Westerlo - oktober 2013
Jaargang 3 - nummer 9
 
 Inhoud
Wist je dat...?VERNIEUWDE CATALOGUS
 
 
Een nieuwe paus, hernieuwde hoop?
 
Jürgen Mettepenningen was woordvoerder van aartsbisschop André-Joseph Léonard en is bijgevolg een bevoorrecht getuige inzake Kerk en geloof.
 
Hij weet hoe het er binnen de muren van een klooster aan toe gaat en zag hoe het instituut Kerk is geëvolueerd.
 
Hij is dan ook de spreker bij uitstek om inzicht te bieden in het reilen en zeilen van de Kerk anno 2013. Een boeiende ervaring.
 
 
dinsdag 15 oktober om 20.15u.
toegang: 4 euro - 3 euro (-18 en +55) 
 
reserveren gewenst 
 
 
 
 
 
 
Bibliotheekweek (12 tot 20 oktober) : Verwendag
 
 
De bibliotheekweek 2013, met als slogan "Kom binnen en zet u",  focust dit jaar op de huiselijkheid en het gastvrije karakter van de bib.
 
Op zaterdag 12 oktober verwennen we onze lezers met een tasje koffie of thee en cake!
 
 
 
Week van de Smaak: receptenbox
 
Tijdens de Week van de Smaak (van 14-24 november) heeft de bib heel wat lekkers in petto. 
 
We willen alvast beroep doen op de medewerking van onze lezers.
 
Ben je gebeten door de culinaire microbe? Heb je ook zo'n recept dat je doet watertanden en dat je graag deelt? Wil je ook een uniek recept cadeau krijgen? Dat kan!
 
1. Zet op creatieve wijze je lievelingsrecept op papier. Leuk wordt het wanneer je het zelf mooi uitschrijft, maar niets belet je om de hulp van de computer in te schakelen voor een originele lay-out!
2. Stop je recept (max. 2 A4-vellen) in een enveloppe. Vergeet zeker niet je naam en adres te noteren op de ACHTERzijde (vermeld dus jezelf als afzender). Kleef de enveloppe echter NIET dicht.
3. Steek de enveloppe vóór vrijdag 1 november in de receptenbox in de bib.
4. Houd je brievenbus tijdens de Week van de Smaak in de gaten en laat je verrassen! 
 
 
Week van de Smaak: Bib zoekt Bakker (m/v) 
 
 
Ben jij het ultieme bakwonder van Westerlo? Zijn jouw cupcakes, whoopies, vlaaien of wafels bekend van heinde en verre?
 
Laat de bibbezoekers op zaterdag 16/11 oordelen over je bakkwaliteiten en wie weet win je wel een etentje voor twee!?
 
Winnaar of niet, je gaat vast met nieuwe tips & tricks naar huis.
 
Schrijf je in vóór zaterdag 9 november
via ann.janssens@bibwesterlo.be of aan de balie. Volgende gegevens geef je door: naam, adres, telefoonnummer, mailadres én het volledige recept.
 
Op zaterdag 16/11 kom je om 9.30u. met je lekkernij (voor ongeveer 20 personen) naar de bib en kan je tot 12.30u. recepten uitwisselen en naar hartelust proeven.
 
 
 
 
Filmavond: LoveMEATender
 
 
 
Op maandag 28 oktober om 20.15u. kan je gratis naar de film LoveMEATender kom kijken.
 
Deze filmavond is een organisatie van 11.11.11, de Wereldraad en de bib en toont een filmpje van Jeroen Meus over de campagne Ik kook van Woede en de documentaire LoveMEATender van de Belgische cineast Manu Coeman. Want er is nog steeds honger in de wereld terwijl er meer dan genoeg voedsel wordt geproduceerd om iedereen te voeden.
 
Coeman geeft het woord aan talrijke experts die de impact van de vleesindustrie in kaart brengen. Verwacht  geen nare beelden om vegetarisme te promoten, maar een nuchtere kijk op intensieve veeteelt.
 
014 26 64 62
 
 
 
 
Bibkids : Nieuw!
 
Draakje Druk wiebelt en wipt, hij draait en tolt en spettert. Als de andere draakjes rustig aan tafel zitten, heeft Draakje Druk zijn soepkommetje al omgestoten. Als de andere draakjes op hun eerste vliegles voorzichtig hun vleugeltjes strekken, is Draakje Druk al lang weggevlogen. Zou dit draakje nog ooit rustig worden, vraagt mama draak zich af. Natuurlijk, als hij slaapt...
 
