MeesterMichael's Nieuwsbrief nr. 66
 
 
Juni. De laatste nieuwsbrief van dit schooljaar alweer. In juli en augustus komt er geen nieuwsbrief uit, want dan heeft ook meester Michael vakantie.
In deze nieuwsbrief vind je o.a. links over vaderdag en de zomer.
Hopelijk hebben jullie er weer wat aan.
Weet je ook nog iemand die het leuk zou vinden om deze nieuwsbrief te onvangen? Klik dan op de volgende link:
 
Heb je zelf ook leuke ideeen, links of tips?? Mail ze naar info@meestermichael.nl
 
Wil je nog eens een oude nieuwsbrief doorlezen? Klik dan hier.
 
Alle hieronder genoemde links kun je natuurlijk altijd weer terug vinden op www.meestermichael.nl
 
 
 Schoolreis of schoolkamp georganiseerd? Sluit dan ook een schoolreisverzekering af. Bij deze schoolreisverzekering zijn alle leerlingen, leraren, ouders en begeleiders meeverzekerd. Complete dekking inclusief ongevallen en bagage. In samenwerking met Europeesche Verzekeringen. Eenvoudig online afsluiten: www.schoolreisverzekering.com
 
 
 
Zomer
Leuke links over de zomer:
 
Nog meer zomer: 
 
 
 
Leuke filmpjes van Teleblik over de zomer
 
 
 
 
 
Werkboekje met puzzels, liedjes en opdrachten om mee te nemen naar schoolkamp.
Leuke ideeën voor stukjes op een feest of bonte avond
Muziek liedjes voor op kamp of bij het kampvuur
Het meest populaire buitenspel
Aantal interessante links
 
 
 
 
Het wordt weer zomer. Wellicht ga je met jouw groep de natuur in. Ook breekt de tijd voor schoolreisjes en het schoolkamp aan. Pas dan op voor teken! Weet wat je moet doen als leerlingen een tekenbeet te pakken hebben?
 
 
 
 Filosofiejuf.nl
Filosoferen met kinderen, waarom zou je dat nou doen?
Het is zeer verrassend om te filosoferen met kinderen. Hun redeneringen zijn vaak ontroerend, origineel, creatief en ook verbazingwekkend slim. Het is goed voor hun sociale, emotionele, morele- en taalontwikkeling. Bovendien leren ze kritisch en creatief te denken.
Maar de leukste reden is dat je kinderen op een heel andere manier leert kennen, je leert niet zozeer wat ze denken maar hoe ze denken.
Bovenal kan het filosoferen een heerlijk vrij gevoel geven. Er bestaan namelijk geen foute antwoorden en je hebt er geen kennis voor nodig, alleen je hoofd.
 
 
Complete serie spelling- en rekenboeken voor thuis
Een groep ervaren leerkrachten hebben lesmateriaal ontwikkeld voor kinderen op de basisschool om thuis te oefenen.
Leerachterstand; hier een oplossing
Als het wat minder gaat, is het - naast de lessen van school - ook belangrijk om thuis te oefenen met uw kind. En deze leerkrachten ondervonden dat de bereid van ouders er ook zeker is. Maar het ontbrak nog aan geschikt materiaal. Zij ontwikkelden daarom werkboeken voor thuis voor de groepen 3, 4 en 5 voor rekenen en spelling.
Het lesmateriaal van Brainz@work
De werkboeken van Brainz@work zijn speciaal ontwikkeld voor ouders die thuis met hun kind extra willen oefenen. Maar wel met een aansluiting op de lesmethode van school. De boeken voldoen, zoals de boeken op school, ook aan de door de overheid vastgestelde leerdoelen. Verder zijn de boeken bedoeld om ouders te helpen met het onderwijs van hun kinderen. Daarom wordt er, door middel van een korte inleiding, uitleg gegeven over de werking van het boek. En worden ouders in het boek begeleid met korte instructies. En doordat de boeken gebaseerd zijn op  het Cito Volgsysteem sluiten de spelling- en rekenboeken naadloos aan op de lesmethode van iedere school, zodat echt alle kinderen (en hun ouders) er mee kunnen werken.
Meer informatie
Voor meer informatie of het inzien van een aantal pagina’s van de boeken, kijk op www.brainzatwork.nl.
 
 Wereldlesidee
Djapo biedt je 30 gratis en stevig uitgewerkte lessuggesties: 10 thema's voor elke graad van het lager onderwijs. De thema's zijn: diversiteit, geld, grondstoffen, landbouw, reclame, techniek, voeding, weer, werk, wonen. De thema's sluiten aan bij de eindtermen. De lessuggesties hebben een zelfde vaste structuur: van verwondering naar kennis, van filosoferen naar actie en reflectie. De lessugesties zijn geschreven door mensen met ervaring in het onderwijs, reiken omlijnde ideeën aan en laten ruimte voor eigen inbreng.
 
 
De Verenigde Naties hebben 5 juni uitgeroepen tot jaarlijkse Wereldmilieudag. Over de hele wereld is er dan speciale aandacht voor het milieu. Dat is een goede zaak. Er kan niet genoeg aandacht voor het milieu gevraagd worden.
 
 
Deze tip staat er eigenlijk altijd bij, omdat ik dit ook echt super vind. Je hebt in 2 tellen een filmpje dat precies aansluit bij jouw les. Kies eerst je methode die je gebruikt en klik dan op je groep. Vervolgens zoek je het hoofdstuk waar je bent en klik je op het filmpje. Makkelijker kan het volgens mij niet. Alle filmpjes van Teleblik en Beeldbank staan keurig geordend op methode, klas, hoofdstuk en les. Dus bijv. 'Bij de tijd',  groep 7, hoofdstuk 6, les 2......... klik ......... en je hebt een filmpje dat bij deze les past en het voor de kinderen een stuk leuker en duidelijker maakt.
Ps als je zelf nog links van filmpjes hebt .... ze zijn erg welkom.
 
Hier vind je een cursus Word en een cursus PowerPoint. Je kunt kiezen uit de versie 2003 of 2010
Het zijn makkelijke cursussen voor leerlingen (en leerkrachten.) Hier leren ze snel (binnen een paar uur) en zelfstandig met de meest gebruikte onderdelen van het programma te werken. Deze cursus is gemaakt door meester Michael zelf.
 
Op de site LearningApps bevinden zich vele educatieve oefeningen. Al die oefeningen zijn gerubriceerd naar leeftijd/opleidingsniveau, vakgebied en functionaliteit.
Zo bevinden zich op de site o.a. woordzoekers, gatenteksten, kruiswoordpuzzels, groepeer-oefeningen, schatoefeningen, invuloefeningen,
sorteeroefeningen, aanwijsoefeningen, volgorde-oefeningen, paardenrace-oefeningen en meerdere soorten quizzen. Al deze oefeningen mogen gratis gebruikt worden.
Het bijzondere aan 
LearningApps is echter dat al deze oefeningen eenvoudig kunnen worden aangepast en gevuld kunnen worden met eigen content: aanwezige content wordt verwijderd en vervangen door eigen leerstof. De aangeboden oefeningen zijn als het ware de bouwstenen waarmee nieuwe oefeningen ontworpen kunnen worden: oefeningen die aansluiten op de eigen lessen en daarin geïntegreerd kunnen worden.
Om zelf ontworpen oefeningen te kunnen opslaan is het nodig om bij 
LearningApps 
een account aan te vragen. Aan de aanvraag daarvan zijn geen kosten verbonden.
Alle oefeningen die met 
LearningApps zijn gemaakt krijgen een eigen internetadres, waarmee ze met anderen kunnen worden gedeeld. Wie naar dat adres surft krijgt toegang tot de oefening, ook als er geen account is aangevraagd.
 
Zijn de rollen al verdeeld voor de eindmusical van groep 8?
Teleblik leeft mee en heeft ter inspiratie enkele programma's en items over schoolmusicals verzameld.
 
 
 
Een opsomming van goedkope of gratis materialen die je bij je rekenles kunt gebruiken.
 
 
 
Het Belgische symfonische orkest lanceerde onlangs een portaalsite voor kinderen en jongeren. Die moet klassieke muziek en het symfonisch orkest dichter bij de jeugd brengen. De erg interactieve site is speels opgevat, waarbij de jonge bezoekers in een open vioolkist mag graaien. Het best uitgewerkt is het onderdeel Ontdek jouw orkest, waarin de belangrijkste instrumenten van een symfonisch orkest worden gepresenteerd. De KIDsite toont aan de hand van video, audio en korte tekstfragmenten hoe een symfonisch orkest precies in mekaar zit. Elk instrument wordt voorgesteld door de muzikanten. Ze vertellen er kort iets over en laten natuurlijk ook horen hoe het klinkt.
  
In het nieuwe schooljaar moet je ook weer een nieuwe plattegrond maken van je nieuwe klas. In PowerPoint kun je makkelijk een plattegrond van je klas maken. Wil je weten hoe? Klik dan HIER.
Er zijn verschillende opstellingen mogelijk.
De PowerPoint kun je ook vertonen op je digibord en dan bijvoorbeeld samen met je leerlingen een indeling maken.
 
je kunt ook in Excel een klasseplattegrond maken
 
Veel juffen en meesters maken elk jaar een verjaardagskalender met de kinderen. Soms alleen maar om aan te geven wanneer de kinderen jarig zijn, soms ook om met die kalender de klassen rond te lopen en te trakteren. Op deze site staan wat ideetjes
 
 
Leerlingen leren op verschillende wijzen. De een leert door doen, de ander moet het ‘zien’ en nog anderen moeten de informatie eerst voor zichzelf ordenen alvorens deze te kunnen begrijpen. Als wij kinderen in het onderwijs iets willen leren, als wij willen dat alle kinderen begrijpen en onthouden, zullen we met de verschillen tussen kinderen rekening moeten houden. Het is belangrijk om de verschillende manieren van leren te kennen  en we zullen moeten beschikken over vele manieren om de leerstof op een passende manier aan te bieden. Veel leerkrachten maken gebruik van veel verschillende materialen en werkvormen. In feite is men bezig met het aanspreken van de verschillende intelligenties van het kind. Op deze site kan je heel wat gratis lesmateriaal vinden.
 
 
Vaderdag
Het is weer bijna vaderdag. Natuurlijk maak jij voor de liefste vader van de wereld iets moois, of speel je een vaderdag spelletje. Ook kun je zien hoe vaderdag vroeger werd gevierd.
 
Voor veel leuke door MeesterMichael geselecteerde knutselsuggesties klik eens HIER
 
 
Een prentenboek afspelen op je digibord is echt super leuk (en soms ook wel even makkelijk voor de leerkracht)
Alle prentenboeken op meestermichael.nl zijn op alfabet gesorteerd. Klik maar HIER.
Nog meer prentenboeken vind je HIER
 
 
Woensdag 3 juni gaat de sponsoractie Alpe d'HuZes weer van start. Honderden deelnemers beklimmen te voet of op de fiets de Franse berg Alpe d'Huez om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor kankeronderzoek. En dat is hard nodig, want kanker komt vaak voor.
 
Kanker klinkt eng. Maar wat is het eigenlijk? En hoe staat het met de behandeling ervan? En welke dilemma's komen artsen en patiënten tegen? Teleblik selecteerde hierover een aantal programma's en fragmenten.
 
 
  
In de reeks 'Meesterlijk!' volgt TV.Klasse leraren voor de klas die inspirerend zijn voor anderen. Geen superteachers, wel leraren die net dat snuifje peper en zout toevoegen dat hun lessen zo boeiend maakt.
 
Op meesterMichael staan vele toetsen om in ParnasSys in te voeren. Heb je zelf ook een toets gemaakt? Stuur hem naar info@meestermichael.nl en ik zet hem erbij.  
 
