MIJNWATER VOLOP IN HET NIEUWS
 
Met Mijnwater Nieuws houden wij u op de hoogte van de ‘highlights’ van Mijnwater B.V, de werkzaamheden in het veld, de innovaties op het gebied van mijnwatertechnologie, de bevindingen vanuit samenwerkende (Interreg) partijen, maar ook delen wij reacties uit de regio. Mijnwater B.V. draagt bij aan een energieneutraal Parkstad Limburg in 2040. Op onze website en op social media delen we bijna dagelijks nieuws vanuit de organisatie of van organisaties waar wij mee samenwerken en een warm hart toedragen. 
 
Wilt u iemand op de hoogte brengen van deze nieuwsbrief, mail 'm gerust naar uw relaties. Rechtstreeks in de mailbox? Aanmelden uitsluitend via de aanmeldknop op de homepage van www.mijnwater.com.
 
 
In deze nieuwbrief:
 1. Mijnwater movie. Sit back and enjoy!
 2. Weekend van de Wetenschap: zaterdag 5 oktober open huis!
 3. Grensoverschrijdende verbinding door de mijnen
 4. Werk in uitvoering: Douvenrade, Heerlerheide, Brunssum
 5. Energiedag Brunssum: 12 oktober 2019
 6. Mijnwatercentrale hot!
 7. Samenwerking Wonen Zuid
 8. Mijnwater op locatie
 9. Mijn Mijnwater - digitaal klantenportaal
 
Mijnwater movie. Sit back and enjoy!
 
 
Goed nadenken, ontwikkelen en doen! De missie van Mijnwater is om gebouwen op een duurzame wijze te verwarmen en koelen. Dat doen we op basis van mijnwaterenergie. Hoe dat in zijn werk gaat, vertellen we in onze recent uitgebrachte ‘Mijnwater movie’. Sit back and enjoy!... Veel kijkplezier!
 
 
 
Open huis op 5 oktober
Weekend van de Wetenschap: 'Ontdek het lekker zelf!'
 
Weekend van de Wetenschap (5 en 6 oktober a.s.) is hèt landelijke event voor wetenschap en technologie!
 
Op zaterdag 5 oktober doet Mijnwater B.V. mee en opent voor iedereen de deuren van de energiecentrale Maankwartier Heerlen.  De dag staat in het teken van ervaren; hoe werkt een warmtepompinstallatie en hoe wordt mijnwaterenergie geleverd aan de bewoners, winkeliers en kantoormensen van het Maankwartier? Hoe komt het dat zij er in de winter behaaglijk warm en in de zomer aangenaam koel bij zitten? En waarom is geen aardgas meer nodig?
 
Werp op die zaterdag een unieke blik achter de schermen van Mijnwater B.V.

Wilt u ons op 5 oktober komen bezoeken, klik dan op bijgaande link.
 
Uw aanmelding is nodig zodat we de vier groepen op die dag kunnen indelen (maximaal 30 personen per groep is mogelijk).
Meer informatie op www.weekendvandewetenschap.nl.
 
 
Grensoverschrijdende verbinding door de mijnen
Parlementslid van Noordrijn-Westfalen enthousiast over Mijnwater
 
 
Op 15 mei jl. bezocht de heer Karl Schultheis (Parlementslid Nordrhein-Westfalen (NRW) Kreis Aachen), Stadsregio Parkstad-Limburg en Mijnwater B.V.  Schultheis, van oorsprong historicus, schreef een tijd geleden een proefstuk over de mijnhistorie in Duitsland en was, toen hij nog minister was, nauw betrokken bij het grensoverschrijdende project ‘Groen Metropool’. Schultheis uitte zich enthousiast over Mijnwater en ziet kansen om het concept, lokaal, dan wel verbonden aan onze hoofdleiding, uit te rollen over de landsgrenzen heen.
 
