhälle och en scenkonst påverkat av den pågående pandemin. För många i scenkonstbranschen råder fortfarande osäkerhet om hur mycket man ska få spela. Men höstens första premiärer har redan ägt rum och föreställningar möter trots allt sin unga publik. På något vis ska vi väl ändå klara oss igenom krisen. Vi måste ju det!
 
För Barnteaterakademins del blir det en rätt återhållsam höst, rent publikt. I skrivande stund har vi bara ett planerat evenemang. Men desto roligare, plus att det är dubbelt! Läs mer nedan om det seminarium om dansteater som vi arrangerar tillsammans med Dansakademin och Masthuggsteatern. Medverkande är regissörer, koreografer, dansare och skådespelare. Anmäl dig gärna redan nu om du vill vara säker på att få plats!
 
Under hösten passar vi på att förbereda kommande arrangemang och projekt. Bland annat ett par kopplade till den aktuella grovmanussatsningen, som vi berättade om i vårt senaste nyhetsbrev. Den som vill riska upp minnet om den kan läsa i särskild ruta längre ner!
 
Vi vill också berätta om ett par förändringar i vår styrgrupp. Där har vi nyss avtackat Rebecca Alverfors och Ylva Ågren efter väl förrättat värv och samtidigt hälsat två nya ledamöter välkomna - Lisa Gröön på Regionteater Väst och Sandra Grehn, Göteborgs Universitet.
 
Till höger avslutningsvis några tips om premiärer och annat. Håll till godo och ha en fin oktober!
 
Kristina Ros
Projektledare
 
 
Dans // Teater

Ett dubbelseminarium om dansteater och andra gränsland mellan dans och teater
 
16 november, Masthuggsteatern
 
Barnteaterakademin, Masthuggsteatern och Dansakademin bjuder gemensamt in till soppsamtal om dansteater: Vad är dansteater egentligen och hur gör vi när vi gör den?
 
Upplägget för kvällen är ett samtal med regissörer/koreografer och ett samtal med dansare/skådespelare. Utöver det soppa, kaffe och samtal med publiken!

I den första panelen deltar Anne Jonsson (regissör),  Minna Krook (koreograf) och Peter Svenzon (koreograf)
I den andra panelen sitter: Helen Hansson (skådespelare), Helena Lundqvist (dansare) och Cecilia Milocco (skådespelare).

Därefter fortsatt samtal med publiken och mellan deltagarna.

Kvällen modereras av Monika Milocco, koreograf och Konstnärlig Chef, Dans, Regionteater Väst.
 
Var: Masthuggsteatern, Masthuggsterrassen 3.

När: 16 november 17:30 - ca 21:15 (Första samtalet börjar 18:00 efter soppan)
 
Anmälan senast 11 november till: samuel@masthuggsteatern.se

Viktigt att du meddelar om du vill ha soppa och om du har någon allergi!
 
OBS Att soppa serveras mellan 17:30 - 18:00. Samt att antalet deltagare är begränsat p g a Covid 19, så vänta inte för länge med din anmälan!

Varmt välkommen!
 
 
 
Grovmanus 2020/21

Vi satte sökljuset på författarskap med tydliga egna språk, som hittills uttryckt sig i andra skönlitterära format men ännu inte för scenen. Och vi fann
 
Bereket Hailemariam som precis har inlett studier i Litterär gestaltning, Akademin Valand, efter ett fördjupningsår på Biskops-Arnös författarskola. Han har tidigare studerat teologi i England och Norge och har alltid berättat berättelser i en eller annan form, för att under de senaste åren börja skriva mer på allvar. Bereket är nu skriven i Malmö men är uppväxt i Rimbo, en bit norr om Stockholm.
 
Hanna Rajs Lundström som debuterade som poet 2018 med samlingen Armarna som också nominerades till Borås debutantpris. 2019 utkom Baby och i höst kommer ännu en diktsamling - Under månen. Hanna har gått på Biskops-Arnö skrivarlinjen. Hon bor och är uppväxt i Stockholm där hon också arbetar på Judiska Församlingen med dess kulturprogram. 
 
Khashayar Naderehvandi som är författare och forskare. Han debuterade skönlitterärt 2011 med diktsamlingen Om månen alls syntes och skriver just nu på en doktorsavhandling i konstnärlig gestaltning: "Om poesins och det skönlitteräras förmåga att formulera någonting helt jävla nytt, men som ändå kan bli förstått, läst och delat". Khashayar föddes i Teheran, växte upp i Malmö och bor idag i Göteborg och Malmö.
 
Varje dramatiker förses med en dramaturg som blir  viktigaste guide och bollplank, samt ett team bestående av skådespelare, regissör och scenograf (eller annan relevant konstnärlig kraft) – även de mycket viktiga i utvecklingsarbetet med texten. Resultatet blir ett grovmanus som sedan kan erbjudas intresserade teatrar.
 
Dessa tre nya grovmanus beräknas få sin offentliga presentation i april 2021.
 
 
 
Tre nya texter för de yngsta

2019 års nya grovmanus: Jamennej av Åsa Björklund, Grönsakslandet av Talajeh Nasiri och Det stora regnet av Erika Wachenfeldt. Det fina resultatet av vår dramatikertävling med inriktning på målgruppen 2-5 år.

God läsning!