Draakje Druk. Een heerlijk prentenboek om voor te lezen aan 4-jarigen.
  
 
 
 
Heb jij ook wel eens last van nare dromen? Van een wilde tijger die je nachtrust komt verstoren? Doe dan zoals ik. Sluit dat beest, samen met die nare droom zonder pardon achter slot en grendel, waar ze thuishoren. En verstop de sleutel onder je hoofdkussen. Zodat je rustig verder kan slapen.
 
Midden in de nacht. Een dromerig prentenboek voor moeilijke slapers.
Vlaanderen, 1914. De oorlog komt dichterbij. Nelle biedt zich als verpleegster in een oorlogshospitaal aan. Ze ziet deze oorlog als een kans om meer te worden dan moeder en echtgenote. Simon wil het liefst ver weg blijven van de oorlog, maar wordt gepusht door zijn vader. Nelle en Simon komen terecht in een nietsontziende oorlogsgruwel. En temidden van al dat geweld zijn er dingen die nauwelijks veranderen, want iedereen blijft brood eten.
 
Iedereen bleef brood eten. Een aangrijpend verhaal voor 15+.
 
Iedere dag wordt de zestienjarige A wakker in een ander lichaam en leeft hij een ander leven. Hij kan zich nooit hechten, mag niet opvallen en zich nergens mee bemoeien.
Tot hij ontwaakt in het lichaam van Justin en diens vriendin Rhiannon ontmoet. Vanaf dat moment wil hij nog maar één ding: elke dag, elk moment bij haar zijn.
 
Elke dag. Een uniek liefdesverhaal voor jongeren.
 
 
Bibkids : Voorleeskwartiertjes
 
Tijdens het voorleesjaar organiseren we elke maand voorleeskwartiertjes. Onze vrijwilligers kiezen de mooiste verhaaltjes voor de allerkleinsten en lezen ze voor in de jeugdhoek.
 
Kom gerust eens luisteren. 
 
Deze maand kan je genieten van een verhaaltje op
dinsdag 22 oktober om 18.30u.
(1ste en 2de kleuterklas)
donderdag 24 oktober om 18.30u.
(3de kleuterklas en 1ste leerjaar)
 
 
 
 
 
Wink@Westerlo: Voorbij het woord: meditaties - Lode Van den Heuvel
 
 
De productiviteit van Westelaar Lode Van den Heuvel kent geen grenzen. Begin van het jaar bracht hij "De Helende Weg van Inzicht en Licht" uit en nu ligt zijn nieuwste boek al in de boekhandel en de betere bib.
 
Met Voorbij het Woord: Meditaties hebben we weer een vintage Lode op de plank. Deze meditaties ondersteunen de inzichten uit de vorige publicatie en tonen ons de mens Jezus als "het Licht". Ze laten ons toe even "monnik" te zijn, niet van deze wereld.
 
Een voorproefje :
 
"De donkerste nacht baart het helderste licht."
 
"Altijd bevredigd worden, bevredigt niet."
 
"Een liefdevol hart maakt de weg naar Christus toe tot een brede laan."
 
"Echte poëzie is vooral geen toevluchtsoord maar een heiligdom."
 
 
 
 
  
Net uit en al in je bib
  
Broodbuik: de bestseller uit New York en nummer 6 op amazon.com. Zo ongezond zijn tarwe en gluten voor je!
 
Steeds meer mensen zijn intolerant voor gluten, hebben een tarweallergie of coeliakie. Glutenvrije produkten zijn gemakkelijk verkrijgbaar in de winkels. Maar hoe ongezond tarwe werkelijk is,  is veel minder bekend. Als we minder tarwe nuttigen, vallen we niet alleen af, maar verdwijnen allerlei vage vermoeidheids- en buikklachten, kunnen we ontstekingen remmen en type 2 diabetes terugdringen.
 
Het gevaar van tarwe is hét gezondheidsissue van nu, aldus de auteur. Een spraakmakende handleiding voor iedereen die geïnteresseerd is in moderne voeding.
hoofdstuk 1 kan je alvast hier lezen
  
Andere blikvangers:
  
 
hier alvast enkele receptjes

 
 
Na drie jaar "Dagelijkse kost" is zijn  televisieprogramma een vaste waarde op tv en is Jeroen Meus culinaire vriend aan huis bij honderdduizenden Vlamingen. Dagelijkse kost 5 bundelt opnieuw een hele reeks recepten en schenkt deze keer ook aandacht aan mensen met een lactose- of glutenallergie.
 
