En Rymdstation på Tokalynga Teaterakademi!!!
 
 Teater Albatross har inte skickat ut nyhetsbrev på länge. Tyvärr! Vi har haft fullt upp med turnéer framför allt i Sverige, men det har också blivit resor till Italien och Ryssland. Turnén till Ryssland var mycket intressant. Också ett stort spel vi gjort med eleverna på Åsaskolan i Halland. Den Judiska Festivalen var också något alldeles extra.   

 

Vi återkommer om dessa händelser, Rysslandsturnén var fantastisk, nu vill vi dock sprida info om detta:  

För första gången spelar Rymdstationen sin föreställning… 

Teater Albatross har inte skickat ut nyhetsbrev på länge. Tyvärr! Vi har haft fullt upp med turnéer framför allt i Sverige, men det har också blivit resor till Italien och Ryssland. 
Turnén till Ryssland var mycket intressant. Också ett stort spel vi gjort med eleverna på Åsaskolan i Halland. Den Judiska Festivalen var också något alldeles extra.

https://www.facebook.com/tinna.olafsdottir.16/videos/1056908347675735/?pnref=story

Vi återkommer om dessa händelser, Rysslandsturnén var fantastisk, nu vill vi dock sprida info om detta:

För första gången spelar Rymdstationen sin föreställning…
 
Rymdstationen, en grupp unga skådespelare från Nordiska Folkhögskolan, har varit nästan ett år på Tokalynga Teaterakademi, Teater Albatross hemvist. En slags långvarigt residens. Det har varit en omtumlande tid. Tretton intensiva, vänliga, optimistiska människor har delat Albatross värld. Jag måste passa på att tacka Svante Grogarn, ansvarig för teatern på Nordiska Folkhögskolan, tacka honom för hans innovativa sätt att tänka, då detta gett eleverna denna chans: ett år då de själva kunnat lägga upp sin undervisning. De har själva styrt allt från maten de skall äta, till arbetstider, lärare, teman för undervisningen och städning. Dessutom har de tagit hand om Albatross nya kelgris, hunden Cora och Gunnars katter… Jag har själv varit deras lärare några dagar, det var suggestivt. De är mycket passionerade.

Så, jag uppmanar er: KOM TILL TOKALYNGA  LÖRD 14 ELLER SÖND 15 MAJ!

Inträde är pengar i hatten!

För Teater Albatross, Robert Jakobsson

Ps. Eftersom jag själv nu arbetar med Sovjetunionens historia är naturligtvis denna, Rymdvarelsernas historia, för mig extra intressant.
 

Rymdstationen scenkonst ger De sista vittnena
 
SPELAS
14 MAJ - 18.00 - Gunnarp - Tokalynga Teaterakademi - PREMIÄR!!
15 MAJ - 13.00 - Gunnarp - Tokalynga Teaterakademi
21 MAJ - 19.00 - Varberg - Teater Halland
23 MAJ – 19.00 - Uddevalla - Regionteater Väst
24 MAJ – 14.00 - Uddevalla - Regionteater Väst
27 MAJ - 19.00 - Stockholm - Tegelscenen
28 MAJ - 19.00 - Stockholm - Tegelscenen
29 MAJ - 15.00 - Stockholm - Tegelscenen
1  JUNI - 19.00 – Göteborg - Teater Smuts

 
 
Svetlana Aleksijevitj har i intervjuboken De sista vittnena samlat 101 berättelser om barn i krig. Barn som flyr, som möter död och förstörelse, som svälter. Men också barn som leker, skrattar och känner hopp. Barn som tar hand om varandra. Berättelser om barn som aldrig fick lov att vara barn. Det vi får möta är vad som finns kvar hos de nu vuxna människor som Aleksijevitj har träffat och intervjuat.

Historien vittnar om blodiga krig och våldsamma händelser. Om gränsdragningar och om murar. Barn var tvungna att fly sina hem och gömma sig för vapnen då. Barn är tvungna att fly sina hem och gömma sig för vapnen idag. De berättelser som Svetlana samlat in berör på djupet och det är svårt att hålla känslorna tillbaka när en läser dem. Men de vittnar också om mänsklighet och värme. Om längtan. Kriget sett ur ett barns ögon tycks ofta oförståeligt. Våldet och uppdelningen av människor verkar alldeles banalt och närheten är det enda som blir förståeligt.

”Vad jag har kvar av kriget? Jag förstår inte vad främmande människor är för något, eftersom jag och min bror växte upp bland främmande människor. Det var främmande människor som räddade oss. Och hur skulle de kunna vara främmande för mig? Alla människor är närstående.”

Genom att ge sceniskt liv åt dessa berättelser vill vi skapa utrymme för tankar och reflektion. Kan vi genom andra världskrigets vittnen generera förståelse inte bara för de människor som upplevt krig, utan också för de människor, och barn i synnerhet, som upplever krig idag? De barn vars röster inte hörs. Vars röster försvinner någonstans i bruset mellan alla ”ordning och reda” och ”passkontroll på freda”.
 
Scenkonstgruppen Rymdstationen har sedan september varit bosatta och stationerade på Tokalynga teaterakademi i Halland där vi undersökt en mängd konstnärliga uttryck och former för gestaltande. Under våren har vi arbetat utifrån Svetlana Aleksijevitjs bok De sista vittnena som är en del av hennes svit Utopins röster mot en scenisk produktion. Vi påbörjade vårt sceniska undersökande i början av mars och  har tillsammans med vår regissör Ulrica Almgård Z och vår koreograf Soledad Howe jobbat fram föreställningen som har premiär på Tokalynga teaterakademi den 14 Maj.

En gång ställde Dostojevskij frågan: Kan fred, vår lycka eller ens en evig harmoni rättfärdigas, om en enda liten tår har fällts av ett oskyldigt barn för att skapa det hållbara fundamentet för dem? Och han svarade själv: Inget framsteg och ingen revolution kan rättfärdiga en sådan liten tår. Och inget krig. För den väger alltid tyngre.
En enda liten tår…”


Premiären är i det legendariska teaterhuset Tokalynga, i Ätran, (dit en kommer med buss från Varberg eller Falkenberg) eller Kinnared (dit en kan åka om en kommer från Stockholm). Kommer du med egen bil så är adressen Gunnarp 403.

Det finns möjlighet att övernatta

BILJETTER

Rymdstationen tillämpar fri prissättning och du betalar efter föreställningen själv vad du känner för.

Mejla namn, antal platser, telefonnummer och vilken dag du vill gå till Rymdstationenscenkonst@gmail.com för att boka biljetter.
 
 
 
Teater Albatross sedan 1984
 
 
Följ oss på Facebook - Teater Albatross

Teater Albatross
Gunnarp 403, 310 61 Ätran
0346-604 90 eller 0703-16 95 30