Zeepost is de digitale nieuwsbrief voor de chartervaart. Het is een uitgave van Wouter van Dusseldorp. Het auteursrecht berust bij de oorspronkelijke bronnen. De Zeepost wordt wekelijks verstuurd naar  1.150+ adressen.
Heb je zelf nieuws voor
Zeepost, mail dan aan wouter@zeepost.info

Een vrijwillige bijdrage van € 15,- kan je overmaken naar "Maritiem Dus",  IBAN NL96 TRIO 0198 1437 02
.
Zeepost 837, 25 januari 2017
Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC
bbz
Zeilpunt

Bureau Scheepvaart Certificering


Taxi Enkhuizen FKH accu's

Den Boer Sails

tvk instruktie

VHZC

Bataviahaven

Scheepsmakelaardij Enkhuizen
Zeilschip Bounty
Scheepswinkel van Meer

defotobootHistorische Zeilvaart Harlingen
AtSea

friesevloot

SRF
Fikkers

Zeilschool Enkhuizen

Register Holland

Register Holland

zeilklippers

zeilklippers

Morgenster

Piet Blaauw

Scheepstimmer en Mastmakerij Stavoren

de Vries Zeilmakers

onlinezeilen

Laan & Nijholt
Hitek
Zeilschip Egberdina,klipper, aak, Hoorn, Enkhuizen, Medemblik, Marken,zeilen, zeilschip, zeiltocht, klipper, teambuilding, relatiedag, bruiloft, bedrijfsuitje, trouwen,Markermeer,IJsselmeer,Zuiderzee,Pieperrace,zeilrace,VOC,Halve Maen,huwelijks zeiltocht,huwelijk,trouwdag,zeilcursus,dagtochten,schipper

TSC

MdeGroot

Rood boven groen

Frisian Sailing Com

Cinema

Patrijspoorten


havenmuseum
Scheepsmakelaardij Enkhuizen


Hartzuiker

Zeilmakerij Molenaar

red-gull

Ventis
de Breek
Hilbrands IJzerwerkplaats
Hoogendoorn

Chartershop

Shiptron

Sailtrip

de Gier

Voor wedstrijden en
evenementen kijk je op
de Evenementenpagina
BBZ nieuws:

— Revisie Witte Rules
— Amsterdam en de chartervloot

Overig nieuws:

— Administratief deskundige ISM zeilschepen gevraagd
— Laura Dekker wil charteren in Patagonië
— Enkhuizen duidelijker op de kaart door Airbnb op Windbruid

— Watersector maant minister tot oplossen
     waterplantenproblematiek

— Gorch Fock: opknappen of nieuwe bouwen

— Vlakke havenbodem gaat boven diepte

— Shabab Oman II naar Sail Den Helder
— Cateraar Sail Den Helder van Texelse bodem

— Enkhuizen optimistisch over cruisevaart na recordjaar

— Schepenlift Luyt in Noorderhaven Den Oever
— Biologen en IJsselmeervissers slaan de handen ineen

— Zorgen om brugbediening in NoordHolland

— Deelnemers AIS-enquête bedankt

— Geheimzinnigheid rond Ecoliner

— Provincie laat NIOZ kansen zeewier onderzoeken
BBZ nieuws

— Revisie Witte RulesDe technische eisen voor de zee(zeil)vaart, de zogenaamde Witte Rules, worden onder handen genomen door de overheid. Klassebureau DNV/GL onderzoekt daarvoor hoe de Witte Rules zich verhouden tot de internationale minimum standaard, SOLAS. De afwijkingen moeten leiden tot aanpassingen van de Witte Rules of tot een beter onderbouwing en rechtvaardiging van de afwijking. In veel gevallen zijn de verschillen goed verklaarbaar omdat het risicoprofiel van een traditioneel zeilschip nogal verschilt met dat van een cruise schip a la de Costa Concordia.

De nieuwe eisen zijn voor nieuw te bouwen zeilschepen maar verschillende eisen zullen ook van toepassing kunnen worden verklaard op bestaande schepen.

