Click here to view this email in your browser
  
Hej,
 
Nu är höstens boksäsong igång på allvar, Bokmässan har gått av stapeln och det känns som att de svenska förlagen närmast sprutar ur sig stickböcker på löpande band i år. Som garngalen sticknörd är det ju bara att tacka och ta emot, eller hur? Vi ser redan fram emot vårt nästa bokkalas den 22 oktober, när Maja Karlsson kommer till butiken och har bokrelease för sin fina bok "Sticka svenska mönster". Missa inte det, läs mer här nedan, hoppas vi ses! Missa heller inte den otroligt vackra boken "Estonian Knitting" som nu finns att köpa hos oss. 
 
 
Unna dig den perfekta handkrämen för stickare - Lavishea!
Vi är inte förvånade att den härliga handkrämen i fast form från Lavishea blivit så populär hos oss. De innehåller enbart naturliga ingredienser; ekologisk kokosolja, soja samt Fair Trade sheasmör och essentiella oljor. Rena dunderkuren för torra händer och nagelband så här när höstkylan nalkas. Lavishea är perfekt att punktbehandla särskilt utsatta ställen som t ex där garnet löper över pekfingret. Gnid "kakan" i handen som en tvål och den smälter av kroppsvärmen och tränger snabbt in i huden. och återfuktar och mjukgör händerna utan att kladda ner stickningen! Förpackningen är lagom stor att ha med i handväskan eller stickpåsen, locket sitter verkligen säkert. Vi har sju olika dofter plus en oparfymerad, kom in och sniffa och prova vilken som blir din favorit! Ordinarie pris är 129 kr/förpackning.
 
Nu kan du köpa 2 förpackningar Lavishea för endast 200 kr. Unna dig en själv och ge en till en vän :) Erbjudandet gäller t o m den 8 oktober.
 
 
  
Sockblanks - till härligt färgglada sockor!
Sommarens övningar i min mammas färgfabrik resulterade bland annat i de här härliga sockblanksen! Sockblanks är en stickad remsa i sockgarn, som vi har vikt dubbel och färgat i olika nyanser. Till skillnad från vårt vanliga handfärgade sockgarn skiftar sockblanks färg långsamt, i mjuka övergångar mellan olika färgnyanseer, snarare än melerat i många olika färger hela tiden. De här  knästrumporna stickade min mamma i somras av två olika sockblanks som hon randade med varandra, de blev superfina!
 
För att sticka dig två likadant mönstrade strumpor klipper du upp en eller ett par maskor i mitten på den långa stickade remsan och repar sedan upp garnet och stickar en socka från varsitt håll av remsan. Sockblanksen är stickade i sockgarn av 75% superwash ull och 25% polyamid och varje remsa är 100 g och ca 420 m, passar till stickor 2.5 mm och räcker till ett par sockor. Man kan naturligtvis även sticka sjalar eller annat av sockblanksen om man vill det. Det var väldigt roligt att färga sockblanks, så det gör vi gärna om, men just nu är det bara dessa vi har till försäljning, så skynda fynda om du ser någon favortifärg. Våra sockblanks kostar 175 kr/st.
 
 
 
 
AKTUELLA KURSER!
 
Sticka på engelska!
Tisdag 11 oktober
kl 18.30-21.00
 
CO 5 sts, K2tog, yo, K, yo, ssk
Låter ovanstående som rena grekiskan? Har du sett massor av snygga stickmönster på Ravelry, Knitty och andra sajter, men vågar inte riktigt lägga upp eftersom beskrivningarna är på engelska? Att sticka på engelska är faktiskt enklare än man kan tro – och det öppnar en helt ny värld med tillgång till många inspirerande stickböcker och massor av mönster på nätet. Vi går igenom och förklarar de vanligaste förkortningarna och provar på beskrivningar till en halsduk och en sjal med spännande mönsterstickning – givetvis på engelska! 
Kursledare är Heléne Wallin.
 
 
Läs mer om kursen och hur du anmäler dig här!
 
 
Grundkurs i virkning  - PLATSER KVAR!
Torsdag 6 oktober kl 18.30 - 21.00
 
Häng med på virktrenden! Du lär dig grunderna på en kväll och sedan är det bara att sätta igång att skapa grytlappar, mössor, sjalar, nallar, monster eller vad du nu har lust till. Vi går igenom luftmaskor, fasta maskor, stolpar, ökningar och minskningar. Dessutom förklarar vi de vanligaste förkortningarna i en virkbeskrivning, så att du på egen hand kan utforska virkningens värld efter kursen. Du som hinner kan prova att virka en mormorsruta eller en boll. Kursledare är Annika Messing.
 
