Nieuwsbrief FutureLand   informatiecentrum Maasvlakte 2                            mei 2016
Zaterdag 28 mei
Themadag De slimme haven
Drijvende en draaiende zonnepanelen, automatische terminals, elektronische neuzen, de haven grossiert in
slimme vindingen.
Kom 28 mei naar FutureLand voor de gratis lezing en steek je licht op over de nieuwste innovatieve ontwikkelingen. Bijvoorbeeld over zelfvarende vaartuigen. Student en startup ondernemer Michael Verdoold vertelt je daar alles over.
 
Zonder auto naar FutureLand
Vanuit Rotterdam of Hoek van Holland
Deze zomer breng je ook zonder auto een bezoek aan het informatiecentrum op Maasvlakte 2.
 
Dagtocht per touringcar vanuit Rotterdam
Spido organiseert in mei en juni iedere zondag een dagtour. Tijdens de 'Haventijdreis' beleef je bijna 100 jaar havengeschiedenis. Met een luxe touringcar vertrek je vanuit het centrum van Rotterdam, waar een eeuw geleden nog volop havenactiviteit te zien was. Onderweg trekken de verschillende havengebieden aan je voorbij en reis je naar FutureLand waar je tijdens een extra lange rondvaart de toekomst ziet.
Meer informatie en reserveren
 
Harbour Ferry vanuit Hoek van Holland
De RET brengt je deze zomer op alle dagen dat FutureLand open is van Hoek van Holland rechtstreeks naar FutureLand.
De overtocht op zich is al een belevenis. Na je bezoek aan het informatiecentrum stap je op de volgende vaart en kom je vanzelf weer terug in Hoek van Holland. Vervoersbewijzen koop je eenvoudig aan boord. Bekijk de dienstregeling van de Harbour Ferry op de internetsite van de RET.
 
Zaterdag 18 juni
Poëziemarathon Arjen Duinker
 
Kunstwerk de Zandwacht op het duin aan het Maasvlaktestrand inspireert dichter Arjen Duinker tot het voordragen van zijn complete dichtwerk.
 
Zaterdag 18 juni gebruikt Duinker de Zandwacht hiervoor als openluchttheater. Zijn dertien dichtbundels zitten vol met observaties, waarin feiten, dingen en wezens uit de samenhang van de taal losgeschroefd en in een vrolijk verband uitgestald worden.
 
De organisatie van deze dag is in handen van kunstenaarsgroep Observatorium die de Zandwacht ontwikkelde. De entree voor dit poëzie evenement bedraagt 25 euro, reserveren kan via info@observatorium.org.
 
Column
Van proef naar futureproof
Innovatie, startups, proefopstellingen, experimentele samenwerkingen, Rotterdam lijkt zo langzamerhand één grote proeftuin voor nieuwe technieken en ideeën. Aangejaagd door onder meer het Havenbedrijf dat alles uit de kast trekt om vernieuwende ondernemers en ondernemende studenten met raad en daad bij te staan.
 
Na het heien met water op Maasvlakte 2 door Fistuca, een startup van een student aan de TU Eindhoven, is het nu tijd voor een test van de TU Delft. Op het toekomstige biochemiecluster bouwen studenten aan een speciale windmolen. Deze molen verschilt in alles van de bestaande windturbines die je in het havengebied ziet. De dynamo zit in de voet en niet zoals gebruikelijk in de top. Daardoor is de windmolen lichter bij de rotorbladen. Het vernuft zit in het gebruik van een hydromotor. De rotorbladen drijven een pomp aan, waardoor uiteindelijk waterkracht wordt opgewekt. Een puik stukje innovatief Hollands denken. De installatie is overigens goed te zien tijdens een rondvaart met de FutureLand Ferry.
  
 
Sowieso zie je in FutureLand veel innovatie deze maand. Hernieuwbare energie in de nieuwe tentoonstelling, slimme terminals tijdens rondritten. En de koek is nog lang niet op. Zo bouwt Kramer een geautomatiseerd containerdepot voor de opslag van lege containers. En op RDM Rotterdam worden vorderingen geboekt in het 3D-printen van scheepsonderdelen. Kortom, Rotterdam innoveert! Nieuwsgierig? Zaterdag 28 mei hoor je er meer over tijdens de themadag De slimme haven.
 
Maarten van Oosten
Voorlichter FutureLand
 
Nieuw voor in de klas
Lesbrief 'Maasvlakte 2 in gebruik'
 
Voor het onderwijs bieden zowel de aanleg als het gebruik van Maasvlakte 2 aanknopingspunten voor leuke en interessante lessen. Er zijn tal van raakvlakken met verschillende vakken in de bovenbouw van het basisonderwijs en onder- en bovenbouw van het voortgezet onderwijs.
 
Hiervoor is een serie digitale lesbrieven ontwikkeld. De lesbrieven zijn geschikt voor Aardrijkskunde, Economie, Wiskunde, Natuurkunde, maar ook Biologie en Geschiedenis.
 
