Westerlo - april 2013
Jaargang 3 - nummer 4
 
 Inhoud
 
 
 
 
Onze kinderen veilig online
 
 
In het kader van de Digitale Week (van 20 tot 26 april) organiseren we de lezing "Onze kinderen veilig online".
 
Het internet is voor kinderen en jongeren onmisbaar. Ze zoeken er informatie, spelen coole games, maken een eigen profiel aan, sturen leuke foto's door en chatten met oude en nieuwe vrienden. Maar is het wel veilig allemaal? Hoe kan je als ouder je kinderen begeleiden en ondersteunen in hun internetgebruik?
 
 
i.s.m. Gezinsraad Westerlo -
Child Focus - Opvoedingsondersteuning
 
woensdag 24 april om 20.15u.
 
reserveren gewenst 
014 54 94 62
 
 
 
 
Wereldboekendag: Blind date
 
 
 
Naar aanloop van Wereldboekendag op 23 april verwennen we onze lezers met een boeken blind date.
Als je van 8 tot 23 april een boek, cd of ander werk uitleent, krijg je daarbovenop een blind date mee. Dat is een roman die wij de moeite waard vinden om gelezen te worden.
 
Laat je verrassen en duik in het onbekende!
 
 
 
 
Bibkids : Bibquiz - Jeugdboekenweek - Voorleeskwartiertjes
 
 
 
 
 
 
Onze Bibquiz was een groot succes! 7 ploegen leverden een hevige strijd.
 
De (F)rietjes van Het Rietje haalden een verdiende eerste plaats en mogen Westerlo
vertegenwoordigen op de grote finale op zondag 21 april in Laakdal.
 
We duimen voor hen!
 
Voor sfeerfoto's van onze plaatselijke voorronde: klik op de afbeelding.
 
 
 
 
 
 
De voorbije Jeugdboekenweek was een bron van knutsel-, lees- en spelplezier voor heel veel jonge lezers!
 
De hieraan verbonden wedstrijd leverde een schat aan kunstwerken op die je nog een hele tijd kan bewonderen in onze bib.
 
3B van Tongerlo, klas 3 van Zoerle en klas 1 van Westerlo kaapten met hun knutselwerk een boekenpakket voor de klas weg, en werden getrakteerd op een lekkere verrassing. 
 
Meer foto's vind je achter de afbeelding.
 
 
 
  
 
 
 
 
Tijdens het voorleesjaar organiseren we elke maand voorleeskwartiertjes. Onze vrijwilligers kiezen de mooiste verhaaltjes voor de allerkleinsten en lezen ze voor in de jeugdhoek.
Kom gerust eens luisteren.
 
Deze maand kan je genieten van een verhaaltje op:
 
dinsdag 23 april
om 18.30 u.
(1ste en 2de kleuterklas)
donderdag 25 april
om 18.30 u.
(3de kleuterklas en 1ste leerjaar)
 
 
 
 
 
 
 
Wink@ Westerlo: Passietijd
 
 
Het is passietijd.
De Vlaamse componist Piet Swerts schreef in 1988 zijn Passio Domini Nostri Jesu Christi Secundum Marcum. De componist dirigeerde zelf de eerste opname van dit werk, door koor en orkest van het Lemmensinstituut. 
 
De link met Westerlo staat op de hoes van de cd: een origineel schilderij (1993) van Westelaar Laurent Reypens.
 
 
 
 
 
 
 
Net uit en al in je bib
  
 
 
 herbeluister Peter van Kraaij op Radio 1 bij Ruth Joos
Wat rest: verbluffend debuut van Peter van Kraaij over een gedoemde relatie.
'Ze was zwart. En stil. Doodstil.'
 
Zo begint de verteller het verhaal van zijn ontmoeting met Lin, een jonge Rwandese vrouw in Brussel. Hij wordt halsoverkop verliefd en niet veel later vertrouwt zij hem haar vijfjarige dochtertje Ange tijdens de weekends toe. De zorg voor het kind vervult hem, maar de moeder blijft op afstand, gehuld in een afgrondelijk stilzwijgen. 
 
Langzaamaan maakt Lin hem deelachtig aan haar leven, haar dromen, haar pijn. Uit de flarden herinneringen doemt het schrikbeeld op van de genocide die ze als kind overleefde en die een lange schaduw werpt op hun toekomst samen.
 
'Een mateloze liefde die niet toereikend bleek. Het is de toon die Peter van Kraaij gevonden heeft om zijn verhaal te vertellen die maakt dat deze "tranche de vie" je alle hoeken van de kamer laat zien.' - Josse de Pauw
  
 
Andere blikvangers:
 
De auteur van het succesvolle en verfilmde De eenzaamheid van de priemgetallen schreef met Het menselijk lichaam over de oorlog in Afghanistan. Hierin tekent hij een psychologisch portret van Italiaanse militairen, gevangen tussen verleden en toekomst.
 
Een ogenschijnlijk simpele zaak blijkt complexer dan inspecteur Barbarotti vermoedde. Het tweede leven van meneer Roos is de derde in de fantastische reeks rond deze speurder van Håkan Nesser.
 
Dwerg aan de winkel van Anita Augustin is een roman vol zwarte humor en absurde belevenissen. Vier oudere vrouwen komen van de gevangenis in een verzorgingstehuis terecht. Daar worden ze geconfronteerd met onbekwame vrijwilligers, overspannen personeel, een corrupte directeur en een sadistische hoofdzuster. Het gazon voor het tehuis wordt met meer liefde verzorgd dan de bewoners… ;-)

 
 nieuwsgierig? de eerste pagina's
de website van Saskia De Coster

Wij en ik van Saskia De Coster neemt de hedendaagse Europese mens de maat en beschrijft hoe sterk familiebanden zijn. De auteur verweeft met haar  spitsvondige pen het tragische en het komische in een roman die zowel een literaire Desperate Housewives is als een Europees antwoord op Vrijheid van Jonathan Franzen. Een magistrale kroniek van een manke familie en van deze tijd.
 
Vergeef ons van A.M. Homes laat zien hoe iemand zichzelf kan verliezen en weer terug kan vinden. Het boek beschrijft op onvergetelijke wijze de kracht van persoonlijke verandering. Het is een grootse, tragikomische roman over familie, toeval en verlossing. 
 
Sylvain Tesson had een belangrijk doel in zijn leven: nog voor zijn veertigste wilde hij ervaren hoe het is om als kluizenaar te leven, diep in het bos. Zes maanden in de Siberische wouden is zijn relaas van een periode zonder alle stress van ons drukke en moderne bestaan.
 
 
De bleke koning is de postume roman van de Amerikaan David Foster Wallace die zelfmoord pleegde. Het boek snijdt grote vragen aan, onder meer over de zin van het leven en de waarde van werk en gezin.  
 
In De tedere onverschilligen vertelt Oscar van den Boogaard het verhaal van een jonge leraar, die na een avontuur met een leerlinge zijn baan, zijn vrouw en zijn minnares verliest. Hij neemt van iedereen afscheid en vertrekt naar Napels, waar zijn leven een heel nieuwe wending krijgt.
 
Yumi, Yuxiu en Yuyang groeien op in de nadagen van de Culturele Revolutie. Hun vader, die een voorname functie bekleedt als secretaris van de partij, heeft enkel oog voor zijn zoon. In een door mannen gedomineerde samenleving, waarin vrouwen nauwelijks meetellen, proberen de drie zussen iets van hun leven te maken. Drie zussen van Bi Feiyu. 
een fragment 
 
 interview op Radio 1
 

Missverkiezingen zijn van alle tijden en de drang om de mooiste te zijn is universeel. Fotograaf Jimmy Kets maakte zich ontzichtbaar in de coulissen van de missverkiezingen en nam foto's achter de schermen en op de bühne.
Een fotoboek én tentoonstelling in het Gentse Museum Guislain: Niet Miss.
 
In 1964 al werd het bestaan van het higgspartikel voorspeld. Toch duurde het nog bijna 50 jaar vooraleer het daadwerkelijk werd gevonden. Maar wat zegt dit deeltje over ons universum en waarom was het belangrijk genoeg om er een halve eeuw lang met man en macht naar te zoeken? Wetenschapsjournalist Jim Baggott ging op zoek naar het verhaal achter de ontdekking. Higgs: de ontdekking van het godsdeeltje.
 
 
Mind the Voice: zo leer je zingen! is een compleet hand- en werkboek om lichte muziek te zingen. De oefeningen en technieken leren je hoe je je stem moet gebruiken, maar ook de do's-and-don't die je als zanger(es) onder de knie moet hebben op en naast het podium en in de studio. 
 
Topstarter is een eerste leidraad bij het opstarten van een eigen zaak. Bij wie kun je terecht voor tips en advies? Waaraan moet je denken bij de ontwikkeling van je idee? Hoe begin je aan een businessplan en geraak je aan startkapitaal? Ondernemers uit het gelijknamige programma vertellen hun verhaal en geven handige tips.
 
Ik wil niet meer: waarom we met elkaar moeten praten van Anna Van der Cruyssen is een taboedoorbrekend boek voor iedereen die worstelt met de zin en onzin van het leven. Zij gaat uit van de kracht in elk van ons, niet van de angst.  
 
 

klik voor de website
met leuke extra's
 
 
 
Hans Vandeweghe, te gast bij
Studio Brussel
 
 

Nu ook Lance Armstrong van zijn voetstuk gevallen is, is het topwielrennen meer dan ooit aan bezinning toe. Slikt het publiek dit nog en hoe moeten we alles begrijpen?
Sportjournalist Hans Vandeweghe, nu in dienst van Wielerbond Vlaanderen, schetst de dopingproblematiek scherp, kritisch en verhelderend. Wie gelooft die coureurs nog?: "Een boek dat pijn doet".
 
Geen genade is de geautoriseerde en aangrijpende biografie van een zeer openhartige Andy van der Meijde. Hij bereikte de top van het Europese voetbal én de toppen van waanzin. Hier een fragment.
 
In Anders kijken en luisteren naar kinderen en jongeren vertelt psychotherapeute Lut Celie in aangrijpende verhalen wat ze meemaakt in therapiecentrum De Bleekweide. Daar gaat ze samen met kinderen die even de weg kwijt zijn, op zoek naar de kracht die in ieder jong mens huist. Hier de eerste pagina's.
  
 
Met The Next Day doorbreekt David Bowie tien jaar stilte. De plaat werd, zoals vele voorgangers, geproduceerd door Tony Visconti. 
 
Fourth Corner is het langverwachte debuutalbum van de 25-jarige Belgisch/Amerikaanse Trixie Whitley, dochter van Chris Whitley. Trixie werd enkele jaren geleden ontdekt door Daniel Lanois nadat hij haar eerste demo hoorde. Hij nodigde haar uit in zijn studio en vroeg haar later als lead singer voor zijn all-star band Black Dub.
 
 
 

  klik voor enkele geluidsfragmenten
 

 nieuwsgierig? klik voor de album video trailer
 

Na het project Grinderman is Nick Cave terug met een nieuwe cd. Push The Sky Away is het vijftiende album dat hij samen met The Bad Seeds realiseerde.
 
Het viel al een tijdje op dat Helmut Lotti zijn koers gewijzigd heeft, maar dit is nu ook tastbaar in een 12 tracks tellend album: Mijn hart & mijn lijf.
 
David Byrne & Annie Clarks St. Vincent: twee eigenzinnige artiesten die elkaars muzikale ideeën uitwisselen, afwisselen en aanvullen op Love this Giant. Deze samenwerking wordt tot leven gebracht in de vorm van een wereldwijde live tournee, die op 24 augustus halt houdt in het Paleis van Schone Kunsten te Brussel.
 
Game of Thrones, gebaseerd op de succesvolle boekenserie van George R.R. Martin, is een verhaal over onbetrouwbaarheid en verraad, verovering en overwinning. In het tweede seizoen van deze epische HBO-serie dingen allerlei koningen uit het fictieve continent Westeros naar de IJzeren Troon.
 
Vijftig jaar na "Dr. No", de eerste James Bond Film, maakt topregisseur Sam Mendes (American Beauty) een van de beste Bondfilms ooit. In Skyfall wordt Bonds loyaliteit aan M getest als haar verleden haar komt achtervolgen. 

Indrukwekkend vertolkt door twee monumenten uit de Franse cinema, Jean-Louis Trintignant en Emmanuelle Riva, vertelt Amour het verhaal van twee tachtigers die hun liefde op de proef gesteld zien na de beroerte van de vrouw. Regisseur Michael Haneke kaapte er zijn tweede Gouden Palm mee weg (na Das weisse Band in 2009) en won er de Oscar voor beste buitenlandse film mee. Beklijvend...
 
 
 

 officiële trailer
 

Marcs Mooisten
 
Elke maand schotelt iemand van onze medewerkers je enkele aanraders voor.
 
Een boek dat je écht niet mag missen, een film die er gewoon om vraagt bekeken te worden, een muziekpareltje om van te genieten,...
 
Aan jou om hiervan te proeven!
 
Hier het lijstje van Marc. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Malik Bendjelloul  
 
De film, die afgelopen februari nog de Oscar voor beste documentaire won, vertelt de zoektocht naar Sixto Rodriguez, een Amerikaans folkmuzikant.
 
Begin jaren 70 bracht hij twee albums uit die in de Verenigde Staten compleet in de vergetelheid raakten (6 stuks verkocht!). In Zuid-Afrika werd zijn muziek echter wel opgepikt en zonder dat hij het wist, groeide Rodriguez daar uit tot een echte ster. Hij werd de stem van de anti-apartheidsbeweging en volgens de legende had hij zelfmoord gepleegd op het podium.
 
Twee fans trokken op zoek en vonden hem levend, maar vrij berooid terug in Detroit. Ze overtuigden Rodriguez om naar Zuid-Afrika over te komen en ... het vervolg moet je zelf maar ontdekken op deze schitterende DVD.
 
De soundtrack, een soort "best of" van zijn twee albums, is ook meer dan de moeite: Searching for Sugar Man: een ontdekking!
 
 
 
 
Martin Gayford.
 
De ondertitel vat het boek perfect samen : het vertelt namelijk de wordingsgeschiedenis van een portret, beschreven vanuit het standpunt van het model, Martin Gayford, kunstcriticus en vriend van de schilder.
 
De chronologische neerslag van de gesprekken gedurende de zeven maand durende sessies, bieden een uniek inzicht in de manier van werken van Lucian Freud (1922-2011), achterkleinzoon van Sigmund, vader van Esther, en een van de belangrijkste hedendaagse kunstenaars.
 
 
 
 
 
 
 
  
   
 
 
 
 
Johnny Cash
 
Het derde album in de American-reeks en zijn 85ste(!) in totaal, werd uitgebracht in 2000, drie jaar vóór zijn dood. Cash kampte toen al een tijdje met gezondheidsproblemen maar hij bleef doorwerken en opnemen.
Het is een cd vol covers en inderdaad, zelden brengen covers een meerwaarde, maar dit album is een uitzondering.
 
Opener "I won't back down" van Tom Petty zet meteen de toon en ook de versies van "One" (U2), "The Mercy Seat" (Nick Cave) en "Solitary Man" (Neil Diamond) moeten niet onderdoen voor het origineel.
Pièce de résistance : "Would you lay with me": de ultieme lovesong.
 
 
 
 
Te gast: MOOOV: festivalpreview
 
 
 
 
 
 
De Wereldraad en MOOOV brengen als preview van het nieuwe festival de Braziliaanse debuutfilm "HISTÓRIAS que só existem quando lembradas" van Julia Murat.
 
In deze film brengt een jonge fotografe een aantal nachten door in een afgelegen dorp in de Paraíba-vallei in Brazilië, waar de tijd lijkt stil te staan. De komst van de jonge fotografe, die mysterieuze pinhole foto's maakt, schudt de dorpsbewoners wakker. Dat gebeurt vooral bij de mooie oude Madalena, die zich in een ontroerende scène letterlijk blootgeeft en van een anonieme broodbakster in een uithoek van de wereld verandert in een vrouw die weer tot leven komt.
 
Debutante Julia Murat maakte daarbij gebruik van stemmig natuurlijk licht en omgevingsgeluiden, met een zweem melancholie, die precies de juiste toon aanslaan.
 
 
woensdag 17 april om 20.15u.
 
toegang: 2 euro
met inleiding en nabespreking
 
organisatie: Wereldraad Westerlo -Provincie Antwerpen - MOOOV
 
 
Te gast: GPS in de sport
 
Gps-toestellen worden steeds vaker gebruikt tijdens sportactiviteiten. Daarom organiseert de sportdienst samen met Autonoom ProvincieBedrijf Sport (APB Sport) hierover een infosessie.
 
Je komt er te weten welke modellen en soorten er zijn, wat je kan met smartphones en waarvoor je moet opletten. Ook demo's van  routeprogramma’s komen aan bod en je leert hoe je fietsroutes kan downloaden of een eigen route maken.
 

donderdag 25 april
van 19u.-22u.
 
inschrijven tot 18 april 
 
toegang: 15 euro
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sluitingsdagen
 
Vandaag, 1 april (Paasmaandag), is de bib gesloten. Vanaf morgen staan wij uiteraard weer volledig tot uw dienst! 
 
 
 
 
 
 
Wist je dat...?
 
 
 
... je onderaan op de startpagina van onze website de laatste aanwinsten kan bekijken? Je kan selecteren op laatste jaar, maand, 2 weken of zelfs deze week.
 
 
 
 
 
 
 
 
Kasteelpark 5 - 2260 Westerlo - info@bibwesterlo.be - 014 54 94 62
Wens je deze nieuwsbrief niet langer te ontvangen, klik dan op de link hieronder: