Nieuwsbrief MeesterMichael.nl
mei 2019
Nr. 104

 
 
 
Kraak 'm - Online Escape Rooms
 
 
 
 
Op Kraak 'm vind je "Escape Room"-achtige games. Kinderen vinden het geweldig om de codes te kraken. 
Samenwerken, creatief denken en andere 21st century skills komen op een speelse manier aan bod.
Vraag een gratis account aan! 
www.kraakm.nl
 
filetransfer.kpn.com
Voor alle docenten, die vaak grote videobestanden moeten versturen en bij ⁦?WeTransfer⁩ nét een paar MBtjes missen > ⁦?KPN⁩ heeft een platform gelanceerd waarbij je nu tot 4GB bestanden kan versturen. 
 
 
 
Prentenboeken
 
Prentenboeken voor kleuters
vind je HIER
Natuurlijk kun je die ook voor alle leeftijden vinden op MeesterMichael.nl
 
Gratis onderwijs-special
Weekblad De Groene Amsterdammer buigt zich 9 mei in een dubbeldikke uitgave over de toekomst van het onderwijs: ‘Wat willen we onze kinderen leren?’ Met onder meer artikelen over burgerschapsonderwijs, de toetsmanie, 21st Century Skills, klassikaal versus personalized leren en segregatie in het onderwijs.
Bent u een docent dan krijgt u deze special gratis toegestuurd.
 
 
 
 
Grafieken maken
 
 
 
Met het volledig gratis online Charity Beta kun je eenvoudig acht soorten grafieken maken en downloaden en vervolgens gebruiken bij je lessen op je digibord en of zelfgemaakte werkbladen. Registratie is niet nodig; je kunt direct aan de gang.
Meer uitleg vind je HIER

 
Filmpje: het 'harige' alfabet
Een grappig filmpje over het alfabet

 
Nepnieuws
 
Wanneer is iets nepnieuws? Die vraag stelden we aan kinderen uit de bovenbouw. Er valt nog veel uit te leggen, dat is wel duidelijk. Daar kunnen lessen over dit thema goed bij helpen!


 
MyProwise
Met de splinternieuwe website MyProwise heb je als leerkracht de beschikking over een platform vol gratis lesmateriaal.
Je kunt er terecht voor kant-en-klare en direct inzetbare Presenter-lessen, leerlijnen en instructievideo’s.
MyProwise bevat lesmateriaal voor alle leeftijden, werkvormen en vakgebieden.
 
 
4 & 5 mei
 
 
 
Links over dodenherdenking en bevrijdingsdag
 
In de videoserie 'Jong in oorlog' vertellen ooggetuigen over hun kindertijd in de Tweede Wereldoorlog. De filmpjes duren ongeveer 10 minuten. Ze zijn door het Nationaal Comité 4 en 5 mei, in samenwerking met Schooltv, ontwikkeld voor gebruik in de klas.
 
'Jong in Oorlog' digitale lessen
Bij de filmpjes van Jong in Oorlog zijn digitale lessen beschikbaar. Het zijn ‘flipping the classroom’ lessen waarbij leerlingen in groepjes of individueel de films bekijken en opdrachten maken. Ook kunnen de lessen klassikaal doorlopen worden waarbij de leerlingen via een laptop, tablet of telefoon hun antwoorden aanleveren en deze op het digibord zichtbaar worden om gezamenlijk te bespreken. De lessen zetten de leerlingen aan het denken over vrijheid, oorlog, keuzes maken en meer.
De digitale lessen vind je HIER:
 
Interactieve schoolplaat
Wat gebeurde er in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog? In deze schoolplaat vertellen ooggetuigen hoe het was om als kind de oorlog mee te maken. Zoom in op de kaart en ontdek de belangrijkste concentratiekampen, bombardementen en veldslagen in Nederland van 1940 tot 1945.
Het is ook mogelijk om de filmpjes 'Jong in Oorlog' op deze interactieve schoolplaat te bekijken. Aan de kaart zijn naast zestien video's met ooggetuigen, verschillende informatieve video’s gekoppeld uit het Schooltv-bestand. De kaart is goed bruikbaar op een digibord.
 
Moederdag
Al snel in mei (12 mei) is het weer moederdag. Natuurlijk maak jij voor de liefste moeder van de wereld iets moois, of speel je een moederdag spelletje. Ook kun je zien hoe moederdag vroeger werd gevierd.
 
 
 
 
Chat met Willem van Oranje
 
 
 Alle vragen aan Willem van Oranje (1533-1584) kun je kwijt op chatmetwillem.nl. Op zijn geboortedag, 24 april, komt Willem de Zwijger virtueel tot leven dankzij een slimme educatieve chatbot. Makers Helpr en ThiemeMeulenhoff wekken hiermee onze Oranje-geschiedenis tot leven voor iedereen die interesse heeft in de wortels van ons Koningshuis.
Waarom heet u eigenlijk Van Oranje? Met wie was u getrouwd? Hoe zat dat met de Akte van Verlatinghe? Hoe kwam u aan uw einde? Wat is je lievelingshuisdier? Het zijn zomaar wat vragen die je zou kunnen hebben aan Willem van Oranje alias Willem de Zwijger. Onze Vader des vaderlands loodste de Nederlanden door de Tachtigjarige Oorlog, wat uiteindelijk uitmondde in de onafhankelijkheid in 1581. Op chatmetwillem.nl kunnen bezoekers van alle leeftijden vragen stellen aan Willem van Oranje. De virtuele Willem beantwoordt de vragen direct online.
 
ImageToVideo
Met de gratis webtool ImageToVideo kun je van maximaal 30 foto's een leuke video maken en je kunt er zelfs een muziekje aan toevoegen. Je hoeft je niet te registeren, dus je kunt zo aan de gang.
Meer uitleg vind je HIER
 
 
 
 
Cursus Word en PowerPoint 2016 !!!
 
Hier vind je een cursus Word en een cursus PowerPoint. Je kunt kiezen uit de versie 2003, 2010 en sinds kort ook 2016 !
Het zijn makkelijke cursussen voor leerlingen (en leerkrachten.) Hier leren ze snel (binnen een paar uur) en zelfstandig met de meest gebruikte onderdelen van het programma te werken. Deze cursus is gemaakt door meester Michael zelf.
 
Prentenboeken
Een prentenboek afspelen op je digibord is echt super leuk (en soms ook wel even makkelijk voor de leerkracht)
Alle prentenboeken op meestermichael.nl zijn op alfabet gesorteerd. Klik maar HIER
Nog meer prentenboeken vind je HIER 
 
 
 
ParnasSys  (toetsen in JSON-bestand)

 
Op MeesterMichael.nl staan vele toetsen om in ParnasSys te importeren.
Natuurlijk zijn alle toetsen omgezet naar het nieuwe JSON-bestand. Kijk maar op deze LIJST
Ook staat er een pagina met UITLEG-FILMPJES 
Op deze pagina wordt geprobeerd om op een eenvoudige manier leerkrachten door middel van een filmpje wegwijs te maken met ParnasSys. .
 
Filmpjes bij de methode
In 2 tellen een Filmpje dat precies aansluit bij jouw les. Kies eerst je methode die je gebruikt en klik dan op je groep. Vervolgens zoek je het hoofdstuk waar je bent en klik je op het filmpje. Makkelijker kan het volgens mij niet. Alle filmpjes staan keurig geordend op methode, klas, hoofdstuk en les. Dus bijv. 'Bij de tijd',  groep 7, hoofdstuk 6, les 2......... klik ......... en je hebt een filmpje dat bij deze les past en het voor de kinderen een stuk leuker en duidelijker maakt.
Ps als je zelf nog links van filmpjes hebt .... ze zijn erg welkom.
 
 
 
 
 
 

In 2 tellen een Filmpje dat precies aansluit bij jouw les. Kies eerst je methode die je gebruikt en klik dan op je groep. Vervolgens zoek je het hoofdstuk waar je bent en klik je op het filmpje. Makkelijker kan het volgens mij niet. Alle filmpjes staan keurig geordend op methode, klas, hoofdstuk en les. Dus bijv. 'Bij de tijd',  groep 7, hoofdstuk 6, les 2......... klik ......... en je hebt een filmpje dat bij deze les past en het voor de kinderen een stuk leuker en duidelijker maakt.
Ps als je zelf nog links van filmpjes hebt .... ze zijn erg welkom.
 
 
 
 
 
 

 
 
Weet je ook nog iemand die het leuk zou vinden om deze nieuwsbrief te onvangen? Klik dan op de volgende link:
 
Wil je nog eens een oude nieuwsbrief doorlezen? Klik dan HIER.
 
IN DEZE NIEUWSBRIEF
 
Op internet zijn heel veel leuke educatieve websites voor leerlingen en leerkrachten in het basisonderwijs. Op de site www.meestermichael.nl staan ze voor de leerlingen allemaal mooi geordend op groep en vak  en voor de leerkrachten op bouw en vak. Ook is er een digibord gedeelte. Hierop staan leuke lessen en oefeningen voor op het digitale schoolbord. 
Ga naar:
Ga naar:
  
Filmpjes van Teleblik en Beeldbank keurig geordend op methode, klas, hoofdstuk en les.
Allemaal GRATIS.
Ontvang de Gratis Nieuwsbrief 
 
Oude nieuwsbrievenn lezen of aanmelden voor deze nieuwsbrief... Klik HIER
Sponsor

 
Sponsor

 
 
CURSUS
Hieronder vind je een cursus Word en een cursus PowerPoint. Je kunt kiezen uit de versie 2003, 2010 of de nieuwste 2016
Het zijn makkelijke cursussen voor leerlingen  (en leerkrachten.) Hier leren ze snel  (binnen een paar uur) en zelfstandig met de meest gebruikte onderdelen van het programma te werken.  Deze cursus is gemaakt door meester Michael zelf.
 
 

 
Heb je een vraag, tip of opmerking, dan kun je mailen naar:
BEZOEK DE SITE

www.MeesterMichael.nl
Dank u voor uw aandacht,