Nieuwsbrief Stichting Senia
December 2019 

Beste lezer,

Hoewel we nog de hele maand december, die bol staat van allerlei feestelijkheden, voor de boeg hebben kijkt Senia ook al weer uit naar het nieuwe jaar. Zo kunt u alvast de Week van de Leesclub in uw agenda zetten, van 25 t/m 31 januari.En... altijd al eens een kijkje willen nemen in die bekende torens van de Bijlmerbajes? Dan biedt Senia u een laatste kans! Kijk hiervoor snel bij de excursies. 
 
Veel leesplezier!
 


Het kantoor in Olst is gesloten van 20 december t/m 6 januari
 
Kijk voor alle informatie op www.senia.nl
of volg ons op facebook en twitter
Senia in beeld
 
Senia in Pretoria
een inkijkje in een Zuid-Afrikaanse 'leeskring'
 
 
In Pretoria, Zuid-Afrika, zijn sinds jaar en dag leeskringen actief. Immy Beijer onderhoudt namens Senia contact. De hoogste tijd om eens te vragen hoe de leeskringen daar georganiseerd zijn. Monica Hammes, lid van de Mabel Malherbe-leeskring, heeft de pen ter hand genomen en een stukje geschreven. Geweldig om dit in het Zuid-Afrikaans te lezen!
 
 
 
In gesprek met Frits van Oostrom
auteur van Nobel streven

Zijn boek 'Nobel streven', over het leven van Jan van Brederode (1372-1415), wordt dit seizoen veel gelezen door leesclubs Geschiedenis. Benieuwd naar de man achter dit boek? Wij gingen in gesprek met Frits van Oostrom, auteur en universiteitshoogleraar in Utrecht.
 
 
 
Op pad met Senia
 
Excursies

 
Ook in het nieuwe jaar staan er een aantal mooie excursies op het programma. Op 10 januari bezoeken we de tentoonstelling ‘Monet – Tuinen van de verbeelding’ in het Haags Kunst Museum, een groots eerbetoon aan de prachtige kleurexplosies van Claude Monet. De tentoonstelling ‘Intens Mexico’ is onze bestemming op 17 januari, in het Cobra Museum te Amstelveen. Een uitbundige tentoonstelling waarvoor 46 kunstwerken uit de collectie van het Museo de Arte Moderno voor het eerst naar Nederland komen. Op 21 januari gaan we naar de ‘The Making of Modern Art’ in het Van Abbemuseum in Eindhoven, een tentoonstelling vol moderne meesterwerken. En op 28 januari brengen we een bezoek aan Ons’ Lieve Heer op Solder in Amsterdam: een complete kerk op de zolder van een grachtenhuis.
 
Tot slot wijs ik u nog op een bijzondere kans: op 20 december vindt er een niet-alledaagse excursie plaats naar de Bijlmerbajes in Amsterdam. In 2020 worden de zo kenmerkende torens van deze voormalige gevangenis afgebroken. Uw laatste kans dus!
 
 
 
 
 
Oprichtingsbijeenkomsten nieuwe leesclubs

 
In de maand december vinden er op een groot aantal plekken oprichtingsbijeenkomsten plaats. De bijeenkomsten zijn vrijblijvend en gratis toegankelijk.
 
 
U bent van harte welkom!
 
 
 
 
 
Tips voor Senia-leden
 
L'Orfeo opgevoerd door de Nederlandse Reisopera


 
 
Volgend seizoen (2020-2021) komt er een luisterwijzer over de opera L'Orfeo van Claudio Monteverdi. Tussen 25 januari en 22 februari 2020 wordt deze opera opgevoerd in verschillende theaters door de Nederlandse Reisopera.
 
Kijk voor meer informatie op www.reisopera.nl/producties/lorfeo/
 

 
 
Programma 'Samen dementievriendelijk'

Om mensen met dementie zo lang mogelijk mee te laten doen in bijvoorbeeld lees- en luisterclubs, biedt het programma ‘Samen Dementievriendelijk’ een gratis online training van ca. 15 minuten aan op www.dementieinjebuurt.nl. In die training leer je meer over dementie en hoe je goed om kunt gaan met iemand met dementie. De clubs waar mensen met dementie lid van zijn, zijn namelijk van grote waarde om sociale contacten te behouden en om eenzaamheid tegen dementie tegen te gaan.
 
Meer informatie over het programma 'Samen dementievriendelijk' is te vinden op  www.samendementievriendelijk.nl 

 
Uit de organisatie
 
Voor in de agenda
Week van de Leesclub: 25 t/m 31 januari 2020

 
Noteer alvast in uw agenda: van 25 t/m 31 januari 2020 vindt de tweede editie van de Week van de Leesclub plaats!

Net als vorig jaar willen we met deze Week van de Leesclub graag veel publiciteit voor leesclubs genereren om zo te laten zien hoe leuk en waardevol deelnemen aan een leesclub is. Senia is de centrale organisator dit jaar, en we werken met verschillende partijen samen.

We zijn nu drukdoende het programma samen te stellen en alle Senia-ambassadeurs zijn al bezig met het plannen van oprichtingsbijeenkomsten in deze week. Zo gaan we er weer een prachtige editie van maken! In de volgende nieuwsbrief meer informatie.
 
 
 
 
Vrienden van Senia

 
Het meeste werk bij Senia wordt door vrijwilligers gedaan, en het is elk jaar een uitdaging om zonder subsidie de financiering rond te krijgen. 

Vindt u Senia een sympathieke organisatie en draagt u graag iets bij? Overweeg dan eens om Vriend van Senia te worden en jaarlijks een bedrag te doneren ter ondersteuning. Senia heeft de status van Culturele Anbi, dus uw gift is fiscaal aantrekkelijk. 
 
Lees meer en meldt u aan als Vriend
 
 
 
 
'Yellow leaves' van Giya Kancheli. Deze van oorsprong Georgische componist is op 2 oktober j.l. overleden.