Een werkgroep van BBZ leden en externe experts buigt zich over de voorstellen van DNV/GL voordat zij in een definitief verslag komen te staan. In een eerste sessie over stabiliteit en waterdichtheid heeft de BBZ nu kunnen reageren op een aantal bevindingen van DNV/GL. Wie daar meer over wil weten kan contact opnemen met Paul van Ommen.
De discussie tussen het ministerie en de BBZ over de toepassing van nieuwe regels op bestaande schepen wordt overigens pas later gevoerd.— Amsterdam en de chartervlootEr is veel onduidelijkheid over het ligplaatsen- en reserveringsbeleid in Amsterdam. Het havenbedrijf heeft laten weten dat er altijd gereserveerd moet worden en dat aangetoond moet worden wat je komt doen. We hebben hier uiteraard bezwaar tegen aangetekend maar we verwachten niet dat dit iets oplevert.

Gesprekken met het havenbedrijf hebben de laatste tijd überhaupt weinig opgeleverd en  daarom is de BBZ nu bezig om via de politiek druk uit te oefenen. Aangehaakt wordt bij de net door de Raad aangenomen Watervisie 2040 waarin de cultureel historische waarde van de vloot wordt beschreven en de rol die de vloot kan spelen bij het aanbieden van regionale toeristische producten.

In de praktijk worden schepen echter geweigerd. Schepen worden weggestuurd en krijgen geen plek meer. Onze hoop is dat de politiek het Havenbedrijf op een ander spoor zet en dat de zeilvaart weer welkom zal zijn in de stad.
Via nieuwsflitsen houden we de BBZ-leden op de hoogte.


Einde BBZ nieuws

— Administratief deskundige ISM zeilschepen gevraagd
    (advertentie)
Rood Boven Groen is een toonaangevend maritiem consultantbureau op het gebied van Safety & Security management en -training . Wij zijn praktijkgericht en dienstverlenend ingesteld met een sterke drive om te denken en te handelen in oplossingen. Ons kantoor is gevestigd in Harlingen – onze klanten varen wereldwijd.
Door vertrek van een van onze medewerkers is ons team op zoek naar een nieuwe collega in de functie van Administratief deskundige ISM zeilschepen en scheepsmanagement (m/v) voor 24 tot 40 uur p/w

Werken voor Rood Boven Groen betekent zelfstandig en proactief werken binnen een team bestaande uit vier vaste medewerkers en enkele freelancers.

Wat houdt de functie in?
• Uitvoeren van administratieve en organisatorische handelingen t.b.v. de ISM Company Rood Boven Groen voor een aantal zeegaande zeilcharterschepen.
• Adviseren in en uitvoeren van administratieve handelingen op het gebied van bemanningsdocumenten, scheepsregistraties en scheepscertificaten
• Inspringen bij overige organisatorische en administratieve werkzaamheden

Kijk hier voor de gehele functie omschrijving.
Spreekt deze uitdagende functie jou aan, dan komen we graag met jou in contact. Voor meer informatie kun je contact opnemen met kantoor, 0517-431077.

Sollicitaties kunnen gestuurd worden naar info@roodbovengroen.com of per post naar Rood Boven Groen, William Boothstraat 2-2, 8861TL Harlingen.
REAGEREN KAN TOT UITERLIJK 6 FEBRUARI 2017.

— Laura Dekker wil charteren in PatagoniëHet 21 jarige ‘zeilmeisje’ Laura Dekker wil met passagiers gaan varen in Patagonië. Ze heeft hiervoor een groter schip nodig dan de 12 meter lange ‘Guppy’ waarmee ze als jongste mens ooit ronde de wereld zeilde. Ze vertrok in 2010 toen ze 14 jaar was. Haar reis eindigde op 21 januari 2012 in de haven van Sint Maarten, ze voer in die periode 27.000 zeemijl.

De 39 jaar oude Jeanneau Gin Fizz Guppy staat al een jaar te koop. De Laura Dekker Foundation wil het schip aankopen, en verwacht dat het schip dankzij sponsors het komende voorjaar naar Nederland zal terug komen. De stichting wil het schip aankopen en inzetten om jongeren vertrouwd te maken met het lange afstand zeilen op zee. Middels sponsors en crowdfunding willen ze het nodige geld bij elkaar brengen.
Kijk hier voor meer info over de stichting  
Of kijk hier voor de verkoop van de Guppy  
— Enkhuizen duidelijker op de kaart door Airbnb op WindbruidSandra Bohnstedt is blij dat ze als verhuurder via Airbnb zelf kan bepalen wie er op haar boot slaapt.
ENKHUIZEN - „Met Airbnb heb ik heel erg het gevoel dat ik zelf alles regel. Ik kan bepalen wie er op mijn boot komen en dat beschouw ik toch wel als een groot voordeel.” Sandra Bohnstedt ligt inmiddels al drie jaar met haar 108 jaar oude tjalk in de haven van Enkhuizen en is met name in het winterseizoen maar wat blij met de online marktplaats voor verhuur van privé-accommodaties.

„Vanaf het moment dat ik mijn boot kreeg tot en met vandaag maak ik gebruik van Airbnb”, vervolgt de uit Duitsland afkomstige Enkhuizense vanuit de kajuit. „En dat wil ik voorlopig ook graag zo houden. Airbnb zorgt er namelijk voor dat ik klanten krijg die anders nooit naar Enkhuizen zouden komen. Neem bijvoorbeeld iemand die via Airbnb een plek in Amsterdam zoekt. Hij krijgt dan niet alleen accommodaties in deze stad te zien, maar ook in plaatsen daarbuiten. Dat heeft onder andere te maken met het feit dat niet iedereen in de drukte van een grote stad wil overnachten, maar er wél makkelijk naartoe wil kunnen gaan. Ook zoeken veel toeristen niet specifiek op een plaats, maar meer naar een regio en dat komt Enkuizen in dit geval behoorlijk ten goede.”

De toeloop van toeristen zorgt ervoor dat het voor Bohnstedt, die drie procent van de totaalprijs aan Airbnb moet afstaan, de moeite is om haar zestien slaapplaatsen in de wintermaanden te verhuren en daarmee iets extra’s te verdienen. Het verzorgen van zeiltochten in de zomer is namelijk haar hoofdactiviteit, zodat zij een leven op de door haar zo geliefde boot kan bekostigen. „Tussen mijn boot en die zeiltochten zit alleen wel een boekingskantoor. Zij halen mijn klanten binnen en daar moet ik een aanzienlijk deel voor afdragen. ’Koop een boot en werk je dood’, zeggen ze wel eens. En dat klopt ook wel, want ik hou er een bescheiden loontje aan over.”
Lees het gehele artikel op de bron: NHD premium, alleen voor abonnees
— Watersector maant minister tot oplossen
    waterplantenproblematiek
De overmatige waterplantengroei in de zomer in de Randmeren en andere rijkswateren maakt dat er geen behoorlijke en veilige waterrecreatie meer mogelijk is. Er is in enkele gevallen zelfs sprake geweest van levensbedreigende situaties. Het Watersportverbond heeft daarom samen met Sportvisserij Nederland, het Platform Waterrecreatie, de Coöperatie Gastvrije Randmeren en de HISWA vereniging minister Schultz van Haegen aangespoord om spoedig met een oplossing te komen.

Rijkswaterstaat maait bij overlast van waterplanten alleen in de vaargeul, terwijl de overlast voor waterrecreanten zich buiten de vaargeul voordoet. Juist daar vinden alle mogelijke vormen van waterrecreatie plaats, waaronder ook kanovaren, motorbootvaren, (kite-)surfen en zeilen. De overmatige waterplantengroei is ons inziens het gevolg van de beheermaatregelen door Rijkswaterstaat in het kader van de Kader Richtlijn Water. De overheid is daarom ook aan zet om met een oplossing te komen. Zeker omdat een pilot van de Coöperatie Gastvrije Randmeren, de HISWA vereniging en het Watersportverbond waarbij waterplanten werden gemaaid in 2016 ten einde is gelopen.

