Westerlo - november 2016
Jaargang 6 - nummer 10
 
 
  Inhoud 
 
 
De Bib & Den Hof van Jeanne presenteren De Soep van Jeanne 
Dit voorjaar sloegen OCMW-projecthuis De Dreef, de gemeente Westerlo, buso Tongelsbos en tal van vrijwilligers de handen in elkaar en openden Den Hof van Jeanne. In deze demovolkstuin kan elke inwoner van Westerlo mee tuinieren. De bedoeling is om er samen grond te bewerken en groenten te telen en te oogsten, en zo een sociale ontmoetingsplek te creëren.
 
In het kader van De Week van de Smaak serveren enkele medewerkers van Den Hof op zaterdag 12 november in de bib De Soep van Jeanne. Tussen 10 en 12 kunnen de bibbezoekers gratis proeven van heerlijk verse soep.
 
 
 
 
 
Wereldfilm - The Idol
 

De Gazastrook in de 21ste eeuw: een plaats van conflict, vernieling en wanhoop, maar voor Mohammed Assaf en zijn zusje Nour, hun thuis. Samen met hun beste vriendjes Ahmad en Omar spelen ze muziek en dromen ze van grootse dingen. Met torenhoge ambities vertrouwt Nour op Mohammed zijn stem. Ze is er rotsvast van overtuigd dat hem een gigantische zangcarrière staat te wachten, vooral wanneer ze hun eerste kleine successen boeken op bruiloften en kleine straatconcerten.
 
Het leven van de kinderen wordt echter grondig door mekaar geschud wanneer Nour ziek wordt. Dit ontneemt Mohammed de zin om te zingen. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan...
 
Met The Idol tovert Hany Abu-Assad het opmerkelijke, waargebeurde verhaal van Mohammed Assaf op het grote scherm. Hij overtuigt met een opgewekte, hoopvolle film die je meeneemt achter de schermen van Arab Idol, het Arabische equivalent van wat wij kennen als 'Idool'.
Een film boordevol muziek die je met zijn knaller van een einde lekker warm maakt van binnen. Eentje om helemaal uit te zien dus... ;-)
 
woensdag 16 november om 20 uur

organisatie: Wereldraad Westerlo

toegang gratis
 
 
 
 
 
 de trailer
 
 
 
 
Rouwkoffer voor klas en gezin

 
 
Wanneer je te maken krijgt met verlies volgt er een rouwproces, dat voor iedereen verschillend is.
 
Het is niet makkelijk om zelf dit hele proces te doorlopen of om mensen uit je omgeving in deze fase te ondersteunen.
 
Daarom heeft de bib een rouwkoffer gemaakt: een selectie boeken, cd's en brochures rond verlies, met achtergrondinformatie en praktische tips.
 
Van deze rouwkoffer bestaan twee versies: een klas- en een gezinskoffer. Hierin vind je o.a. algemene info, didactische materialen, boeken voor kinderen en jongeren. Bij de koffer voor het onderwijs is dit geheel nog aangevuld met lesfiches voor kleuter- en lager onderwijs.
 
 
 
 
 
Bibkids - Jeugdfilm - De hemelse kameel

 
de trailer
Middenin de steppe leeft de 12-jarige Bair samen met zijn ouders, broertje en zusje. Met zijn vader zorgt Bair voor hun schapen en kamelen. Vooral de kleine kameel Altynka is zijn lievelinge. Altynka is namelijk onder een bijzonder gesternte geboren en daardoor een geluksbrenger. De jongen vindt het dan ook maar niets dat zijn vader de jonge kameel verkoopt aan mannen die weinig goeds lijken voor te hebben met het veulen. Ook de moederkameel treurt om het verlies.
 
Wanneer Bairs moeder naar het ziekenhuis moet om te bevallen, draagt vader de verantwoordelijkheid voor het huis en de dieren over aan Bair. Een zware taak die niet makkelijker wordt wanneer blijkt dat de moederkameel ontsnapt is, op zoek naar haar jong. Bair ziet geen andere uitweg dan zijn broer en zusje achter te laten om op zoek te gaan naar het dier. Op een veel te grote, oude motorfiets zet hij de achtervolging in.
 