 
 
Barnteaterakademins styrgrupp

Ledamöter från teatrar:
Dimen Abdulla - Regionteater Väst, dramaturg
Erika Isaksson - Backa Teater, informatör
Johanna Larsson - Angereds Teater, konstnärlig ledare o regissör
Kristina Ros - Masthuggsteatern, dramaturg
Lisa Gröön - Regionteater Väst, producent
Sara Klingvall - Hagateatern, skådespelare, regissör
Stefan Åkesson - Backa Teater, dramaturg
Torben Sigelius Kulin - Teater Jaguar, skådespelare, konstnärlig ledare
 
Valbara ledamoter:
Anna Berg - styrelseledamot i ASSITEJ och Bibu. Samt dramaturg.
Sandra Grehn - fil. dr. i litteraturvetenskap med inriktning mot teaterstudier, Göteborgs Universitet
 
Valbar, adjungerad, ledamot
Ida Kaivola – Kulturförvaltningen, barnteaterkonsulent 
 
Projektledare
Kristina Ros
 
 
Barnteaterakademins publikationer

Samtal om devising, Makt och maktlöshet, Kultur -nytta eller mening, Nio röster - nio pjäser
 
Kan efter överenskommelse hämtas på en rad teatrar - Angereds Teater, Andra Stället, Backa Teater (biljettkassan, öppen vid föreställning), Folkteaterns biljettkassa, Hagateatern, Masthuggsteatern, Regionteater Väst (Uddevalla), Teater Jaguar och Teater Sesam.
 
Det går också att få våra publikationer per post. Man står då för portokostnaden; själva böckerna är gratis. Maila info@barnteaterakademin.se för vidare information!
 
 
Barnteaterakademin startades 2005 och verkar på uppdrag av Göteborgs Stads Kulturnämnd.

I Barnteaterakademin uppdrag ligger att stimulera produktion av ny dramatik för barn och ungdom, att med olika medel bidra till en kvalitetsmässig utveckling av barn- och ungdomsteatern samt att främja samarbetsmöjligheter och kontakter mellan olika teatrar, dramatiker, arrangörsled och skola.
 
Sedan 2008 är Angereds Teater huvudman för projektet, som drivs av en projektledare samt en styrgrupp, i huvudsak bestående av representanter från barn- och ungdomsteaterfältet i Göteborg och Västra Götalandsregionen.
 

Tips och nyheter
 

Våra viktigaste vuxna
Hur är en vuxen? Vad är skillnaden mellan vuxna och barn? Vad är vuxna egentligen bra för och vad ska man ha dem till?
Våra viktigaste vuxna bygger på djupintervjuer med barn i olika åldrar, gjorda av Ylva Mårtens. Och det blir historier om stöttande vuxna, om orättvisa vuxna, om kvarterets läskige vuxne, om en viktig vuxen som sviker, om en viktig vuxen förebild, om vuxna som lyssnar och inte lyssnar.
Från 6 år
Premiär 9 oktober, Angereds Teater
 
 
Pinocchio
Hur är lögnen ett verktyg för att undvika ansvar och svårigheter, och leder det oss verkligen dit vi vill? Vad vinner vi och vad förlorar vi när sanningen blir något valfritt?
Teater Sesam gör en nytolkning av  berättelsen om den ensamme dockmakaren Gepetto som en dag bygger en trädocka som kommer till liv.
Från 6 år
Premiär 23 oktber, Teater Sesam
 
 
Nationen
Ismael, 11 år, saknas. Är han gömd, kidnappad, utnyttjad, mördad?Jakten efter en syndabock rör upp undangömda konflikter. De rika vill skyddas från de fattiga. Polisen anklagas för samarbete med extremister. Populismens eldar brinner och islamister vill bevara sin renhet. Nationen är i gungning.
Nationen är en intensiv thriller i sex delar och en av Backa Teaters största satsningar någonsin.
Från 15 år
Premiär 23 oktober, Backa Teater
 
 
Arbetsstipendier till dramatiker/manusförfattare
och översättare av dramatik
Under hösten 2020 har extra medel ställts till Dramatikerrådets förfogande för fördelning av arbetsstipendier. De extra medlen ska användas till att stödja yrkesverksamma konstnärer med anledning av de ekonomiska konsekvenser som covid 19 medför.
Ansökningsperiod: 2-15 oktober 2020.
 
 
Kurser hos Kulturakademin
Dansworkshop med Örjan Andersson. Webbkurs i röstteknik, speakertext 
och dubbning med Jan Cruseman. Webbkurs i intimitet på scen, tv och film med Malin B. Erikson. Intuition In Action class on Zoom med Stephen Rappaport.
Det är alltid värt att ha koll på det Kulturakademin erbjuder!
 
 
Kurs i Viewpoints. Teateralliansen
Improvisationsmetoden Viewpoints är ett sätt att skapa och lära känna ett sceniskt material utifrån gemensamt fysiskt arbete på golvet med tidsmässiga och rumsliga fokus.
Ledare: Anne Jonsson, regissör som arbetar med rörelsebaserad scenkonst. Kursen hålls av Teateralliansen i samarbete med Masthuggsteatern.
Var: Masthuggsteatern
När: 16-20 november
 
 
Scenkonstbiennalen 2021
Som de flesta väl redan vet äger 2021 års scenkonstbiennal rum i Västerås.
Den arrangeras av Scensverige med Västmanlands Teater som värd. Föreställningarna väljs ut av en urvalskommitté. På programmet kommer också vara föreställningar från värdorganisationen och internationella gästspel. Samt: Seminarier, workshops, samtal, debatter.
Förslag till programpunkt till biennalens seminariedel görs här.
Nominering av uppsättning sker här.
 
Kontakta Barnteaterakademin
 
Kristina Ros, projektledare

Adress:
Barnteaterakademin
Angereds Teater
Triörgatan 1, 424 65 Angered
 
Hemsida: