Driemaandelijkse nieuwsbrief Oostrem vzw | april-mei-juni 2016 | www.oostrem.be
 
Beste vrienden van Oostrem,
 
De eerlijkheid gebiedt mij toe te geven dat ik al eens een krachtterm produceer wanneer ik mijn post of mijn mails open.
 
Zo kreeg ik een tijdje geleden een brief van de gemeente Herent over een subsidie die wij jaarlijks van de Gemeente/OCMW ontvangen.
 
Door de huidige financiële problemen van het OCMW werd er een herstructureringsoefening uitgewerkt om terug een gezonde financiële situatie te bekomen. In dat kader werd beslist vanaf 2015 de subsidies aan verenigingen en organisaties stop te zetten, waaronder Oostrem. De brief werd afgesloten met een spijtbetuiging.  
 
En toen ontsnapte er mij een vloek en kon ik het niet laten om in mijn pen te kruipen.
Met alle begrip voor de situatie van de gemeente Herent en het OCMW, maar dit betekende een zoveelste besparing (tussen 600 € en 800 € per jaar) op rij.
 
Ik maak even een optelsom van alle besparingen die de overheden ons de laatste jaren oplegden:
Het Vlaamse ministerie van Welzijn heeft al drie keer op rij de werkingsmiddelen niet meer geïndexeerd. Dat is een besparing van 6 % op de werkingsmiddelen. In 2015 besliste hetzelfde ministerie om een extra besparing door te voeren van 1,07 % op zowel personeels- als werkingsmiddelen.
 
Het VIPA, het Vlaams Infrastructuur Fonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden, stopte met de financiering van nieuwe gebouwen en kent geen middelen meer toe voor renovatie. Gezien het burgerschapsmodel zullen volwassenen met een beperking zelf moeten instaan voor hun woon- en leefkosten; kwestie van eenzelfde rechten- en plichtenverhaal te hebben voor iedereen!
Vroeger werden er ook middelen van de Nationale Loterij uitgekeerd voor zowel nieuwbouw als voor de aankoop van busjes. De middelen van de Nationale Loterij gingen op in VIPA en VIPA kent geen middelen meer toe.
 
De werking van het departement Welzijn van de provincie wordt eind 2016 stopgezet. De provincie zal niet langer bevoegd zijn voor Persoonsgebonden Aangelegenheden. Nochtans waren de middelen van de provincie substantieel.
En dan kwam daar de besparing van de gemeente/OCMW bovenop. Gelukkig meldde de welzijnsraad van Herent zich aan en bestaat de kans dat zij het verloren bedrag zullen uitbetalen … in afwachting dat de financiële situatie van het OCMW zich herstelt.
 
Het credo ‘Met dezelfde middelen steeds meer gebruikers bedienen’, klinkt alsmaar luider.
 
Mario Vanhaeren
 
  
In memoriam
  
 
Wannes Olemans, dagcentrum-gebruiker van De Wilg, overleed op 30-jarige leeftijd. Wannes kwam in Oostrem terecht na een zeer zwaar verkeersongeval. De familie wenst iedereen te bedanken die kleur bracht in Wannes zijn leven.
 
Rosita Didden, bewoonster van De Wilg overleed op 54-jarige leeftijd. Hieronder kan je een herdenkingstekst lezen van Rosita en Wannes.
 
Jos De Greef overleed op 52-jarige leeftijd na een intense ziekteperiode. Jos is de vader van Niels, die naar het dagcentrum Wijgmaal komt en ook actief aan begeleid werken doet.
 
Emile Croes overleed op 89-jarige leeftijd. Emile is de vader van Walter. Walter woont al verschillende jaren in het home Wilsele.
 
Elise Fransis overleed op 90-jarige leeftijd. Liske was de oma van Elien en de schoonmoeder van Herman Bellemans (directeur zorg). Elien is zowel actief binnen het dagcentrum Wijgmaal als binnen begeleid werken.
 
Albert Luyten, broer van Erwin, overleed op 5 april. Erwin is één van de bewoners Van De Wilg.
We betuigen aan alle nabestaanden onze oprecht medeleven.
 
In memoriam
  
Rosita overleed op de dag dat Abrini de man met het hoedje van de aanslagen in Zaventem en Brussel bleek te zijn, op de dag dat de regering haar nieuwe maatregelen voorstelde om de begroting op orde te krijgen. Er werd een soepele 38-urenweek uit de mouw geschud, voor de werkgevers weliswaar.  Werknemers zullen hun overuren aan elkaar kunnen doorgeven (of doorverkopen) wanneer een collega de opvang van een ziek kind niet rond krijgt.   Vormen van tijdskrediet omdat men even wil thuis zijn voor de kleine kinderen of voor de ondersteuning van een ziek familielid zullen sterker gecontroleerd worden.  Zieken zullen terug geactiveerd worden, want iedereen moet bijdragen.
 
Het zal wel niet zo bedoeld zijn, maar al deze maatregelen stigmatiseren mensen die het goed voor hebben. Voor Wannes ging het licht zeer vroeg uit na een zeer zwaar verkeersongeval. Wannes overleefde dit ongeval en raakte in een onomkeerbare coma. Zijn familie deed er alles aan om hem zo goed mogelijk op te vangen. Zij vroegen aan De Wilg of zij gebruik konden maken van het bad om Wannes comfortabel te wassen en zij vroegen of hij af en toe een dagje naar het centrum kon komen. Wannes overleed op 30-jarige leeftijd. Voor de directe familie van Wannes stond een zeer goede opvang voorop. Misschien stond voor deze mensen WERK even niet in het rood aangestipt in hun agenda.
 
Rosita ontwikkelde op haar 20 jaar een tumor aan de hersenstam. Door deze tumor raakte Rosita volledig verlamd. Het ging om een niet te opereren tumor die verder zou groeien. Rosita verbleef jarenlang thuis om nadien, via een omweg langs het WZC St.-Bernardus Bertem, in De Wilg opgevangen te worden. Rosita was een zeer aangenaam persoon, ongelooflijk lief voor haar familie, de medebewoners en het personeel. Rosita overleed aan de verschrikkelijke gevolgen van haar ziekte. Rosita heeft ook gedroomd van een leven waarin een eigen gezin en werk hun plaats zouden gehad hebben, maar het heeft niet mogen zijn.
 
Beide overlijdens dompelen de naasten, waaronder ook de directe collega’s, voor een zoveelste keer in een diepe rouw. Het brengt ook de vorige bewoners die te snel stierven, weer tot leven. Deze collega’s krijgen niet de tijd om even stil te staan, even in een hoekje thuis weg te kruipen, even te verwerken, want de zorg voor anderen gaat onverminderd voort. Moeten zij zich schuldig voelen wanneer het even niet meer kan, wanneer zij de focus even willen verleggen? Moeten zij dan maar even flexibel met hun uren schuiven of overuren aan elkaar aanbieden?
 
Ik wil alvast niet zo’n werkgever zijn; een werkgever die er steeds van uit gaat dat zijn medewerkers er alles aan doen om de sociale zekerheid te misbruiken en er de kantjes aflopen. Ik wil er vooral nu even voor hen kunnen zijn.
 
Ik wens hen, de familie en allen die wat kleur brachten in het leven van Wannes en Rosita enorm veel sterkte.
 
Mario Vanhaeren
 
  
MS Ontbloot 2 MonSterlijven
 
 
In MS Ont-bloot 2 – MonSterlijven geven MS-patiënten uit Nederland en België zich bloot (www.ms-ontbloot.nl). Zij laten zien dat ze zoveel meer zijn dan hun grillige ziekte. Ze genieten van het leven, ondanks hun gevecht tegen het MonSter. Het verhaal van Koen De Vries, één van de bewoners van De Wilg, werd in dit boek opgenomen. Koen geeft zich letterlijk bloot in het MAS Antwerpen. Dit boek wordt verkocht aan 25 € en kan besteld worden via koendevries@hotmail.com.
 
12,95 € per boek gaat rechtstreeks naar onderzoek van muliple sclerose.
 
 
 

Agenda
 
Zondag 26 juni 2016
Smulfietstocht Rotaract Leuven (sponsor van Oostrem) www.rotaractleuven.be.
 
Vrijdag 19 t.e.m. maandag 22 augustus 2016
Sponsoractie “Een Hart voor de Harz”
 
Vrijdag 14 en zaterdag 15 oktober 2016
Kaas- en Wijnavonden - Parochiezaal Winksele-Delle
 
 

 
 
De verbouwing van Wilsele 2 gaat van start! 
 
Over de verbouwing van het tweede woonhuis te Wilsele, Aarschotsesteenweg 532, kunnen wij GELUKKIG alleen maar goed nieuws brengen.
 
De plannen zijn al geruime tijd uitgetekend, de bouwvergunning werd afgeleverd. De eerste offertes passen volledig binnen de raming van de architect. Het moet dus mogelijk zijn om het gebouw af te werken binnen het voorziene bedrag van € 450.000. We bedongen gunstige leningsvoorwaarden, waardoor de maandelijkse aflossing over een periode van 20 jaar € 1.250 bedraagt. In de raming werden de binneninrichting, de keuken en de schilderwerken niet inbegrepen. De VDAB liet al weten dat één van hun werkervaringsploegen de schilderwerken kostenloos zal uitvoeren.
De afbraakwerken starten in de maand mei, gevolgd door de ruwbouwwerken, die voorzien zijn voor juni 2016.
 
We tonen foto’s van het bestaande huisje en tekeningen van het huis in wording. De woning wordt volledig gestript, opnieuw geïsoleerd en er komt een verdieping bovenop. Er komen acht ruime, individuele kamers, waarvan drie rolstoeltoegankelijk op het gelijkvloers. Wilsele 2 wordt via een passerel verbonden met het bestaande Wilsele 1, zodat er ’s nachts 1 actieve nacht voor beide woningen aanwezig zal zijn.
Foto’s van het verloop van de werken worden gepost op www.oostrem.be en op www.facebook.com/oostrem.
 
 
 
 
De lift in de Benidictushoeve!
 
Op 7 april werd de lift in de Benedictushoeve officieel door de harde werkers van Dé Werkplaats in gebruik genomen! Deze lift ontsluit een volledig ingerichte vleugel voor rolstoelgebruikers. Daardoor kan Oostrem op termijn weer een aantal nieuwe dagcentrumgebruikers verwelkomen. Op die manier proberen wij enkele wachtenden van de wachtlijst te halen, … indien de minister enkele kandidaten een persoonsvolgend rugzakje aanmeet (tuut-tuut … er staan nog 13.000 volwassenen te wachten in de rij voor u!).
 
  
 
 
   KOSC...EEN CLUB MET EEN HART
  
 
 
De jonge voetballers van K. Olympia SC Wijgmaal brachten tijdens een groot voetbaltornooi, samen met begeleiders en bewoners van de leefgroep Bijlok, op een zeer gedreven manier paaschocolade van Oostrem aan de man. Zij verkochten 165 pakketten en zakjes met paaseitjes. Op 6 april werd een delegatie ontvangen in Oostrem. Terwijl de schuimwijn rijkelijk vloeide, werd er uitleg gegeven over de werking van Oostrem gevolgd door een rondleiding.
Wensen jullie ook een actie op te zetten. Aarzel niet om ons te contacteren (info@oostrem.be).
À propos, in totaal werden 800 chocoladepakketten verkocht. Zij vlogen de deur uit. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de schitterende kwaliteit van de Belfine chocolade (Chocdecor Lokeren). In totaal bracht deze actie ongeveer € 3.500 euro op.
Volgend jaar kunnen we terug rekenen op de medewerking van Chocdecor. Dan proberen wij 1000 pakketten te verkopen!
 
  
 
 
Bezoek de Facebookpagina van Oostrem
 
Naast de elektronische nieuwsbrief (www.oostrem.be) worden er ook heel wat foto’s en korte berichten gepost op facebook (www.facebook.com/oostrem). Bezoek deze pagina en deel hem met zoveel mogelijk vrienden. Je vindt er foto’s van de zeer succesvolle spaghettislag, de karting die Bert Longin organiseerde, de overhandiging van een gratis bus door Special Ad, Koen in MS ont-bloot en zoveel meer. We hebben gewoonweg veel te veel leuke informatie om nog in een gedrukt boekje te persen.
 