Brief aan minister
Daarom hebben Sportvisserij Nederland, HISWA vereniging, Watersportverbond, Platform Waterrecreatie en Gastvrije Randmeren een brief gestuurd aan Minister Schultz van Haegen van het ministerie van Infrastructuur & Milieu waarin zij oproepen om gezamenlijk tot een adequate en duurzame oplossing te komen ten aanzien van de waterplantenproblematiek. Gelijktijdig heeft de provincie Noord-Holland mede namens de provincie Flevoland en de gemeente Hoorn een brief met gelijke strekking gezonden, waarin zij aangeven onze brief te ondersteunen.
Lees het gehele artikel op de bron: watersportverbond  

— Gorch Fock: opknappen of nieuwe bouwenSinds een jaar ligt het Duitse Tall Ship Gorch Fock in het dok in Bremerhaven. En nog steeds komen er nieuwe zaken aan het licht die gerepareerd moeten worden. De geschatte kosten voor de complete refit zijn in het afgelopen jaar opgelopen van 9,6 miljoen naar circa 35 miljoen euro. Komende week wil de marine met de Duitse minister van defensie overleggen of de reparatie moet worden afgemaakt of dat gekozen moet worden voor nieuwbouw. Dat meldt de NDR.

Het 58 jaar oude schip dient al tientallen jaren als opleidingsschip voor de Duitse marine-officieren in opleiding. De marine hecht veel waarde aan deze opleiding op een Tall Ship, en is ongelukkig dat deze al enkele jaren op kleinere jachten plaats vindt. Normaal varen de cadetten enkele maanden op het schip, waarbij saamhorigheid en teambuilding een grote rol spelen. Voor de Duitse marine is een Tall Ship als opleidingsschip onmisbaar.

Steeds worden nieuwe mankementen gevonden. Nadat de volledige tuigage is vernieuwd blijken ook de masten vervangen te moeten worden. Daarnaast moeten alle kabelgoten vervangen worden en zijn er steeds meer van dergelijke klussen die gedaan moeten worden. Tot nu toe is al 12 miljoen euro uitgegeven voor de refit en is het schip nog steeds niet zeewaardig. Sinds october 2016 zijn alle werkzaamheden aan het schip gestopt.
Lees het gehele artikel op de bron: NDR 

— Shabab Oman II naar Sail Den HelderDEN HELDER - Ze waren graag geziene deelnemers aan eerdere Sail-evenementen in Den Helder en ze zijn er dit jaar opnieuw bij: de bemanning van het zeilend opleidingsschip van de Koninklijke Marine van Oman. Met een nieuw schip, de Shabab Oman II. In haar kielzog zijn inmiddels ook de Noorse Sörlandet, de Russische Mir, de Noorse Statsraad Lehmkuhl en de Nederlandse brik Aphrodite gecontracteerd.

De imposante clipper Shabab Oman II, 85 meter lang en met een zeiloppervlakte van 2700 verkante meter, is ruim dertig meter langer dan de vorige topzeilschoener Shabab Oman die ’slechts’ 840 vierkante meter zeil voerde. Aan boord van de clipper is plek voor 94 opvarenden, tweemaal zoveel als op de schoener.

Bijzonder is dat de Shabab Oman II in Nederland is gebouwd en in 2014 door scheepswerf Damen in Vlissingen officieel werd overgedragen. Bij die gelegenheid merkte de Omaanse commodore Khalifa op dat ’dit schip rond de wereld zal gaan met een boodschap van vrede en vriendschap.’
Lees het gehele artikel op de bron: NHD  

— Cateraar Sail Den Helder van Texelse bodem


 
Pelikaan Catering gaat de publiekscatering van Sail Den Helder 2017 verzorgen. Het evenement met ruim 350.000 bezoekers staat voor 'regionaal' en 'nautisch'. Met een passend concept en betrouwbaar portfolio is een samenwerking gesloten met de organisatie van Sail Den Helder.

Samen
Het Texelse bedrijf De Pelikaan Catering ontzorgt organisaties van diverse evenementen op het gebied van publiekscatering. Een greep uit het portfolio zijn de evenementen: Sommeltjespop, het Beach Food Festival, Op de Haven en De Airshow. De aanvraag van Sail Den Helder vraagt om een specifieke aanpak, daarom heeft De Pelikaan Catering de samenwerking met Valerie Jongeneel van Zsa Zsa Zsu Eventmanagement opgezocht.

Het thema is "Nautisch & Regionaal".
Gerechten uit alle windstreken zijn vertegenwoordigd, maar uiteraard is het Hollandse 'patatje met' niet weg te denken. De bekende 'Blauwe hap' of de tropische variaties uit "De West" zullen door de cateraar zelf, maar ook door regionale ondernemers worden geserveerd. Geïnteresseerden die zich nog niet hebben aangemeld voor deelname tijdens het evenement kunnen zich alsnog melden bij De Pelikaan Catering.
Lees het gehele artikel op de bron: Texelse Courant 


Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC
bbz— Vlakke havenbodem gaat boven diepteSCHIERMONNIKOOG Het afvlakken van de bodem is het hoofddoel bij het baggeren van de jachthaven op Schiermonnikoog. Een flinke diepte is niet langer het streven.
Een maand geleden stelde het college van Schiermonnikoog nog voor de jachthaven op een diepte van 1,50 meter onder NAP te brengen, maar dat plan werd weggehoond door de gemeenteraad. Uit experimenten van de afgelopen jaren was duidelijk geworden dat zo’n doelstelling met de beschikbare baggermethoden niet gehaald zou worden.

Het college keerde op zijn schreden terug en kwam met een heel ander plan: het afvlakken van de bodem en de haven baggeren tot maximaal 30 centimeter onder de boot bij laag water. Op een vlakke bodem ligt een drooggevallen boot in ieder geval recht. Marijke Rupert van DS10 prees gisteravond de koerswijziging van het college: „We moeten geen haven willen creëren die niet past bij het Wad. Elke schipper weet dat er ondieptes zijn.”
Lees het gehele artikel op de bron: de LC via blendle (€)

— Enkhuizen optimistisch over cruisevaart na recordjaarENKHUIZEN - Met 263 riviercruiseschepen die afgelopen jaar in Enkhuizen aanmeerden, was 2016 voor deze stad een absoluut topjaar. Het waren er 31 meer dan in 2015. Enkhuizen verwacht in 2017 tenminste hetzelfde aantal cruiseschepen als afgelopen jaar te ontvangen.

Voor 2017 zijn al 210 riviercruiseschepen voor een aanmeerplek in Enkhuizen aangemeld. „Er komen altijd nog nieuwe reserveringen bij gedurende het jaar”, vertelt Wendy Pranger namens de gemeente. „We hopen weer rond hetzelfde aantal als in 2016 uit te komen. De riviercruisevaart is een groeiende markt. We gaan er vanuit dat de komende jaren het aantal bezoeken gelijk blijft en mogelijk iets stijgt.”

Zolang er nog geen walstroom voor de cruiseschepen op de kades in Enkhuizen is aangebracht is, verleent het college van Enkhuizen ontheffing voor het gebruik van aggregaten. De gemeenteraad eist dat de havens van Enkhuizen uiterlijk in maart 2018 walstroom hebben voor riviercruiseschepen.

De gemeente doet momenteel een onderzoek naar het aanleggen van deze voorzieningen, vertelt Pranger. „Op dit moment liggen de riviercruiseschepen meestal aan de Gependam. Dus voor de hand ligt om hier walstroomvoorzieningen aan te leggen.’’ Langs de Harlinger steiger achter de Wierdijk mogen de cruiseschepen alleen overdag liggen. Hoeveel geld de aanleg van walstroom kost, is volgens Pranger nog onbekend.
Lees het gehele artikel op de bron: NHD premium, alleen voor abonnees  

— Schepenlift Luyt in Noorderhaven Den OeverDe ondertussen monumentale schepenlift van Dokbedrijf Luyt is in Den Oever verhaald van haar vertrouwde ligplaats in de Vissershaven naar de Noorderhaven. De verlaten ligplaats wordt binnenkort uitgebaggerd.

De schepenlift uit 1965 ligt nu afgemeerd aan de pier bij de visafslag. Per jaar wordt er circa 120 schepen in drooggezet. De schepenlift heeft een hefcapaciteit van 130 ton en blijft op haar nieuwe plek gewoon in gebruik.

Op de oude locatie komen na uitvoeren van het baggerwerk en het verbreden en verhogen van de havendijk afmeerfaciliteiten voor de bruine vloot en voor de historische botters en aken die nu nog voor het havenkantoor in de Vissershaven liggen afgemeerd. Op laatstgenoemde locatie moet begin 2018 het nieuwe Luyt-dok komen. Wat er daarna met de oude schepenlift gaat gebeuren is nog niet duidelijk. Volgens directeur Jacoline Luyt wordt er misschien nog enige tijd met beide dokken doorgewerkt. Ook zijn er plannen om de oude schepenlift om te vormen tot horecagelegenheid.
Lees het artikel van PAS op de bron: Schuttevaer, alleen voor leden  
— Biologen en IJsselmeervissers slaan de handen ineenVerontwaardigd zijn ze, de IJsselmeervissers. Ze zien de bui al hangen: nóg meer beperkingen, misschien wel een verbod op hun broodwinning. Terwijl het juist zo goed gaat met de visstand in Nederlands grootste zoetwaterplas.
Althans, dat stellen de vissers. Nieuwe cijfers van onderzoeksinstituut Wageningen Marine Research moeten binnenkort meer duidelijkheid geven.

Vorige week gooiden de drie IJsselmeerprovincies, aangevoerd door Friesland, de knuppel in het hoenderhok. Ze stuurden een brief op poten naar staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken). De boodschap: het gaat slecht met de schubvis (baars, snoekbaars, brasem en blankvoorn) in het IJsselmeer. Zo slecht dat er straks misschien geen voedsel genoeg meer overblijft voor de vogels. De overheid moet snel een deel van de vissers uitkopen, anders dreigen de provincies komend voorjaar geen visvergunningen meer te verstrekken.

Hoezo slecht? „We hebben vorig jaar meer vis gevangen dan in jaren het geval is geweest. Met de meeste soorten gaat het nu heel goed”, zeggen vissers tegen deze krant. Hun boosheid richt zich op de provincies, maar ook op de organisaties van sportvissers en vogelbeschermers en zelfs op hun eigen Nederlandse Vissersbond, die de brief mede ondertekend hebben. Met als belangrijkste kritiekpunt: de cijfers over de visstand zijn verouderd.

Vangstadviezen
Nicola Tien kan die kritiek wel begrijpen. Zij is onderzoeker bij Wageningen Marine Research en een van de opstellers van het jaarlijkse rapport met de vangst adviezen voor schubvis in het IJsselmeer en het Markermeer. „De cijfers waar de provincies in hun brief naar verwijzen, komen uit ons rapport van begin 2016. Dat is gebaseerd op onderzoek uit 2015. Binnenkort publiceren we de adviezen voor het nieuwe seizoen, waarin we de metingen uit 2016 hebben verwerkt. Misschien hadden de briefschrijvers daar beter op kunnen wachten.”
Lees het gehele artikel op de bron: RD  
Lees hier ook het artikel van de IJsselmeervereniging  

— Zorgen om brugbediening in NoordHollandDe provincie Noord Holland heeft middels een aanbesteding de bediening van provinciale bruggen gegund aan het Schiedamse beveiligingsbedrijf Trigion. Dit was de goedkoopste aanbieder en de ODV Maritiem raakte hiermee deze opdracht kwijt. Trigon neemt de bediening op 1 april 2017 over van ODV Maritiem.

Trigon wil graag de huidige brugwachters overnemen, maar daar is niet iedereen zomaar mee akkoord. Trigon biedt een uurloon dat bijna een kwart lager is dan de brugwachters gewend zijn. Ook verdwijnen de toeslagen voor late, vroege of weekenddiensten. IN enkele gevallen werd ook een 0-uren contract aangeboden. Ze krijgen een functie als verkeersregelaar en zullen een opleiding op dit gebied moeten volgen. In de provinciale statencommissie Mobiliteit vertolkte Daan Troost van vakbond Nautilus de boosheid van de brugwachters.

Op 1 april zullen ook tijdelijke krachten worden ingehuurd, met waarschijnlijk weinig of geen nautische achtergrond, maar wel een diploma verkeersregelaar. Hierdoor lijkt de nautische kennis bij brugwachters hard achteruit te gaan, en lijkt vakkundige brugbediening in het geding te komen.
Lees ook het artikel van de, SP Noord Holland   
— Deelnemers AIS-enquête bedankt


 
Op 3 januari sloot de online enquête inzake ervaringen met AIS en elektronische kaarten in de vaarpraktijk. Het vragenformulier werd 1023 keer volledig via internet ingevuld. Dat is een goede score die een solide basis vormt voor een representatief resultaat.

Rijkswaterstaat laat weten dat de CCR verheugd is met de hoge respons. In de komende periode zullen alle gegevens door de CCR verwerkt en geanalyseerd worden. Naar verwachting zal het rapport met bevindingen in het derde kwartaal van 2017 beschikbaar komen.
 
"In de regel geldt dat respondenten gemiddeld zo'n 10 minuten willen uittrekken voor een online onderzoek. Dit is ongeveer gelijk aan zo’n 20 tot 30 vragen. Het hangt natuurlijk ook af van het vraagtype als je veel open vragen stelt dan ligt het maximale aantal vragen veel lager.", aldus online-enquete.

De hoge respons op de AIS enquête geeft aan hoezeer het onderwerp leeft, bij een lijst van bijna 40 items waaronder veel open vragen. Daarom wil Rijkswaterstaat iedereen bedanken voor de tijd en moeite die is geïnvesteerd in deze enquête.

— Geheimzinnigheid rond EcolinerDuitse media kondigden vorig jaar een doorbraak aan voor de zeilende handelsvaart op zee. Zie ook Zeepost 794 van 27 april 2016. Het Volkswagen-concern wilde auto’s gaan vervoeren met een vloot Ecoliners, 8000-tonners met een Dynarig tuigage, naar het ontwerp van Dykstra Naval Architects. Het project blijkt nu in nevelen gehuld.

De Hamburgse rederij Peter Döhle, goed voor zo’n 500 zeeschepen, zou de eerste Ecoliner laten bouwen. De naam bleek overigens te zijn gewijzigd in WASP, omdat de naam Ecoliner al door andere partijen was geclaimd. Volkswagen zou dus met de WASP auto’s gaan vervoeren naar diverse Europese bestemmingen.

Köhler wordt in Welt uitgebreid geciteerd: ‘We nemen in 2018 het eerste schip in bedrijf. In de vijf jaar daarna moet de vloot 15 tot 25 schepen groot worden. Er is een werf gevonden. Nee, ik vertel u niet waar die is. Maar niet in Duitsland.’ Het staat er, zwart op wit. Maar navraag bij Volkswagen leert iets anders.

Lees het uitgebreide artikel van Willem de Niet in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor Schuttevaer-abonnees

— Provincie laat NIOZ kansen zeewier onderzoekenWereldwijd is er steeds meer vraag naar zeewier. Zeewier kan dienen als voedsel en bevat grondstoffen voor de farmacie, cosmetica, duurzame chemicaliën en biobrandstof. De provincie Noord-Holland wil deze kansen benutten door het aantrekken van werkgelegenheid en investeringen in de zeewiersector.

De provincie heeft NIOZ, ECN en WMR opdracht gegeven te onderzoeken waar in Noord-Holland de grootste kansen liggen voor economische ontwikkelingen en hoe deze optimaal benut kunnen worden. Hiervoor trekt de provincie de komende anderhalf jaar in totaal 300.000 euro uit.

De wereldbevolking groeit en daarmee de behoefte aan voedsel, materialen en energie. Vooral eiwitten en koolwaterstoffen worden schaars. De wijze waarop de wereld hierin nu voorziet is milieubelastend en leidt tot toenemende schaarste. Optimalisatie van de zeewierteelt tot en met de verwerking tot eindproducten kan ertoe leiden dat zeewieren op den duur een bijdrage kunnen leveren aan voedsel en energie van de toekomst.Noord-Holland is bij uitstek geschikt voor de ontwikkeling van zeewier. De ligging aan de Noordzee en de Waddenzee is zeer gunstig; zowel de luwte van de Waddenzee als de ruimte op de Noordzee maken het mogelijk om pilots en demonstratieprojecten op te zetten. Daarnaast zijn er veel partijen die de ontwikkelingen van zeewierteelt tot verwerking verder kunnen brengen.

Het doel is om investeringen en economische activiteiten in de zeewiersector naar de Provincie Noord-Holland te krijgen. Hiermee sluit de provincie aan bij het Nationaal Programma Zeewier van de ministeries van Economische Zaken en Infrastructuur & Milieu en Rijkswaterstaat. In het project worden academische en toegepaste kennis, en pionierende ondernemingen gekoppeld aan de bestaande faciliteiten in Noord-Holland.
Lees het gehele artikel op de bron: Waddenzee.nl   
Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC
bbz