MeesterMichael's Nieuwsbrief nr. 59
 
November. In deze nieuwsbrief vind je o.a. links over Sinterklaas en de herfst, maar ook andere leuke links die ik heb gevonden. Hopelijk hebben jullie er weer wat aan. Weet je ook nog iemand die het leuk zou vinden om deze nieuwsbrief te onvangen? Klik dan op de volgende link:
 
Heb je zelf ook leuke ideeen, links of tips?? Mail ze naar info@meestermichael.nl
 
Wil je nog eens een oude nieuwsbrief doorlezen? Klik dan hier.
 
Alle hieronder genoemde links kun je natuurlijk altijd weer terug vinden op www.meestermichael.nl
 
 
 
 Schoolreis of schoolkamp georganiseerd? Sluit dan ook een schoolreisverzekering af. Bij deze schoolreisverzekering zijn alle leerlingen, leraren, ouders en begeleiders meeverzekerd. Complete dekking inclusief ongevallen en bagage. In samenwerking met Europeesche Verzekeringen. Eenvoudig online afsluiten: www.schoolreisverzekering.com
 
Een top nieuwe website: www.topo-basis.nl
 
Topo Basis bevat oefenmateriaal voor de topografielessen in de bovenbouw. De lesstof is gebaseerd op de Cito basistopografielijst van 300 geografische termen: 100 in Nederland, 100 in Europa en 100 in de rest van de wereld.
 
Naast de “gewone” oefeningen - aanwijzen van plaatsen op een blinde kaart - zijn er een aantal nieuwe spelletjes en multiple choice quizzen toegevoegd. Hierin kunnen leerlingen bijvoorbeeld een landenpuzzel van Europa oplossen,  plaatsnamen naar de juiste provincie slepen, en multiple choice vragen beantwoorden over landen en werelddelen.
 
De website werkt uitstekend op het digibord, en is heel geschikt om topografie te oefenen en te herhalen voor toetsen.
 
Alle spellen zijn blijvend gratis online toegankelijk.

Topo Basis is een educatieve website van de makers van Toporopa.eu en Topografie-nederland.nl
 
Deze tip staat er eigenlijk altijd bij, omdat ik dit ook echt super vind. Je hebt in 2 tellen een filmpje dat precies aansluit bij jouw les. Kies eerst je methode die je gebruikt en klik dan op je groep. Vervolgens zoek je het hoofdstuk waar je bent en klik je op het filmpje. Makkelijker kan het volgens mij niet. Alle filmpjes van Teleblik en Beeldbank staan keurig geordend op methode, klas, hoofdstuk en les. Dus bijv. 'Bij de tijd',  groep 7, hoofdstuk 6, les 2......... klik ......... en je hebt een filmpje dat bij deze les past en het voor de kinderen een stuk leuker en duidelijker maakt.
Ps als je zelf nog links van filmpjes hebt .... ze zijn erg welkom.
 
  
Hij komt.....!
 15 november komt hij weer: Sinterklaas!
Volg de aankomst
Volg de Sint vanaf 10 november via het Sinterklaasjournaal.
Houd
www.sinterklaasjounraal.ntr.nl. vanaf oktober goed in de gaten!
 
Meer Sinterklaas:
 
 
 
Volg het weer op een online interactieve kaart. Alles in real-time. Neerslag, wind, temperatuur, bewolking en meer. Bruikbaar op pc, tablet en digitaal bord. Dit moet je gebruiken als je het over weer en klimaat hebt in de klas. 
 
 
Solar System Scope
De schitterende, interactieve website Solar System Scope over ons heelal is vernieuwd. Gelukkig is er een verhelderend uitlegfilmpje bij gemaakt.

 
Soms wil je wel eens een nieuw lettertype (font) gebruiken. Via deze website kan je even gaan snuisteren is een gratis aanbod. De lettertypes die je te zien krijgt zijn vooral bedoeld voor de basisschool.
Hoe moet je het aanpakken om ervoor te zorgen dat deze lettertypes ook bruikbaar worden in jouw tekstverwerker? Klik HIER (In het filmpje heeft men het over een lettertype voor leerlingen met dyslexie, maar de instructie is ook bruikbaar voor alle andere lettertypes).

 
 
Er is weer een nieuwe website ontwikkeld die door iedereen gratis is te gebruiken. Het gaat om www.redactiesommen.nl
 
Op het internet is erg weinig te vinden wat redactiesommen betreft, zeker voor de lagere groepen. Toch is het erg goed om deze te oefenen en liefst op het goede niveau.
 
Op redactiesommen.nl kan per leerjaar op verschillende niveaus worden geoefend, ook kan er een werkblad worden gemaakt. Bijzonder is dat er honderden opgaven zijn en dat bij elke opgave de getallen, namen en sommige zelfstandige naamwoorden variabel zijn. Daardoor krijgen kinderen bijna nooit precies hetzelfde verhaaltje waar ze het antwoord al van weten!
 Verder wordt er een stappenplan aangeboden om de opgaven op een goede manier te leren en kunnen kinderen altijd terug kijken in gemaakte opgaven wat het goede antwoord moest zijn en wat hun antwoord was. 
 
 
101 vragen aan de juf

Wanneer je kind voor het eerst naar de basisschool gaat, gaat er een nieuwe wereld voor hem open. Ook voor zijn ouders! Ouders hebben vaak tientallen vragen over hun kind op de basisschool.
In '101 vragen aan de juf' hebben we de belangrijkste vragen én antwoorden bij elkaar gezet. De vragen komen van de website van het tijdschrift J/M, de antwoorden zijn van 'J/M voor ouders' schoolcoach tevens schooljuf, Nathalie van Thiel. "In mijn antwoorden en adviezen probeer ik duidelijk te maken wat ouders nu eigenlijk van een leerkracht mogen verwachten. Ik leg uit hoe dingen in zijn werk gaan binnen de schoolmuren, geef tips over het voeren van een gesprek met de leerkracht en verwijs je naar handige websites voor meer informatie."

'101 vragen aan de juf' verschijnt op 6 november. Bestel je nu een exemplaar dan krijg je 2,50 korting. 
 Het is nu al te reserveren bij bol. com : 
https://m.bol.com/nl/p/101-vragen-aan-de-juf/9200000035228845/
 
Plaatje zonder achtergrond
Deze tip kreeg ik van een leerling bij mij op school. Ik leerde de leerlingen hoe ze de achtergrond kunnen verwijderen in het programma Word. Toen vroeg deze leerling: Zoek je een plaatje zonder achtergrond? Typ dan bij bijvoorbeeld Google afbeeldingen achter het gezochte woord png.
Voor een vis zonder achtergrond typ je dus vis png
 
Het maken van een strip is niet eenvoudig, en zeker niet voor iemand die geen tekentalent heeft. Gelukkig zijn er op het web tools waarmee ook minder begenadigden een strip kunnen maken. Pixton is zo'n online tool: met behulp van verschillende achtergrondjes en figuurtjes die je naar je eigen ideeën kunt aanpassen en in de gewenste houding kunt zetten, maak je makkelijk je eigen strip. Wat je gemaakt hebt, kan je online delen met vrienden. Pixton kan je met 30 leerlingen 14 dagen gratis gebruiken.
Klik HIER als je nog meer tips wilt krijgen over wat je met strips kan doen.
Klik HIER en HIER voor een Youtube-filmpje.
 
 
Nieuw, rekenen automatiseren: splitsen – optellen-aftrekken – vermenigvuldigen en delen. Snel, doelgericht en leuk! ook handig op het digibord en voor kinderen met dyscalculie.  Een ‘simpele’ doeltreffende manier om thuis of op school mee te werken. Ook is er een video ‘rekenweetjes’ met daarin de basisbegrippen. Doelgroep: groep 3 en 4 t/m VMBO. Ook goed voor kinderen met dyscalculie! Gratis te gebruiken!”
Op YouTube staan de rekenfilmpjes:
Het gaat op vlot tempo, want het ‘op de vingers tellen’ willen we voorkomen. In de praktijk is het vaak zo dat een aantal kinderen vanaf groep 4 problemen krijgt met rekenen, dit heeft vaak te maken met het niet onder de knie hebben van de basis automatiseren. In deze video’s ga je stap voor stap opnieuw aan de slag hiermee. Je zult al heel snel verschil merken! succes! Ook handig op het digibord!”
 
Volgorde van de filmpjes:
 • Splitsen (de A-video’s).
 • Plussommen (de B-video’s).
 • Minsommen (de C-video’s).
 • Combinatie ( de D-video)
 • De (deel) tafels (de E-video’s). Deze serie is – aldus de makers – bijna compleet.
De hele serie filmpjes om het automatiseren te oefenen is te vinden op YouTube. Klik hier on de filmpjes te bekijken.
 
Hoe kun je de filmpjes langzamer afspelen?
 
Het afspeeltempo kun je regelen in de instellingen van het filmpje, tenminste als jouw browser HTML5 ondersteunt. Je browser moet namelijk de „HTML5-videospeler van YouTube” ondersteunen. Onder in de zwarte balk – aan de linkerkant – vind je de „snelheidsregelaar”.
 1. Klik op het „tandwieltje”. Achter „Snelheid” staat „Normaal”.
 2. Klik op „Normaal”. Er wordt een venstertje geopend.
 3. Plaats een vinkje voor 0.5 (langzaam) of 0.25 (heel langzaam).
 4. Speel het filmpje nu op de gebruikelijke wijze af.
 