Welk merk deodorant je koopt, je politieke voorkeur, hoeveel fooi je geeft of welke partner je kiest: de ware toedracht van onze beslissingen is vaak verrassender dan we denken. In Stiekeme signalen doet Leonard Mlodinow verslag van de vele manieren waarop we onbewust gestuurd worden en laat hij zien hoe je deze inzichten kunt inzetten om jezelf en anderen te beïnvloeden.
 
Leren. Hoe? Zo! Hoe pak je examens aan? Hoe reken je af met faalangst? Hoe plan je efficiënt? Upgrade je geheugen. De nieuwe editie van hét standaardwerk over leren, boordevol tips om zo efficiënt mogelijk te studeren.
 
Nooit meer dezelfde, naar de gelijknamige Canvas-reeks, vertelt belangrijke gebeurtenissen uit de recente Belgische geschiedenis vanuit het oogpunt van kroongetuigen die alles van heel nabij hebben meegemaakt. Deze emotionele belevenissen, zowel dramatische als mooie momenten, waren voor hen zo ingrijpend dat zij achteraf nooit meer dezelfde waren als voorheen. 
 
Wegwijs in hooggevoeligheid, gids voor ouder en kind geeft een uitgebreide beschrijving van de kenmerken van deze karaktereigenschap, alsmede tips voor begeleiding in verschillende leeftijdsfasen, van kleutertijd tot puberteit. 
 
In De sterke, gevoelige jongen beschrijft Ted Zeff hoe je als ouder of leerkracht
hooggevoelige jongens kunt helpen zodat ze zelfbewuster worden en zich beter op hun gemak voelen op school, met vrienden en later in de maatschappij. Tevens geeft dit boek aanknopingspunten voor hooggevoelige mannen om inzicht te krijgen in moeilijke situaties uit hun jeugd of in hun huidige volwassen leven. 
 
  
 klik hier voor de Canvas-reeks
 
hier een voorproefje
 

Tatiana de Rosnay is de meestgelezen Franse auteur in Europa, voornamelijk door het succes van Haar naam was Sarah. In haar nieuwste boek Onvoltooid verhaal laat ze opnieuw zien dat ze de kunst verstaat van het vermengen van heden en verleden in een familiegeschiedenis, dit keer met wat actuelere tinten en autobiografische elementen. Bekijk hier een interview met de auteur.
 
Wanneer blijkt dat Karsten zijn vrouw Marianne bedriegt, gaat zij zich nog meer afvragen: kan hij iets met hun twee dochters hebben uitgespookt? In haar zoektocht naar de waarheid krijgt Marianne steun van een gedreven officier van justitie, die zo zijn eigen redenen heeft om rechtvaardigheid na te streven. Hij krijgt Karsten veroordeeld en het gezin is voorgoed verscheurd. Karsten rest nog maar één doel: zijn kinderen weer voor zich terugwinnen. Beschuldigd van Helene Uri.
Zomer 2011. Adolf Hitler wordt wakker op een verlaten veld in Berlijn. Zonder oorlog, zonder partij, zonder Eva. Hij dwaalt rond in een volstrekt onherkenbare stad en al wie hij aanspreekt denkt dat hij een hilarische, sarcastische imitator is. In die hoedanigheid wordt Hitler een hype en begint hij zesenzestig jaar na zijn vermeende overlijden aan een televisiecarrière. En ook in deze eeuw weet der Führer het achteloze volk moeiteloos in zijn macht te krijgen... In Daar is hij weer neemt Timur Vermes de media en de cynische massa genadeloos op de korrel.
 
Bij Susan Spencer-Wendel, journaliste, echtgenote en moeder van drie kinderen, werd in 2011 de ziekte ALS vastgesteld. Susan kan het uitvallen van haar lichaam en haar onvermijdelijke dood niet stoppen, maar weigert het leven op te geven. In Voor ik afscheid neem beschrijft ze op inspirerende en hartverwarmende wijze hoe ze mooie herinneringen en levenslessen achterlaat voor haar vrienden en familie, en de wereld.
 
 
 hier de boektrailer en een interview met de auteur
 
 
een fragment
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Woesten, het indringende debuut van Kris Van Steenberge brengt de lezer naar de Vlaamse klei, aan het einde van de 19de eeuw. In het dorp Woesten treedt Elisabeth in het huwelijk met de jonge arts Guillaume Duponselle. Als ze echter acht maanden later van een tweeling bevalt, blijkt de eerstgeborene een prachtige zoon, Valentijn. Het tweede kind is zo mismaakt dat Guillaume weigert hem een naam te geven. Toch blijft Nameloos in leven, tegen alle verwachtingen in...
 
Frederik, rector van een privéschool blijkt al lange tijd een hersentumor te hebben, die persoonlijkheidsveranderingen veroorzaakt. Later komt aan het licht dat Frederik voor miljoenen kronen gefraudeerd heeft op zijn school. Dit is het begin van een spel van schuld en verantwoordelijkheid. Want wie treft blaam: Frederik of de hersentumor? 
Ik heb je zien verdwijnen van Christian Jungersen.
De Australische Cate Shortland waagt zich na "Somersault" aan een heikel thema: de puinhopen van het naziregime. Lore is gebaseerd op de roman "The Dark Room" van Rachel Seiffert én een intelligente, poëtische en gedurfde brok cinema.
 
Stoker. Nadat India’s (Mia Wasikowska) vader is overleden, verschijnt haar oom Charlie (Matthew Goode) plotseling in haar leven. Haar instabiele moeder Evie (Nicole Kidman) valt direct voor de aantrekkelijke man en hij komt bij hen in huis wonen. India vermoedt dat Charlie een donkere kant heeft die hij verborgen probeert te houden, maar ook zij kan zijn charmes moeilijk weerstaan.
 
Cloud Atlas is de verfilming van de gelijknamige bestseller van David Mitchell en vertelt zes verhalen die zich in een verschillende tijd en op verschillende plaatsen afspelen en onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

 
de trailer
  
 
herbeluister enkele afleveringen van het radioprogramma
 
 

Onder lof bedolven in 2011 en op algemeen verzoek de afgelopen zomer weer te genieten: het onbegrensde muziekformat van Radio 1's Sonar 1000. Tien kenners en liefhebbers kozen 1000 onmisbare songs uit alle mogelijke muziekgenres. Het resultaat is een selectie parels, waarvan het beste zijn weg vond naar de 3CD Sonar 1000 vol.3
 
Na vele jaren als gitarist van de all-male band Das Pop, gaat Reinhard Vanbergen nu aan de slag met Isolde Lasoen (Daan), Naima Joris (Isbells), Janne Vanneste en Charlotte Caluwaerts. Resultaat: Guilty Pleasure van The Happy.
Hier hun hit "Miracles and Wonders".
 
Geboren in Charleroi, gestudeerd aan het Lemmensinstituur in Leuven, een van de highlights van de afgelopen Jazz Middelheim en de trotse eigenares  van een van dé jazzcd's van het jaar.
Melanie De Biasio, een naam om te onhouden. Samen met jazzautoriteit Dré Pallemaerts (drums), Pascal Mohy (piano) en Pascal Paulus (clavinet en synths) nam ze No Deal op : 33 minuten en slechts 7 nummers, maar wel een indrukwekkende, tijdloze plaat.
 
 
 

Stevens Suggesties
 
Elke maand schotelt iemand van onze medewerkers je enkele aanraders voor.
 
Een boek dat je écht niet mag missen, een film die er gewoon om vraagt bekeken te worden, een muziekpareltje om van te genieten,...
 
Aan jou om hiervan te proeven!
 
Hier het lijstje van Steven.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De rode sjaal - Ariane Bois
 
Een zeer pakkend oorlogsdrama over twee 10-jarige meisjes in het bezette Parijs. De Joodse Hannah moet onderduiken en vluchten. Haar vriendinnetje Suzon kan bij haar ouders in Parijs blijven. Hannah keert in 1945 met haar moeder terug naar Parijs op zoek naar haar spoorloze vader.
 
Een tragedie de van beslissende invloed zal zijn op de vriendschap van de meisjes. 
 
 
Na de barbarij - T.C. Boyle
 
In deze indringende roman wordt de strijd verteld tussen een biologe die bedreigde inheemse diersoorten wil beschermen tegen indringers als ratten en wilde varkens, en een rancuneuze dierenactivist die zich opwerpt als verdediger van alle dieren.
 
Een essentiële vraag van onze tijd: wie heeft het voor het zeggen als het over de natuur en het landschap gaat?
 
Getuigen - Rudy Soetewey
 
Martin is een eenvoudige boekhouder die op een avond in zijn eigen dorp de enige getuige is van een brute doodslag door een drietal jongens. Hij durft geen aangifte te doen uit angst voor wraak, maar heeft hier toch geen vrede mee. Hij probeert uit te zoeken wie de jongelui zijn en waar zij wonen.
 
Hij begaat blunder op blunder en ziet dan dat werkelijk alles zich tegen hem keert.
 
 
De Duitse professor en geheugenonderzoeker Manfred Spitzer waarschuwt in dit boek dat te veel computergebruik kan leiden tot "digitale dementie". Aan de hand van alarmerende onderzoeken toont hij aan: hoe meer we gebruikmaken van computers, hoe meer ons geheugen achteruitgaat. Bovendien veroorzaken digitale media spreek- en leerproblemen, aandachtsstoornissen, stress en depressie.
 
Het boek doet een beroep om ons beter te informeren over de risico's, en om grenzen te stellen aan het digitale tijdverdrijf van kinderen, in het belang van hun toekomst.
 
 
 
 
Te gast: Infoavond Burgerconflict in Syrië 
 
De gemeente Westerlo steunde de slachtoffers van het burgerconflict in Syrië met noodhulp in 2012 en 2013.
Pieter Stockmans, Syrië-expert bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen en Ibrahim Mohammed, Syriër die een tijdje in Tongerlo woonde, vertellen ons waarom die steun noodzakelijk is en hoe de situatie er vandaag is.
 
woensdag 9 oktober om 20u.
toegang gratis
 
 
 
 
 
Te gast: Pascal Verbeken: Arm Wallonië?
 
 
Pascal Verbeken, bekend van het boek "Arm Wallonië" (en de gelijknamige reeks op Canvas), heeft ondertussen twee nieuwe boeken: Grand Central Belge: voetreis door een verdwijnend land en Tranzyt Antwerpia: reis in het spoor van de Red Star Line.
 
De auteur vertelt over het ontstaan van zijn boeken en geeft een inleiding bij de korte film "Het beloofde land" (La Terre promise).
 
donderdag 3 oktober om 20.15u.
toegang: 5 euro

info: 0479 78 67 62 (na 18u.)
 
 
 
 
 
 
de website van de auteur
 
 
Wist je dat...?
 
 
... onze catalogus sedert gisteren in een nieuw kleedje werd gestoken? De woordenwolk is verdwenen en de verfijnmogelijkheden vind je nu links op de pagina.
 
Net als vroeger moet je na een zoekactie op de titel klikken om te zien of het materiaal binnen is of niet.
Anders dan vroeger zie je die info niet meer onderaan de beschrijving maar in een vakje rechts bovenaan, dat je dan nogmaals verder kan openklikken om te zien waar het staat/tot hoe lang het uitgeleend is. In dit laatste scherm kan je ook verder zoeken in de andere Isis-bibliotheken.
 
Om zelf materialen te verlengen, iets te reserveren,... moet je je eerst registreren.
 
* open "Mijn bibliotheek", rechts bovenaan
* kies "bibliotheek Westerlo"
* klik op "registreren"
* voer je nummer van je lenerspasje of je rijksregisternummer in en je paswoord (normaliter je geboortedatum) - eigenlijk net hetzelfde als je vroeger deed om te verlengen, reserveren,...
* klik op "volgende" en maak een profiel aan (je mag dezelfde gebruikersnaam en paswoord blijven aanhouden)
 
Registreren hoeft maar 1 keer, daarna kan je gewoon met de gegevens van je profiel inloggen. Ook is het nu makkelijk om meerdere kaarten aan je account te koppelen.
 
Er zitten nog een paar kinderziektes in het nieuwe systeem en het is even wennen, maar al snel zal de meerwaarde voor iedereen duidelijk zijn.
 
In de bib kan je een folder krijgen met een uitgebreidere uitleg en je mag ook steeds bellen als het niet lukt (014 54 94 62).
 
 
 
 
 
 
Kasteelpark 5 - 2260 Westerlo - info@bibwesterlo.be - 014 54 94 62
Wens je deze nieuwsbrief niet langer te ontvangen, klik dan op de link hieronder: