Nieuwsbrief MeesterMichael.nl
Januari 2017
Nr. 81
   
 
Ik wens alle lezers van deze nieuwsbrief
een heel gelukkig 2017 !
 
Geschiedenis - Oudheid
 
Wat voor een invloed hebben de Romeinen op ons land gehad? En wat is de Romeinse Limes? Teleblik presenteert de komende maanden geschiedenisvideo's bij de verschillende tijdvakken. Deze maand de oudheid

 
 
Leesplaneet verandert het leesonderwijs met reading analytics
 
Is adaptief leesonderwijs haalbaar? Hoe maak je leerlingen meer verantwoordelijk voor de eigen leesontwikkeling? Leesplaneet, het online lezen-platform, helpt met reading analytics, met een online bieb en met leesondersteuning. Scholen krijgen inzicht in leesgedrag. Dat brengt adaptief en aantrekkelijk leesonderwijs een stuk dichterbij. Nieuwsgierig? Leerkrachten maken kennis via een proeflicentie.  Daarna zijn er verschillende licenties mogelijk. Bezoek Leesplaneet op de NOT 2017, stand 9A066, 24 t/m 28 januari.
Lees meer [link www.leesplaneet.nl]
 
 
Kahoot & Padlet vernieuwd
 
Ik heb al meerdere malen iets over Kahoot geschreven in mijn nieuwsbrief. Dit is een online applicatie waarop jij bijv. een quiz kunt maken over leerstof die je hebt aangeboden in je groep. Lees bijvoorbeeld HIER nog de nieuwsbrief van oktober 2015. Ook padlet is al aan bod gekomen. Lees maar HIER
Beide programma's zijn erg leuk!
Op het digibord gedeelte van MeesterMichael.nl staan onder algemeen een aantal sites met kant-en-klare Kahoot lessen. Voor de middenbouw en bovenbouw, maar ook voor kleuters.
 
Kahoot en Padlet zijn echter allebei vernieuwd.
@FemkeBosmans heeft gelukkig voor beide een stappenplan/ handleiding gemaakt.

 
Takken
 
Van alle takken op de grond kun je mooie kunstwerkjes maken.
Kijk maar naar deze voorbeelden
 
 
 
 
Spelling oefenen gr 4-8
 
 
 
 
 
Op MeesterMichael.nl staan bij de leerlingen 2 nieuwe spelletjes van spellingoefenen.nl.
 
Er komen spinnen naar beneden met jouw spellingwoorden. Type de woorden zodat de spinnen niet bij de grond komen! Daarvoor moet je best snel zijn en bij ieder level komen er meer spinnen en gaan ze sneller naar beneden. Bij welk level kom jij?
Frog Maak woorden door de kikker op de goede stenen te laten springen. Als je het goed doet gaan er steeds meer bloemen bloeien rond de vijver!
 
Kies bij beide spellen tenminste één spellingscategorie:
au/ou ei/ij eer/oor/eur f/v ng/nk z/s sch eeuw/ieuw/uw aai/ooi/oei cht ie als i
of kies een woordpakket van de methode:
Taalfontein Taalverhaal Tijd voor taal Staal Spelling in beeld Taal Actief 3 Taal Actief 4 Taaljournaal Taal op maat
 
Bunkr
Stel je eens voor dat we PowerPoint helemaal in de cloud plaatsen en voorzien van wat functies om een hele hippe presentatie te maken? Dan ontstaat er een app als Bunkr. Met Bunkr bouw je in een handomdraai presentaties die je publiek zullen verbazen. Bunkr wordt momenteel als Beta uitgebracht maar zal een geduchte concurrent worden voor Prezi en PowerPoint.  Een voordeel is dat Bunkr gekoppeld is aan vrijwel alle social media. Foto’s en andere informatie kan heel makkelijk in een Bunkr presentatie verwerkt worden. Het combineren van diverse social media in een enkele presentatie is eenvoudiger dan ooit tevoren.

 
 
Winter
 
 
Leuke links over de winter: Digibord Winter
 
Geniet van de winterfilmpjes uit Teleblik.
 
Smaakmissie drinken gr 5-6
Monica is een reclamemaker, ze moet een reclame maken over een gezond superdrankje voor kinderen. Ze heeft alleen geen idee wat kinderen drinken en wat het superdrankje kan zijn. Kunnen de leerlingen haar helpen met het uitvoeren van een marktonderzoek en een flitsende reclame bedenken voor het superdrankje?
 
 
Automatiseren
 
Automatiseren van sommen is niet saai! Na Tafelracer verschenen afgelopen week ook de online spellen Reken Rally tot 100 en de aankleedspellen tot 10, 20 en tafels. Ook geschikt voor tablets.

Aankleedspellen
Reken Rally tot 100
Tafelracer
 
Color Wheel
Bekijk dit filmpje hoe je heel simpel een gekleurd draaiend wiel kunt maken. Leuk om mee te spelen  
 
Zelf filmpjes maken en grappig monteren

In dit filmpje kom je misschien op leuke ideeen om zelf filmpjes te maken en grappig te monteren.
 
Blendspace
Blendspace is een tool die je in staat stelt om binnen vijf minuten de mooiste lessen te ontwikkelen. Zelfs wanneer je over een onderwerp nauwelijks tot niks weet. Je kunt het zien als een soort online interactieve Powerpoint. Je kunt binnen een paar keer klikken Youtube video’s toevoegen, foto’s vanaf je computer uploaden. Je kunt zelfs een quiz erin verwerken! Wanneer je les klaar is, kun je deze opslaan, en makkelijk delen met leerlingen en collega-docenten.

 
 
 
 
 
 
WhatsApp op je computer
 
Vindt u de letters van WhatsApp op het mobiele scherm te klein, bent u het gepriegel met het mobiele toetsenbord zat of wilt u de ontvangen foto's en video's ook op de computer opslaan? Dan is de webpagina https://web.whatsapp.com (let op: Internet Explorer wordt niet ondersteund) wellicht wat voor u! Via deze pagina is het mogelijk om uw WhatsApp-account óók vanaf uw computer te beheren. Open de website en scan eenmalig de QR-code vanuit WhatsApp op de telefoon om de verbinding tussen computer en mobiel tot stand te brengen (onder de QR-code staat vermeld hoe dat per besturingssysteem moet; bij Android- en Windows-telefoons gaat dat via het menu, optie WhatsApp Web). Omdat het WhatsApp-account is gekoppeld aan het mobiele nummer, is het voor de werking wel noodzakelijk dat beide apparaten met het internet verbonden zijn.TIP: Is een permanente koppeling ongewenst (bijvoorbeeld in geval van een openbare of vrij toegankelijke computer), deactiveer dan eerst de optie Aangemeld blijven voordat de QR-code wordt gescand.
 
Schaken
Wil je met de leerlingen schaken of de kinderen leren schaken? Dan is dit een leuke site. Je kunt ook tegen de computer spelen.
 
 
Tools voor je digibord
 
Heutink ICT heeft al lang software voor het digibord gemaakt. Voor degene die het nog niet kennen... Kijk maar eens op deze site. De software is ook makkelijk via meestermichael.nl te gebruiken. Klik op het digibord-gedeelte aan de rechterkant op Digibord essentials.
 
Cito eindtoets en entreetoets
In april wordt de eindtoets van Cito in groep 8 weer afgenomen.
TIP: Start op tijd met oefenen voor de CITO ENTREETOETS (groep 7) en CITOTOETS (groep 8). Dan maken ze de toets nog beter!!!
Dat kunnen de leerlingen op meestermichael.nl  zowel bij rekenen als taal
Er staan vele cito-oefeningen !!!
 
 
Cursus Word en PowerPoint
 
Hier vind je een cursus Word en een cursus PowerPoint. Je kunt kiezen uit de versie 2003 of 2010
Het zijn makkelijke cursussen voor leerlingen (en leerkrachten.) Hier leren ze snel (binnen een paar uur) en zelfstandig met de meest gebruikte onderdelen van het programma te werken. Deze cursus is gemaakt door meester Michael zelf.
 
Prentenboeken
Een prentenboek afspelen op je digibord is echt super leuk (en soms ook wel even makkelijk voor de leerkracht)
Alle prentenboeken op meestermichael.nl zijn op alfabet gesorteerd. Klik maar HIER
Nog meer prentenboeken vind je HIER 
 
 
 
ParnasSys  (toetsen in JSON-bestand)

 
Op MeesterMichael.nl staan vele toetsen om in ParnasSys te importeren.
Natuurlijk zijn alle toetsen omgezet naar het nieuwe JSON-bestand. Kijk maar op deze LIJST
Ook staat er een pagina met UITLEG-FILMPJES 
Op deze pagina wordt geprobeerd om op een eenvoudige manier leerkrachten door middel van een filmpje wegwijs te maken met ParnasSys. .
 
Filmpjes bij de methode
In 2 tellen een Filmpje dat precies aansluit bij jouw les. Kies eerst je methode die je gebruikt en klik dan op je groep. Vervolgens zoek je het hoofdstuk waar je bent en klik je op het filmpje. Makkelijker kan het volgens mij niet. Alle filmpjes staan keurig geordend op methode, klas, hoofdstuk en les. Dus bijv. 'Bij de tijd',  groep 7, hoofdstuk 6, les 2......... klik ......... en je hebt een filmpje dat bij deze les past en het voor de kinderen een stuk leuker en duidelijker maakt.
Ps als je zelf nog links van filmpjes hebt .... ze zijn erg welkom.
 
 
 
 
 
 

 
Idee?

 
 
 
 
Weet je ook nog iemand die het leuk zou vinden om deze nieuwsbrief te onvangen? Klik dan op de volgende link:
 
Wil je nog eens een oude nieuwsbrief doorlezen? Klik dan HIER.
 
IN DEZE NIEUWSBRIEF
 
Op internet zijn heel veel leuke educatieve websites voor leerlingen en leerkrachten in het basisonderwijs. Op de site www.meestermichael.nl staan ze voor de leerlingen allemaal mooi geordend op groep en vak  en voor de leerkrachten op bouw en vak. Ook is er een digibord gedeelte. Hierop staan leuke lessen en oefeningen voor op het digitale schoolbord. 
Ga naar:
Ga naar:
  
Filmpjes van Teleblik en Beeldbank keurig geordend op methode, klas, hoofdstuk en les.
Allemaal GRATIS.
Ontvang de Gratis Nieuwsbrief 
 
Oude nieuwsbrievenn lezen of aanmelden voor deze nieuwsbrief... Klik HIER
Sponsor 
Sponsor
 
Sponsor
Sponsor
 
Muizen, Toetsenborden,
Oortelefoons, Routers, Hoofdtelefoons
UTP-kabels,
 ICT-accessoires
CURSUS
Hieronder vind je een cursus Word en een cursus PowerPoint. Je kunt kiezen uit de versie 2003 of 2010
Het zijn makkelijke cursussen voor leerlingen  (en leerkrachten.) Hier leren ze snel  (binnen een paar uur) en zelfstandig met de meest gebruikte onderdelen van het programma te werken.  Deze cursus is gemaakt door meester Michael zelf.
 
Heb je een vraag, tip of opmerking, dan kun je mailen naar:
BEZOEK DE SITE

www.MeesterMichael.nl
Dank u voor uw aandacht,