Eigentijds EcoZeN Netwerk
ECOlonie Nieuwsbrief - December 2022
Beste belangstellende,
 
Normaal is het zo dat we elkaar rondom deze tijd prettige feestdagen en een gezond en zinvol Nieuwjaar wensen. Aan die traditie willen we geen afbreuk doen, dus bij deze! Maar… is het niet tijd geworden om deze wensen in een breder perspectief te plaatsen dan geluk en gezondheid alleen. Realiseren we ons wel dat Gaia, die membraam, die strook van 10 tot 15 km (de atmosfeer), waar wij voor ons bestaan van afhankelijk zijn, verder kapot gaat door ons handelen en daarmee het leven voor onszelf en alle andere aardbewoners onmogelijk maakt. Dat de oorlog in Oekraïne en de gevolgen ervan daar nog een schep bovenop doen maakt de chaos alleen nog zichtbaarder en tastbaarder. Om met de woorden van Guterres te spreken, president van de Verenigde Naties: "We hebben de voet nog steeds op het gaspedaal op de snelweg naar de klimaathel".

We vragen ons af, welk aandeel hebben wij, Ecolonie, daar zelf in. We kunnen zelfgenoegzaam een hele rij aan argumenten opsommen, en dat hebben we bijvoorbeeld in de nieuwsbrieven van juni en september ook gedaan, waaruit blijkt dat onze ecologische voetafdruk steeds verder omlaag gaat. De vraag is: is dit voldoende. Conclusie: nee.

De ontwikkeling van Ecolonie is stap voor stap gegaan. Langzaam, in overeenstemming met de vertraagde tijd, steeds investerend in noodzakelijke voorzieningen, zoals rietfilters, kaasmakerij, veiligheid gastenverblijven e.d. Meanderend meebewegen tussen beschikbare middelen en wensen. Het investeren in zonnepanelen hebben we daardoor noodgedwongen steeds uitgesteld; behalve op de boerderij, dankzij onze eerste crowdfundingsactie. Door de energiecrisis worden wij nu geconfronteerd met uitzonderlijke kosten. We willen met spoed een inhaalslag maken om de daken van de gebouwen op Thietry met panelen en collectoren te bedekken. Daarvoor hebben we ook jouw hulp nodig. We bereiden een crowdfundingsactie voor met als doel €100.000,- euro te lenen met een aflossingstermijn van 5 of 10 jaar. In de volgende nieuwsbrief lees je daar meer over.

Jij en wij, we maken samen deel uit van dezelfde transitie. Niemand kan zich daaraan meer onttrekken, de miljonair niet en ook degene niet die zijn of haar hoofd in het spirituele zand steekt. Ons heeft het dit najaar geholpen om het boek te lezen van hoogleraar Jan Rotmans, (co auteur Mischa Verheijden) met de titel OMARM DE CHAOS om beter het hele krachtenspel te begrijpen. Een zeer toegankelijk boek. Op het achterblad staat: ‘Hoogleraar Jan Rotmans neemt je mee in de manier waarop hij zelf naar de wereld in transitie kijkt. Dat levert een indringend boek op, dat inzicht en overzicht biedt, een hoopvol perspectief schetst voor Nederland en de wereld, en handvaten geeft om zelf in beweging te komen. Rotmans brengt het grote verhaal terug naar het menselijke niveau.’ Op het eind van deze nieuwsbrief bespreken we een paar thema’s uit dit boek, onder de titel Omarm de chaos.

Deze nieuwsbrief besteedt verder aandacht aan de volgende onderwerpen:

•    Naamsverandering: we heten voortaan Gaia Collectief ECOlonie.
•    Activiteiten voor het komend voorjaar
•    Uitgelicht: de Groene Kathedraal weken op Forge Neuve
•    Renovatie / klusweek
•    Koks gezocht
•    Eigentijds Kinderfestival
•    Webwinkel Oikos
•    Het boek ‘Mysteriën rond de Druïdenvallei’
•    Omarm de chaos
 
Iedereen gaat een nieuwe fase in met nieuwe stippen op de horizon. Dat vraagt veel verbeeldingskracht, initiatiefrijk handelen en een scheppende geest. Leren van de nieuwe omstandigheden die de klimaatmutatie met zich meebrengt. Dienstbaar willen zijn is daarbij van essentieel belang. Daarbij helpt het misschien dat Bruno Latour in dit verband zei: ‘Het afzonderlijke individu is een illusie.’ Daarom is het zo belangrijk te oefenen in gemeenschapsverband. We nodigen iedereen uit die deze weg wil inslaan om samen met ons die stippen op de horizon vorm te geven. Wat een uitdaging!!!
 