Läs mer om kursen och hur du anmäler dig här!
 
 
 
Lär dig sticka!  - PLATSER KVAR!
Två torsdagar: 13 och 27 oktober
kl 18.30 - 21.00
 
Vill du ha en stor och härlig sjal eller halsduk att vira runt halsen i vinter? Varför inte sticka en själv?  På den här kursen får du tips och inspiration för att komma igång med ditt eget stickprojekt. Kursen passar dig som är riktigt nybörjare, eller bara inte tagit fram stickorna på länge.
Under två torsdagkvällar går vi igenom grunderna i stickning och du får lära dig lägga upp, sticka räta och aviga maskor, maska av, göra ökningar och hoptagningar. Om det finns tid provar vi även enklare mönsterstickning.
 
Kursledare är Lotta Bengtson och Madelaine Jansson
 
 
 
 
Massor av nya mönster för barn från Sandnes!
Mönsterhäfte 1610 och 1615 är fullproppade med nya, fina modeller till barn i åldrarna 2-12 år.
1610 innehåller modeller stickade i Smart, ett garn som inte finns i vårt sortiment, men det finns gott om bra alternativ från Sandnes; Alpakka, Peer Gynt, Duo eller Klompe Lompe Merinoull till exempel.
Min favorit i häftet är barntröjan Jack här nedan, jag plockade ut några tänkbara färgkombinationer i Duo och Alpakka häromdagen.
 
Mönsterhäfte 1615 är också jättefint, med modeller i garner som Klompe Lompe Merinoull och Tynn merinoull eller Duo. I detta häftet gillar jag särskilt dessa plagg:
Och hur söt är inte den här stickade joggingdressen då? Helt bedårande!
OBS! Sandnes mönsterhäften kostar 49 kr och säljs endast tillsammans med Sandnes garn.
 
 
 
HÖSTENS BOKFEST ÄR HÄR!
 
Vilken bokhöst det är för oss sticknördar i år, eller hur?
Redan 22 oktober är det dags för bokkalas igen hos Litet nystan! Maja Karlsson har skrivit en fantastiskt fin bok med titeln "Sticka svenska mönster - 20 modeller med 40 traditionella mönster på nytt sätt". Boken ges ut av Bonnier Fakta.

Kom och mingla, prata stickning, klappa på garn och träffa Maja som berättar om sin pinfärska bok. Hon har med sig flera av de vackra plaggen ur boken, naturligtvis kan du även köpa boken till förmånligt releasepris och få den signerad :)

Vi ses kl 14-16 lördag den 22 oktober!
 

Ingen föränmälan behövs, varmt välkomna!
 
 
 
Praktverk om estnisk stickning!
Vi har tagit hem en sändning av den otroligt vackra och inspirerande boken "Estonian Knitting part 1 - Traditions and techniques". Det är ett riktigt praktverk som beskriver den rika och levande estniska sticktraditionen i både ord och bild, och med många tydliga och pedagogiska instruktioner och tekniktips. Det är som ett textilt museum och en stickkurs i bokform :) Detta är första delen i en serie om tre, nästa del handlar om sockor och strumpor och den sista delen kommer att handla om vantar och handskar. Något att se fram emot!
 
Boken är rikt illustrerad med både fotografier och teckningar, den är på engelska och innehåller flera hundra olika mönsterexempel. Måtten är 21 x 30 cm och den väger drygt 1.5 kg! Priset är 495 kr.
 
 
Läs gärna Kate Davies blogginlägg där hon recenserar boken!
 
 
 
 
Pangpris på vantar för alla årstider - med garn!
Dags att ladda upp inför vantsäsongen! Köp minst 200 g Rauma Finull eller Kampes 2 tr plädgarn, kombinera som du vill, så får du köpa boken "Vantar för alla årstider" för endast 199 kr (ord pris 275 kr). I boken finns beskrivningar på 27 olika vackra vantar, t ex Astrid, Elsa och Hulda. Gäller så långt lagret räcker!
 
 
 
 
 
Mycket garnglädje!
 
önskar Karin 
 
 
Litet nystan
- butiken med inspirerande garner i naturmaterial

S:t Paulsgatan 20, 118 48 Stockholm
tel 08-643 34 60
info@litetnystan.se 
 
Öppettider:
vardagar kl 11-18
lördagar kl 11-16
 
 
 
Skicka gärna nyhetsbrevet vidare till dina garnintresserade vänner!