De Nederlandse Vereniging voor Hart- en Vaatverpleegkundigen (NVHVV) is de beroepsvereniging voor verpleegkundigen en diegenen die  beroepsmatig betrokken zijn bij de cardiovasculaire zorg.


 
CNE 20 maart: Vallen en opstaan - Syncope nader bekeken

Een persoon die plots flauw valt, 112 wordt meteen gebeld. Omstanders verkeren in angst wat zou hier aan de hand kunnen zijn….. In het ochtendprogramma van de CNE op 20 maart a.s., georganiseerd door de werkgroepen Vasculaire Zorg, Hartfalen en Atriumfibrilleren staan we stil bij wegrakingen. Wat zijn mogelijke oorzaken, waarop moet je letten en hoe maak je onderscheid tussen de verschillende wegrakingen. En wat denk je van de vraag of je nog mag auto rijden na een wegraking?
In het middagprogramma van de werkgroep Vasculaire Zorg gaat het over medicatie-intolerantie. We kennen allemaal wel een patiënt die gestopt is met medicatie door vermeende bijwerkingen, het zogenoemde nocebo-effect. Maar hoe ga je verder met een patiënt die vele (vermeende) intoleranties vertoond voor medicatie. Prof. Andrea Evers, hoogleraar medische psychologie, geeft handvatten hoe hiermee om te gaan.
Het farmaceutisch kompas, gebruik je dat weleens? En kun je er mee uit de voeten? Of denk je soms wat moet ik met al deze informatie? In het middagprogramma leidt een apotheker je door het farmaceutisch kompas en geeft hij tips waarop je moet letten bij het voorschrijven van geneesmiddelen.
In de parallelle sessie van het middagprogramma georganiseerd door de werkgroepen Hartfalen en Atriumfibrilleren wordt o.a. aandacht besteed aan cardiale medicatie in relatie tot syncope.
Klik hier voor de folder en het aanmeldformulier. We zien je graag op 20 maart a.s.!

CNE 27 maart: Hoe maak ik een wetenschappelijke poster?

Ben jij betrokken bij een innovatief project of onderzoek en heb je interesse om dit aan anderen te presenteren?
 
Kom dan naar deze CNE en leer hoe je een poster kunt opstellen. Of leer je vaardigheden te verbeteren met handige tips and trics. Met een poster kun je op snelle wijze aan anderen duidelijk maken wat de innovatie of het onderzoek inhoudt en wat de uitkomsten hiervan zijn.
 
Een poster (presentatie) moet voldoen aan bepaalde regels. Op de CNE laten we zien hoe dit te doen en de regels die gesteld worden. Hoe onderscheid je jouw poster van anderen zodat je mag deelnemen aan het congres. Hoe slagvaardig ben jij? Of wil je nog aanvullende tips and trics ontvangen van ervaringsdeskundigen?
 
Neem je idee mee of kom ideeën opdoen op de CNE van de werkgroep wetenschappelijk onderzoek en expertgroep Verpleegkundig Specialisten op dinsdag 27 maart a.s. Programma en aanmelden.


Leven met een ICD  -  “Verhalen uit de praktijk”

De Werkgroep ICD-Begeleiders & Elektrofysiologie Nederland (WIBEN) heeft een aantal fimpjes laten maken om, naast de bestaande brochures, een andere vorm van informatie te bieden. De persoonlijke verhalen van ervaringsdeskundigen geven misschien nieuwe inzichten die kunnen helpen bij o.a. de emotionele verwerking na een ICD implantatie of schok van de ICD.
Naast ervaringsdeskundigen komen ook een physician assistant en een psycholoog aan het woord over onderwerpen die aan een ICD gerelateerd zijn.
 
Voor wie
De filmpjes zijn bedoeld voor iedereen die meer wil weten over diverse onderwerpen waar je als ICD drager of naaste mee te maken kunt krijgen. Verpleegkundigen en cardiologen kunnen de filmpjes gebruiken, naast bestaande informatiebronnen, om patiënten en familie in te lichten voor of na de implantatie.
 
Speciaal woord van dank aan: Dick, Emma, Rob, Charlotte, Sanne, Henneke, Lieke en Thijs. Zonder hun persoonlijke bijdrage en openhartigheid hadden we deze filmpjes niet kunnen maken!
 
Klik hier voor de filmpjes.
 
Deze filmpjes zijn mogelijk gemaakt door de NVHVV.
Produktie film: vandenheuvelmedia.nl.
 
De op deze website getoonde fragmenten zijn auteurs rechtelijk beschermd. Het maken van kopieën en verspreiden ervan naar andere sites is niet toegestaan.
Het wetsvoorstel BIG II

De wet op de Beroepen in de individuele Gezondheidszorg (Wet BIG) is bedoeld om de patiënt/cliënt te beschermen tegen ondeskundig handelen door beroepsbeoefenaars. Het wetsvoorstel Wet BIG II is geschreven in het kader van de nieuwe beroepsprofielen. De aanleiding voor de veranderingen met betrekking tot de invoering van de beroep regie verpleegkundigen en het actualiseren van het deskundigheidsgebied van verpleegkundige komen uit het rapport ‘Toekomstbestendige beroepen in de verpleging en verzorging’ met adviezen over bevoegdheden en bekwaamheden van de verpleegkundige en de regieverpleegkundigen. Dit rapport vormt de basis voor het wetsvoorstel
BIG II.

 
Het voorstel is om naast de titel van verpleegkundige, de  titel van regieverpleegkundige toe te voegen. Tot het taakgebied van de verpleegkundige wordt onder andere gerekend: het stellen van een verpleegkundige diagnose, uitvoeren van handelingen op het gebied van observatie, begeleiding, organisatie van zorg en verpleging en verzorging. Daarnaast ook het maken van een verpleegplan en het verrichten van voorbehouden handeling.
 
Voor het taakgebied van de regieverpleegkundige wordt hier onder andere aan toegevoegd het initiëren en regisseren van handelingen op het gebied van observatie, begeleiding, organisatie van zorg en verpleging en verzorging. Het initiëren en ontwikkelen van activiteiten op het gebied van kwaliteitszorg. 
 
Een belangrijk onderdeel van de Wet BIG is de verplichting voor beroepsbeoefenaren zich vijfjaarlijks te herregisteren. Deze herregistratie is ingevoerd zodat beroepsbeoefenaren over actuele kennis en vaardigheden blijven beschikken om de veiligheid van de patiëntenzorg te waarborgen. Op dit moment geldt alleen voldoende relevante werkervaring als eis voor herregistratie. In het concept wetsvoorstel BIG II  worden de volgende aanvullende eisen gesteld voor herregistratie namelijk intercollegiale toetsing en deskundigheidsbevorderende activiteiten. Voor herregistratie is het voorstel minimaal 100 uur aan deskundigheidsbevorderende activiteiten in 5 jaar. Zie voor meer informatie Internetconsultatie.nl. Het is momenteel nog onduidelijk wat dit betekent voor gespecialiseerde opleidingen en daarbij behorende functies.
 
OPROEP: Het is mogelijk om voor 18-2-2018 persoonlijk te reageren op het wetsvoorstel op de site: internetconsultatie.nl wet BIG.
 

Venticare Live 2018
 
 
Venticare Live 2018 op 6 en 7 juni heeft een breed en multidisciplinair programma. Er is voor ieder wat wils; of je nu hardcore IC wil of de verbinding zoekt tussen de ambulance en de SEH zorg, er is met iedereen uit de Acute Zorg rekening gehouden.
 
Klik hier voor het programma en inschrijven.
 
 
 

Op vakantie via Aangepaste Vakantie Gids
 
Ondanks je beperking makkelijk, snel en gratis je ideale vakantie samenstellen. Het kan via Aangepaste Vakantie Gids, het onafhankelijke (crossmediale) platform van Vinda Media, de uitgever met ruime ervaring op dit gebied. Aangepaste Vakantie Gids loodst je door het doolhof van vakantieaanbiedingen, waarvan niet altijd even duidelijk is of je er met je beperking terechtkunt. Aangepaste Vakantie Gids, met veel reviews en reisverhalen, is een echte community voor mensen met speciale vakantiewensen! Ga naar de website voor meer informatie.
 

Brochure Spataderen vernieuwd

Dankzij een nauwe samenwerking tussen De Hart&Vaatgroep, de Hartstichting, de NVDV (Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie), de NVvV (Nederlandse Vereniging voor Vaatchirurgie) en de DCOP (Dutch College of Phlebology) is er een vernieuwde brochure over spataderen. Je leest hierin informatie over de oorzaken en de nieuwste behandelingen van spataderen.
Interessante link: www.naasteninbeeld.nl
NIEUWSBRIEF
Februari 2018
In deze nieuwsbrief
 
 
 

CarVasZ 2018
Noteer de datum alvast in uw agenda!
 
Vrijdag 23 november 2018
 

 
Agenda 2018
Congressen en scholingen
 
8 februari *
The 5th 'Utrecht Sessions’ for Congenital Heart Disease, UMC Utrecht Afd. kinderlongziekten
 
9 februari *
Heart for Women: ischemic heart disease in women, Organisatie- en Congres-bureau Interactie
 
15 februari *
Kick-off Connect Atriumfibrilleren,
Regio Gelderland, NVVC Connect
 
1 maart en meer data*
HBO Kwaliteitsmanagement zorg en welzijn 2018-2019, Ogive
 
1 maart *
MIAVR Advanced: Anterior Right Thoracotomy and beyond, Edwards Lifesciences
 
8 maart *
8e Jaarcongres ClaudicatioNet, Congress Company
 
20 maart *
CNE werkgroepen Vasculaire Zorg, Hartfalen en Atriumfibrilleren, NVHVV
 
21 maart *
Bijscholing Hartcatheterisatie, Hartbewaking MCL
 
23 maart *
Congres Hartrevalidatie en Cardiovasculaire Preventie 2018, CardioVasculair Onderwijs Instituut
 
26 maart *
30e Max Taks Vaatsymposium
 
26 maart *
Basisopleiding kwaliteitsmanagement, Ogive
 
27 maart *
CNE werkgroep Wetenschappelijk Onderzoek en expertgroep Verpleegkundig Specialisten, NVHVV
 
* voor deze scholingen is/wordt accreditatie aangevraagd.
Zie voor meer informatie en data de PE-Online agenda: klik hier.
 
E-Learning
Te volgen via ExpertCollege:
VMS: Sepsis
Te volgen via www.gcpcentral.com:
- Online WMO/GCP (Good Clinical Practice)
Te volgen via Springer Media*:
- E-learning PCSK9-remmers bij cardiologische patiënten *
- E-learning PCSK9-remmers bij FH patiënten en statine-intolerantie
 

Agenda CNE's NVHVV 2018
Klik hier om het overzicht van de scholingen in 2018 te zien.
 
NEDERLANDSE VERENIGING VOOR HART- EN VAATVERPLEEGKUNDIGEN
U ontvangt dit bericht omdat u lid bent / bent geweest van de NVHVV of hebt deelgenomen aan CarVasZ of op andere wijze hebt aangegeven op de hoogte te willen worden gehouden van de activiteiten van de NVHVV.