Met vriendelijke groet,
De bewoners en participanten

Gaia Collectief Ecolonie

Sinds 1989 is de naamgeving van Ecolonie, en dan met name de ondersteunende subnamen, meegegroeid met het bewustzijn van degenen die inhoud gaven aan de visie. Zo was de subtitel respectievelijk woon- werkgemeenschap, ecologisch centrum en tenslotte ecodorp. Die laatste naamgeving was niet van harte; een soort bij gebrek aan beter. We konden ons namelijk niet echt vinden in al die initiatieven die zich presenteerden onder die naamgeving. Voor ons was dat te divers en oppervlakkig. Maar wat dan wel? Nadat we in het najaar van 2020 kennis maakten met de filosofie van de Franse filosoof Bruno Latour vielen er vele kwartjes en werd het plotsklaps duidelijk; waren er opeens woorden voor en dus inzichten, waar wij met onze visie en concrete vormgeving in breder verband voor staan. Begrippen als Gaia, aardbewoners, Lokaal plus en Globaal plus, Parlement der dingen etc. In de nieuwsbrieven in het voorjaar van 2021 besteedden we uitgebreid aandacht, door middel van samenvattingen van zijn recente boeken, aan zijn filosofie. De komende jaren geven wij stap voor stap verder vorm daaraan. De klimaatmutatie staat daarbij centraal. In het verlengde daarvan zijn we o.a. druk bezig met het vormgeven van nieuwe logo’s en een modernisering van onze website. Iedereen die ons op de voet volgt heeft kennis kunnen nemen van dit proces en zal begrijpen waarom wij onze naam veranderen.
Helaas is Bruno Latour 9 oktober j.l. overleden. Hij werd 75 jaar oud. “Liever had ik het niet.”, zei hij twee jaar geleden over zijn alvleesklierkanker, "Maar het is ‘slechts een minuut in het uur van de crises waarin we ons bevinden: het klimaat, biodiversiteit, presidentsverkiezingen, gele hesjes en Covid-19."

Activiteiten komend voorjaar

We hebben de activiteitenweken alweer online staan voor komend voorjaar. In de Meivakantie (29 april tot 7 mei) zijn er diverse activiteiten te doen naast de 2 hieronder genoemde cursussen, zoals een zweethut, begeleide wandelingen en een vollemaanceremonie. Meer informatie in de volgende nieuwsbrief en houd onze agenda in de gaten.
 
9-15 april 2023
Wandelen & Yoga: 'Ruimte en lichtheid' met Caroline Kluijtmans lees meer
30 april - 6 mei 2023
Wandelen & Schilderen: 'Geschilderd dagboek' met Rob ter Steege lees meer
30 april - 6 mei 2023
Natuurbeleving en yoga: 'Ervaar de natuur in jou' met Marion Meuffels lees meer
14 - 20 mei 2023
Yoga en Heartfulness met Caroline Terpstra lees meer
21 - 27 mei 2023
Planten-kruidenweek met Mevrouw Onkruid lees meer
27 mei tot 6 juni 2023
Combireis met Val Sinestra lees meer
In mei-juni staat na het succes van afgelopen jaren de Combireis met Val Sinestra in Zwitserland weer op de planning. Een fijne reis met busvervoer van Nederland naar Val Sinestra en Ecolonie en weer terug naar Nederland, totaal 10 dagen. Op beide plekken kan heerlijk gewandeld worden en zijn er rondleidingen en overige activiteiten.

Uitgelicht

De Groene Kathedraal thema weken 2023
De Groene Kathedraal van ECOLonie op Forge Neuve is een werkelijk wonderlijke plek. De energiefrequentie is er buitengewoon hoog. En dat betekent dat in ons werk hier spiritualiteit altijd dichtbij is. Deze inclusieve spiritualiteit, die nauw verweven is met ons bewustzijn betreffende de toestand van Gaia, brengt ons bij een bewustzijn van eenheid van leven.

De Groene Kathedraal werd in de loop der jaren een meer gewijde plaats om helende en reinigende krachten te ervaren om zo onze eigen bron te openen en te volgen. Als onze subtiel voelende ziel zich opent kan er een ontwikkeling op gang komen naar meer eenheid tussen mens en Gaia. En ontstaat de mogelijkheid dat er ons nieuw verworven kennis wordt ingefluisterd
 
De influisteraar en het wachten

Er is iemand (jij?)
die haar roept (of roept zij ons?),
omdat we ooit één waren; de roepende
– de bewuste geschiedenis – enerzijds
en aan de andere kant ‘Undine’
die in een andere dimensie leeft.
Zij is de influisteraar van het wachten,
de aangeefster van inzicht.
Door je open te stellen voor haar,
toebrengster van inzichten, bestaat het risico op instorting van zekerheden, maar ook de kans op het inademen van nieuwe waarden.

Naar aanleiding van de legende van Undine, levend in de verzonken wereld.
 
Lees verder over de themaweken met o.a. de Gatheringweek van 9 t/m 14 juli 2023 en de diepere betekenis van die week.

Renovatie - klussen

Wij zoeken handige mensen die de komende maanden willen meehelpen een aantal klussen uit te voeren in de renovatie. Elke periode of het nu een week is of langer is welkom. Overleggen daarover kan via johan@ecolonie.eu

Koks gezocht

Wij zoeken enthousiaste koks die ervaring hebben met het koken voor grote(re) groepen en die tegen een goede vergoeding plus kost en inwoning voor minimaal een week bij ons willen komen koken. Onze keuken is vegetarisch met groenten en kruiden uit eigen tuin. De eieren en de zuivel komen respectievelijk van onze eigen kippen en geiten. Je kookt de lunch en het diner in het voor- en naseizoen voor 60 tot 80 personen. In het hoogseizoen (half juli tot half augustus) kan dit aantal oplopen tot max. 180 gasten en medewerkers. De belangrijkste periode waarvoor wij koks zoeken is van medio juni tot medio september.

Ben jij de kok die wij zoeken, stuur dan een mailtje naar info@ecolonie.eu en wij nemen contact met je op om meer informatie uit te wisselen.

Kinderfestival

Oproep vrijwilligers & datum inschrijving
Voor het Kinderfestival zoeken we zoals ieder jaar vrijwilligers die mee willen helpen, bijvoorbeeld als groepsleider van de kinderen.
Het festival wordt gehouden van 13 t/m 17 augustus 2023 Lees meer
 
Als je je kind wil opgeven kan dat per 1 februari 2023
Nieuw is dat we die week ook starten met een programma voor 13 tot 15 jarigen.
Lees daarover verder op onze website.

Mysteriën rond de Druïdenvallei

Het boek 'Mysteriën rond de Druïdenvallei' van Rob ter Steege, dat begin dit jaar uitkwam, is met veel enthousiasme ontvangen. De eerste druk is uitverkocht! De tweede druk ligt al in de boekhandel. Je kunt een boek bestellen via de Eigentijdse Winkel voor €14,85,- excl. verzendkosten. (Via postnl € 4,10, totaal € 18,95).
Voor €19,50 koop je het boek in de boekhandel in Nederland.
 

Momenteel wordt er hard gewerkt aan een Franse vertaling in samenwerking met Fransen uit de omgeving.

Omarm de chaos

Met wat wij hier op micro nivo 33 jaar doen sluit helemaal aan met wat Jan Rotmans bespreekt en betoogt in zijn boek. Wat we verder gemeen hebben is dat zijn favoriete filosoof Peter Sloterdijk is, en dan met name diens boek ‘Je moet je leven veranderen.’ Onze visie is er mee verweven sinds dat boek in 2011 verscheen.

Maar waar we vooral van onder de indruk zijn is dat hij op pag. 250 van ‘Omarm de chaos’, een schets geeft van toekomstige ontwikkelingen en daarbij 100 jaar vooruit durft te kijken (over visie gesproken) en in dit verband o.a. schrijft:

“Vanuit gezamenlijke kernwaarden als samenredzaamheid, vertrouwen en autonomie leven, wonen en werken zij samen, en vormen zo de community-based samenleving. Zij leven veelal in coöperatieve woon- en werkvormen, waarin ze gemeenschappelijk zorg dragen voor hun omgeving, schone energie, grondstoffen, voedsel, zorg etc. Het is geen door ideologie of religie afgedwongen solidariteit zoals in de negentiende eeuw, maar een pragmatische combinatie van autonomie en gemeenschap. Mensen zijn alleen en toch samen, maar hoeven niet overal aan mee te doen. Dit is niet alleen voorbehouden aan ouderen, maar ook beschikbaar voor jongeren. Als reactie op de aaneenschakeling van systeemcrises in de eerste helft van de eenentwintigste eeuw is er zo een betere balans ontstaan tussen mensen als individuen en als groep. En omdat mensen op natuurlijke wijze proberen samen te wonen, leven en werken is er ook een betere balans ontstaan tussen deze gemeenschappen en de natuur.”

Zijn verwachtingen laten zien dat we met ons Gaia Collectief ECOlonie de tijd ver vooruit zijn. In dit verband is het vooral interessant om te zien dat ons project in de steigers ‘Laat 1000 Gaia Collectieven bloeien op het Europese platteland’ verweven is met deze toekomstvoorspellingen van Rotmans. Het hangt in de lucht, zegt men dan. Belangrijk is het in deze om te beseffen dat het in deze niet alleen gaat om biologische tuin- of landbouw, maar dat de uitvoering ervan in handen moet komen van gemeenschappen. In zo’n gemeenschap kun je oefenen en werken aan je eigen transitie. In deze schrijft Rotmans dan ook: ‘Dat mensen wezenlijk veranderen is een absolute voorwaarde voor een systeemverandering. Dan gaat het niet over een gewone verandering, maar over een diepe wezenlijke verandering.’

Een goed voorbeeld van een stip op de horizon, zoals in de inleiding van de nieuwsbrief is genoemd. Laten we er met elkaar voor zorgen dat deze stip niet over 100 jaar wordt gemanifesteerd maar over 10 tot 25 jaar.

Het grootste deel van het boek gaat over de transitie op macro en meso nivo. Overigens zeer verhelderend. Op het eind van het boek is er het hoofdstuk 7 Persoonlijke transitie: de reis naar binnen. Hij schrijft o.a. (een paar citaten):
 
  • Chaos is een vast onderdeel van een grote systeemverandering, en daarom leven we niet in een tijdperk van verandering, maar in een verandering van tijdperk
    (p. 255)
  • Dat deze totale ommekeer van economie en samenleving min of meer gelijktijdig plaatsvindt is zeldzaam (p. 255)
  • Ik noem een transitie namelijk ook wel een revolutionaire revolutie en er zijn niet zoveel generaties die dat mogen meemaken. Je moet dan wel de chaos omarmen en accepteren dat het lange tijd onrustig, en rust proberen te vinden in de onrust. (p. 256)
  • Ook al ligt vandaag de dag vaak de nadruk op technologie, in de kern zijn transities mensenwerk. Dat mensen wezenlijk veranderen is een absolute voorwaarde voor een systeemverandering. Alleen zeggen veel mensen: ‘Ik wil wel veranderen, maar het systeem zit mij in de weg.’ Maar als je het systeem de schuld geeft, leg je de verandering buiten jezelf. In feite zoek je een excuus omdat jezelf niet wezenlijk durft te veranderen. Etc... (p. 256)
We bevelen dit boek van harte aan.

Een tasje vol liefdesmagie

Een cadeautje voor jezelf met de biologische huidverzorgingsproducten van Oikos.
Met dit cadeaupakket heb je de mogelijkheid onze liefdesmagie lijn uit te proberen (of voort te zetten).
 
Liefdesmagie werkt natuurlijk al als deze energie er is en in een bepaalde richting gaat, maar met een tas vol attributen om een magische uitwerking in de liefde te bewerkstelligen heb je nog meer ijzers in het vuur! Met etherische olie van sandelhout, rozenhout, ylang-ylang en patchouli: Afrodiserende geuren, spannend en mysterieus... En dan de verzorgende werking: rozenhout en patchouli verzorgen en ontspannen de vermoeide en droge huid, ylang-ylang en sandelhout ondersteunen de vernieuwing van de huidcellen.
 
We vullen een tasje voor je met douchecrème, huidolie en etherische olie voor bv. in een olieverdamper of op een geursteentje. Ook doen we er nog een setje met massagebonbons 'Liefdesmagie' bij. Die gebruik je om jezelf of iemand anders in te smeren, waardoor de magische geur vrijkomt en de stimulerende werking van de liefdesmagie haar werk kan doen.
 
 
Eigentijds EcoZeN Netwerk
Deze e-mail werd verstuurd aan:
 
Stel je geen prijs meer op post van ons, klik dan op de link onder deze e-mail om je uit te schrijven.
Vind ons op Facebook