Sports Media's Newsflash

23 april 2020# 2
border.gif


gymwall.jpg


 

 

 

 

 


"Hoe kunnen leerkrachten L.O. tijdens de lockdown hun leerlingen in beweging houden?" ( vervolg )


Uit het veld kregen wij van Jennifer Nuij - docente bewegingsonderwijs in Amsterdam - een uitgewerkt, uitgebreid en zeer bruikbaar document " Sportjournaal " met het thema Olympische Spelen dat door leerlingen (of spelers!) gedurende een periode van 3 of 4 weken kan worden gebruikt om thuis veel(zijdig) te bewegen (met behulp van de BMS* van het ASM*).

Een 36 pagina's tellend document met 6 onderdelen:

- Onderdeel 1 en 2 zijn interviews met coaches en spelers uit de topsport, waaronder Marc Lammers, Johan de wit, Jelle Buisman, Angela Malestein en Calvin Stengs (AZ).

- Onderdeel 3 bevat 3 challenges met de grondvorm van bewegen 'balanceren en vallen'.

- Het 4de onderdeel is de workout of de week: een persoonlijke (Olympische) samenstellen op basis van 10 grondvormen van bewegen en alle Olympische sporten (en een crossfit workout van Danny Wals).

- Onderdeel 5 en 6 waarborgen het sociaal emotionele welbevinden van onze leerlingen. Deze rubrieken besteden aandacht aan resp. ontspanning/ mindfullness en lifestyle. Bij het onderdeel lifestyle wordt besproken o.a. de ramadan besproken.

Het doel van dit Sportjournaal ( klik hier ) is dat leerlingen zelf een drieweeks programma gaan samenstellen waarin de tien verschillende grondvormen van bewegen terugkomen.

Het Sportjournaal wordt in twee versies uitgebracht: een extended version en een short version.

De extended version ( klik hier ) bevat meer uitgebreide instructies en interviews met twee bondscoaches, een voormalige bondscoach en enkele topsporters. Absoluut een aanrader!

Voor de leerlingen is de extended version teruggebracht naar een short version ( klik hier ) opdat dat het gebruik makkelijker maakt.

Het is raadzaam om beide versies tegelijk te delen, waarbij je de leerlingen (of spelers) kunt verwijzen naar de extended version voor meer instructie, samen met de (persoonlijke Olympische) workout-kaart ( klik hier ). Je kunt als docent en/of trainer zelf een doelstelling bij het journaal bedenken die haalbaar is bij de eigen (werk)situatie en doelgroep.


Jennifer Nuij is ook auteur van "Turnen voor beginnerz".

Foto Jennifer


*Basic Movement Skills (BMS) ( meer uitleg: Study Smart )

*Athletic Skill Model (ASM) ( meer uitleg: KVLO)sport-en-spel.jpg