gedichten - levensverhalen - creatief schrijven - schrijfprojecten - schrijftijd - schrijfpad

Poëzie op het menu... en meer
Gassel, 20 september 2017 
contact: info@mbcommunicatie.nl

 

Er staat veel poëzie op het menu: in mijn leven en in deze nieuwsbrief. Misschien is bezig zijn met gedichten één van mijn manieren om iets van het leven te begrijpen. Juist woorden en zinnen die ik niet helemaal met het hoofd kan volgen, maken dingen voelbaar en geven betekenis. Het wit op de bladzijde zorgt voor rust, maar raakt ook aan het onzegbare.

Poëzie om te schrijven, om over te vertellen en om naar te luisteren. En wat breder: schrijven dat verder brengt. Dat draag ik ook uit in 'Het Schrijfpad': een tweedaagse training in oktober voor coaches/trainers/begeleiders die willen werken met krachtige schrijfoefeningen. 
 
Welkom bij mijn activiteiten.
 
Schrijfgroet,
Monica Boschman
 
 
 
Zondag 24 september
Poëtisch ontbijt in Wereldtuin Verdeliet
 
Gedichten, muziek en een eerlijk ontbijtje. Dat is het recept van het poëtisch ontbijt, dat ik al een paar jaar organiseer in Wereldtuin Verdeliet.
 
Zondag a.s. treed ik op met de dichters Rinske Kegel en Marjolein Pieks. Er is gitaarmuziek van Felix Gayet. Een aanrader voor de zondagochtend, ook leuk om iemand cadeau te geven en samen te gaan.
 
Het programma duurt van 9.30 tot 11.30 uur, deelname kost € 12,50 euro per persoon, inclusief eten en drinken. Aanmelden kan tot en met donderdag a.s. via e-mail: info@verdeliet.nl
 

 
Vrijdag 29 september
Workshop Schrijven tussen paarden
'Zo stonden wij tegen het krakende hek
zo buiten de wereld als paarden’
(Rutger Kopland)
 
Op vrijdag 29 september a.s. verzorg ik met Jolande Das de workshop 'Schrijven tussen paarden’.
Wat laten paarden ons zien? Al schrijvend tussen de paarden kom je op woorden, gedichten en verhalen. Woorden die verder reiken… 
Kijkend en lopend tussen de paarden doe je inspiratie op voor je teksten. We doen krachtige schrijfoefeningen en lezen teksten aan elkaar voor. In de loop van de dag krijg je ook een korte individuele sessie tussen de paarden. 
De dag is bij Jolande Das, Tussen de paarden. De workshop duurt van 10.00 tot 16.00 uur. Het adres is: Tussen de Paarden, Torenstraat 4, 5438 AP Gassel (Gemeente Grave, Noord-Brabant). De workshop ‘Schrijven tussen paarden’ kost € 90,00. Inschrijven kan via e-mail: info@mbcommunicatie.nl.
Laat het weten als je vragen hebt.
 
 
Vanaf dinsdag 10 oktober
Gedichtencursus op 5 dinsdagavonden 
 
                   
Ga je mee op dichterspad? In 5 bijeenkomsten verken je je eigen vorm, stijl en mogelijkheden bij het schrijven van gedichten. Je kunt aan losse gedichten werken of aan een cyclus.

Elke avond laten we ons door een aantal gedichten van één (bekende) dichter inspireren om zelf verder te komen. In elke bijeenkomst krijg je opdrachten die je op gang helpen en je creativiteit prikkelen. We bespreken kort het werk van de dichter van de avond en uitgebreid de eigen gedichten. Gedichten die we thuis schrijven, sturen we elkaar voor de bijeenkomsten toe via e-mail.
 
Kortom, een heerlijke manier om verder te komen met je eigen gedichten. Aan deze cursus kunnen maximaal 7 mensen meedoen. Inschrijven kan via e-mail: info@mbcommunicatie.nl.

Plaats: Schrijfhuis Gassel
Dag en tijd: 5 dinsdagavonden van 20.00 - 22.00 uur
Data: 10 oktober, 24 oktober, 7 november, 21 november en 12 december 2017
Kosten: 100 euro
                      
 
 
Schrijfoefeningen voor training, coaching en begeleiding
Donderdag 19 en vrijdag 20 oktober
In de inspirerende training ‘Het schrijfpad’ ontdek je als trainer, begeleider of coach wat je met schrijfoefeningen kunt bereiken. Zowel in groepen als in individuele begeleiding. In de training krijg je volop tips, oefeningen en inspiratie, ook als je al met schrijfoefeningen werkt. Je ontdekt wat een schrijfopdracht echt krachtig maakt, hoe je in stappen kunt werken en hoe je schrijven kunt inzetten voor o.a. het versterken van kernboodschappen, het ontdekken van verlangens en het vinden van de rode draad. De training is ook heel geschikt voor mensen die met levensverhalen werken of ondersteunen bij rouwverwerking. Er is ruimte om casussen in te brengen over je eigen doelgroep en werkveld.
 
2-daagse training voor coaches/begeleiders/trainers
 
De training ‘Het schrijfpad’ is op een mooie locatie in Brabant: de Schaapshoeve in Langenboom. Beide dagen werken we van 10.00 - 17.00 uur, er kunnen maximaal 10 mensen meedoen.
 
Deze training kost € 325,00. Een overnachting is niet bij de prijs inbegrepen, lunch en materialen wel.
Inschrijven kan via e-mail: info@mbcommunicatie.nl. Mail of bel gerust als je meer wilt weten over mijn visie en werkwijze.
(Installatie Chiharu Shiota) 
 
 
Max Porter en vertaler Saskia van der Lingen hebben met 'Verdriet is het ding met veren' de Europese Literatuurprijs 2017 gewonnen! De jury prijst het vernuft van deze roman, die op een originele manier aangrijpend is zonder ook maar een moment sentimenteel te worden.
Eerder dit jaar ontwikkelde ik bij dit bijzondere boek een online schrijfprogramma waaraan je nog steeds kunt meedoen. Daarnaast verzorg ik op 2 november a.s. een schrijfdag die aansluit bij dit boekje over rouw en verdriet. Info over beide activiteiten hieronder en op mijn website.  
 
Schrijfreis Verdriet is het ding met veren (online)
'Verdriet is het ding met veren' van Max Porter laat rouw en verdriet op zo'n bijzondere wijze spreken dat je er lucht in kunt vinden voor je eigen grote of kleine verdriet. Dat ervaar je als je meedoet aan de schrijfreis 'Verdriet is het ding met veren'. Als deelnemer aan deze schrijfretraite krijg je veertig dagen inspirerende schrijfopdrachten bij fragmenten uit het boek. De opdrachten krijg je een keer per week per e-mail toegezonden. Meer over de schrijfreis.
 
Schrijfdag op 2 november a.s. (Gassel)
'Verdriet is het ding met veren' is een troostrijke dag waarin je jezelf schrijvend een stapje verder brengt. Je geeft met woorden op verschillende manieren vorm aan verlies en verdriet. De dag gaat ook over schoonheid en troost en wordt afgesloten met een mooi troostritueel met woorden in de hoofdrol. Je bepaalt zelf welke teksten je met anderen wilt delen. Meer over de schrijfdag.
 
‘Het is mooi hoe de pijn langzaam plaatsmaakt voor waardevolle herinnering. De tijd heelt de wond, maar het litteken blijft. En dan kan Kraai opvliegen en zich bij iemand anders nestelen.’ (Literatuurplein)
 
Prijs voor mijn gedicht 'Onder jouw hoede'
 
Met het gedicht 'Onder jouw hoede' heb ik de Plantage Poëzie Prijs 2017 gewonnen. Leuk dat nieuws ook hier te delen. Het gedicht lees je hieronder en op mijn gedichtensite. De illustratie is van Handan Arik.
 
 
 
Uit het juryverslag:
‘Het gedicht ‘Onder jouw hoede’ van Monica Boschman is zeer origineel. Het beeld in de eerste twee regels, - een ik die met de voeten op het schaduwhoofd van de jij staat - is meteen raak. In de wereld van dit gedicht lijkt een dierbare overledene voort te leven door de koppige waterdruppels in een navelkuiltje. Een regel als ‘ik leefde in je verlengde’ sluit prachtig aan bij de lange schaduw in het begin en bij de navelstreng van het navelkuiltje uit de tweede strofe. De regels ‘je bent beter stil dan ik’, ‘je licht is elders’, en ook de wedstrijd wie het langst de adem in kan houden, verwijzen onherroepelijk naar de dood. De wisseling na de tweede strofe van verleden tijd naar tegenwoordige tijd is subtiel en veelzeggend.
De interpunctie sluit fraai bij de inhoud aan. Uitsluitend het eerste woord heeft een hoofdletter, het hele gedicht beslaat slechts één voortmijmerende zin en heeft geen afsluitende punt aan het eind. Alsof de opgeroepen werkelijkheid in dit gedicht niet mag worden afgesloten, moeten blijven voortbestaan. 
Het gedicht geeft niet alle geheimen prijs, het blijft op een subtiele manier raadselachtig. De ik en de jij in het gedicht zouden een kind en een moeder kunnen zijn, maar het gedicht zou ook over twee geliefden kunnen gaan. Dat niet alles is uitgesproken, versterkt de zeggingskracht en nodigt tot herlezing en eigen invulling uit.’

 
Om te luisteren: Antjie Krog
 
Mooi, de woorden van de Zuid-Afrikaanse dichter Antjie Krog in De Taalstaat. Bijna aan het eind van het fragment leest ze een gedicht voor. Ze heeft het o.a. over de klank waarmee alle communicatie begint. Luister het interview hier.
 
 
Wereld Alzheimer Dag
Hou me maar vast
 
Donderdag 21 september is het Wereld Alzheimer Dag. In de week rondom deze dag wordt wereldwijd extra aandacht besteed aan dementie. Een goede reden om het boek Hou me maar vast van José Franssen extra in de schijnwerpers te zetten. Je kunt het tot eind september zonder verzendkosten bestellen in mijn webwinkel. Vul dan tijdens het bestelproces de kortingscode WAD17 in. Het boek kost € 19,50. 
 
Hou me maar vast gaat over twaalf jaar zorgen voor een moeder die moet leven met de ziekte van Alzheimer. José Franssen vertelt over het leven van alledag in het samenzijn met haar moeder, jaar in jaar uit. Over steeds weer iets verliezen en verder gaan met wat overblijft.

Hou me maar vast is een boek voor kinderen die voor hun ouders zorgen en voor partners die voor hun geliefden zorgen. Een verhaal voor mensen die te maken hebben met hun dementerende buren, tantes en ooms, kennissen en vrienden. Maar ook een boek voor verzorgenden, hulpverleners en managers in de zorg voor mensen met dementie.

hou me maar vast - over het verdriet, de onmacht en de boosheid - het door de tranen heen lachen om de waanzin van een onbegrijpelijke ziekte - familievergaderingen en thuiszorg - de verhuizing naar een verpleegafdeling in een zorgcentrum - de aftakeling en het levenseinde - de winst van het zorgen - kinderen en verzorgenden die doen wat ze kunnen - de zorg die desondanks tekort schiet – hou me maar va
 
Vooruitblik
 
Wat activiteiten die hierboven niet vermeld staan: 
 
 Schrijfdagen Gassel
  • Vrijdag 15 december 2017: Licht op 2018
 Workshops tijdens inspiratiedagen
  • Vrijdag 3 november in Dominicanenklooster Zwolle: Workshop ‘gedachten en wensen opschrijven in een brief’ tijdens inspiratiedag van KBO-PCOB over onze eindigheid. 
  • Zaterdag 4 november in Amersfoort: workshop ‘Hoe je met gedichten de kern van een (levens)verhaal zichtbaar en voelbaar maakt’ tijdens Inspiratiedag rondom levensverhalen. 
Poëzie en proza
  • Zondag 1 oktober vanaf 14.00 uur: Herfst van Hawinkels, poëziewandeling met kunstenaars van de Blauwe Salon.
  • Donderdag 12 oktober vanaf 20.00 uur: ik interview schrijver Peter WJ Brouwer over zijn roman Het Siamees Moment in boekhandel Hijman Ongerijmd in Arnhem.
  • Zaterdag 28 oktober vanaf 20.00 uur: Nacht van de nacht, poëzie in het Kunstkerkje in Velp (Grave), voordracht samen met Saskia van Leendert.
 
Mijn anker is van papier
 
Tot slot twee inspiratiekaarten uit de set 'Mijn anker is van papier'. Ik krijg vaak mooie reacties van mensen die de kaarten gebruiken, voor zichzelf of in groepen. Bestellen kan in mijn webwinkel. Daar vind je nog meer mooie dingen. 
 
 
Reacties en vragen: info@mbcommunicatie.nl
Monica Boschman - MB Communicatie
Scheperschaarseweg 1, 5438 NW, Gassel, www.mbcommunicatie.nl