View this email in your browser
MEI 2019
Inhoud: Dag van het Kasteel | Koloniale banden | Grenzeloze muziek | Internationale familiebanden | Archeotrail | Aftermovie Inspiratiedag | Korte berichten 
| Agenda | Blik van Ben 


Kom op 10 juni naar Dag van het Kasteel!
 
Het is bijna zover! Op Tweede Pinksterdag dompelt u zich helemaal onder in Dag van het Kasteel. Dit jaar klinkt het thema Over de Grens door in onze programmering. Het succesvolle symposium Over de Grens op 23 mei was alvast een mooie voorproefje. In vijf programma's belichten we op Dag van het Kasteel dit thema:
Wilt u zich verdiepen in het thema Over de Grens? Download kosteloos het speciale Dag van het Kasteel essay geschreven door emeritus hoogleraar Yme Kuiper (Rijksuniversiteit Grongingen) en ing. Jan Holwerda.
 
Download essay 2019
Ook dit jaar openen vele kastelen en buitenplaatsen in heel Nederland hun poorten voor publiek. Kijk in het overzicht voor een kasteel bij u in de buurt.
Klik voor een overzicht van alle aangesloten locaties
Koloniale banden

Het programma Koloniale banden gaat over een tot nu toe onbelichte kant van kastelen en buitenplaatsen. Wat vertellen schilderijen van Afrikaanse bedienden? Wat is bekend over baron Van der Capellen en Ourika uit Papua? Hoe verging het Louis Alons uit Curaçao, die meegenomen werd naar borg Welgelegen?

De verhalen van 7 verschillende kastelen en buitenplaatsen worden onthuld. Historicus Wim Manuhutu, acteur Mike Ho Sam Sooi, singer-songwriter Shishani, kunstenaar Verno Romney, musicus Arnold Veeman e.a. brengen deze verhalen vanuit een meerstemmig perspectief. Ook historica Dineke Stam is betrokken.
Deelnemende locaties:
Grenzeloze muziek 

Ervaar tijdens Dag van het Kasteel het muzikale verleden in de vorm van huiskamerconcerten op zes prachtige historische locaties. Het muziekprogramma Grenzeloze Muziek neemt je mee op een muzikale tijdreis door de eeuwen heen.
Deelnemende locaties:
Internationale familiebanden 
 
De adel was van oudsher internationaal georiënteerd. Huwelijkspartners van over de grens en internationaal bezit zorgden dat families takken hadden met verschillende nationaliteiten. Ontdek de sporen van deze internationale familiebanden op vijf prachtige locaties!
 
Deelnemende locaties:
Archeotrail: voorbij de grens van het zichtbare 

Naast bestaande kastelen en buitenplaatsen kent Nederland ook kasteelruïnes en archeologische kasteellocaties. De archeotrail brengt deze verdwenen kastelen weer tot leven! Een blik voorbij het zichtbare is een bijzondere ervaring. Maak op unieke wijze kennis met deze archeologische kasteellocaties.
Bezoek een van deze archeotrails:
Exoten: een fietstocht vol verhalen dwars door de provincie Utrecht 

Eeuwen geleden startte al het importeren van planten en dieren. Deze exoten zijn nog steeds terug te vinden op landgoederen. Benieuwd naar bijzondere bomen in het park? Of exotische schoonheid rond het huis? Beleef deze groene verhalen op de fiets!
Deze verhalen fietsroute omvat 12 prachtige groene historische locaties in Utrecht. Luister naar 6 verhalen over deze locaties. Ze zijn allemaal ingesproken door meesterverteller Gottfrid van Eck. De verhalen zijn geschikt voor jong en oud.
Benieuwd hoe bewoners, beheerders en vrijwilligers zich voorbereiden op Dag van het Kasteel? Bekijk deze sfeerimpressie van de Inspiratiedag.
Korte berichten
Agenda
  • 29 mei: Uitreiking OKS-prijs en kick-off Dag van het Kasteel
  • 10 juni: Dag van het Kasteel
  • 15 juni: NKS-excursie Huis ten Donck
  • 22 juni: NKS-excursie Kasteel Ampsen
  • 4 juli: Start HOVO-cursus Vrouwen, kastelen en buitenplaatsen in Nederland 
De blik van Ben

NKS-onderzoeker Ben Olde Meierink deelt elke nieuwsbrief zijn visie op ontwikkelingen in het erfgoedveld. Deze maand een interview over Dag van het Kasteel.

Wat doe jij met Dag van het Kasteel?
Op Dag van het Kasteel neem ik bezoekers mee door de provincie Utrecht. Ik verzorg de Archeotrail en trek langs verschillende archeologische kasteelvindplaatsen.

Wat is er zo leuk aan een archeotrail?
In de provincie Utrecht zijn nog veel beroemde kastelen te zien zoals Kasteel de Haar en Slot Zuylen. Er zijn echter ook veel kastelen die er niet meer staan of waar niet veel meer van over is. Deze verdwenen kastelen zijn zeker niet minder interessant en leuk om te bezoeken.

Welke locaties doe je aan?
Ik start bij het verdwenen kasteel Schalkwijk, waarna ik in Vianen al wandelend De Bol, Kasteel Batestein en Amaliastein bezoek. Na mijn bezoek aan Vianen, zal ik naar IJsselstein gaan. Hier zal ik vertellen over kasteel IJsselstein, waar nu nog een imposante toren staat. Ik sluit mijn trail af in Lopik waar ik zal vertellen over de laatste zichtbare restanten van kasteel Jaarsveld. Deze inhoudelijke en leuke route is geschikt voor jong en oud!
 
Dank voor uw steun!

Klooster OLV Ter Eem
Daam Fockemalaan 22
3818 KG Amersfoort
033 - 51 00 577
info@kastelen.nl | www.kastelen.nl
Copyright © 2019 Nederlandse Kastelenstichting,
All rights reserved.