 
Een prentenboek afspelen op je digibord is echt super leuk (en soms ook wel even makkelijk voor de leerkracht)
Alle prentenboeken op meestermichael.nl zijn op alfabet gesorteerd. Klik maar HIER.
Nog meer prentenboeken vind je HIER
 
 
Dinsdag 11 november 2013 vieren we weer Sint Maarten.
 Hier zie je o.a. hoe je lampionnen kunt maken.
 Nog meer knutsels voor Sint Maarten.
 
D of T, quiz en oefening van Meester Klaas
Bij de D of T Quiz  krijg je elke dag 20 makkelijke of moeilijke zinnen en een online oefening waarin je leert wanneer je de persoonsvorm met een d of een t schrijft.
Bij de D of T oefening leer je wanneer je de persoonsvorm met een d, t of dt schrijft.
 
 
 
dehaastheaterproducties.nl 
Op de website van Stella de Haas staan voor leerkrachten van de basisschool op het gebied van dramatische expressie een aantal leuke opdrachten. Wat ze vooral uitdraagt is dat je voor dit vak niets nodig hebt behalve een idee en het enthousiasme om dit met de kinderen te doen. Je kunt ook lid worden van een gratis tweemaandelijks E-zine waarin leuke en direct te gebruiken oefeningen staan op dit gebied. 
 
 
 
 
 Van 18 december tot en met 24 december 2014 staat het Glazen Huis van 3FM Serious Request in Haarlem. 
Serieus Request zet zich dit jaar in voor slachtoffers van seksueel geweld in conflictgebieden
Hier vind je info voor scholen
Download gratis lesmateriaal voor jouw klas
 
 
 
TIP
Ezelsbruggetje voor ingaan van wintertijd:
Je wint-er-tijd mee. Dus uurtje terug.
 
 
 
 
Met EDpuzzle kun je een scene uit een Youtube, TED, Learnzillion (en vele andere) video knippen. Daarna kun je:
 • Een voiceover toevoegen (nadeel: je moet dan wel de hele scene van een voiceover voorzien)\
 • Audiocommentaar toevoegen. Op de positie waar je het audiocommentaar invoegt, wordt de film gepauzeerd. Na beluisteren van het commentaar gaat de video weer verder
 • Vragen toevoegen : kijk daar word je blij van. Je kunt op verschillende posities de video laten pauzeren en vragen toevoegen: de leerlingen moeten dan die vragen beantwoorden voordat de video weer verder gaat met afspelen.
 Meer uitleg vind je hier
 
Op deze website vind je webpaden die geschikt zijn voor groep 5, 6, 7 en 8. De werkwijze is steeds dezelfde: je kiest het webpad, je download het Word-document en je gaat aan de slag op basis van de website en de geregen instructies.
 
Typespelletjesypespelletjes
Nieuwe typespelletjes om snel te leren typen: maan, roos, vis, Laser Typen en Meteoriet Typen.
 
 
Op zoek naar een hele reeks oefeningen voor groep 3? Dan moet je hier kijken. Op het eerste zicht heb je niet onmiddellijk de indruk dat daar zo veel te vinden is maar wanneer je op de menubalk klikt ontdek je veel meer. Er is ook materiaal voor de andere leerjaren.
 
 
Op meesterMichael staan vele toetsen om in ParnasSys in te voeren. Heb je zelf ook een toets gemaakt? Stuur hem naar info@meestermichael.nl en ik zet hem erbij.  
 
Er staan weer nieuwe toetsen bij. Kijk maar op deze lijst
 
 Ook staat er een pagina met uitleg-filmpjes.
Op deze pagina wordt geprobeerd om op een eenvoudige manier leerkrachten door middel van een filmpje wegwijs te maken met ParnasSys. .
 
Geen werkboekje maar rustboekje met prachtige, rustgevende kleurplaten, aangevuld met enkele oefeningen waar je kalm van wordt. Voor alle leeftijden.
 
 
Peggo: Geluid van YouTube-filmpjes halen en opslaan als mp3-tje.

Peggo is een tool waarmee het mogelijk om geluiden van YouTube-filmpjes te halen en die op te slaan als een mp3-bestand.  Desgewenst kunnen die geluiden worden ingekort, zodat alleen de gewenste fragmenten worden opgeslagen.

