Nieuwsbrief mei 2013
 
Op vakantie en uw huisdier mee?
Lekker op vakantie en de hond  gaat ook mee? Denkt u wel aan een aantal zaken?
Honden en katten die de grens overgaan (dus ook naar België!) dienen te zijn gechipt of voorzien van een leesbare tatoeage. Daarnaast moeten ze zijn ingeënt tegen hondsdolheid (rabiës). Deze inenting moet minimaal 21 dagen voor vertrek te zijn gegeven. De inenting moet worden bijgeschreven in het officiële Europese paspoort. De huidige enting is 3 jaar geldig. Chippen, enten en het aanschaffen of invullen van het paspoort kan tegelijkertijd op de praktijk gebeuren.
Gaat u op reis buiten de Europese unie? Dan gelden er wellicht andere, aanvullende eisen zoals een bloedonderzoek of een gezondheidsverklaring. 
Klikt u hier voor een overzicht van de landen en hun aanvullende eisen.
U kunt natuurlijk  de assistente om informatie vragen of onze adviesbrief lezen. Hierin leest u ook over de juiste ontworming en tekenbestrijding voor in het buitenland.
 
 
 
Op vakantie en uw huisdier niet mee?
Gaat uw huisdier niet mee op vakantie en gaat deze logeren in het pension? Vraagt u bij het pension tijdig naar de vaccinatie-eisen. Voor honden geldt vaak een verplichte enting tegen kennelhoest. Voor katten is soms een vaccinatie tegen Bordetella of Chlamydia verplicht. Deze vaccinaties beschermen tegen een tweetal specifieke varianten van niesziekte. Ook is het verstandig om uw huisdier voordat hij het pension in gaat goed te ontwormen en te behandelen tegen vlooien. Dit kunt u dan het beste weer herhalen als uw dier weer thuis is na zijn logeerpartij.
 
 
Paraveterinaire Joyce bevallen van dochter Marly
Paraveterinaire Joyce Bogtman is op 8 april bevallen van een dochter Marly. Marly en Joyce maken het goed. We verwachten Joyce begin juli weer terug op de kliniek en wensen haar een heerlijke kraamtijd.  
 
Reisziekte
Onderzoek heeft laten zien dat 1 op de 6 honden (17%) last heeft van reisziekte, vooral al als pup. Hoewel pups en jonge honden vatbaarder lijken te zijn voor wagenziekte, is het een veel voorkomende aandoening bij honden van alle leeftijden. Bij sommige honden kan het een levenslang probleem zijn, maar het kan ook zijn dat het met de jaren minder erg wordt en dat ze er overheen groeien.
 
Symptomen van reisziekte bij honden (braken, misselijkheid, kwijlen, rusteloosheid, angst en trillen) zorgen voor een ongemakkelijke en stressvolle reis voor alle betrokkenen.
Preventie van reisziekte is veel effectiever dan behandelen. Wanneer u een reis gepland heeft en een hond heeft die snel “wagenziek” is, dan kunt u het beste preventieve medicatie gebruiken om ervoor te zorgen dat hij zich beter voelt en samen met u probleemloos van de reis kan genieten.Vraagt u de dierenarts of assistente om advies bij uw hond met reisziekte.
 
Omdat wij u en uw huisdier ook weer graag gezond en fit terugzien na uw vakantie krijgt de medicatie voor de terugreis gratis van ons.
 
 
Leonie en Natasja geslaagd voor Veterinair Voedingscollege
Assistentes Leonie en Natasja hebben in april het examen van het "Veterinair Voedingscollege" met goed resulaat afgelegd. Deze 4-daagse cursus is ontwikkeld om de kennis bij assistentes over voeding en dieetvoeding bij honden en katten te vergroten. Hierdoor kunnen onze assistentes u nog beter te informeren en helpen bij vragen over de juiste voeding van uw hond of kat.  
 
Feit of Fabel: je kunt beter een kitten in de lente aanschaffen.
Soms hoor je iemand nog wel eens zeggen: "ja, dat is een kitten uit een najaarsnest, die zijn toch minder sterk." Deze mening was vroeger nog wel een feit, maar tegenwoordig een fabel. In de lente worden veel poezen vaker krols dan in het najaar omdat de dagen langer zijn. In de natuur is de lente het beste seizoen om jonge dieren te werpen. Immers: er is genoeg voedsel en door de hogere temperatuur zullen jonge dieren minder snel afkoelen als de moeder op zoek is naar eten. Echter ook in het najaar worden poezen nog krols en het nestje wordt dan aan het begin van de winter geworpen. Een huiskat heeft gelukkig de beschikking over een warme plek voor haar kittens en wordt doorgaans ook goed verzorgd met voldoende en goed voedsel. Hierdoor is er eigenlijk geen verschil meer in de vitaliteit van kittens uit voorjaars- of najaarsnesten. Heeft u een kitten uit een najaarsnest van 2012? Dan is uw kitten dus (bijna) 6 maanden oud. Hoog tijd voor de sterilisatie of castratie want anders krijgt dit najaarskitten een voorjaarsnestje. En hoe leuk dat kleine spul ook is: het asiel zit iedere zomer weer vol met kittens en volwassen katten, dus bezint eer ge begint.  
 
Asieldier van de maand: Open Dag op 26 mei
 
Op zondag 26 mei zet het Kerbert Dierentehuis zijn deuren wijd open voor alle belangstellenden. Van 12 tot 16 uur bent u van harte welkom om een kijkje te nemen bij de asieldieren. Buiten staan diverse informatiekramen van ondere de dierenbescherming en dierenambulance. De kinderen kunnen zich lekker uitleven op het springkussen. Ook wij zullen aanwezig zijn met een kraam en u kunt, wanneer uw dier nog niet gechipt is, deze ter plaatse door ons laten chippen op het asiel tegen het gereduceerde tarief van 25 euro. De opbrengst hiervan komt ten goede aan het Kerbert Dierentehuis.
Graag tot ziens op zondag 26 mei!
 
Voor alle dieren in het Kerbert Dierentehuis die een baas zoeken kijkt u op www.kerbertdierentehuis.dierenbescherming.nl
U vindt het Kerbert Dierentehuis aan de Heerenduinweg 8 in IJmuiden  (achter het zwembad Heerenduinen).


 
Dier Medisch Centrum Beverwijk Büllerlaan 8 1945 SR Beverwijk
tel: 0251 254 254 info@dierenartsbeverwijk.nl
Dier Medisch Centrum Kennemerland Zadelmakerstraat 98 1991 JE Velserbroek
tel: 023- 538 44 44 info@dierenartsbeverwijk.nl
Openingstijden: ma-vrij 8:00-20:00 en DMCK tevens op zaterdag 9:00-17:00
Behandeling op afspraak.