Met deze spannende avonturenfilm trek je op tocht door de droge steppe van Kalmukkië. Eentje om vanop het puntje van je stoel mee te volgen!
 
donderdag 3 november om 14 uur

organisatie: Wereldraad Westerlo

toegang gratis - vanaf 9 jaar

 
 
 
Bibkids - Voorleesweek

Iedereen Leest wil ons aansporen om voor te lezen. Omdat voorlezen de taalontwikkeling en de fantasie stimuleert. Omdat voorlezen nieuwe werelden opent. Niet alleen bij jonge kinderen, maar ook bij kinderen die zelf al lezen.
 
Volwassenen genieten trouwens net zo hard van mooie woorden. Voor ouderen is voorgelezen worden zelfs vaak de enige toegang tot verhalen. Ze bieden gespreksstof en brengen het verleden even dichterbij.
 
Lees voor aan je zus, papa, broer, mama, oma, opa of (klein)kinderen. Lees voor aan je klas, de kinderen in je opvang of de ouderen in je woonzorgcentrum.
 
Want voorlezen is van iederen, voor iedereen. Van 0 tot 99.
 
Tijdens de Voorleesweek (van 19-27 november) zetten we dan ook onze allermooiste verhalen in de kijker. Spring dus gerust eens binnen om inspiratie op te doen!
 
 
 
 
Bibkids - Voorleeskwartiertjes

 
 
 
 
Op woensdag 30 november verrassen we onze kleinste lezertjes weer met immer verrassende, altijd ontspannende Voorleeskwartiertjes. Deze keer zijn Kikker en Rikki van de partij!
Alle luisterende oortjes tussen 2,5 en 7 jaar zijn van harte welkom om 14 uur.
 
gratis toegang - inschrijven is niet nodig
 
 
 
Kelly's Tijdschriftentips
 
Het countrymagazine Nest is een leef- en woonblad met vier grote pijlers: wonen, koken, doen en groen.
 
Het is een praktisch blad, boordevol haalbare ideeën en moedigt de lezers aan om het allemaal zelf uit te proberen aan de hand van een praktisch doe-katern en receptenfiches.
 
Nest inspireert en informeert. Een tijdschrift voor wie houdt van gastronomische verkenningen, woninginrichting en de tuin én voor wie graag de natuur ontdekt tijdens uitstappen en vakanties.
 
Het verschijnt tien keer per jaar.
Flow magazine is een tijdschrift over inspiratie, inzichten, mindfulness en creativiteit.
 
In ieder nummer van Flow vind je de volgende thema's en rubrieken:
* Live mindfully - kan het ook anders, dat leven?
* Simplify your life - deze rubriek geeft je handige tips en praktische oplossingen.
* Feel connected - een rubriek met aandacht voor familie, gezin, vrienden, maar ook de rest van de wereld.
* Spoil yourself - jezelf verwennen met mooie producten.
* Easy reading - elk nummer van Flow bevat een uitneembaar miniboek.
 
Dit blad brengt rust, maakt je blij, biedt praktische oplossingen voor van alles en nog wat, relativeert, tovert een glimlach op je gezicht en dit 8 keer per jaar.
Tuinhier magazine is een gloednieuwe aanwinst in onze bib!
 
Tuinieren en volkstuintjes zijn aan een opmars bezig in onze streek.Wil je meer weten over moestuin, fruittuin, kruidentuin of siertuin dan ben je hier aan het juiste adres.
 
Tuinhier staat boordevol interessante tips en weetjes voor elke tuinliefhebber. Onderverdeeld in verschillende rubrieken, geïllustreerd met zorgvuldig gekozen beeldmateriaal en een frisse lay-out vind je er zeker je gading in terug.
 
Het blad verschijnt maandelijks, behalve in januari.
 
 
 
Net uit en al in je bib
  
 
 
 de auteur leest voor
Kris Van Steenberge veroverde met zijn roman 'Woesten' de harten van literair Vlaanderen en Nederland. In 2014 won hij de Debuutprijs en de Bronzen Uil. Hij doorkruiste het land met zijn lezingen en stond ook op het podium van diverse culturele centra aan de zijde van het Duo Accé met de literaire muziekvoorstelling 'Woesten on Tour'.
 