Na de effectieve start van de verbouwingen in Wilsele lanceren wij via facebook een crowdfunding campagne voor de binneninrichting van dit huis. Oostrem heeft zijn nek uitgestoken om bijkomende plaatsen te creëren in tijden van aanhoudende besparingen. We kunnen dus niet anders dan op alle mogelijke manieren geld inzamelen. Intussen kunnen wij via de campagne ‘een Hart voor Oostrem’ al rekenen op 222 x 5 € per maand. Het streefdoel is om zo snel mogelijk 300 personen te overtuigen om 5 € per maand, via permanente opdracht, aan Oostrem te doneren (KBC rekening van Oostrem BE18 7430 2825 1565 – BIC KREDBEBB). Ook de deelname aan de sponsoractie in de Harz brengt heel wat sponsoring op. Schrijf u in voor een sublieme ervaring (www.oostrem.be/harz).
  
 
 
Kroniek van 50 jaar Oostrem
In het vorige nummer beschreven wij de opstart van de vzw Home voor Gehandicapten en de oprichting van het allereerste dagcentrum van België. Pas in 1976 werd de vzw erkend op basis van de verbintenis om een nieuwe instelling te bouwen. Deze eis stemde gelukkig overeen met de bedoelingen van de oprichters. Zij hadden immers aan de vzw de naam ‘Home’ voor Gehandicapten gegeven. De daglokalen in de Schapenstraat waren onaangepast, al zouden zij later nog aanzienlijk uitgebreid worden. Er was nog een meer dwingende reden: de niet meer zo jonge ouders maakten zich zorgen om de toekomst van hun kinderen. Wat zou er gebeuren wanneer zij de zware taak, vaak fysisch zeer belastend, niet meer aankonden? Er was geen opname mogelijk in het Leuvense. Moesten zij proberen om een plaats te bemachtigen op tientallen kilometers van Leuven, met alle bijhorende problemen?
 
Er werd dus uitgekeken naar bouwgrond, zonder succes, tot de familie Leyssens in september 1979 voorstelde om een grond in Herent te schenken. Er werd gekozen voor een voordelige oplossing, nl. een erfpacht voor 99 jaar. Een andere familie stelde een vergelijkbaar bedrag ter beschikking om in een nieuwbouw te investeren.
 
De toenmalige architect raamde de bouwkosten op 41 miljoen Belgische franken (€ 1.016.363). De eigen inbreng van de vzw werd geraamd op 10 miljoen frank (€ 247.893). De subsidies kwamen van het Ministerie van Volksgezondheid, aangevuld met middelen van de Nationale Loterij en van de Provincie Brabant (zie voorwoordje).
 
Op de grond in de Bijlokstraat stond een bunker die voor WO II gebouwd werd en die zeer hinderlijk in de weg stond. We wilden deze bunker door de genietroepen van het Belgische leger laten weg dynamiteren, maar de bunker stond té dicht bij andere huizen. De afbraak gebeurde dan maar mechanisch, met eigen middelen, ten laste van de vzw.
 
Vanaf de eerste schets werd er geopteerd voor een dagcentrum en een home in één gebouw. Dat had een groot voordeel. De dagcentrumgebruikers zouden samen met hun begeleiders van Leuven naar Herent verhuizen en in een tweede fase konden een aantal dagcentrumgebruikers dan in hetzelfde gebouw gehuisvest worden. Dat zou niet al te veel veranderingen meebrengen. Er werd wel voor gekozen om de ateliers en de woonruimten volledig van elkaar te scheiden. Dat kaderde in het toen gangbare principe van normalisatie: een leven dat zo gewoon mogelijk is. De ruimten werden gescheiden en ook het personeel, betrokken op dagactiviteiten en wonen, zouden uit twee volledige aparte teams bestaan. Elke bewoner zou een eigen kamer krijgen, met een glazen deur naar de tuin. Er werd een huis gebouwd en geen gesloten instelling.
 
Op 12 november 1983 werd de symbolische eerste steen gelegd door Minister Geens, voorzitter van de Vlaamse executieve. In de herfst van 1984 stond het gebouw onder dak. In 1985 vielen de werken stil, maar in september 1986 kon het dagcentrum (15 plaatsen) de deuren openen. De start van het home (15 bedden) volgde op 1 april 1987.
 
De totale kost van de nieuwbouw zou uiteindelijk hoger uitvallen dan 50 miljoen Frank (€ 1.250.000).
Oostrem werd geboren. Oostrem is de plaatselijke oud-germaanse vorm voor Oosterheem; een heem, een woonplaats ten oosten van de kern van de gemeente. Oostrem of Oustrum is een gehucht van Herent, waar de nieuwbouw gerealiseerd werd.
Andere sponsoracties Oostrem
 
Op vrijdag 4 maart was Extreme Kart het strijdtoneel voor de actie 'No Brakes Karting Trophy'. Met dank aan heel wat BV's en de Leuvense racepiloot en ondernemer Bert Longin. De actie bracht ... euro op. Ook ROB-tv zond hierover een reportage uit. Die kan je hier bekijken. 
 
 
 
Via de firma Special Ad en dankzij de ondersteuning van heel wat sponsors kon Oostrem een nieuwe bus verwerven.
 
 
 
Transitie huidige meerderjarige gebruikers FAM en thuisbegeleiding naar Persoonsvolgende Financiering
 
Tot 31 december 2016 worden de voorzieningen gesubsidieerd om ondersteuning te bieden aan volwassenen met een beperking.
Vanaf 1 januari 2017 verloopt de financiering van de voorziening volledig via een Persoonsvolgend budget (PVB) dat aan de persoon met een beperking zelf wordt toegewezen.  De gebruiker kan dit budget ter beschik-king stellen van de voorziening via een voucher waar-door het beheer aan de voorziening toegewezen wordt. De gebruiker kan dit geld ook cash aanwenden en zelf ondersteuning inkopen.  Als een gebruiker de voor-ziening wenst te verlaten, dan neemt deze gebruiker zijn budget mee en kan die elders ondersteuning proberen in te kopen.  Om de hoogte van een Persoonsvolgend budget te bepalen, worden de voorzieningen verplicht om elke gebruiker, via een Zorg Zwaarte Instrument in te schalen. Heel deze inschaling moet gebeuren tussen
1 april 2016 en 24 mei 2016. Er wordt geen tijd voorzien om de gebruikers of hun netwerk bij deze inschaling te betrekken.  Nadat het VAPH ons op de hoogte heeft gebracht van de Persoonsvolgende middelen die zij aan elke afzonderlijke gebruiker zal toekennen, worden wij als voorziening verplicht om uiterlijk tegen 31 december 2016 de individuele dienstverleningsovereenkomst aan te passen. Dit moet wel in overleg met de gebruikers en hun vertegenwoordigers gebeuren.  Vanaf 1 januari 2017 tem 31 december 2020 wordt er een transitieperiode van 4 jaar voorzien om nog andere belangrijke wijzigingen door te voeren. In het kader van het burgerschapsmodel en de vermaatschappelijking van de zorg zal er een groter onderscheid gemaakt worden tussen het inkomen van een persoon met een beperking en de ondersteuning die iemand nodig heeft.
De persoon met een beperking wordt gezien als een volwaardige burger die zelf moet instaan voor de eigen woon- en leefkosten. Deze kosten zullen beantwoorden aan de reële kosten die huisvesting meebrengt. Systemen zoals gewaarborgd zakgeld en socio-culturele bijdragen worden afgeschaft. Daarnaast kan de gebruiker een beroep doen op zijn eigen netwerk, eerstelijnsdiensten zoals huisarts, kinesitherapie, familiehulp, strijkhulp, … Het VAPH voorziet enkel nog in de ondersteuningskosten die bovengebruikelijk, lees gespecialiseerd, zijn.  Er lijkt geen weg terug. We staan aan de vooravond van ingrijpende veranderingen in de sector van de gehandicaptenzorg.
 
We wapenen ons volop om deze toekomst innovatief en creatief aan te vatten.