mei 2017
 
In deze nieuwsbrief staat een stuk over clickertraining, het gebruik van de juiste beloningswoorden, hoe je hondengeur tegengaat en een handige waterfles voor onderweg.
 
Veel leesplezier toegewenst!
 
Marker: clicker versus stem
 
Een collega van me liep eens met haar hond in het bos. Haar hond was aan het spelen met een andere hond en dwaalde wat af. Ze pakte haar jachtfluitje, floot eens en haar hond kwam direct terug. De eigenaar van de andere hond keek met open mond toe, slikte eens en vroeg toen: "is dat fluitje te koop?".
 
Een mooie anekdote, waarbij je je gelijk moet beseffen dat het natuurlijk geen wonderfluitje was. Het was enkel een hulpmiddel bij een goed aangeleerd commando.
 
Hetzelfde geldt voor clickertraining. Voorstanders lopen ermee wég, critici benoemen dat het wel lastig is dat je altijd een clicker op zak moet hebben. Clickertraining is eigenlijk niets anders dan met een betekenisloos signaal aangeven dat de hond iets lekkers krijgt. Hierdoor krijgt het signaal zelf betekenis. Door het signaal precies op het moment te geven dat je hond gewenst gedrag vertoont, versnel je het leerproces. Je kan immers veel secuurder timen en dus belonen.
 
Maar is zo'n speciale clicker wel nodig? Nee, zegt Stanley Coren van de University of British Columbia. Hij heeft onderzocht dat honden net zo snel leren met een click als met een woord. Sterker nog, élk signaal is goed, dus ook een gebaar of een lichtflits werkt. Kies dus vooral zelf wat bij jou en je hond past!
 
Goed zo, rothond!
Ook ik leer nog regelmatig bij. Zo vertelde ik vroeger tegen mijn cursisten: als je hond na lang treuzelen bij je komt, wees dan niet boos. Je mag best even schelden, maar doe dat dan op een hoge, vrolijke toon.
 
Maar in deze video tonen wetenschappers juist aan dat niet alleen de toon, maar ook de daadwerkelijke woorden ertoe doen als je je hond beloont. Het beloningscentrum van de hond wordt alleen geactiveerd bij de juiste combinatie van toon en woorden. Wauw, ze begrijpen dus écht veel meer dan we denken!
   
 
Voorjaarsschoonmaak!

 
Nu het weer wat lekkerder weer wordt, ben ik druk bezig om het huis eens uit te mesten. Zakken vol spullen die we toch nooit gebruiken zijn al naar de kringloop verdwenen en emmers vol stof komen van plekken waar we nooit zuigen. Lang leve een verbouwing!
 
Maar nu komt het: heb je het beneden eindelijk helemaal aan kant, lekker gedweild... het ruikt naar bloemetjes! Loopt de hond langs, wég lekkere frisse geur! Sira is dan al ruim 13 en ruikt echt als een oude hond, maar er zijn heel veel oorzaken van lichaamsgeur bij honden. Sommige zijn heel eenvoudig op te lossen. Lees dit artikel van Doggo maar eens!
 
Water onderweg
Er zijn veel types drinkflessen voor honden, maar deze vind ik eerlijk gezegd er wel erg handig uitzien! Hoe lossen jullie dit op onderweg?
 
 

 
Heb je op- of aanmerkingen over deze nieuwsbrief? Stuur ze gerust naar me op (marij@stolpgedragsadvies.nl).
 
Tot de volgende nieuwsbrief!
Groetjes,
Marij Stolp

Stolp Gedragsadvies - www.stolpgedragsadvies.nl - 06-50465821