Producentbyrån Nyhetsbrev 17 januari 2019

Nytt år, nya projekt och nya samarbeten!

Som vi skrev redan i december månads nyhetsbrev så kommer vi under våren att starta upp arbetet med en ny internationell dansfestival för barn och unga i Västra Götaland! Festivalen ska äga rum i mars 2020 och första steget blir att ta upp tråden med både tidigare och nya samarbetsparter. Sen ska vi kontakta de curators som ska hjälpa oss med det konstnärliga urvalet och börja fundera på den där lilla detaljen som vad festivalen egentligen ska heta... Just nu känns allt sådär lagom luddigt och öppet. Precis som det ska vara.
 
Våren innebär även premiär för Danskompaniet Spinns nya föreställning Miramos i koreografi av den fantastiska Torgunn Wold. Utgångspunkten för föreställningen är den spanske konstnären Mirós former och färger, och det lilla vi har sett hittills ser alldeles magiskt ut! Det här blir första gången som Spinn gör en föreställning specifikt för den unga publiken, och vi är så spända på vart det kommer att ta vägen.
 
Vi har precis inlett ett samarbete med Malmöbaserade Kompani Kanalje som leds av clown- och cirkusartisten Jan Unestam. Kompani Kanalje är just nu aktuella med föreställningen Totto Otto och deras vän Lilla som spelas för barn 4-7 år och vuxna.

Den röda tråden i allt detta är såklart att det handlar om scenkonst för barn och unga, något som vi brinner för och som vi har arbetat mycket med under åren. För oss är det en självklarhet att barn redan från tidig ålder måste ges chansen att, tillsammans med vuxna i sin närhet få uppleva professionell scenkonst av olika slag och från olika delar av världen. Om vi kan bidra till att det här sker – och det med en bredd vad gäller både konstnärligt innehåll och vilka som faktiskt får synas på scen – så har vi i alla fall gjort någonting rätt.

Vi ses och hörs!
 
Hälsningar
 
Producentbyrån
 

GRUPPER
Danskompaniet Spinn
Danskompaniet Spinn vann Nöjesguidens Göteborgspris 2018 för kategorin Teater & Scen! Vi är så sjukt stolta och glada över detta. Och som om inte det vore nog så är föreställningen Skirtpower nominerad till ”Årets sinnesorgasm” på Scenkonstgalan som går av stapeln den 18 februari på Stora Teatern i Göteborg. Biljetter kan köpas här.

Konstnärliga ledaren Veera Suvalo Grimberg inledde annars året med att föreläsa om ledarskap i kulturlivet på Kulturverkstan i Göteborg. Både Spinn och vi på Producentbyrån tycker att det är otroligt viktigt med forum där studenter och kulturlivet möts!

Samarbetet med ilDance fortsätter och de populära Gaga People-klasserna på Spinnstudion. Nästa tillfälle är den 23 januari kl 18:00-19:00. Vårens schema hittar ni här. Som en del av Hälsoveckan 2019 har vi i Spinn blivit inbjudna att hålla en workshop på Dalheimers hus i Göteborg, fredagen den 25 januari kl 13:00-14:00. Workshopen leds av Adam Henriksson från SpinnUnga och Veera Suvalo Grimberg. Det är gratis att delta och du behöver inte boka plats, så det är bara att dyka upp! Mer information hittar du här. Berith Stennabb och Billie Hammarberg leder workshopen Virkhall på fritidsgården i Hyltebruk den 18 februari kl 15:30 och kl 17:15. Workshopen är öppen för ungdomar mellan 13-18 år.
 
Dansaren Aloun Marchals föreställning Solo och duetten Kurvatur spelas på Palladium i Alingsås den 21 februari. Bakom arrangemanget står Alingsås Teaterförening. Biljetterna är gratis och föreställningen syntolkas dessutom. Mer information hittar ni här!
 
foto: Dag Rosenqvist
 

Kompani Kanalje
Producentbyrån inleder 2019 med ett nytt samarbete med Malmöbaserade nycirkusgruppen Kompani Kanalje!

Även om kompaniet som sådant är relativt nytt, så är den konstnärlige ledaren Jan Unestam gammal i gemet. Jan har de senaste 25 åren jobbat som frilansande skådespelare, clown och cirkusartist. 1995 var han med och startade Cirkus Cirkör och blev genom det känd för den breda allmänheten med sitt ballongnummer, där han bit för bit försvinner upp och in i en stor ballong. Det här numret har han bl.a. framfört på både Nobelfestmiddagen 2004 och i samband med finalen av Eurovision Song Contest i Helsingfors 2007.

Sedan 2017 är Jan Unestam konstnärlig ledare för clownkompaniet Kompani Kanalje, vars debut Totto, Otto och deras bästa vän Lilla är en barnclownföreställning för åldrarna 4-7 år som hade premiär på Helsingborgs stadsteater. Föreställningen spelades därefter 50 gånger på Helsingborgs stadsteater och Malmö stadsteater, och under 2018 har den varit på turné i Skåne och Stockholm. Med en blandning av subtila komiska magieffekter och oväntad slapstick och cirkustricks är föreställningen Totto, Otto och deras bästa vän Lilla en hommage till den surrealistiska konstnären Magritte och stumfilmsstjärnor och clowner som Buster Keaton och Helan och Halvan.
 
  

PROJEKT
Västsvensk guide
Som vi skrivit om tidigare så arbetar vi under 2018-2019 på en förstudie tillsammans med GAC – Göteborg Artist Center. Förstudien syftar till att kartlägga regionens professionella aktörer verksamma inom kammarmusik, jazz, världsmusik, elektronisk musik/ljudkonst och olika sinsemellan gränsöverskridande uttryck, samt undersöka möjligheterna för att synliggöra deras respektive verksamheter för en bredare publik.

Vi har nu genomfört alla intervjuer och har inlett arbetet med att gå igenom material för att kunna dra slutsatser och få ner alla tankar, intryck och bra inspel i en rapport som kommer att färdigställas under det första kvartalet av 2019!
 
 
JUST NU...
Just nu jobbar vi på Producentbyrån även med Teater Bauer, med Dansutbildningen Språng vad gäller administration och tillsammans med RePublik på en engelsk version av antologin PUBLIK – en antologi om konst, kultur och utveckling.


Producentbyrån är ett team producenter och projektledare som arbetar med olika artister, grupper och projekt inom scenkonst.

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev kan ni hålla er uppdaterade om vad som är på gång inom de projekt vi har just nu! Om ni inte önskar få fortsatt nyhetsbrev kan ni avregistrera er längst ner på sidan.

Läs mer om oss på:
www.producentbyran.se

Producentbyrån
Kastellgatan 6
411 22 Göteborg
Sweden

tel - 0728-58 76 38 
mail - info@producentbyran.se