"De mijnindustrie in onze regio is al lang verdwenen, maar de tunnels zijn er nog steeds. Dat ze nog nuttig kunnen zijn, kon ik zelf ervaren in het nieuwe treinstation/stadsdeel van Heerlen. Ik was enthousiast over dit unieke Europese pilotproject met zijn baanbrekende functie: het geothermische hergebruik van de mijninfrastructuur, die een geheel nieuw ontwikkeld stadsdeel in de winter verwarmt en in de zomer koelt met energie uit het mijnwater. Dat is een goede en klimaatvriendelijke oplossing, die ik ook voor Aken wens, bijvoorbeeld een samenwerking tussen Mijnwater en STAWAG (Stadtwerke Aachen AG) in de nieuwbouwwijk Richterich Dell. Deze mogelijkheid moet onderzocht worden!"
 
René Verhoeven van Mijnwater B.V. leidde Karl Schultheis rond in het nieuwe stadsdeel Maankwartier en liet hem de energiecentrale van Mijnwater zien. Karl Schultheis had snel door waar het bij mijnwaterenergie om draait. Hij begreep de techniek niet alleen meteen omdat zijn vader automonteur was, maar vooral omdat hij kennis van zaken heeft als verantwoordelijke voor de wetenschapsagenda in NRW. Naast de technische kennis voelde Schultheis meteen aan dat investeren in het stedelijk gebied, zoals in Maankwartier, enorm waardevol is voor de stad. Op het Maanplein stond hij stil bij de magnifieke gedachte achter het ontwerp van Michel Huisman, kunstenaar en geestelijk vader van Maankwartier, om met dit nieuwe stadsdeel de barrière tussen Noord en Zuid te laten verdwijnen. Heel toevallig liepen zij op datzelfde moment Michel Huisman tegen het lijf.
 
René: “Ondergronds zijn we letterlijk met elkaar verbonden. Geen grenspaal tussen Nederlands Limburg en Duitsland, die aangeeft dat de landsgrens ergens ophoudt. De mijngangen onder Parkstad-Limburg lopen naadloos door in de voormalige mijnen in Duitsland, net over de grens bij Kerkrade. Het idee om een mijnwaterproject over de grens te organiseren, bijvoorbeeld in Richterich zoals de heer Schultheis vertelde, is nog niet eens zo’n slecht idee. De Willem Sofia Mijn loopt immers ondergronds verder Duitsland in.”
 
 
Werk in uitvoering: Meer wooncomfort in Corridorflat Sevagram
 
 
Begin augustus werden de sleuven voor de leidingen naar de Corridorflat gegraven. De woningen in de Corridorflat van Sevagram in Douvenrade voldoen niet meer aan de eisen van deze tijd. Voor meer comfort in de woning heeft Sevagram besloten een aantal maatregelen te treffen. De 88 appartementen worden voorzien van nieuwe HR++ beglazing en nieuwe ventilatieroosters in het raam. Daarnaast wordt de centrale verwarmingsketel vervangen door een ander systeem. De flat gaat van het gas af en is daarmee, na de renovatie, volledig aardgasvrij. De werkzaamheden startten in augustus 2019. Eind december moet het werk opgeleverd zijn.
 
 
Werk in uitvoering:
Behaaglijk warm in de Marcellus- en Tacitusstraat Heerlen

 

Wonen Zuid is van plan haar appartementen in de Marcellusstraat en Tacitusstraat op te knappen. Daarbij willen zij ook een aantal zaken op het gebied van energie en duurzaamheid aanpakken. Wonen Zuid heeft besloten de appartementen van duurzame energie te voorzien en aan te sluiten op ons warmtenetwerk. We starten, met de goedkeuring van de bewoners, in het najaar met de werkzaamheden. Rond de zomer van 2020 zal de gehele renovatie klaar zijn. Gedurende deze periode houden Wonen Zuid, Mijnwater B.V. en andere partijen die werkzaamheden uitvoeren, de bewoners op de hoogte.
 
 
 
Werk in uitvoering:
Brunssum volgt...
 

 
Naast werkzaamheden in Heerlen is nu ook Brunssum aan de beurt. Op 5 september jl. is de vijfde prefab warmtepompkelder van Mijnwater B.V. geplaatst. De warmtepompen worden gebruikt om de flat aan de Pastoor Savelbergstraat in Brunssum aan te sluiten op duurzaam mijnwaterenergie, maar ook de nieuwbouw aan de Tarcisius en De Egge. Dat gebeurt (nog) niet met mijnwater, maar met WKO’s (warmte- en koude-opslag). Mijnwater legt een circulair leidingnetwerk aan om de flat (en later ook de nieuwbouw in de omgeving) te voorzien van warmte in de winters en koelte in de zomers. De werkzaamheden zijn na de bouwvak gestart.  
 