"Zomer aan de kust. In een appartement met uitzicht op zee zit een man. Zijn gezicht is naar de deur gekeerd. Hij wacht, met een pistool in zijn schoot."
 
In Blindelings raken Abigaïl, dochter van een hotelier, en Karel, laag geboren zoon van een kroegbazin, verstrikt in elkaars netten. Ze krijgen een kind, Jonas. De hopeloos gevoelige jongen dreigt te worden vermalen tussen de tomeloze ambitie en de eeuwige twijfels van zijn ouders. Dan ontmoet Jonas een meisje, Anouk.
Kunnen twee jonge mensen die voor het ongeluk geboren lijken het lot in een andere richting sturen?
 
Blindelings is een roman over schoonheid en verval, daden en dromen, uitverkorenen en verdoemden.
 
 
Andere blikvangers:
 
 
 

 
Karl Ove Knausgård is het grootste literaire fenomeen van de laatste jaren. De Noorse schrijver trekt volle zalen van Oslo tot San Francisco door zijn wereldberoemde Mijn strijd-reeks.
 
Karl Ove en zijn vrouw Linda staan op het punt een vierde kind te krijgen. Het wordt een meisje, ze zal Anne heten.
 
In drie brieven aan zijn ongeboren dochter vertelt Karl Ove haar hoe robuust het leven is, en hoe mooi. Deze brieven wisselt hij af met korte, persoonlijke teksten over de meest uiteenlopende onderwerpen; van kauwgum, vingers en thermosflessen tot bloed, bladeren en eenzaamheid.
 
Samen vormen deze teksten Annes handleiding voor de wereld. Herfst is het eerste deel van Vier seizoenen.
 
 
de eerste pagina's
 
 
 
 
De Israëlische schrijver Amos Oz  behoeft geen verdere introductie. Zijn werk is wereldwijd vertaald en hij geldt al jaren als kandidaat voor de Nobelprijs Literatuur. Nog onlangs werd zijn roman Judas bejubeld.
Eigenlijk veel sterker is de wat oudere, voor het eerst in 1998 in het Nederlands verschenen, maar nu heruitgegeven "kleine" roman Panter in de kelder.
 
Jeruzalem, 1947. De zomer voor de stichting van de staat Israël. Britse soldaten patrouilleren in de straten, kogels en bommen vliegen door de nacht. Te midden van al die onrust droomt de twaalfjarige Profi van een toekomst als vrijheidsstrijder.

De ontmoeting met een zachtmoedige Engelse politieagent plaatst hem voor een dilemma. Hij heeft geleerd dat je een verrader bent als je met Engelsen omgaat, maar de man schenkt hem de warmte die hij bij zijn veeleisende en kille vader zo mist. Profi worstelt voortdurend met de vraag of hij geen verraad pleegt.
 
Vijfenveertig jaar later, als de volwassen verteller terugkijkt op zijn jeugd, denkt hij nog steeds met een mengeling van schaamte en verlangen terug aan de jongen die hij was.
 
Parijs, 13 november 2015. Antoine Leiris is thuis met zijn zoontje van anderhalf. Zijn vrouw Hélène is met een vriend naar een concert in het Bataclantheater. Opeens verschijnen er berichten op zijn telefoon over aanslagen. Hij gaat op zoek naar zijn vrouw, 24 uur later hoort hij dat zij die nacht om het leven is gekomen. Enkele dagen later plaatst Antoine Leiris een brief aan de terroristen op Facebook: hij weigert hun daden te beantwoorden met haat. De brief wordt wereldnieuws.
 
In Mijn haat krijgen jullie niet beschrijft hij hoe hij zijn dagen doorkomt na de fatale nacht, tot het moment dat hij met zijn zoon het graf bezoekt. Met weinig woorden laat hij zien dat het leven hoe dan ook doorgaat en door moet gaan zonder de open blik naar de wereld te verliezen.
 
