maart 2017
 
In deze nieuwsbrief staat een stuk over het effect van castratie en sterilisatie op gedrag, uitleg over leptospirose en de ziekte van Weil, een verplichte cursus en breaksticks.
 
Veel leesplezier toegewenst!
 
Castratie en sterilisatie - een wondermiddel?
 
Er gaan helaas heel veel verhalen over castratie en sterilisatie de ronde. Zo zou het de snelle oplossing zijn voor allerlei gedragsproblemen. Helaas, zo'n quick fix bestaat niet. Wel kán het in sommige gevallen ondersteunend werken bij training.
 
Stanley Coren zocht uit wat er nou waar is van alle claims over sterilisatie en castratie. Hij zocht antwoord op de vraag of sterilisatie/castratie zorgt voor gedragsveranderingen bij de hond. Zijn conclusie op basis van uitgevoerde wetenschappelijke onderzoeken?
 
- uit studies blijkt dat gesteriliseerde en/of gecastreerde honden 20-50% méér agressie vertonen, zowel reuen als teven.
- ook blijkt dat angst toeneemt met wel 33%.
- opwinding of (hyper)activiteit neemt toe met 8%
 
Het enige positieve aspect van castratie/sterilisatie is een afname van 68% van het markeren.
 
Wauw... dus eigenlijk alle vooroordelen over castratie en sterilisatie worden tegengesproken! Een goedbedoelde quick fix is dus eigenlijk een schop na!
 
Neem dit maar eens mee in je afweging om je hond te laten "helpen".
 
Leptospirose
Het is weer voorjaar aan het worden, al voel je dat nog niet altijd als je 's ochtends buiten bent. Maar langzaamaan wordt het weer langer licht en wat warmer. Sommige honden kunnen niet wachten om het water weer in te duiken. Denk je daarom op tijd aan het checken van de vaccinaties van je hond?
 
Met name lauw stilstaand water is een bron voor de bacterie die leptospirose overdraagt. Leptospirose is de veroorzaker van de ziekte van Weil, een ziekte die voor diverse klachten zorgt, zoals diarrhee, braken, gewrichtspijnen, vermoeidheid en koorts. Het negeren van deze symptomen kan leiden tot nierschade en zelfs de dood.
 
Maar ook over het (nieuwe) vaccin tegen leptospirose is veel gezegd, zo zou het middel mogelijk voor ergere klachten zorgen dan de kwaal.
 
Wat is hier nu van waar, waar moet je op letten? Lees alles hierover in het artikel op Doggo en laat je goed informeren!
   
 
Verplichte cursus voor hondeneigenaren?
 
Met het advies van de RDA om bijtincidenten terug te dringen is een hoop ophef gekomen. Voorstanders zijn bang dat de maatregelen niet uitgebreid genoeg zijn en dringen aan op een totaal houdverbod van hoogrisicohonden, terwijl tegenstanders bang zijn voor een ware heksenjacht en aandringen op andere maatregelen.
 
Een van de oplossingen die veel genoemd wordt, is een verplichte cursus voor hondeneigenaren. Hierin worden niet alleen aangeleerd hoe je hondengedrag kan herkennen en interpreteren, maar er wordt ook getraind en onderlinge etiquette aangeleerd.
 
Zwitserland heeft al zo'n verplichte cursus. Een nieuwsbericht uit september 2016 berichtte dat onderzoek uitwijst dat dit helaas geen effect heeft gehad op het aantal bijtincidenten in het land.
 
Ondanks deze uitkomst lijkt het me op meerdere vlakken toch geen slecht idee als zo'n introductiecursus verplicht wordt gesteld. Al is het maar om meer wederzijds begrip te creëren!
 
Breakstick
Ben je bang dat je hond ooit in een gevecht belandt, waarbij een van de twee honden niet meer loslaat? Koop dan een breakstick, zodat je de bijtende hond kan laten lossen. Op deze website zijn ze te koop, bekijk daar ook het filmpje van hoe je een breakstick kunt gebruiken!
 

 
Heb je op- of aanmerkingen over deze nieuwsbrief? Stuur ze gerust naar me op (marij@stolpgedragsadvies.nl).
 
Tot de volgende nieuwsbrief!
Groetjes,
Marij Stolp

Stolp Gedragsadvies - www.stolpgedragsadvies.nl - 06-50465821