 
Zaterdag 12 oktober 2019: Samenergiek Dag Brunssum
 
 
Op 12 oktober van 11.00 tot 15.00 uur vindt op het Lindeplein de ‘Samenergiek Dag Brunssum’ 2019 plaats. Tijdens deze dag kun je informatie krijgen over energie besparen en zelf energie opwekken. Mijnwater B.V. heeft op die markt een leuke stand waar het publiek op speelse wijze kennis maakt met mijnwaterenergie. Tijdens de dag is er voor geïnteresseerden een lezing in de Brikke Oave over het potentieel van de mijnen Emma en Hendrik; vroeger haalde Brunssum kolen uit de mijnen en straks wellicht mijnwaterenergie.
 
Bij slecht weer vindt het evenement plaats in de Brikke Oave. De ‘Energiedag’ wordt georganiseerd door Energiecoöperatie Energiek Brunssum in samenwerking met de Gemeente Brunssum. Zie voor meer informatie over Energiek Brunssum op https://www.facebook.com/energiekbrunssum/.
 
 
Mijnwatercentrale hot!
 
 
Onze energiecentrale in Maankwartier is hot! Van leerling tot ondernemer. Niet alleen komen (technisch) ingenieurs kijken hoe ons systeem werkt, ook studenten MBO/HBO zijn geïnteresseerd. De op maat gemaakte presentaties en rondleidingen worden met veel enthousiasme ontvangen.
 
Drie groepsbezoeken willen we hier even onder de aandacht brengen. 
 
 
1. Volantis Group
Op 29 augustus jl. kwam de vakgroep Systems & Energy op werkbezoek bij Mijnwater en bezocht diverse locaties, zoals Maankwartier, onze energiecentrale en een van de clusterkelders. Heel enthousiast trokken van de energiecentrale naar een van de clusterkelders om daarna het Maankwartier te bezichtigen. René Verhoeven, concept design manager van Mijnwater, leidde de groep rond. Het team zei na afloop: ‘Mijnwater B.V. gaat een geweldige uitdaging aan in relatie tot het verduurzamen van het stedelijk gebied. Bij hun missie voelen wij ons als partner zeer betrokken’.
 
 

 
2. 2e jaars MBO Procestechniek Vista College
Op 5 september jl. bezocht Vista College (Arcus) onze centrale. 25 tweedejaars studenten procestechniek lieten zich informeren over de totstandkoming van het mijnwaterproject en de ontwikkelingen tot nu toe. De leerlingen kwamen uit de regio Heerlen en waren verbaasd dat je met mijnwater woningen kunt verwarmen en koelen. Ze staken er heel wat van op. Een enkele student zag een stageplek bij Mijnwater wel zitten.
 
 
 
3. Projectgroep Aardgasvrij Nijmegen
Donderdag 22 augustus jl. werden tijdens een werkbezoek van de Projectgroep Aardgasvrij Nijmegen zinvolle ervaringen uitgewisseld over de verduurzaming van het stedelijk gebied en de aanpak aardgasvrije wijken. Start in Maankwartier Heerlen met een rondleiding door Michel Huisman (kunstenaar en bedenker Maankwartier) en afsluiting in Brunssum bij project Proeftuinen Aardgasvrije Wijken. Louis Hiddes, directeur Mijnwater, gaf in de energiecentrale van Maankwartier een toelichting op de aanpak van Mijnwater.
 
 
Samenwerking Wonen Zuid
 
 
Vrijdagochtend, 20 september 2019, is het contract getekend tussen Mijnwater B.V., Maasveste Berben Bouw en Wonen Zuid voor het aansluiten van de bestaande flats op mijnwaterenergie. Een primeur voor Mijnwater in een meest recente samenwerking met Wonen Zuid.
 
Wonen Zuid is een woningcorporatie die woningen verhuurt in Midden-Limburg en Parkstad Heuvelland. De laatste jaren zetten zij steeds meer in op duurzaamheid. Dit gaat van duurzaam slopen, bouwen en verduurzamen van bestaande woningen tot huurders informeren over bewust omgaan met energie. De belangrijkste drijfveren voor Wonen Zuid zijn meer wooncomfort en lagere energielasten voor haar klanten. Maar uiteraard is het ook belangrijk een positieve bijdrage te leveren aan ons milieu.

Renovatie en energiezuinig maken van 96 appartementen aan de Marcellus- en Tacitusstraat in Heerlen
Deze bestaande appartementen energiezuinig maken bereikt Wonen Zuid door betere dak- en gevelisolatie en nieuwe kozijnen met HR++ glas. Bovendien komen zonnepanelen op het dak waarmee de stroom voor de algemene ruimtes wordt opgewekt. De woningen worden volledig gasloos door mijnwaterenergie. Warmte en warm kraanwater worden dus op een andere manier geleverd. De aansluiting van mijnwater op bestaande bouw van Wonen Zuid wordt voor het eerst toegepast op de Marcellus- en Tacitussstraat.

 
 
Mijnwater op locatie, partnermeetings en congressen
 
 
In de maand september, oktober en november nemen wij deel aan diverse Europese partnermeetings en congressen.
 1. 6th HeatNet NWE Partner Meeting, 19 en 20 september 2019
 2. AAB Nederland op bezoek in Heerlen, 27 september 2019
 3. Weekend van de Wetenschap, 5 oktober 2019
 4. Workshop last insights HeatNet NWW project @European week of Regions en Cities, Brussel, 10 oktober 2019
 5. B&W Brunssum op bezoek in Heerlen: 10 oktober 2019
 6. Energiedag/markt Brunssum, 12 oktober 2019
 7. Celsius Summit, Brussel: 17 en 18 oktober 2019
 8. Careerday-on-Tour: JetNet & Technet scholenbezoek, 22 oktober 2019
Webinar HeatNet NWE: Mijnwater en Amsterdam Universiteit presenteren de ervaringen en lessen geleerd. 29 oktober 2019 (Webinar bijwonen? Klik hier.
 
 
Mijn Mijnwater - digitaal klantenportaal
 
 
Vanaf april 2019 is Mijn Mijnwater, ons digitaal klantenportaal, in gebruik. In een paar stappen heeft de gebruiker, die aangesloten is op mijnwaterenergie, toegang tot zijn eigen veilig, afgeschermde, account. Via het inlogscherm kan de klant de digitale factuur en eindafrekeningen inzien en gelijk bekijken hoe het energieverbruik per maand is.
 
‘Mijn Mijnwater’ is te vinden in de bovenste navigatiebalk van onze website. Via het inlogscherm wordt de bezoeker doorgeleid naar mijn-energiefactuur.nl voor inzage in zijn facturen. www.mijnwater.com.
 
 
Wie zijn wij?
 
 
Haalde Mijnwater B.V. vroeger nog energie uit het mijnwater, nu fungeert het water in de mijnen slechts nog als reservevoorraad. Mijnwater is een nieuw soort stadverwarmingsnetwerk, dat door de ontwikkeling van het eerste zelfstandig leidingnetwerk in Europa zowel warmte als koude kan leveren aan de aangesloten klanten. Wanneer een gebouw afkoelt, blijft er restwarmte over en andersom. Met het netwerk van Mijnwater B.V. worden deze restwarmte en restkoude uitgewisseld via ondergrondse kelders waar warmtewisselaars en pompen staan.
Bij de aangesloten gebouwen kan zo de CO2-uitstoot met 65% gereduceerd worden. In 2018 voorzag het bedrijf al 800.000m2 gebouwen op deze manier van verwarming en koeling. De regio omarmt met PALET (Parkstad Limburg Energie Transitie), het stadsverwarmingsnetwerk van Mijnwater B.V. dat als doel heeft in 2030 30.000 huizen in Parkstad aan te sluiten op het warmte- en koudenet. Voor de rest van Nederland is Mijnwater een bewezen potentieel voor het aardgasvrij maken van steden.
 
 
 
Valkenburgerweg 177
6419 AT Heerlen
(+31) (0)495-590503
 info@mijnwater.com
www.mijnwater.com