Nieuwsbrief | jaargang 34 | no 339 | april 2020
 
 
In verband met de coronacrisis is Kunstliefde voorlopig gesloten en hebben wij ons tentoonstellings- en activiteitenprogramma gewijzigd. De Atelierroute Utrecht is verplaatst naar oktober. Kijk op onze website en in deze nieuwsbrief voor het aangepaste programma. We wachten de maatregelen af om te kijken wanneer we onze deuren weer verantwoord kunnen openen voor publiek en medewerkers. 
Kunstliefde wenst iedereen sterkte in deze verontrustende tijd. 
We hopen dat kunst je mag troosten en inspireren om de tijd door te komen
en wellicht betekenis te geven. Daarom nu een lekker extra lange nieuwsbrief met veel kunst om thuis te bekijken. 

 
Bekijk alle werken in de tentoonstelling door op de afbeelding te klikken
 

GERUCHT verlengd t/m 31 mei 
07/03 - 29/03
                 
Nu onze ledententoonstelling GERUCHT ivm de coronacrisis helaas niet te bezoeken is, tonen we je graag alle werken online! Bekijk de werken hier.
De tentoonstelling is verlengd t/m 31 mei. 

In GERUCHT tonen kunstenaarsleden van Kunstliefde werk binnen het thema 'gerucht'. De tentoonstelling vindt plaats in het kader van Moesmania2020, een eerbetoon aan de surrealistische schilder en oud-Kunstliefdelid Joop Moesman en ontleent de titel aan zijn beroemdste schilderij. 
Een gerucht is een verhaal dat de ronde doet, maar waarvan de waarheid niet vast staat. De informatie in een gerucht kan variëren van een roddel tot gerichte propaganda. Geruchten kunnen een krachtige en destructieve werking hebben en van grote invloed en ontwrichtend zijn. Temeer omdat de inhoud van een gerucht meestal tijdens de verspreiding verandert. Zaken worden afgevlakt, overdreven of zelfs weggelaten met soms kwalijke en schadelijke gevolgen.
Kortom een spraakmakend en spannend thema verbeeld in verschillende disciplines en vanuit de individuele interpretatie van de kunstenaars.
 
Enkele werken lichten we in deze nieuwsbrief voor je uit.
 
 
 
 
 
 
Het gerucht
Joop Moesman

Het gerucht (1937) is een schilderij van de Nederlandse schilder en oud Kunstliefde kunstenaarslid Joop Moesman (1909 - 1988). 
Afgebeeld in het werk is onder meer een naakte vrouw die over straat fietst met een viool op de bagagedrager.

Het gerucht is wellicht het bekendste werk van Moesman. Het werd in de jaren '50 onder meer afgedaan als ’een min of meer onsmakelijk geval van een textielloze juffer’ en op een tentoonstelling van Kunstliefde op last van de burgemeester verwijderd.
 
 
 
 
 
Moesman Mania
Rik Berkhout
 
Rik heeft zich duidelijk laten inspireren door het werk van Moesman zelf. 
De laatste periode maakt Rik Berkhout schilderijen met daarop 2D patronen die 3D lijken te worden en bijna van het doek af komen. 
Ook in dit werk speelt hij met de ruimtelijkheid van de vorm.
Met een knipoog naar de bilpartij van de textielloze juffer.
 


 
 
 
On Painters
Paul Legeland
 
Bij een gerucht is er in ieder geval sprake van onzekerheid. Er hangt verandering in de lucht, en hoe ga jij je verhouden ten aanzien van die veranderingen. Wat zijn de gevolgen voor jou.
Dat het model voor dit portret een autoriteit op zijn gebied is hoef je als beschouwer niet perse te weten. Ik denk dat het genoeg is om te zien dat het een hoofd is waarvan de krachtige, plastische vorm in groot contrast staat met de uitdrukking in het gezicht. Die uitdrukking houdt het midden tussen angst, aanbidding, verbazing, ontroering, wantrouwen.
De oorzaak daarvoor lijkt zich buiten het beeldkader of in het hoofd te bevinden.


 
 
 
 
 


 
 
Ruby's farewell party
Ljubica Cvoric

Het zou te eenvoudig zijn om te zeggen dat ik dood ging. Maar in feite hebben sommigen gezegd dat het een nabije doodervaring was. Anderen zeiden een mystieke ervaring. Derden een hallucinatie, een verre diepe droom of een verzinsel.
Hoe dan ook, ik ging een poosje weg. En ik bedoel echt weg. De diepte in. 
Duistere ruimte gevuld met licht. Dan onbegrensde onuitputtelijke stilte.
Vredigheid die ik met geen enkel woord kan beschrijven. Bevrijding. 
Een ervaring die boven het leven uitstijgt. 
Het vieren van het leven en het vieren van de dood, en alles wat daar tussen ligt.
En het besef dat geen enkel daarvan bestaat...

 
 
Jullie zijn toch failliet?
Dorothé Arts

Wandsculptuur van gevouwen papier, beschreven met viltstift. De tekst bevat het persbericht dat Kunstliefde na de gerechtelijke uitspraak over de huurverhoging heeft verstuurd.
Er vielen soms echter gaten in de berichtgeving en de informatie kwam bij enkelen ook vervormd over. Vandaar de titel 'Jullie zijn toch failliet?', een opmerking die ik toentertijd een paar heb keer moeten ontkrachten.
 
 
 
 
 
Het gebeurde in de Rijnstraat
Petra Berghorst
 
Uitgangspunt van het werk is de foto die Moesman heeft gebruikt voor zijn schilderij ‘Het Gerucht’. Een foto uit 1909, gemaakt door de vader van Moesman van de Rijnstraat in Utrecht vanaf de Rijnkade. 
Het gerucht van Moesman roept vragen op en laat de kijker zelf invulling geven aan het beeld of een verhaal maken. In mijn werk gaat het verhaal van Moesman verder of wordt afgemaakt; de fiets ligt op de grond, de naakte vrouw zit op een stoel en er is een liggende schaduw op de straat te zien. Het beeld roept, net als bij Moesman, veel vragen op. 
Het werk is opgebouwd uit fluorescerende en zwarte ‘halftone’ dots. Het is nodig om een paar meter afstand te nemen om het werk goed te kunnen zien. Het dwingt de kijker te zoeken naar het visuele beeld om er vervolgens een betekenis aan te kunnen geven.
 
 
 
Verborgen gerucht
Digna Weiss

Vanuit mijn bed kijk ik altijd geboeid naar het beeld van die iets open deur die een stukje van de badkamer laat zien.
Het licht door het kleine raam, de muren die geheimzinnig oplichten.
Muren die iets verbergen, een raam dat licht doorlaat.
En dan die wachtende lege stoel.

Wat gebeurt er achter die muren.
Het wc rolletje verraadt wat verborgen moet blijven.
 
 
 
Zonder titel
Eline Peek
 
Tijdens het werken in mijn atelier had ik last van geklets van de buren. Zodanig, dat ik mee ging luisteren en daardoor werd afgeleid.
Dit paste goed als volgend werk binnen mijn reeks zelfportretten.
Het willen afsluiten voor geluid, geklets van anderen en tegelijkertijd nieuwsgierig worden naar de persoon die naar iets luistert. Dat wat je als kijker niet hoort.
Je wordt buitengesloten wellicht.
Een spel van kijken bekeken, wel niet horen en zien. Nieuwgierig worden.
 

 

Er waarde een gerucht door de stad en alle stedelingen renden rusteloos, redeloos en radeloos door de straten
 
Herman van Doorn
 
 
 
 
 
Sporen van ?... het gerucht gaat
Hendrikje Verbeek
 
Opeens, tijdens een wandeling zag ik een gat in een gemetselde muur van een woonhuis en vroeg me af of er geruchten de ronde deden hoe dat gat er was gekomen. 

 
 
Onthullende stilte /
Hervonden herinnering
Hans Laban

In mijn werken wil ik vooral ingaan op het vermoeden en is de betekenis van Gerucht meer die van het zachte geluid. De etsen vertellen hun eigen verhaal, die associaties kunnen oproepen en mogelijkheden voor verbeelding willen aanreiken. Over de onderlinge relatie valt te speculeren.
 
 
 
Kunstenaars videoportretten op Art Forever

Al jaren maakt Peter Paul van der Houven treffende videoportretten van kunstenaars. Dat doet hij voor Kunstliefde, maar ook in opdracht voor o.a. het Centraal Museum, galeries en andere partijen. Op zijn website Art Forever zijn al deze portretten te vinden. Een rijk archief aan beeld, achtergronden, verhalen en mooie momenten. We lichten er hier een paar voor je uit. 
 
Charles Donker / Grafisch Gezelschap de Luis

 
 
Charles Donker is kunstenaarslid sinds 1964 en grafisch medewerker van grafisch gezelschap De Luis. Een meester-etser, die op onnavolgbare wijze onderwerpen uit de natuur weergeeft. Aspecten van vergankelijkheid lijken in zijn etsten bijna fysiek voelbaar. Hoewel op het eerste gezicht een naturalist pur-sang, gaat het in zijn werk ook om ritme, structuur en abstractie. "Hoe meer je weet van het procedé, hoe onwaarschijnlijker het is wat hij kan" (Peter Hecht, verzamelaar en kunsthistoricus)
Over etsen, fascinatie, detail, over Dirkje Kuik en Joop Moesman.
Bekijk het portret hier. (of klik op de afbeelding)
 
Ter gelegenheid van zijn 80ste verjaardag verschijnt een nieuw, rijk geïllustreerd boek over de etsen van Charles Donker. Meer info is hier te vinden.
 

Semiramis Öner-Mühürdaroglu

 
 
Semiramis is lid van Kunstliefde sinds 2006. De schilderijen van deze in Turkije wetenschappelijk geschoolde kunstenares reflecteren haar complexe achtergrond. 
In 2013 vierde Utrecht het 300-jarig bestaan ​​van de Vrede van Utrecht en kreeg Semiramis de opdracht om het Verdrag in een schilderij vast te leggen. Het portretteert niet alleen de diplomaten, maar ook een vrouw die Utrecht personifieert en drie andere vrouwen die vrede, recht en kunst symboliseren. Door vrouwen en zelfs een kind in het schilderij te plaatsen, creëert Semiramis toeschouwers om zich te identificeren met beelden van het schilderij.
Bekijk het portret hier. (of klik op de afbeelding)
 

Bart Schalekamp

 
 
Bart Schalekamp was deelnemend kunstenaar in de Belofte #14 (2019). Met zijn bewegende installatie 'Cadans' maakte hij indruk. Samen met zijn collega's van Studio ZwartFrame won hij de Kunstliefdeprijs 2019. De jury was onder de indruk van hun samenwerking. Een samenwerking waarin de kracht van drie kunstenaars en het delen van elkaars expertise en ideegoed tot uiting komt in beelden die de link leggen tussen productdesign en beeldende kunst. De Kunstliefdeprijstentoonstelling die zij mogen samenstellen, onderdeel van de prijs, is vanwege de coronacrisis verplaatst naar 2021. Bekijk het portret hier. (of klik op de afbeelding)
 
 
En verder.... verwacht onder voorbehoud*;
 
6 juni t/m 5 juli
Nieuwe Liefde '20 
 
11 juli t/m 30 augustus
Zomercollectie '20 - Ledententoonstelling
 
12 september t/m 11 oktober
Jubileum De Belofte #15* - 15 jaar de Belofte!, een speciale editie
 
17 oktober t/m 15 november
Kunstenaarsboeken
 
Zondag 7 en 14 juni > verplaatst naar zondag 11 en 18 oktober
Atelierroute Utrecht, open ateliers door de hele stad
 
eind augustus / september > verplaatst, wordt nader bekend gemaakt
UtrechtDownUnder, actuele kunst op weer een bijzondere! locatie...
 
 
Verplaatst naar 2021;
 
Kunstliefdeprijs 2019 Studio ZwartFrame
 
*ivm het coronavirus is ons programma onder voorbehoud. Wij zullen steeds moeten kijken naar wat mogelijk is om publiek te kunnen ontvangen en hoe wij onze activiteiten kunnen realiseren. Via onze nieuwsbrief, website en social media houden we je graag op de hoogte.
 

 
 
Atelierroute Utrecht verplaatst naar oktober
 Zondag 11 en 18 oktober 12.00 - 17.00 uur
 
 
 
 
 
 
 
 

Kunstliefde organiseert in 2020 weer de Atelierroute Utrecht. In verband met het coronavirus is deze verplaatst naar oktober.

Meer dan 200 kunstenaars openen weer hun deuren voor het publiek. 

Kunstenaars die zich aangemeld hebben ontvangen via de mail bericht. 

Voor kunstenaars en creatieven die zich nog niet hebben aangemeld: informatie en het aanmeldformulier vind je hier.
 
*in verband met het coronavirus zijn al onze activiteiten onder voorbehoud van wat mogelijk is op dat moment.
 

Informatie ivm coronacrisis voor ondernemers

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Voor ondernemers heeft DePlaatsmaker (verhuur van bedrijfsruimte en ateliers in Utrecht) alle informatie en regelingen in verband met het coronavirus op hun site op een rijtje gezet.
Bekijk hier wat voor jou van toepassing is.
 
 
Hou voor de meest actuele regelingen en maatregelen de sites van de Gemeente Utrecht en de berichten van de Overheid in de gaten.
 
 
 

Hart voor Kunstliefde
 
Waarom vindt Bart Rutten, artistiek directeur van het Centraal Museum, Kunstliefde belangrijk als podium voor beeldende kunst in Utrecht? Wat betekent Kunstliefde voor vele kunstenaars? Bekijk de video en hoor het van hun zelf.
 
Behoud Kunstliefde en kunst in de binnenstad.
Steun Kunstliefde, je bijdrage is onmisbaar.

Ieder jaar worden kunstenaars en kunst-liefhebbers lid van Kunstliefde. 
Daar zijn we heel blij mee! Graag ontvangen we je in de prachtige tentoonstellingsruimte aan de Nobelstraat. 
Ook bedrijven zijn van harte welkom om ons te ondersteunen.

Door lid te worden 
  • maak je deel uit van één van Nederlands oudste kunstenaarsgenootschappen, maar wel eentje in een hedendaags jasje!
  • Je draagt bij aan een belangrijk podium voor kunst en kunstenaars in Utrecht
  • ontmoet kunst en kunstliefhebbers tijdens openingen en boeiende podiumavonden 
  • ontvangt een leuke korting op kunstaankoop en meer
Kijk hier voor meer informatie voor kunstenaars
Kijk hier voor meer informatie voor vrienden / doneren en schenken
Of stuur een mail naar mail@kunstliefde.nl
 
Kunstliefde is een culturele Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).
Giften aan culturele instellingen zijn voor 125% aftrekbaar.
Kunstliefde biedt een podium en ontmoetingsplaats voor kunst, kunstenaars en kunstliefhebbers uit Utrecht en de rest van het land. Opgericht in1807, zijn we één van Nederlands oudste kunstenaars- genootschappen met meer dan 130 kunstenaarsleden en ca 100 kunstlievende leden.
In de prachtige presentatieruimte aan de Nobelstraat is een wisselend programma van ca 10 tentoonstellingen per jaar te zien waarin de focus ligt op hedendaagse kunst, Utrechtse kunstenaars en jong talent. Het project De Belofte voor recent afgestudeerde kunstenaars, vormt een springplank voor jong talent. Ook organiseert Kunstliefde de Atelierroute Utrecht en UtrechtDownUnder.

Kunstliefde is mede-initiatiefnemer van Art Utrecht, het platform voor beeldende kunst in Utrecht, welke in samenwerking met galeries en musea, de zichtbaarheid van kunst en kunstenaars in Utrecht wil vergroten. Art Utrecht organiseert ook ieder jaar Art Meat, het netwerk-event voor professionals in de Utrechtse kunstsector.
 

 
Kunstliefde | Nobelstraat 12A 3512 EN Utrecht | mail@kunstliefde.nl | (030) 231 42 18
Openingstijden: woensdag t/m zondag 13.00 - 17.00 uur
             

Deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Uitschrijven / Gegevens wijzigen