"Ik moet naar Melvil toe, die wakker wordt uit zijn middagslaapje. Hij is net zeventien maanden, straks gaat hij zoals elke dag zijn tussendoortje eten, daarna gaan we zoals elke dag spelen, en zijn leven lang zal dat jongetje jullie beledigen door gelukkig en vrij te zijn. Want nee, zijn haat krijgen jullie ook niet."
 
 
de brief van Leiris
 
een fragment

 
Hoe vervullen we onze conflicterende taken als vader, echtgenoot en zoon; vrouw en moeder; kind en volwassene? Jood en Amerikaan? Hoe kunnen we onze eigen identiteit claimen als we zoveel aan anderen verschuldigd zijn? Dit zijn de essentiële vragen die Jonathan Safran Foer aan de orde stelt in zijn nieuwe roman.

Hier ben ik beschrijft drie tumultueuze weken uit het leven van een familie in het hedendaagse Washington D.C. Terwijl Jacob, Julia en hun drie zonen zich onontkoombaar geconfronteerd zien met het verschil tussen hun dromen en de werkelijkheid, zet een catastrofale aardbeving een pan-Arabische invasie van Israël in gang.

Hier ben ik is Foers eerste roman sinds 2005. Dit monumentale boek is geschreven met de intensiteit, inventiviteit en urgentie die zijn twee eerdere romans zo geliefd maakten bij lezers en critici. Ook in zijn nieuwe roman deinst hij er niet voor terug om op hilarische wijze heilige huisjes omver te schoppen.
De relatie van Fred en Marjan loopt op de klippen, wat leidt tot een valschermsprong met fatale afloop. Maar wat is er precies gebeurd en hoe is het zover kunnen komen?
 
Woensdag , de debuutroman van Mathijs Duyck, volgt de gedachten en bewegingen van een groep vrienden, die voortdurend cirkelen rond deze twee centrale gebeurtenissen.
 
Fred is een talentvolle reclamescenarist die zich met volle overgave op zijn carrière stort. Langzaam maar zeker brengt zijn ziekelijke drang naar controle en bevestiging zijn eigen gezondheid en die van anderen in gevaar.
Zijn relatie met Marjan, een vrouw van weinig woorden, brokkelt steeds verder af.
Hans, een rijzende ster aan het firmament van de Vlaamse stand-upcomedy en Freds beste vriend, werkt aan zijn eerste zaalshow.
Daarin leunt hij gevaarlijk dicht aan bij zijn relatie met Freya, tevens de beste vriendin van Marjan, en bij wat zich afspeelt in de vriendengroep van de vier.
 
 
 
de auteur in de lift met Wim Helsen! :-)

 
Konstantin en Metodi wonen in hetzelfde Bulgaarse stadje en zitten bij elkaar op school. Ondanks deze gemeenschappelijke achtergrond ontwikkelen de jongens zich tot twee totaal verschillende mannen.
 
De anarchistische, intellectuele Konstantin wordt verzetsstrijder. Op zijn twintigste pleegt hij een aanslag op een standbeeld van Stalin. Het zal zijn leven bepalen. De gezagsgetrouwe Metodi wordt ondertussen agent van de staatsveiligheidsdienst.
 
En zo komen de twee mannen, beiden overtuigd van de juistheid van hun keuze, lijnrecht tegenover elkaar te staan. Macht en verzet.
 
 
 
 
De zomer van 1984 is er een om nooit te vergeten. Althans voor Fielding Bliss, dertien jaar. Die zomer teistert een hittegolf zijn woonplaats Breathed in Ohio.
 
Die zomer wordt hij vrienden met Sal, een gehavende dertienjarige, die beweert de duivel te zijn. Fieldings familie neemt de jongen in huis maar niet iedereen is opgetogen over zijn komst. Roddels verspreiden zich en de spanningen lopen op, net als de temperatuur. Als ook vreemde incidenten zich voordoen, geloven steeds meer mensen dat Sal écht is wie hij beweert te zijn.
 
Terwijl de familie Bliss haar eigen demonen moet verslaan, stevent de gemeenschap in De zomer die alles deed smelten af op een catastrofe die het slaperige stadje voorgoed verandert.
 
 
 
een proevertje
 
 
alle info over de gelijknamige voorstelling samen met Warre Borgmans
Het Lortchersyndroom is het indringende fictiedebuut van Dimitri Leue. Een tragikomische roman over een familievloek die hem niet onberoerd laat: de dementerende geest.
 
Peer Lortcher. Een niet onverdienstelijk componist die huwde met de geliefde van zijn broer nadat die overleden was in Congo. De man die zijn vrouw Josephine eenmaal bedroog met "een negerin met dikke tetten".
 
Kleine Peer. Die met harde hand werd opgevoed door zijn grootvader nadat zijn ouders waren omgekomen bij een auto-ongeluk, en die de liefde voor muziek meekreeg van zijn Nonkel Tuur.
 
Peer, drager van de Ziekte. Vader van Marcel Lortcher, die met lede ogen aanziet hoe dementie knaagt aan de geest van zijn vader en vastbesloten is de connectie met hem niet te verliezen.
Onze wereld is niet dezelfde als die van gisteren. Tussen de stortvloed aan beeld en geluid, de digitale wereld en de dreiging van terrorisme kijkt de moderne mens in de spiegel, en vindt daar enkel zichzelf. Hoe gaan we om met die dolgedraaide maatschappij in deze tijden? En met onszelf?

In De Wereld van De Wachter staat succesauteur Dirk De Wachter op uit de psychiaterstoel en trekt de wereld in, op zoek naar de mens die hij is. Op zoek naar de manier waarop mensen vandaag echt kunnen samenleven. Op zoek naar de zin van onze dagelijkse realiteit.

Van literatuur en kunst over virtual reality tot de kracht van de jeugd: dit boek is een neerslag van een persoonlijke zoektocht naar hoop voor de moderne mens, in tijden waarin het mag om het niet meer te weten.
 

een inkijkje
 

 
de auteur bij Van Gils & Gasten
 

 
"Op voorhand beeldde ik me in hoe zo'n gesprek zou verlopen. Iets zoals dit:
'Hallo, ik ben Ann en ik heb nieuwe borsten nodig.' Waarop de chirurg dan: 'Mooi zo, hier is een catalogus. Duid jij maar even aan en dan doe ik de rest.'

De muren van het kabinet zouden vol posters van blote vrouwen hangen en ik zou een koffietje aangeboden krijgen met een makaron erbij. Die ik niet zou opeten."
 
Ann Reymen had een 75D. Na een preventieve borstamputatie en -reconstructie omwille van een erfelijk borstkankergen is dat nog een 75B.
"Anderhalfve kilo rauw vlees aan de haak, de oude borsten in de container bij het ziekenhuisafval en twee nieuwe borsten, gemaakt van buik", zei ze daarover zelf in een interview. En nu zegt ze nog veel meer, voor elke vrouw die een paar borsten heeft. Want wat als die borsten plots een gevaar voor jezelf worden?
Het afgelopen jaar bracht tv-reporter Steven Decraene verslag uit vanuit verschillende brandhaarden. Sinds de gruwel van Charlie Hebdo brachten terreuraanslagen hem in Tunesië, Egypte, Turkije, Frankrijk en onze eigen hoofdstad.
 
Voor een ander thema, de asielcrisis, reisde hij naar de Griekse eilanden om via de Balkanroute Midden-Europa te doorkruisen. Telkens ontmoette hij opmerkelijke personen en kreeg hij een uitzonderlijke inkijk in de momenten die Europa op een kantelpunt gebracht hebben.
 
In Het Jaar van de verwarring vertelt Decraene over wat mensen beweegt om naar Europa te vluchten, maar ook de recente terreuraanslagen komen aan bod. Want is er nu een verband met de asielcrisis of niet? Wat zag, hoorde en voelde hij aan de concertzaal Bataclan in Parijs, in de rauwe buurten van Saint-Denis, op de luchthaven van Zaventem?
 
Steven Decraene beschrijft ook waarom en in welke omstandigheden journalistieke beslissingen genomen worden, en wat de gevolgen daarvan kunnen zijn.
Dit boek is het persoonlijke relaas van een journalist die woelige tijden beleeft en zelf op zoek gaat naar antwoorden.
 
 
 
 
In wat voor een tijd leven wij?
 
de gelijkname song
 
Langverwacht: het openhartige verhaal van The Boss!

In 2009 trad Bruce Springsteen met de E Street Band op tijdens de Amerikaanse Super Bowl. Deze ervaring en het gevoel na afoop waren zo uniek, dat Bruce besloot ze op te schrijven. Dat waren de eerste stappen op weg naar deze buitengewoon openhartige autobiografie, Born to Run.
 
De afgelopen zes jaar heeft Springsteen in stilte en vol overgave zijn levensverhaal opgeschreven. De magie die zijn songteksten zo bijzonder maken spatten ook van elke pagina van dit boek af.
 
Met ontwapenende openhartigheid vertelt hij voor het eerst over de persoonlijke problemen die zijn beste werk hebben geïnspireerd en hij laat zien waarom de song Born to Run veel meer over hem vertelt dan tot nu toe werd aangenomen.
 
P.S. : Chapter and Verse, het carrière omvattende album dat de hoofdstukken van dit boek reflecteert is ook "in the building".
 
 
In Siddhartha's brein beschrijft James Kingsland (wetenschapsjournalist voor onder andere The Guardian, Nature en New Scientist) wat er in onze hersenen gebeurt als we mediteren en hoe hierdoor op lange termijn nieuwe verbindingen in ons brein ontstaan.
 
Recente onderzoeken tonen aan dat de eeuwenoude methode van mindfulness een geneesmiddel is voor de psychische gezondheidsproblemen van onze tijd: angst, stress, verslaving of stoornis.
Het is niet religieus of spiritueel, maar juist een praktische stap tot het temmen van de geest.
 
Siddhartha's brein is een wetenschappelijke benadering van mindfulness en een praktische gids tot meditatie, voor wie meditatie beter wil begrijpen en voor iedereen die tot nu sceptisch was...
 
 
een fragment
 
de auteur bij Van Gils & Gasten
 
Op een bepaald moment in het leven krijgt iedereen ermee te maken: vreselijke hartenpijn. Je wordt verliefd, je denkt dat je de man of vrouw van je leven bent tegengekomen en plotseling verdwijnt hij of zij uit je leven. Van de ene dag op de andere eet je niet meer, slaap je niet goed, sluit je je op, ga je te veel drinken, lig je liever in een bolletje op de grond dan in je bed en staat het huilen je nader dan het lachen. En vooral: je hart doet zeer.
 
Maar kan dat wel? Kan een hart pijn doen? En hoe kan het dat een persoon zo'n leegte kan achterlaten en jou zoveel pijn kan bezorgen dat je denkt dat je gaat sterven?
 
In Hard: liefde sterft nooit doorbreekt Leen Dendievel het taboe dat er nog steeds hangt rond liefdesverdriet. Ze neemt je mee op een trip door het land der liefde, van de roze naar de donderwolk. Ze bekijkt het emotionele en het fysieke aspect van een gebroken hart en beantwoordt wat je altijd al wilde weten: kan je sterven aan een gebroken hart?
 
Charlotte Rampling (1946) debuteerde in 1964 met een rolletje als nachtclubdanseres in de Beatles prent A Hard Day's Night.
Ondertussen heeft ze al meer dan 70 titels op de teller waaronder enkele klassiekers : The Damned - Night Porter (must see!)- Melancholia...

Voor 45 Years van de Brit Andrew Haigh stapte ze in de rol van Kate, een lerares, gelukkig getrouwd met Geoff, beiden met pensioen en wonend op het Britse platteland.
Een week voor hun 45-jarig huwelijksfeest arriveert er een brief voor Geoff. Het lichaam van zijn eerste geliefde is gevonden in het ijs van de Zwitserse Alpen waar ze meer dan 50 jaar geleden vermist raakte.
 
Het geluk dat er was komt opeens in het gedrang. Ze glijden van elkaar weg. Was hun huwelijksgeluk een leugen?
 
Rasacteurs Tom Courtenay en Charlotte Rampling hebben weinig woorden nodig om veel te zeggen.
Voor hun rol in deze prent werden beiden bekroond op het filmfestival van Berlijn vorig jaar.
 
 
de trailer
 
 een voorsmaakje
 
Lang geleden dat we nog iets hoorden van Matthias Schoenaerts in deze rubriek maar daar komt nu verandering in.
 
Naast internationale sterren als Tilda Swinton, Ralph Fiennes en Dakota (fifty shades) Johnson zet onze landgenoot een sterke rol neer als Paul, fotograaf en toyboy van rockdiva Swinton die rust zoekt op een afgelegen eiland.
 
Wanneer haar ex-producer en ex-geliefde met zijn verleidelijke tienerdochter op bezoek komt hangen de seksuele, psychologische en andere intriges in de zwoele zomerlucht.
 
Regisseur Luca Guadagnino (Io sono l'amore) levert met A Bigger Splash een remake af van de klassieker La Piscine (1969) van Jacques Deray met in de hoofdrollen toen de ravissante Romy Schneider en Alain Delon.
 
 
Op 21 september ll werd hij 82 jaar. Maar stoppen staat niet in zijn agenda.
Hoewel.....

Er zijn momenteel geen concerten gepland en op zijn laatste cd You want it darker is afscheid nemen wel heel prominent aanwezig.
De Canadese bard lijkt zich op te maken voor de laatste fase in zijn (muzikale) leven.
 
De teksten op de plaat laten ook weinig aan de verbeelding over :"I'm ready my Lord", "it's au revoir", "I'm leaving the table, I'm out of the game".
Zingen is eerder fluisteren geworden, maar wat een stem...
 
De productie was in de handen van zoon Adam en het hoesontwerp (Cohen mét sigaret want sinds zijn 80ste is hij terug beginnen roken!) is van de Vlaming Sammy Slabbinck.
 
 
 
 
recensie uit "De Morgen"
 
Jesus Alone
 
You want it nog darkerder?              
Dat kan, jammer genoeg....
 
De grootste angst van elke ouder werd vorig jaar waarheid voor Nick Cave.
Zijn vijftienjarige zoon, Arthur, overleed na een val van een rots in de Engelse badplaats Brighton.
 
Skeleton Tree was volgens Cave al grotendeels af toen het ongeluk gebeurde maar toch klinkt deze plaat als een requiem.
We horen een rouwende, vertwijfelde man, wiens stem geregeld hapert, stokt, breekt...
 
Skeleton Tree : gaat door merg en been.
 
 
 Likes van de Lezer
 
 
Elke maand schotelt iemand je enkele aanraders voor.
Een boek dat je écht niet mag missen, een film die er gewoon om vraagt bekeken te worden, een muziekpareltje om van te genieten....
 
Hier de keuze van een jeugdige lezer.
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
Divergent - Veronica Roth
 
In het Chicago van de toekomst is de maatschappij gecontroleerd en verdeeld in vijf partijen die staan voor: waarheid, wegcijferen, dapperheid, vrede en kennis. De 16-jarige Beatrice moet tests ondergaan en krijgt een oordeel dat zij geheim moet houden. Zij is Afwijkend. Als ze kiest voor de Dauntless-partij (dapperheid) krijgt ze een keiharde inwijding. Ze wijzigt haar naam in Tris, past haar uiterlijk aan met tatoeages en leert vechten. Maar wie is vriend en wie is vijand? Als ze ontdekt dat er een complot is om de regering uit te roeien, zet ze alles op alles.
 
Het eerste deel van deze bekende boekenserie (ook verfilmd!) begint met flink wat actie, verraad, verliefdheid en nog veel meer. Zo bouwt het geleidelijk aan op tot een spectaculair en spannend verhaal. Aanrader!
 
Gone - Michael Grant
 
Sam weet niet wat hij ziet wanneer zijn leerkracht op een dag zomaar verdwijnt. Het ene moment staat de man nog voor de klas, het volgende moment is hij verdwenen. In de chaos die ontstaat neemt de 14-jarige Sam de leiding, totdat de bende van de kwaadaardige Caine de stad overneemt. 
 
Volwassenen die plots verdwijnen is nog maar het begin van dit razendspannende verhaal, want het gaat lang door (verspreid over 6 boeken) en telkens wanneer je denkt alles gehad te hebben, gebeuren er weer verrassende dingen. 
 
Zeker aan te raden voor mensen die van fantasy houden!
 

 
Hazel werd drie jaar geleden opgegeven, maar een nieuw medicijn rekt haar leven voor nog onbekende tijd. Genoeg om een studie op te pakken en vooral niet als zieke behandeld te worden. Augustus, Gus, heeft kanker overleefd - ten koste van een been. Vanaf het moment dat Hazel en Gus elkaar ontmoeten, lijkt er geen ontsnappen aan de zinderende wederzijdse aantrekkingskracht. Maar Hazel wil niet iemands tijdbom zijn.
 
Een ongelooflijk mooi en romantisch boek. Hoewel het verhaal heel verdrietig is, heeft het zeker ook een inspirerende kant. 
Het is zeer moeilijk om je ogen droog te houden, en ook bij de knappe verfilming is dit het geval! 
 
 
 
 
 
 
Bijna 100 jaar na een nucleaire catastrofe worden 100 jonge gevangenen vanaf een ruimtestation teruggestuurd naar de aarde. Hun opdracht is om uit te vinden of er na al die jaren weer leven mogelijk is op aarde. Als zij het overleven kunnen er immers meer mensen hun terugkeer maken.
 
Een spannend en origineel verhaal waarbij je vaak op het puntje van je stoel zit. Deze reeks zit immers vol met verrassingen, heel unieke karakters, actie, een vleugje romantiek en zeker en vast meer dan genoeg spannende momenten. 
Wanneer je begint met kijken, kan je gewoon niet meer stoppen! ;-)
Ik kijk al uit naar serie 3!
 
Dit is de verfilming van het gelijknamige boek van Stephen Chbosky. Hoofdpersoon is de introverte, intelligente Charlie die zich op highschool een buitenbeetje voelt. Dan sluit hij vriendschap met twee ouderejaars, de homoseksuele Patrick en zijn stiefzusje Sam. Zij nemen Charlie onder hun hoede en langzaam begint hij steeds meer deel te nemen aan het leven, in plaats van alleen maar toe te kijken.
 
Een briljante film! Ook al is het geen waargebeurd verhaal, toch zijn er zeker wel aspecten die iedereen herkent. Het ontroert op verschillende manieren, maar geeft je toch ook een goed gevoel tijdens en na het kijken.
 
Geweldige acteurs en een prachtig verhaal! Zeker de moeite waard, evenals het boek waarop deze film gebaseerd is! 
 
 
 
Voor je agenda!
 
Wereldfilm op:
 
Donderdag 15 december:                  
The Invisible City
 
 
 

 
 
 
 
Tentoonstellingen : 11.11.11 (Santé) en Sleutel voor Palestina
 
11.11.11 strijdt tegen armoede en onrechtvaardigheid. Dit jaar wordt er campagne gevoerd voor een goede gezondheidszorg in het Zuiden.
 
Zo vanzelfsprekend "santé" voor ons klinkt, zo onbereikbaar is een goede gezondheidszorg voor 1,3 miljard mensen.
Gezondheidszorg is nochtans een mensenrecht.
 
De tentoonstelling rond deze campagne loopt van 31/10 tem 14/11 in de bib en gaat naadloos over in de fototentoonstelling "Sleutel voor Palestina" tot 21/11.
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
Sluitingsdagen
 

 
Deze maand sluiten we onze deuren op
 
dinsdag
1 november
 
woensdag
2 november
 
vrijdag
11 november
 
 
 
 
 
Wist je dat...?
 
 
...we niet graag hebben dat er stukken gescheurd worden uit kranten en tijdschriften. (tv-katernen, kruiswoordraadsels....).
 
Kopiëren mag uiteraard wel.
 
 
 
 
 
Kasteelpark 5 - 2260 Westerlo - info@bibwesterlo.be - 014 54 94 62
Wens je deze nieuwsbrief niet langer te ontvangen, klik dan op de link hieronder: