Eigentijds EcoZeN Netwerk
ECOlonie Nieuwsbrief - December 2021
Beste belangstellende,
 
 
Twee belangrijke onderwerpen vragen onze aandacht. De pandemie Covid-19 en de klimaatmutatie. In die zin is er niet zoveel veranderd met vorig jaar om deze tijd. Wat covid betreft zijn er gelukkig een grote meerderheid van de volwassen inwoners van Nederland gevaccineerd waardoor deze uitbraak minder grote gevolgen krijgt dan voorheen. Wat het klimaat betreft lijken de afgesproken maatregelen in Glasgow nog steeds niet voldoende perspectief te bieden om de verlaging van de anderhalve graad maximale opwarming te halen. Wat hebben beide fenomenen met elkaar gemeen? Misschien een interessante vraag om tijdens de kerst/ oud- en nieuwjaarsdagen te bespreken; tenslotte lenen die zich van oudsher voor bezinning en reflectie.
Met dat laatste zijn wij hier nu al begonnen. Met ongeveer twintig aanwezigen bespraken we de afgelopen weken de evaluatieverslagen van de diverse projecten en gaan daar in januari verder mee door. Ook de uitgebreide notitie ‘Europees Netwerk van Gaia Collectieven’ werd besproken en vooral de inhoudelijke vraag, wat betekent het voor een ieder als de visie en de inzichten van Bruno Latour (zie de filosofische beschouwingen van zijn boeken) een belangrijke rol gaan spelen in visie, beleid en uitvoering van Ecolonie.
 
Maar er is sinds de zomer ook heel hard gewerkt in alle projecten en dan met name in het winterklaar maken van de tuinen (groente, kruiden en fruit) en het terrein, inclusief Forge Neuve. Er is een begin gemaakt met het maken van fundamenten voor de bouw van hutten, die de eerste verhuurtenten zullen gaan vervangen. In het verlengde daarvan is ook de renovatie (onderhoud) begonnen. Er is een mooie muurschildering aangebracht op het Château. (Deze prachtige bloem werd door tijdelijke participant Janne van de Rotten vormgegeven op de muur van het Château. Zie foto.)

Ook het terrein van de Groene kathedraal Forge Neuve ligt er weer prachtig bij. De bomen die vorig jaar gezaagd zijn gaan de komende weken naar de houtzagerij.
Van de balken gaan we de komende jaren bij de boerderij een mooie kapschuur maken ten behoeve van de machines, stro en mestopslag. De rogge en spelt zijn gezaaid. Bij een goede opbrengst eten we volgend jaar weer brood van ons eigen meel. De geiten zijn gezond en drachtig van lammetjes die begin februari geboren worden.
 
Hoopgevend was het om te zien dat we, zoveel meer dan andere jaren in deze herfsttijd, weken lang met gemiddeld 40 mensen (relatief veel jongeren), aan het werk waren.
 
De volgende onderwerpen komen hieronder verder nog aan de orde: 
 
- onze voorjaarsactiviteiten
- onze klusweek van 9 tot en met 16 maart
- twee nieuwe gîtes in de aanbieding op Forge Neuve
- prijs gewonnen met onze chebiskaas
- oproepen
- woonruimte beschikbaar
- Oikos
- De Groene Kathedraal Forge Neuve
- en we sluiten af met een aantal foto’s
 
Tenslotte willen we iedereen het allerbeste wensen,
 
Met vriendelijke groet,
Bewoners en participanten

Activiteiten komend voorjaar

We hebben alweer een aantal activiteitenweken online staan voor komend voorjaar. Maar er komen binnenkort nog meer cursusweken bij. Wacht niet te lang met boeken, want een aantal is al bijna volgeboekt. We hanteren namelijk nog steeds 9 personen maximum per activiteit in verband met de afstandsregels. 
 
27 maart – 2 april 2022: Planten-kruidenweek met Mevrouw Onkruid lees meer
16 – 22 april 2022: Wandelen & Yoga met Caroline Kluijtmans lees meer 
8 – 14 mei 2022: Natuurbeleving, wandelen en yoga met Marion Meuffels lees meer
21 – 27 mei 2022:  Yoga en Heartfulness met Caroline Terpstra lees meer
 
Combireis met Val Sinestra: 22 juni tot 2 juli 2022
In juni staat na het succes van afgelopen jaar de Combireis met Val Sinestra in Zwitserland weer op de planning. Een fijne reis met busvervoer van Nederland naar Ecolonie, Val Sinestra en weer terug naar Nederland, totaal 10 dagen. Op beide plekken kan heerlijk gewandeld worden en zijn er rondleidingen en overige activiteiten. 

Zomerprogramma

Ons zomerprogramma zal gaandeweg op onze website vermeld worden. We zijn in gesprek met docenten/workshopleiders, waarin we hen opnieuw of voor het eerst om medewerking vragen. De eerste zomercursus staat al online. Als je belangstelling hebt om mee te werken aan ons zomerprogramma, dan horen we dat graag. De data voor onderstaande speciale weken zijn overigens al bekend.  
 
EcoZeN Week voor Oosterse Levenskunst
Zaterdag (aankomst) 9 juli tot en met zaterdag 16 juli (vertrek).
Belangstellende docenten nodigen we uit zich te melden. Wij sturen je dan de informatie over deze week toe: info@ecolonie.eu  
Praktische informatie (prijs, opzet, workshopleiders etc.) over deze week wordt later in onze nieuwsbrieven en op de website bekend gemaakt.
 
Gathering Week
Zaterdag 30 juli t/m zaterdag 6 augustus op Forge Neuve – de Groene Kathedraal
Als vervolg op de Great Gathering 2020 en 2021 zullen we ook komend jaar gehoor geven aan de oproep van natuurwezens om in contact te gaan. In deze week gaan we verdere verkenningen doen in het luisteren naar de subtiele energieën van de natuur in een zoektocht naar samenwerking. Ook voor deze week geldt dat de informatie erover later op onze website en in de nieuwsbrieven bekend wordt gemaakt.
 
Zie ook het onderwerp De Groene Kathedraal Forge Neuve, verderop in deze nieuwsbrief.

Nieuwe gîtes beschikbaar

Op Forge Neuve hebben we twee nieuwe gîtes beschikbaar. Eén voor 2 personen en één voor 5 personen. De gîte à la Source op FN bij de grote schuur vervalt. Deze komt beschikbaar voor permanente bewoning. Op onze website komt begin januari meer informatie over deze gîtes, met o.a. de prijzen e.d.

Renovatie / klusweek

Wij zoeken handige mannen en/of vrouwen die de komende maanden een week (langer mag ook natuurlijk) met elkaar een aantal klussen willen uitvoeren in de renovatie en bij de bouw van een aantal houten hutten. Iedereen die zin heeft om te klussen en daar ook handig in is kan – ijs en wederdienende – zo instappen.
Een speciale klusweek hebben we van 9 t/m 16 maart 2022.
Aanmelden of informatie vragen kan via johan@ecolonie.eu

Gouden medaille voor onze ChéBis kaas

Voor de tweede keer in 2 jaar tijd, valt onze kaas ChéBis, die we in opdracht van Biodeal maken, in de prijzen van een gerenommeerde beurs. In februari 2020 ontvingen we de zilveren medaille op de grote Landbouwbeurs in Parijs. Nu hebben we zelfs de Gouden Medaille gekregen op de grote internationale kaasbeurs van Lyon! Met een gemiddelde score van 9,1 (op 10) is deze zeer in de smaak gevallen van de beoordelingscommissie. 
Een prachtige beloning voor het werk van het team van de kaasmakerij en alle boeren van onze boerencoöperatie.
 

Oproepen

 
Koks gezocht
Wij zoeken enthousiaste koks die ervaring hebben met het koken voor grote(re) groepen en die tegen een goede vergoeding plus kost en inwoning voor minimaal een week bij ons willen komen koken. Onze keuken is vegetarisch met groenten en kruiden uit eigen tuin. De eieren en de zuivel komen van onze eigen kippen en geiten. Je kookt de lunch en het diner in het  voor- en naseizoen voor 60 tot 80 personen. In het hoogseizoen (half juli tot half augustus) kan dit aantal oplopen tot max. 180 gasten en medewerkers.. De belangrijkste periode waarvoor wij koks zoeken is van medio juni tot medio september met daarnaast nog enkele weken in het voor- en najaar.
 
Ben jij de kok die wij zoeken, stuur dan een mailtje naar info@ecolonie.eu en wij nemen contact met je op om meer informatie uit te wisselen. 
 
Kinderfestival – oproep vrijwilligers & datum inschrijving
Ook voor het  Kinderfestival  zoeken we vrijwilligers die mee willen helpen, bijvoorbeeld als groepsleider van de kinderen.
Het festival wordt gehouden van 14  t/m 18 augustus 2022. 
Lees hier meer over op www.eigentijdskinderfestival.nl
Als je je kind wil opgeven kan dat per 1 februari a.s.
 
Woonruimte beschikbaar
Al eerder lieten we weten dat er woonruimte beschikbaar is voor een (echt)paar, al of niet met kind, die voor langere tijd een commitment wil aangaan en interesse heeft om met name in de groentetuin en/of kaasmakerij te willen werken. We hebben daar een paar reacties op gehad die nog niet geleid hebben tot concrete afspraken. Aanvullend op wat we eerder hebben genoemd gaan we er vanuit dat als er ook kind(eren) zijn, we verwachten dat deze in ons dorp naar de crêche of school gaan. Als je interesse hebt kun je dat kenbaar maken aan Johan Hoeijmakers: Johan@ecolonie.eu  

Wijze Violet Geuren

We komen weer in een jaargetijde voor bezinning en inkeer. Laat de violet geuren van de etherische oliën van Oikos je daarbij helpen. Ze werken goed op het kruinchakra, openen onze poort naar wijsheid, spiritualiteit en betrokkenheid en voeden onze ziel. De roosachtige geur van Palmarosa kalmeert, harmoniseert en verheldert de geest. De kruidige Marjolein heeft een sterk troostende werking en kalmeert de zenuwen. Zet eens een geurbrandertje met Scharlei naast je, als bron van energie, bezieling en inspiratie. Of gebruik de Ylang-ylang voor geborgenheid en vertrouwen.
 
Lees meer over deze etherische oliën op de Eigentijdse Winkel websiteVermeld VIOLET bij het afrekenen om 20% korting te ontvangen op de bovengenoemde etherische oliën.

De Groene Kathedraal Forge Neuve

 
De Groene Kathedraal is een passende benaming voor het dal van de Ourche op Forge Neuve nabij ECOLonie. Het is een gewijde ruimte waar ‘on alledaags’ licht, geluid en geur bezoekers aanspoort om over hun schaduw heen te stappen in het weten dat er veel meer is…
 
Deze Groene Kathedraal zou je gewijd aan Gaia kunnen noemen. Mensen kunnen er met lichaam en geest de sterke verwevenheid van het leven praktisch ervaren. Deze verbondenheid te voelen, doet ons simpelweg beseffen dat we in dezelfde ruimte leven, als  aardbewoner onder aardbewoners.
 
Gaia Gaia Gaia
Jij bent mijn adem adem adem
Jij bent mijn drager drager drager
 
Het gebied is door mensenhanden gemaakt en wordt al een kleine eeuw als een waardevol erfgoed beheerd. Vreemde invloeden werden geweerd/gekeerd; het diende zijn eigenheid te bewaren. De hellingen zijn begroeid met hoge bomen die hun leven lijken te besteden aan het laten groeien van kwaliteitshout voor de bouw van kathedralen. Je treft er tot zeker twee á drie honderd jaar oude, 60 meter hoge eiken aan.
 
Ze brengen ons bij het ‘kathedraal denken’, waar de lange termijn boven schikkend is op de korte termijn. Roman Krznaric schrijft daarover in zijn boek ‘De goede voorouder’ om via de lijnen van tijd en empathie  ons in te leven in de generaties die na ons komen, al zullen we ze nooit (leren) kennen.
 
 
Als je geïnteresseerd bent en daarom verder wilt lezen hierbij ook de oproep aan diegenen die de ziel van deze bijzondere plek verstaan om je te melden bij Harmen als je belangstelling hebt om op welke wijze dan ook (van praktische, kunstzinnige etc.) je bijdrage te geven aan de verdere ontplooiing ervan. Het e-mailadres is: harmendeh@live.nl
De composthoop op de voorgrond, die een jaar heeft gelegen, ligt klaar om gebruikt te worden.
Een nieuwe composthoop in wording. Laag voor laag opgebouwd, steeds afwisselend, van tuin- en keukenafval, stro, mest, zaagsel.
Lyde en Charat zijn al weken bezig geweest, samen met andere tijdelijke participanten, om het fruitveld te 'upgraden'; Onkruid onder de fruitstruiken weghalen, snoeien van de struiken, bemesten met o.a. het gecomposteerde zaagsel van de composttoiletten, bedekken met houtsnippers etc. Een ware transformatie.
Bramen, frambozen en bessen gaan de verstilde winter in.
 
Eigentijds EcoZeN Netwerk
Deze e-mail werd verstuurd aan:
 
Stel je geen prijs meer op post van ons, klik dan op de link onder deze e-mail om je uit te schrijven.
Vind ons op Facebook