De Nederlandse Vereniging voor Hart- en Vaat Verpleegkundigen (NVHVV) is de beroepsvereniging voor verpleegkundigen en diegenen die  beroepsmatig betrokken zijn bij de cardiovasculaire zorg.


CNE Congenitale Cardiologie en CNE Interventie Cardiologie
Het is alweer bijna 2016 en CNE-programma 2016 gaat binnenkort van start. Er zijn nog plaatsen beschikbaar. Wij nodigen u graag uit voor de interessante programma's die zijn opgezet door onze werkgroepen. Op dinsdag 26 januari a.s. vinden de eerste twee scholingen plaats. 
  
Het thema van de CNE van de werkgroep Congenitale Cardiologie is
Syndromen en (aangeboren) hartafwijkingen.
  
Het thema van de werkgroep Interventie Cardiologie is
Aanvullende diagnostiek in het cathlab
  
Wij nodigen u graag uit voor een van deze CNE's of een van de . De leaflets van deze twee CNE's treft u aan als bijlage bij deze nieuwsbrief. Voor het totale programma 2016 en de aanmeldingsformulieren, klik hier.

Hartstichting start actie burgerhulpverlening
Red levens in jouw buurt !
Elkaar kunnen helpen, je buurman kunnen reanimeren is een mooie manier om een bijdrage te leveren aan je buurt of je regio. Door je aan te melden in het oproepsysteem kun je levens redden.
 
Elke dag sterven er in Nederland 35 mensen aan een hartstilstand. Jong, oud, man, vrouw: het kan iedereen overkomen. Het overgrote deel van de slachtoffers bevindt zich in en rond het huis. Dit zijn mensen die jij kan redden als je een reanimatiecursus hebt gevolgd en in de buurt bent. Daarom is er een systeem dat jou kan oproepen. Met één bericht.
 
De Hartstichting werkt aan een landelijk dekkend netwerk van burgerhulpverleners. Zodoende kunnen slachtoffers van een hartstilstand in héél Nederland binnen 6 minuten geholpen worden. Jaarlijks kunnen zo 2500 levens worden gered. In totaal zijn er minimaal 170.000 burgerhulpverleners nodig. Kan jij ook al reanimeren? Meld je dan aan op hartstichting.nl.
 
Hoe werkt het systeem? 
Op het moment dat de 112-meldkamer een melding krijgt over een hartstilstand schakelt zij, direct na het uitsturen van de ambulance(s), het oproepsysteem in. Via dit systeem gaan berichten via de mobiele telefoon naar de mensen die in de buurt van het slachtoffer zijn. Het bericht bevat de locatie waar het slachtoffer zich bevindt met de boodschap daarheen te gaan en te starten met reanimatie of om een bepaalde AED op te halen en vervolgens naar het slachtoffer te gaan. Omdat meerdere mensen een bericht krijgen is de kans groot dat je er niet alleen voor staat en samen hulp verleent aan het slachtoffer.
 
Wat betekent dit voor mij?
Iedereen van 18 jaar en ouder met een geldig reanimatiecertificaat kan zich aanmelden bij het oproepsysteem. Het oproepsysteem selecteert alle mensen die binnen een bepaalde straal zijn. Het kan dus zijn dat het slachtoffer een bekende is. De oproepberichten kunnen 7 dagen per week, 24 uur per dag, dus ook ’s nachts worden uitgestuurd. Het gaat om een vrijwillig systeem en je verleent alleen hulp als je daartoe in staat bent. Mocht je om persoonlijke redenen op dat moment geen hulp kunnen of willen verlenen, dan reageer je niet op de oproep.
 
Via de website of app van het oproepsysteem kan je jouw beschikbaarheid zelf instellen zodat je niet wordt opgeroepen als je op bepaalde momenten echt niet naar een slachtoffer kunt gaan. Ook kan je verschillende adressen opgeven, bijvoorbeeld je woon- en werkadres. Wanneer je de GPS aanzet, kan je via de app ook worden opgeroepen  op de locatie waar je op dat moment bent. Je krijgt daarbij zelfs een routebeschrijving, zodat je ook de weg vindt op de plekken waar je niet bekend bent.
 
Heb je nog vragen? De Hartstichting helpt je graag verder.

“Mama/papa gaat naar het ziekenhuis. Maar wie denkt er aan mij?”
Als een van de ouders voor een paar dagen of langer in het ziekenhuis moet worden opgenomen, breekt een spannende periode aan. Er mist ineens een belangrijk iemand in huis. Ook heel jonge kinderen voelen deze spanning haarfijn aan.
 
‘Mama gaat naar het ziekenhuis’ en ‘Papa gaat naar het ziekenhuis’ zijn  de eerste prentenboeken die dit onderwerp behandelen. Ze bieden ouders een prachtige basis om hun eigen verhaal te vertellen aan jonge kinderen (2-6 jaar).
 
De boeken zijn (o.a.) verkrijgbaar via de website naarhetziekenhuis.nl. Op deze website is meer informatie te vinden waaronder een inkijkexemplaar, tips van (zorg)deskundigen en recensies van professionals. Ook biedt de site ruimte voor ouders om ervaringen te delen.
 

CarVasZ 2015 bedankt haar sponsoren  
Op 20 november jl. is CarVasZ weer goed bezocht door 650 bezoekers uit vele vakgebieden. Dit jaar werd met het thema ‘van jong tot oud’ ook een heel divers programma gepresenteerd. Er is weer kennis opgedaan, er zijn I-pads verloot, nieuwe connecties gelegd en stands bezocht.
 
Met dank aan alle vrijwillige congrescommissieleden, Congress Company en alle sponsoren:
 
AMGEN, Bayer HealthCare, Boehringer Ingelheim, Abbott Vascular, Alpathron Medical Systems B.V., Andanza International, Argon Medical Devices Netherlands, Boekenstand: Papa/Mama gaat naar het ziekenhuis, Cardio Solutions B.V., De Hart & Vaatgroep, Maquet Nederland, Mortara Instrument B.V., Nederlandse Hartstichting, NU’91, Sanofi-Aventis, STIN, Wave Medical & Zoll International Holding B.V.
 
De presentaties die tijdens CarVasZ gegeven zijn, kunt u terugvinden op onze website. Evenals een selectie van de foto's. Ga hiervoor naar Congressen op onze website.
 
   
Venticare vernieuwt...!
De laatste De laatste jaren hebben er binnen Venticare steeds vernieuwingen plaatsgevonden: de website is gerestyled en Kritiek is Venticare Magazine geworden. Nu is het congres aan de beurt!
 
'Venticare Live' komt meer dan ooit aan de wensen tegemoet: keuze uit één van drie parallelsessies (met bijna alleen maar casuïstiek) of een workshop met blended learning. De Kennisquiz (KAZ) en de Nederlandse Reanimatie Competitie (NRC) zijn er natuurlijk ook weer.
 
Venticare Live vindt plaats op 2 & 3 juni 2016. Voor meer informatie, ga naar de website van Venticare.
NIEUWSBRIEF
DECEMBER 2015
 
In deze nieuwsbrief
 

 
NIET VERGETEN!
Schrijf je in voor een CNE in 2016. Leden betalen slechts € 60,-.
 
 
26 januari 2016
CNE Congeniale Cardiologie
CNE Interventie Cardiologie
 
16 februari 2016
CNE Verpleegkundig Specialisten
CNE Thoraxchirurgie
CNE Wetenschappelijk Onderzoek
 
15 maart 2016
CNE ICD & Elektrofysiologie
CNE Hartfalen
 
22 maart 2016
CNE Vasculaire Zorg
CNE Atriumfibrilleren
 
10 mei 2016
CNE Hartrevalidatie
CNE Acute Cardiale Zorg

20 september 2016
CNE Vasculaire Zorg
  
18 november 2016
CarVasZ 2016
 

Het bestuur van de NVHVV wenst u fijne feestdagen en een mooi 2016.
 
Kerst, Lint, Red, Hulst, Groene, Decoratie, Bes

  
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NEDERLANDSE VERENIGING VOOR HART EN VAAT VERPLEEGKUNDIGEN
WWW.NVHVV.NL
U ontvangt dit bericht omdat u lid bent / bent geweest van de NVHVV of hebt deelgenomen aan CarVasZ of op andere wijze hebt aangegeven op de hoogte te willen worden gehouden van de activiteiten van de NVHVV.