De werking van Peggo is als volgt: .
Surf naar https://www.youtube.com/ en open het gewenste filmpje.
- Klik linksboven in de adresregel op het internetadres van het filmpje.
  Het adres wordt blauw.
- Geef een rechter-muisklik in het blauw gemarkeerde adres en klik op "Kopiëren".
- Surf naar http://peggo.co/ , geef een rechter-muisklik op de witte invoerregel en klik op "Plakken".
- Druk, als dat nog nodig is op "Enter".
- Speel het filmpje af en noteer de begintijd en de eindtijd van het fragment dat je wilt gebruiken.
- Onder het filmpje zijn 2 rode vierkantjes zichtbaar.
  Verschuif het linker vierkantje naar de begintijd van het fragment dat je wilt opnemen en het rechter
  naar de eindtijd van het fragment.
- Pas de titel en de naam van de artiest naar wens aan.
- Klik op de blauwe knop "Record MP3" en het downloaden van het geluid begint.
- Afhankelijk van de Windows-versie verschijnt ergens in beeld de mogelijkheid om het
  geluidsfragment op te slaan op de pc.
  Sla het bestand op.
Op je pc staat Windows 7 of zelfs XP waarvoor Microsoft de ondersteuning heeft stopgezet. Twijfel je nog om de overstap naar Windows 8.1 te maken? Wij laten je een aantal voordelen van Windows 8.1 zien. Als je al bent overgestapt, kun je het besturingssysteem met deze tips nog beter benutten…”
 
Wat is Ebola? Dit en nog veel meer vragen en....antwoorden!
Willem Wever is een tv-programma voor kinderen van 9 t/m 12 jaar. Hier kunnen kinderen prangende vragen stellen. Samen met de presentator gaan ze op zoek gaan naar het antwoord. Op de website kan een kind het antwoord op een vraag zoeken, spelletjes spelen en afleveringen van Willem Wever en andere filmpjes bekijken.
 
Hier vind je een cursus Word en een cursus PowerPoint. Je kunt kiezen uit de versie 2003 of 2010
Het zijn makkelijke cursussen voor leerlingen (en leerkrachten.) Hier leren ze snel (binnen een paar uur) en zelfstandig met de meest gebruikte onderdelen van het programma te werken. Deze cursus is gemaakt door meester Michael zelf.
 
 
 
 L2S Spraaksoftware ondersteunt bij (voor-)lezen, en schrijven. Laagdrempelig, eenvoudig te bedienen en zeer betaalbaar.
Een perfecte oplossing voor (o.a.) de zorgleerlingen (dyslexie en meer) op school en thuis.
Kijk op www.L2S.nl voor uitvoerige informatie en een gratis 30 dagen versie.
Nieuw is de SkanRead. Met deze nieuwe functie kunnen nu heel makkelijk pagina’s tekst worden ingescand en als leesbare pdf (of als Word-document) worden bewaard. Ook bestaande foto’s of foto-pdf’s kunnen nu worden omgezet en door L2S worden voorgelezen.
IN DEZE NIEUWSBRIEF
 
Op internet zijn heel veel leuke educatieve websites voor leerlingen en leerkrachten in het basisonderwijs. Op de site www.meestermichael.nl staan ze voor de leerlingen allemaal mooi geordend op groep en vak  en voor de leerkrachten op bouw en vak. Ook is er een digibord gedeelte. Hierop staan leuke lessen en oefeningen voor op het digitale schoolbord. 
 
Ga naar:
 
 
 
 
Filmpjes bij de methode.
Filmpjes van Teleblik en Beeldbank keurig geordend op methode, klas, hoofdstuk en les.
Allemaal GRATIS.
 
 
Gratis Nieuwsbrief 
 
Aanmelden voor deze nieuwsbrief... Klik HIER.
 
Heb je een vraag, tip of opmerking, dan kun je mailen naar: info@meestermichael.nl
 
 
Sponsor
Sponsor 
Sponsor
Sponsor
Sponsor
De digitale juf
voor taal en rekenen
 
Sponsor
 
Muizen, Toetsenborden,
Oortelefoons, Routers, Hoofdtelefoons
UTP-kabels,
 ICT-accessoires
 
  
 
 
CURSUS
Hieronder vind je een cursus Word en een cursus PowerPoint. Je kunt kiezen uit de versie 2003 of 2010
Het zijn makkelijke cursussen voor leerlingen  (en leerkrachten.) Hier leren ze snel  (binnen een paar uur) en zelfstandig met de meest gebruikte onderdelen van het programma te werken.  Deze cursus is gemaakt door meester Michael zelf.
 
   
MeesterMichael's Nieuwsbrief www.meestermichael.nl