Er staan weer nieuwe toetsen bij. Kijk maar op deze lijst
 
Ik heb ook een methodetoets gemaakt waarin je alle Cito-toetsen voor jouw groep in 1x in kan vullen zodat ze wel automatisch op het rapport komen te staan
 
 Ook staat er een pagina met uitleg-filmpjes.
Op deze pagina wordt geprobeerd om op een eenvoudige manier leerkrachten door middel van een filmpje wegwijs te maken met ParnasSys. .
 
 
 
 
 
Om inzicht te krijgen in plattegronden en afmetingen, het ruimtelijk inzicht te vergroten wordt bij vakken als beeldende vorming, aardrijkskunde en wiskunde wel eens opdracht gegeven om een kamer/klas/woning  te ontwerpen. Viseno biedt de mogelijkheid om dat online te doen. Eerst moet een plattegrond getekend worden nadien kun je deuren en ramen plaatsen, meubilair en woonaccessoires in de kamer zetten. Nadien kan die vanuit elke gewenste hoek in 3D worden bekeken. Ook is het mogelijk om eigen creaties in full 360 graden view te bekijken.
 
Ze vluchten voor oorlog, geweld, vervolging of armoede. Naar een vluchtelingenkamp in de regio of nog verder, helemaal naar Europa. Een barre tocht over het land of in gammele bootjes via de Middellandse Zee. In de hoop op een betere toekomst.
Het leven van een vluchteling is zwaar. Sta daarom tijdens Wereldvluchtelingendag  op 20 juni stil bij hun lot.
 
 
Passend onderwijs 
 
 
 
 
 L2S Spraaksoftware ondersteunt bij (voor-)lezen, en schrijven. Laagdrempelig, eenvoudig te bedienen en zeer betaalbaar.
Een perfecte oplossing voor (o.a.) de zorgleerlingen (dyslexie en meer) op school en thuis.
Kijk op www.L2S.nl voor uitvoerige informatie en een gratis 30 dagen versie.
Nieuw is de SkanRead. Met deze nieuwe functie kunnen nu heel makkelijk pagina’s tekst worden ingescand en als leesbare pdf (of als Word-document) worden bewaard. Ook bestaande foto’s of foto-pdf’s kunnen nu worden omgezet en door L2S worden voorgelezen.
IN DEZE NIEUWSBRIEF
 
Op internet zijn heel veel leuke educatieve websites voor leerlingen en leerkrachten in het basisonderwijs. Op de site www.meestermichael.nl staan ze voor de leerlingen allemaal mooi geordend op groep en vak  en voor de leerkrachten op bouw en vak. Ook is er een digibord gedeelte. Hierop staan leuke lessen en oefeningen voor op het digitale schoolbord. 
 
Ga naar:
 
 
 
 
Filmpjes bij de methode.
Filmpjes van Teleblik en Beeldbank keurig geordend op methode, klas, hoofdstuk en les.
Allemaal GRATIS.
 
 
Gratis Nieuwsbrief 
 
Aanmelden voor deze nieuwsbrief... Klik HIER.
 
Heb je een vraag, tip of opmerking, dan kun je mailen naar: info@meestermichael.nl
 
 
Sponsor 
Sponsor 
Sponsor 
Sponsor
Sponsor
Sponsor
 
Muizen, Toetsenborden,
Oortelefoons, Routers, Hoofdtelefoons
UTP-kabels,
 ICT-accessoires
 
 
 
CURSUS
Hieronder vind je een cursus Word en een cursus PowerPoint. Je kunt kiezen uit de versie 2003 of 2010
Het zijn makkelijke cursussen voor leerlingen  (en leerkrachten.) Hier leren ze snel  (binnen een paar uur) en zelfstandig met de meest gebruikte onderdelen van het programma te werken.  Deze cursus is gemaakt door meester Michael zelf.
 
   
MeesterMichael's Nieuwsbrief www.meestermichael.nl