Deze maand is een nieuwe lesbrief toegevoegd: ‘Maasvlakte 2 in gebruik’. Welke bedrijven kun je inmiddels vinden in de nieuwste haven van Rotterdam? Het lespakket is óók een leuke voorbereiding voor een excursie naar FutureLand.
 
Tentoonstelling | tot 31 december
De haven geeft nieuwe energie
Welk aandeel heeft de haven van Rotterdam in de energievoorziening waarvan ook jij dag in, dag uit gebruik maakt?
 
Kom voor het antwoord naar de nieuwe tentoonstelling 'De haven geeft nieuwe energie!' Verbaas je over onze dagelijkse afhankelijkheid van de energieproductie in Rotterdam. En ontdek alles over de overstap naar hernieuwbare energiebronnen die de haven de komende decennia maakt.
 
Onderdeel van de tijdelijke tentoonstelling is zonnewagen Nuna van het succesvolle Nuon Solar Team. Bekijk dit staaltje innovatie en techniek van dichtbij en zie waar hernieuwbare bronnen je kunnen brengen. Meer informatie
  
 
Fotograaf van de maand
Maar weinig infrastructurele projecten zijn zo fotogeniek als de aanleg en inrichting van Maasvlakte 2. Een bezoek aan informatiecentrum FutureLand levert dan ook vaak mooie plaatjes op. Wie Maasvlakte 2 of FutureLand het fraaist in beeld brengt, wordt Fotograaf van de Maand en ontvangt een leuke attentie.
De winnende foto van Mieke van Lith voor de maand april.
 
Wil je meedingen naar de titel Fotograaf van de Maand, stuur dan jouw foto in hoge resolutie naar info@maasvlakte2.com onder vermelding van 'Bezoekersfotowedstrijd'. Bekijk eerdere inzendingen en informatie over deelname en het gebruik van je foto in publicaties.
 
Uit de agenda
19 juni  | Vaderdag
Toekomst, techniek en duurzaamheid. Alle ingrediënten voor een leuke Vaderdag in FutureLand zijn aanwezig!
 
25 juni | Themadag Op het juiste spoor
Waar zou de haven zijn zonder de trein? Precies! En daarom kan de haven niet zonder spoor. Alle reden voor een themadag over strategie en samenwerking op het spoor.
 
zondag 10 juli | Vier de zomer aan het Maasvlaktestrand!
De eerste zondag van de zomervakantie vieren we met leuke activiteiten op het Maasvlaktestrand.
 
19 juni | Fossielenexpedities
Voor expedities vanaf 19 juni is nog plek, speur je mee?
 
Uit het gastenboek
  
"Ik ben hier voor een workshop avondfotografie. Eerst dacht ik het wordt slecht weer, maar nee hoor het is prima en ik zal er absoluut geen spijt van krijgen."
Christien
 
"Thank you! Fantastic place and very complete guide!"
Anicole
   
"De boottocht was heel leuk, met name door de 'echte gids' ipv een 'bandje'. Deze meneer wist echt veel leuke dingen te vertellen. Dank!"
 
"Ik vond het gewoon leuk."
Enza (9)
 
Help FutureLand vooruit!

Om FutureLand in de toekomst verder te verbeteren zijn wij nieuwsgierig naar de ervaring en beleving van bezoekers aan het informatiecentrum.
 
Ben je al eens in FutureLand geweest, neem dan deel aan de korte enquête. Met jouw hulp kunnen we FutureLand nog leuker maken! De online enquête duurt ca. 5 minuten.
Laat weten wat je vindt!
 
 
Adres                                                   
Europaweg 902
3199 LC Maasvlakte, Rotterdam
Volg de borden Havennummer 8360
 
GPS
Indien u gebruik maakt van een 
navigatie-
systeem, gebruik dan de gps-coördinaten:
Lengte: 4° 0’ 55” E
Breedte: 51° 57’ 35" N
 
Contact
T +31 (0)10-252 252 0
E
info@futureland.nl
 
  
 
 
Openingstijden
Dinsdag t/m vrijdag   10:00 - 17:00
Zondag                      11:00 - 17:00
Zaterdag en maandag gesloten.
Kijk voor de maandelijkse zaterdag-
openstellingen 
op www.futureland.nl
   
FutureLand is gesloten op:
Nieuwjaarsdag
Eerste paasdag
Koningsdag
Eerste kerstdag

De informatie in deze nieuwsbrief is zo
zorgvuldig mogelijk samengesteld.
Wijzigingen zijn echter voorbehouden.
Kijk om teleurstellingen te voorkomen
vooraf
aan een bezoek even op de site.
Volg FutureLand en Maasvlakte 2 via Twitter!
Naast tweets met het laatste nieuws kun je
ook foto's verwachten.
Volg FutureLand en Maasvlakte 2 via Facebook!
Blijf op de hoogte van nieuws over 
leuke
activiteiten in FutureLand!

Meer informatie op futureland.nl                                                                                   uitschrijven | adres wijzigen